PH kadeti

Naslov u pravim rukama

K Med Mla 170329Kadeti Medveščaka osvojili su naslov prvaka u dramatičnoj trećoj utakmici finala doigravanja. "Medvjedi" su bili premoćni tijekom prvih dvadeset minuta no mreže su mirovale sve do završnice trećine kad obje momčadi postižu po jedan pogodak. Mladost je početkom druge trećine preokrenula omjer čime je potaknula suparnika na ofanzivu. Naleti Medveščaka nisu imali uspjeha, a pet minuta prije malog odmora "mamuti" povisuju prednost. "Medvjedi" su odgovorili za manje od minute pa se u treću dionicu susreta otišlo s minimalnim vodstvom Mladosti. Suparnici su tijekom cijele trećine vodili ravnopravnu borbu, ali bez pogodaka. Kad se već činilo da su mladostaši sačuvali pobjedu i produljili finale, Medveščak je u zadnjoj minuti izjednačio. Produžetak nije donio pobjednika, a u raspucavanju su "medvjedi" bili učinkovitiji i pobjedom osvojili prvenstvo.

Medveščak - Mladost 4:3 (1:1, 1:2, 1:0, 0:0, 1:0) PR

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 29.3.2017.
Gledatelja: 100
Suci: Grozaj i Piragić

Strijelci:

1:0 MED Bebek 18'
1:1 MLA Idžan B. (Buconjić, Bodiroga) 19'
1:2 MLA Idžan V. (Pavetić) 22'
1:3 MLA Idžan V. 35'
2:3 MED Završki (Dimitrijević) 36'
3:3 MED Dimitrijević (Čavić) 60' PP1
4:3 MED Dimitrijević 65' GWS

Udarci na gol:
Medveščak 41
Mladost 30

Isključenja:
Medveščak 10 + 10 (Bebek) min
Mladost 4 min

Medveščak: Debeljak, Čavić Pe. - Čavlović, Čavić Pa., Dimitrijević, Bebek, Završki - Filipović, Čeak, Đuričić, Premerl, Soldić - Poduška, Vukadin, Maurović, Kašparek, Drugović - Sirk, Varžak. Trener: Žibret

Mladost: Janjatović-Lončar, Ždralović - Kireta, Mandić, Idžan V., Pavetić, Šimunković - Grgurić, Goršić, Bodiroga. Idžan B., Buconjić - Grgić, Buljeta, Marojević, Bauer, Mandušić - Barna, Ožbolt. Trener: Janjatović

Mladost se nakon dva poraza u finalu našla u nezavidnom položaju. "Mamuti" više nisu imali pravo na pogrešku, a njihova izvedba u prve dvije utakmice u svakom je pogledu zaostajala za "medvjedima". Vratar Janjatović-Lončar je u pet utakmica doigravanja ostao na samo 83,7% obrana što ga je stavilo u podređen položaj u odnosu na kolegu Debeljaka s visokih 92,2% zaustavljenih udaraca. Mladostaše su u doigravanju predvodili Vito Idžan s 12 bodova, te branič Mandić i Šimunković sa po 9. Slijedio ih je Pavetić sa 6 bodova.

Mladostaši su treću utakmicu pokušali dobiti sa samo dvije postave. Prva navala je ostala na okupu, no u drugoj trojci ostao je samo mlađi kadet Bruno Idžan kojem se po prvi put pridružio kolega iz mlađih kadeta, Bodiroga, te Buconjić. Treći napadač iz mlađih kadeta, Goršić, i dalje je igrao u obrani. Uz mlađeg kadeta Kiretu te kadetskog napadača Grgurića. jedini "pravi" kadetski branič bio je Mandić. U postavi nije bilo braniča Loosera te napadača Ferenčaka, Kralja i Pejića. Mladost je išla na sve ili ništa, ali s čak četvoricom mlađih kadeta u dvije udarne postave.

Ozljeda Polonija natjerala je trenera Medveščaka na jednu izmjenu unutar udarne dvije postave s kojima su "medvjedi" odlučili zaigrati u trećoj utakmici. Mlađi kadet Završki prešao je u prvi napad, a njegovo mjesto u druoj navali zauzimali su naizmjence Soldić i Vukadin, obojica mlađi kadeti. Izuzevši spomenutu ozljedu, svi su ostali igrači bili na raspolaganju. Daleko najuspješniji "medvjed" u doigravanju bio je Završki s 23 boda, a slijedili su ga Dimitrijević sa 16 odnosno Bebek s 15 bodova. Premerl je skupio 8, a branič Filipović bod manje. Obrana "medvjeda" zaigrala je u istim parovima kao i na prošloj utakmici.

Početno ispitivanje snaga potrajalo je pune tri minute. Suparnicima nije pošlo za rukom uputiti nijedan udarac prema vratima prije nego što je Mandić isključen početkom četvrte minute. Obrana Mladosti u potpunosti je onemogućila "modre" pa Janjatović-Lončar nije imao nikakvog posla tijekom iduće dvije minute. Prvu priliku za pogodak bilježimo tek u šestoj minuti kad je Mandić nakon povratka u igru tukao s plave linije. "Medvjedi" su se tek tada probudili pa ubrzo slijedi njihova ofanziva.

Bebek je udarcem iskosa s lijeve strane pokušao iznenaditi vratara "žutih". Malo kasnije Janjatović-Lončar odlično brani "bombu" Čavlovića s plave linije. Dimitrijević se u osmoj minuti našao iza gola odakle je uposlio Završkog u sredini koji tuče iz prve no vratar Mladosti je bio na mjestu. Naleti Medveščaka nisu jenjavali. Čavlović je u desetoj minuti izveo slalom kroz postavu "žutih" i svoj prodor završio udarcem s plave linije. Mreža Mladosti ostala je mirovati.

Janajtović-Lončar odličnom je obranom zaustavio udarac Vukadina s lijeve strane u 12. minuti. Mandušić je minutu kasnije pojurio u protunapad kojeg završava udarcem iz sredine. Vratar Mladosti morao se pomučiti i u 14. minuti kad je Bebek tukao s desne strane. Mladostaši su pod pritiskom "modrih" dolazili do izražaja samo u protunapadima kakvog je malo kasnije izveo Vito Idžan. Dimitrijević se u 15. minuti probio kroz obranu "žutih" i pucao izbliza no pločica nije htjela u mrežu.

Đuričić je u završnici trećine pucao sdesna, ali bez uspjeha. Bolju igru Medveščak je naposljetku naplatio u 18. minuti kad je Bebek tukao iz sredine, stigao prvi na odbijanac te iz neposredne blizine ugurao pak u mrežu. Radost "medvjeda" nije dugo trajala. Već u idućoj minuti kombinacija Bodiroge i Buconjića dovela je pak do Bruna Idžana na lijevom krilu koji preciznim udarcem iz zgloba izjednačuje omjer. Mandić je u idućem napadu također gađao s lijeve strane no Debeljak je bio na mjestu. Dvadesetak sekundi prije odlaska na odmor, prekršaj je napravio Dimitrijević.

Medveščak je bez poteškoća odradio prve 23 sekunde kazne no u nastavku susreta "modri" su morali izdržati gotovo minutu i pol s četvoricom igrača. "Mamutima" baš i nije najbolje išlo s igračem više. Samo je Pavetić udarcem s plave linije zaprijetio Debeljaku. Prije nego što su se snage izjednačile morao je intervenirati i vratar Mladosti kad mu je iz protunapada s plave linije opalio Bebek. "Žuti" su ipak nakon 18 sekundi igre s jednakim brojem igrača na ledu uspjeli postići pogodak.

Pavetić je uposlio Vita Idžana na lijevom krilu koji udarcem iz zgloba dovodi Mladost u vodstvo. Mladostaši su živnuli nakon vodećeg pogotka pa u 23. minuti bilježimo dvije prilike Buconjića. Spremni Debeljak obranio je oba udarca i onaj slijeva i onaj iz sredine. Minutu kasnije Dimitrijević gađa s desne strane. Mladost se ubrzo vratila u napad pa je Debeljak morao braniti i udarac Vita Idžana s lijeve strane. Prekršaj Patrika Čavića u 24. minuti ostavio je "medvjede" s igračem manje.

Mladost ni ovog puta nije bila na visini zadatka. "Modra" četvorka uspješno je zatvorila sve prilaze svojim vratima ne dopuštajući nijednom paku da dođe Medveščakovih vrata. Pavetić je tek u 27. minuti, kad se branič Medveščaka već bio vratio u igru, tukao s plave linije, ali bez uspjeha. Suparnici su se sredinom druge trećine upustili u otvorenu borbu no njihovi ciljnici nisu bili podešeni. Pakovi su letjeli posvuda samo ne prema vratima pa su obojica vratara samo pogledima pratili pločice koje su prolazile mimo golova.

Vito Idžan je u 32. minuti završio protunapad udarcem iz sredine. Bebek je u idućem napadu uzvratio na isti način. Minutu kasnije pred gol se probio Pavetić, ali nije uspio ubaciti pločicu u mrežu. Janjatović-Lončar je u 34. minuti sjajnom obranom zaustavio udarac Završkog iz sredine. Minutu kasnije, "žuti" povećavaju razliku na dva gola.  Bruno Idžan je "medvjedima" oduzeo pak i predao ga Vitu Idžanu u sredini koji udarcem iz zgloba pogađa mrežu. Trener Žibret odlučio je u tom trenutku zamijeniti vratare. Umjesto Debeljaka u igru je ušao mlađi kadet Čavić.

Medveščak je uzvratio već u idućem napadu. Dimitrijević se probio kroz sredinu i pucao. Janjatović-Lončar odbija pločicu, ali samo do Završkog koji udarcem iskosa s lijeve strane vraća "medvjede" na gol zaostatka. Završnica trećine protekla je u obostrano otvorenoj igri koja je obilovala prilikama. Bebek je u 36. minuti tukao s lijeve strane, a Janjatović-Lončar brani. Dvije minute kasnije Vito Idžan izvodi slalom kroz obranu "modrih" te puca iz sredine. Odbijena pločica dolazi do Buconjića koji puca iz neposredne blizine, ali Čavić je bio na mjestu.

Patrik Čavić je u 39. minuti opalio s plave linije, a u nastavku napada Bebek gađa sdesna. Janjatović-Lončar brani oba udarca, a malo kasnije zaustavlja i projektil Čavlovića s plave linije. Ofanzivni branič Medveščaka ponovo je pucao u 40. minuti, a raspucanu trećinu zaključio je Završki pokušajem s centra. Suparnici su u treću dionicu utakmice ušli s golom prednosti za Mladost no prikazana igra davala je Medveščaku pravo da očekuje preokret u zadnjoj trećini koji bi mu donio naslov prvaka.

Mladostaši su prvi navalili u zadnjoj trećini. Vito Idžan je u 41. minuti tukao iz sredine, a u nastavku akcije Šimunković gađa iskosa s desne strane no Čavić je bio na mjestu. Na drugoj strani leda Čeak je udarcem slijeva pokušao izjednačiti. "Mamuti" se vraćaju u napad pa bilježimo udarac Mandića s plave linije u 43. minuti nakon kojeg je svoj udarac sdesna iskušao i Goršić. Pritisak "žutih" doveo je u 45. minuti do isključenja Dimitrijevića. Mandić je prvi opalio s plave linije, a malo zatim Čavlović ispucava pak preko ograde.

Trener Žibret pozvao je pola minute predaha. Trebalo je izdržati minutu i pol s dvojicom igrača manje u trenutku u kojem je naslov prvaka bio nadohvat ruke. Vito Idžan je prvi potegnuo s lijeve strane u 46. minuti. Čavić je obranio ovaj udarac, ali i pokušaj Pavetića s desne strane. Sada je predah pozvao trener "žutih", Janjatović, jer ovakvu se priliku nije smjelo propustiti u kritičnom trenutku borbe za naslov. "Modra" je trojka zbila svoje redove, a Čavić u 47. minuti brani udarac Vita Idžana s desne strane. Isti je igrač pucao iskosa s desne strane i nakon povratka Dimitrijevića u igru.

Malo kasnije, "medvjedi" su zaigrali u punom sastavu čime su osujetili veliku priliku Mladosti da osigura pobjedu u trećoj utakmici i time produlji finalni dvoboj. Dimitrijević je u 48.minuti napravio krug po trećini Mladosti i završio ga udarcem iz sredine. Minutu kasnije Buconjić pokušava udarcem iskosa s lijeve strane. Prvu polovicu zadnje trećine zaključio je Bruno Idžan udarcem slijeva. Bebek je u 51. minuti pokušao bekhendom iz sredine iznenaditi vratara Mladosti, a malo kasnije prekršaj Završkog ostavlja "modre" s igračem manje.

Šimunković je udarcem iz sredine pokušao brojčanu prednost pretvoriti u pogodak no Čavić je bio na mjestu. "Medvjedi" su se opet odlično branili, a u 53. minuti Bebek bježi u protunapad kojeg završava udarcem s plave linije. Do kraja trećine ostalo je manje od osam minuta i Medveščak je krenuo u ofanzivu koja bi mu donijela pobjednički pehar. Janjatović-Lončar je u 54. minuti odličnom obranom zaustavio udarac Dimitrijevića iz sredine. Minutu kasnije Čavić gađa s plave linije, a u nastavku akcije dalekometni udarac iskušao je i njegov kolega Čavlović.

Mladost je pet minuta prije kraja trećine udarcem Goršića pokušala prekinuti ofanzivu Medveščaka. "Medvjedi" se međutim, nisu dali zaustaviti. Bebek u 57. minuti gađa s plave linije, a dvije minute kasnije pritisak "modrih" doveo je do prekršaja Mandića. Istovremeno je Bebek zbog prigovora dobio disciplinsku kaznu koja ga je praktički udaljila iz utakmice do samog kraja. Mladostaši su držali protivnika podalje od svojih vrata, a u 60. minuti Pavetić je udarcem s centra pokušao iznenaditi Čavića. Vrijeme je neumitno odmicalo, a pola minute prije kraja Medveščak se vratio u utakmicu.

Vukadin je opalio s plave linije, Janjatović-Lončar odbija pak, ali samo do Dimitrijevića koji iz neposredne blizine ubacuje pak u mrežu. Do isteka vremena u prilici se našao i Filipović no utakmica je ipak otišla u produžetak. "Medvjedi" su u dodatno vrijeme ušli s velikom psihološkom prednošću budući da je mladostaše samo 27 sekundi dijelilo od spasonosne pobjede. Medveščak je krenuo odlučno u produžetak, ali ni mladostaši nisu bili voljni odustati od borbe.

Dimitrijević je u 61. gađao iskosa s lijeve strane no Janjatović-Lončar je bio na mjestu. Vito Idžan odgovara minutu kasnije pokušajem slijeva, a u 63. minuti Čavić brani udarac Pavetića s plave linije. Vratar Mladosti ponovo se istaknuo obranivši snažan udarac Dimitrijevića iz sredine. Isti je igrač minutu kasnije pokušao odlučiti udarcem s plave linije. Vito Idžan odgovara pokušajem iskosa s lijeve strane, ali i Čavić je bio na visini zadatka. U posljednjim trenucima produžetka Pavetić prvo gađa iskosa s desne strane, a potom i s centra. Pogotka nije bilo pa se pobjednika tražilo u raspucavanju.

Prvi izvođač za Medveščak bio je Čavlović koji udarcem iz zgloba šalje pak kroz noge protivničkog vratara. Izjednačio je Pavetić ne odviše jakim udarcem iz zgloba. Treći pucač bio je Dimitrijević koji udarcem iz zgloba šalje pak pod prečku. Vito Idžan pucao je u "beton" vratara Čavića. Završki je mogao odlučiti prvenstvo no njegov je pak nakon prolaska kroz noge vratara zastao pred samom crtom. Grgurić je mogao zadržati Mladost u igri, ali ni njegov udarac nije pronašao put do mreže pa je veliko slavlje Medveščaka moglo početi.

Pod vodstvom trenera Veljka Žibreta naslov prvaka Hrvatske u uzrastu kadeta osvojili su: Ante Bebek, Andrej Bestić, Ivan Borošak, Patrik Čavić, Petar Čavić, Niko Čavlović, Bruno Čeak, Dominik Debeljak, Alex Dimitrijević, Vito Drugović, Karlo Đuričić, Borna Filipović, Filip Kašparek, Vid Kuljak, Marko Maurović, Jakov Poduška, Filip Polonijo, Ivan Premerl, Mark Sirk, Lukas Soldić, Damjan Varžak, Marko Vukadin i Fran Završki. Neslužbeni najučinkovitiji igrač prvenstva je Vito Idžan 91 bodom dok je jednako tako neslužbeno najuspješniji vratar Janjatović-Lončar s 86,2% obrana.

Zanimljivo je kako su "medvjedi" rođeni 2003. i mlađi "obranili" naslov na sličan način osvojen prije dvije godine u uzrastu mlađih kadeta. I tada su "medeki" osvojili titulu uspješnijim raspucavanjem samo što se u tom slučaju igrala četvrta utakmica. Također, kadeti Medveščaka su nastavili desetogodišnji niz po kojem godišta koja osvoje naslov u uzrastu mlađih kadeta ponavljaju uspjeh i dvije godine kasnije u kadetima. Tradiciju su započeli hokejaši Mladosti godišta 1994. i 1995. koji su bili prvaci 2006. kao mlađi kadeti i 2008. kao kadeti.

Medveščak je ovaj naslov prvaka osvojio nadmoćnom igrom u finalne tri utakmice tijekom kojih se Mladost samo povremeno uspijevala nositi s "medvjedima". Premda su dvije momčadi završile redovni dio prvenstva s istim brojem bodova, "mamuti" su u doigravanju imali poteškoća već u polufinalu protiv Zagreba dok u finalu nisu uspjeli držati korak s raspoloženim "medvjedima". Kao posebnu zanimljivost navodimo veliki broj mlađih kadeta koji su imali značajne uloge u oba sastava. Zagreb je u redovnom dijelu prvenstva ostao daleko na trećem mjestu no "veprovi" su u polufinalu protiv Mladosti imali svoj trenutak slave. Na začelju je ostao Sisak koji zaslužuje pohvale što je izdržao sezonu do kraja, ali i pokude što je korištenjem mlađih juniora rušio regularnost natjecanja što se u budućnosti ne bi smjelo dopuštati.Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information