PH kadeti

Liga koju ne trebamo

pakovi pticjaPorast popularnosti hokeja uslijed ulaska Medveščaka u EBEL 2009. doveo je i do povećanog priljeva djece u zagrebačke škole hokeja. Hokejaško "ludilo" potrajalo je još nekoliko godina pa je bilo razborito očekivati veliku brojnost u uzrastu mlađih kadeta. Prva posljedica bila je osnivanje skupine B prvenstva Hrvatske predviđenog za druge momčadi zagrebačkih klubova, a potom i za obnovljenu školu hokeja u Sisku. Kad je u sezoni 2013/14 prvi puta najavljeno natjecanje kadeta u skupini B prvenstva Hrvatske, ponadali smo se kako val popularnosti hokeja nosi mlade hokejaše i u starije uzraste.

U prvoj sezoni najuspješnija je bila druga momčad Zagreba koja se uvrstila u polufinale doigravanja. Godinu dana kasnije, Zagreb više nije imao dovoljno kadeta za dvije momčadi pa su druge momčadi Medveščaka i Mladosti međusobno odigrale čak osam utakmica da bi se mladostaši uvrstili u polufinale doigravanja. U sezoni 2015/16 "medvjedima" i "mamutima" se pridružio Sisak dok Zagreba i dalje nije bilo. U idućoj sezoni, nijedan zagrebački klub nije prijavio drugu momčad pa su se "vitezovi" uključili u izravno nadmetanje sa Zagrepčanima.

Prošlo prvenstvo donijelo je obnovu skupine B jer su sva tri zagrebačka kluba "pronašla" dovoljan broj kadeta za po dvije momčadi. Na žalost, Sisak se nije prijavio za nastup u prvenstvu kadeta pa su njegovi igrači ovog uzrasta nastupili u minijaturnom prvenstvu mlađih juniora. Natjecanje se odvijalo po četverostrukom bod sustavu tako da je svaka od tri momčadi odigrala po osam utakmica, ukupno 12 u cijelom prvenstvu. Prvo kolo je odigrano krajem studenog kad je Mladost II uvjerljivo svladala Zagreb II.

Četiri utakmice su odigrane do Božića poslije čega je uslijedila stanka od mjesec dana upravo u vrijeme koje je najpogodnije za igranje na Šalati. Krajem siječnja odigrane su još dvije utakmice, a onda je uslijedila još jedna stanka sve do ožujka kad je navrat-nanos, u utrci s vremenom, odigrano čak šest utakmica, odnosno pola cijelog natjecanja. Dakle, u tri mjeseca leda na Šalati odigrano je samo šest utakmica, a druga polovica natjecanja ugurana je u samo dva tjedna. Na kraju je Mladost s bodom prednosti osvojila prvo mjesto ispred Zagreba čime se uvrstila u polufinale doigravanja.

U sastavu Mladosti ukupno je nastupilo 17 igrača od kojih su trojica bili mlađi kadeti. Od kadeta, njih 11 je odigralo više od pola utakmica i za prvu momčad u skupini A. Zagreb je nastupio s 18 igrača od kojih su trojica bili mlađi kadeti pri čemu je od 15 kadeta njih 11 odigralo najmanje pola utakmica za prvu momčad. Naposljetku, Medveščak je koristio 18 igrača od kojih su čak 12 bili mlađi kadeti. Od šestorice kadeta, njih četvorica su odigrala više od pola utakmica u prvoj momčadi.

Ako je većina kadeta iz tri "druge" momčadi redovito bilo u sastavu prve momčadi, onda se postavlja pitanje zašto se uopće organiziralo posebno natjecanje drugih momčadi? Mladost je tijekom sezone koristila ukupno 22 kadeta, Zagreb 26, a Medveščak samo 17. Iz navedenog se jasno vidi Medveščak nije imao nikakvu podlogu za dvije kadetske momčadi, Mladost bez mlađih kadeta ne bi mogla sastaviti drugu kadetsku momčad ostavljajući jedino Zagreb s mogućnosti prijave dvije kadetske momčadi bez više od jedne petorke mlađih kadeta.

Ispada kako se prvenstvo skupine B za kadete organiziralo samo zato jer treneri u pojedinim zagrebačkim klubovima nisu imali dovoljno autoriteta postaviti kriterije za nastup u prvenstvenim utakmicama pa su, kako bi izbjegli roditeljska pitanja, "izmislili" druge momčadi u kojima su glavnu ulogu mogli imati igrači koji ne dolaze dovoljno do izražaja u društvu najboljih. Na taj način su izbjegli vlastitu odgovornost i natovarili zagrebačkom savezu, sucima i zapisničarima teret organizacije 12 nepotrebnih utakmica koje nisu odlučivale ni o čemu i ni na koji način nisu pomogle razvoju hrvatskog hokeja.

Umjesto skupine B u kojoj su zapravo nastupili "Mladost 1,5", "Zagreb 1,5" i mlađi kadeti Medveščaka, u savezu su mogli produžiti kadetsko prvenstvo s 4 na 6 krugova pa bi svaka od tri zagrebačke kadetske momčadi odigrala 12 umjesto 8 utakmica što bi dalo više prostora za igru i igračima iz drugog plana. Trenerima kadetskih momčadi ostala bi "samo" zadaća rasporediti minutažu u skladu s unaprijed postavljenim kriterijima koji mogu uključivati nazočnost i zalaganje na treningu, učinak na utakmici i slično. Moglo se umjesto natjecanja tzv. drugih momčadi u prvenstvo prijaviti Sisak čijih sedam kadeta je igralo samo u prvenstvu mlađih juniora. Siščanima se moglo posuditi upravo igrače zbog kojih se organizirala skupina B što bi imalo više smisla i bilo bi u interesu hokeja.

Na žalost, nije se dogodilo prvi put da pojedinci iz klubova svoje interne poteškoće rješavaju na teret saveza, a posredno i na teret svih ostalih članova male hrvatske hokejaške zajednice. Dok su primjerice mlađi juniori igrali prvenstvo od svega šest utakmica pri čemu su po dvije bile protiv nedoraslih Siščana, na Šalati se moralo pronaći 12 termina za besmisleno natjecanje drugih momčadi kadeta. Kad bismo u savezima imali više odgovornih ljudi kojima je interes hokeja ispred trenutnog interesa kluba iz kojeg su poslani u saveze, onda se ovakve neodgovorne odluke ne bi donosile. Nadajmo se da će u nadolazećoj sezoni prevladati razum i da se sustav natjecanja neće opet prilagođavati onima kojima je teško rasporediti minutažu igrača prema njihovim sposobnostima..
Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information