PH kadeti

Jedna trećina je bila dovoljna

K Zgb Med 180520Posljednji su se u borbu za naslov prvaka Hrvatske upustili kadeti. Zagreb je kao pobjednik redovnog dijela natjecanja u finalu dočekao sastav Medveščaka koji je u dramatičnom raspucavanju "majstorice" polufinala nadjačao Mladost. Prvih dvadeset minuta proteklo je u ravnopravnoj borbi u kojoj se mreže nisu tresle. "Veprovi" su poveli početkom druge trećine, ali ni taj pogodak nije narušio ravnopravnost u igri. Do odluke je došlo u 36 sekundi drugog dijela trećine u kojem su zagrebaši čak triput zatresli protivničku mrežu. Uzdrmani "medvjedi" primili su još jedan zgoditak u zadnjoj minuti trećine i tu je bio kraj njihovoj nadi u preokret. Posljednja trećine je protekla u igri bez igre. Mreže se nisu tresle sve do zadnje minute kad je Medveščak postigao počasni zgoditak za konačnih 5:1 u korist Zagreba.

Zagreb - Medveščak 5:1 (0:0, 5:0, 0:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 20.5.2018.
Gledatelja: 64
Suci: Metzinger i Polašek

Strijelci:

1:0 ZGB Kumanović (Marinković, Ljubičić) 23'
2:0 ZGB Marinković (Alić) 34'
3:0 ZGB Bezuk (Marinković, Alić) 34'
4:0 ZGB Kumanović (Bezuk) 35' PP1
5:0 ZGB Marinković (Ljubičić, Bezuk) 40'
5:1 MED Varžak (Bestić) 60'

Udarci na gol:
Zagreb 24
Medveščak 20

Isključenja:
Zagreb 6 min
Medveščak 4 min

Zagreb: Andrić, Stunković - Alić, Bezuk, Ljubičić, Marinković, Kumanović - Svjetličić, Slovinac L., Bokšić, Kovač, Slovinac J. - Savić, Švarc, Zovko, Stipković, Banek - Zlatar, Juretić, Tomica, Čurla, Klobučar. Trener: Blagus

Medveščak: Čavić, Makovac - Filipović, Vukadin, Čeak, Polonijo, Završki - Bestić, Jandrić, Drugović, Kašparek, Soldić - Varžak, Kurjaković, Košević. Trener: Žibret

Zagreb je nakon ekspresne pobjede nad drugom momčadi Mladosti u polufinalu doigravanja čekao više od mjesec dana na finalni dvoboj. "Veprovi" su na okršaj s Medveščakom isklizali pojačani za svoja dva najučinkovitija napadača, Kumanovića i Marinkovića koji nisu nastupili u polufinalu. Uz njih, momčadi se u četvrtom napadu pridružio i Klobučar koji je redovni dio sezone odigrao u drugoj momčadi Zagreba. Trener Blagus imao je na raspolaganju 20 igrača i dvojicu vratara, bez ijednog mlađeg kadeta u postavi. Valja spomenuti kako je čak 12 hokejaša iz kadetskog sastava sudjelovalo u velikom podvigu mlađih juniora Zagreba koji su se probili u finale doigravanja.

Medveščak se teško uvrstio u finale, ali kad se jednom našao u njemu, "medvjedi" nisu imali razloga za strah. U četiri utakmice redovnog dijela prvenstva, Zagreb i Medveščak su ravnopravno podijelili bodove. "Veprovi" su dobili prva dva susreta s 11:4 i 9:5, ali su zato iduća dva dvoboja izgubili sa 7:3 i 5:4. Za razliku od zagrebaša koji su napunili zapisnik do vrha, trener Žibret je u finalu izveo samo 13 igrača i dvojicu vratara među kojima su čak četvorica bili mlađi kadeti. U sastavu nije bilo braniča Valečića i Žigmunda te napadača Kuljka i Sirka.

"Medvjedi" su krenuli žustro u utakmicu. Filipović je već u prvoj minuti opalio s plave linije, a malo kasnije Čeka tuče iz sredine. Andrić je u oba slučaja bio na mjestu. Na novu prigodu pričekali smo do četvrte minute kad je Polonijo pucao s plave linije no vratar "plavih" se nije dao iznenaditi. Zagrebaši su tek tada prvi put došli do riječi kad je Marinković udarcem slijeva pokušao dovesti svoju momčad u vodstvo. Medveščak je i dalje držao inicijativu pa je prvo Završki udarcem s plave zaposlio Andrića, a u petoj minuti svoj je dalekometni udarac iskušao i Vukadin.

Zagreb je nakon uvodnih minuta uspostavio ravnotežu u igri. Kumanović je u 6. minuti opalio iz sredine, a nakon odbijanca Stipković pokušava ugurati pak u mrežu iz neposredne blizine no Čavić je bio siguran. "Bijeli" su uzvratili dvije minute kasnije kad je Završki udarcem iz sredine zamalo iznenadio protivničkog vratara no obrana Zagreba je u zadnji trenutak ispucala pak s crte gola. Idućih nekoliko minuta je potrajalo zatišje koje je prekinuo Marinković udarcem iskosa s lijeve strane u 11. minuti. U nastavku napada Čavić brani i pokušaj Alića s plave linije.

Na novu priliku čekali smo do 14. minute kad je Banek iskušao svoj udarac s plave linije. Dvije minute kasnije bilježimo odličan udarac Kašpareka s desne strane no Andrić je bio na visini zadatka. Tri minute prije kraja trećine Soldić ispucava pak preko ograde pa su "veprovi" dobili priliku pritisnuti protivnika. Bezuk se u 18. minuti približio vratima no nije mu pošlo za rukom ugurati pak u mrežu. Bilo je to sve što smo vidjeli u dvije minute s igračem više za Zagreb. U zadnjoj minuti Jakov Slovinac gađa iz sredine, a na isti način uzvraća Polonijo no ni jednom niti drugom nije pošlo za rukom dovesti svoju momčad u vodstvo.

"Veprovi" nikako nisu bili zadovoljni svojim učinkom u prvih dvadeset minuta pa su od prvog bulija u nastavku navalili iz sve snage. Kumanović je već u prvoj minuti opalio s lijeve strane, a u 22. minuti Čavić brani i udarac Jakova Slovinca s istog mjesta. Soldić je u idućem napadu zaprijetio udarcem sdesna, a u 23. minuti Zagreb dolazi u vodstvo. Nakon kombinacije Ljubičića i Marinkovića, Kumanović je udarcem slijeva pogodio mrežu. Prvi pogodak dao je dodatni poticaj "plavima" pa Marinković već u idućem napadu tuče iz sredine, a dvije minute kasnije vratima Medveščaka zaprijetio je i Alić.

Ofanzivu Zagreba nastavio je Kumanović udarcem sdesna u 27. minuti.Ljubičić je minutu kasnije presjekao dodavanje protivnika i uposlio Kumanovića pred vratima no Čavić je opet bio na mjestu. "Medvjedi" su pokušali izjednačiti preko Završkog koji je u 29. minuti pucao iz neposredne blizine. U idućem napadu Marinković prolazi po desnom krilu i pronalazi Kumanovića pred vratima no ponovo se ispriječio Čavić. Medveščak je sredinom trećine stvorio par prigoda za poravnanje. Polonijo je u 30. minuti tukao iz sredine, a dvije minute kasnije Bestić pokušava iznenaditi Andrića udarcem iskosa s desne strane no bez uspjeha.

Prekršaj Kumanovića u 33. minuti dao je priliku "bijelima" za izjednačenje. Filipović je minutu kasnije tukao s plave linije no Andrić se nije dao iznenaditi. U nastavku akcije Završki je zaprijetio udarcem iz blizine, ali ni njemu nije pošlo za rukom pogoditi mrežu. Četrdesetak sekundi prije isteka kazne za napadača "plavih", prekršaj pravi Polonijo. Deset sekundi kasnije, pločica se zakoprcala u mreži Medveščaka. Marinković je osvojio buli i vratio pak na plavu liniju do Alića. Branič "veprova" mu je vratio pak, a Marinković udarcem iz zgloba s desne strane pogađa mrežu.

Zagreb se bolje snašao u igri četvorice protiv četvorice pa je već nakon dvadesetak sekundi povećao svoju prednost. Marinković je s plave linije spustio pak do Bezuka pred vratima koji iz neposredne blizine šalje pak preko crte. "Veprovi" su ponovo osvojili buli na centru i u kratkom roku se našli u napadačkoj trećini. Bezuk se našao iza gola odakle je uposlio
Kumanovića kojem je upravo bila istekla kazna, a vrsni napadač "plavih" je udarcem iz blizine svladao vratara Medveščaka. Sada se u igru mogao vratiti Polonijo koji je s klupe za kažnjene promatrao kako Zagreb s tri pogotka pretvara minimalno vodstvo pretvara u nedostižno prednost.

Trener Žibret pozvao je pola minute predaha kako bi primirio svoje igrače. Minutu kasnije, prekršaj Marinkovića daje priliku "medvjedima" da poprave omjer. Vukadin je u 36. minuti udarcem s plave linije pogodio prečku, a u nastavku napada ponovo tuče s plave linije. Andrić odbija pak do Soldića kojem nije pošlo za rukom postići pogodak. Neumorni Vukadin je još jednom opalio prije izjednačenja snaga na ledu, ali ni treća mu nije bila sreća. Zagreb nije čekao povratak svog napadača u igru prije nego što je uzvratio na pritisak "bijelih".

Kumanović je u 37. minuti pobjegao svojim čuvarima i izašao sam pred gol no Čavić je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Malo kasnije pred vratima Medveščaka se našao Bezuk, ali ni njemu nije pošlo za rukom pogoditi mrežu. U 38. minuti je i Ljubičić zaprijetio s igračem manje no mreža Medveščaka se nije zatresla. Završki je u idućem napadu zaprijetio udarcem iz sredine. U nastavku napada isti igrač prvo gađa iz blizine, a malo kasnije pokušava i "varaždincem" no Andrić je i dalje očuvao svoju mrežu netaknutom. Filipović je u 39. minuti tukao s plave linije, ali bez uspjeha.

Kad se već činilo da smo sve vidjeli u drugoj trećini, Zagreb je postigao i peti pogodak. Marinković je iz lijevog kuta dao pak poprijeko do Ljubičića koji udarcem iskosa s desne strane zakucava pak u rašlje. Gledajući unatrag na prvu trećinu kao i na veći dio druge trećine, malo je tko očekivao da će "veprovi" riješiti pitanje pobjednika za 36 sekundi. Medveščak je imao svoje prilike za pogotke, ali ih nije uspio iskoristiti dok su zagrebaši nemilosrdno zgrabili ponuđenu prigodu u trenutku kad su "medvjedi" igrali s četvoricom igrača i osigurali pobjedu.

Prekršaj Alića u 41. minuti dao je Medveščaku priliku za počasni pogodak. Međutim, raspoloženi zagrebaši nisu protivniku dopustili nijedan udarac prema svojim vratima. Prvu prigodu u trećini imao je Bezuk koji je u 44. minuti izveo slalom kroz postavu "bijelih" i pucao iz blizine, ali bez učinka. Minutu kasnije u prigodi se našao Kovač no Čavić brani njegov udarac iz sredine. Kumanović se u 47. minuti probio kroz obranu Medveščaka i pucao iz blizine no vratar "bijelih" je bio na mjestu. "Medvjedi" su prvu prigodu u trećini stvorili tek u 48. minuti kad je Čeak tukao iz sredine.

Malo kasnije, vratar Medveščaka zaustavio je i pokušaj Zovka s desne strane, a u 50. minuti brani udarac Kumanovića iz blizine. Budući da je ishod susreta bio jasan, i jedni i drugi su uglavnom "premotavali" utakmicu tako da su se prigode za pogotke javljale tek tu i tamo. Drugović je pokušao popraviti omjer udarcem sdesna u 52. minuti, a Bezuk odgovara udarcem iz blizine već u idućem napadu. Uslijedilo je dulje zatišje bez uzbuđenja sve do pokušaja Švarca u 56. minuti. Tri minute prije završetka susreta bilježimo udarac Ljubičića iskosa s desne strane. Kumanović je u 59. minuti zaprijetio udarcem iz sredine, a u zadnjoj minuti Medveščak ipak postiže pogodak.

Bestić je dugim dodavanjem "izbacio" Varžaka samog pred gol, a napadač "bijelih" sigurnim udarcem pogađa mrežu. Medveščak je bio svjestan da nije favorit u ovoj utakmici, ali je svojom igrom toliko dobro zatvarao protivnika da su "veprovi" morali svu svoju vještinu pokazati u kratkom razdoblju unutar kojeg su "medvjedi" igrali s četvoricom igrača, a da nisu imali igrača manje. Zagrebaši su iskoristili višak prostora za nekoliko uzastopnih pogodaka kojima su riješili pitanje pobjednika pri čemu nisu slomili otpor Medveščaka. Zapravo, glavna prepreka "medvjedima" je obrana Zagreba za koju nisu našli lijeka pa će zagrebaši biti u prednosti i u uzvratnoj utakmici.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information