PH kadeti

Potvrdili naslov u završnici

K Med Zag 180522Kadeti Zagreba su pobjedom u drugoj finalnoj utakmici doigravanja osvojili naslov prvaka čime su zaključili natjecateljsku sezonu 2017/18. "Veprovi" su se nametnuli kao bolja momčad već u prvoj trećini no svoju su premoć okrunili samo jednim zgoditkom. Druga trećine protekla je u nešto boljoj igri Zagreba no mreže se nisu tresle. Zagrebaši su početkom posljednje trećine povećali prednost no Medveščak je ubrzo smanjio zaostatak. Neizvjesnost je potrajala sve do zadnjih pet minuta u trećini kad "veprovi" postižu čak tri zgoditka nakon čega je slavlje moglo početi.

Medveščak - Zagreb 1:5 (0:1, 0:0, 1:4)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 22.5.2018.
Gledatelja: 77
Suci: Novak i Saković

Strijelci:

0:1 ZGB Marinković (Ljubičić) 14' PP1
0:2 ZGB Bezuk 43'
1:2 MED Završki 47'
1:3 ZGB Bezuk 56'
1:4 ZGB Bokšić (Stipković) 57'
1:5 ZGB Kumanović (Marinković) 60'

Udarci na gol:
Medveščak 24
Zagreb 32

Isključenja:
Medveščak 6 min
Zagreb 2 min

Medveščak: Čavić, Makovac - Filipović, Vukadin, Drugović, Polonijo, Sirk - Bestić, Jandrić, Kurjaković, Soldić, Završki - Kuljak, Čeak, Kašparek, Varžak. Trener: Žibret

Zagreb: Andrić, Stunković - Alić, Bezuk, Ljubičić, Marinković, Kumanović - Savić, Švarc, Banek, Kovač, Slovinac J. - Svjetličić F., Slovinac L., Bokšić, Stipković, Zovko - Zlatar, Juretić, Mihalić, Sović. Trener: Blagus

Trener Medveščaka nije imao što čekati pred uzvratnu utakmicu finala doigravanja. Napadačka neučinkovitost se morala popraviti odmah, jer u slučaju drugog poraza, brzopotezno finale bi završilo. Vrsni napadači mlađih kadeta, Soldić i Kurjaković spojeni su s najboljim strijelcem kadeta, Završkim, u drugom napadu. Drugović i Polonijo su zajedno s povratnikom u sastav, Sirkom, činili prvu navalu, a Čeak, Kašparek su s Varžakom nastupili u trećoj. Iz sastava je izostao napadač Košević. Branički parovi i vratar Čavić su zadržali svoja mjesta, a sastavu se pridružio i branič Kuljak. Ni ovog puta u momčadi nije bilo braniča Žigmunda. Na drugoj strani, i trener Blagus je unio neke manje izmjene u odnosu na prvu utakmicu. Bokšić je iz drugog prešao u treći napad, odakle je u drugi stigao Banek. Drugi i treći branički par su zamijenili mjesta, a u četvrtoj postavi su umjesto napadača Tomice, Čurle i Klobučara zaigrali Mihalić i Sović.

Nakon uvodnog ispitivanja snaga, početnu ravnotežu u igri narušilo je isključenje Vukadina u sedmoj minuti. Zagrebaši su osjetili priliku da povedu već u ranoj fazi utakmice i usmjere je u svoju korist. Alić je minutu kasnije opalio s plave linije, a Marinković skrenuo pak prema golu. Čavić odbija pak, ali samo do Kumanovića koji puca bekhendom iz sredine. Vratar "modrih" i ovog je puta bio spreman. Malo kasnije Bezuk tuče iz sredine i pogađa prečku. "Medvjedi" su se uspješno obranili, a nakon izjednačenja snaga na ledu i sami kreću u napad. Čeak je u devetoj minuti zaprijetio udarcem slijeva, a dvije minute kasnije s istog mjesta gađa i Završki no Andrić se nije dao iznenaditi. Zagreb je na ovu "provokaciju" odgovorio općom ofanzivom.

Ljubičić se u 11. minuti našao pred vratima i pucao iz blizine no Čavić je bio na mjestu. Vratar "modrih" zaustavio je minutu kasnije i pokušaj Marinkovića iz sredine. Nakon neuspjelog izlaska Medveščaka sa svoje polovice, Kumanović vodi protunapad u kojem pronalazi Marinkovića na lijevom krilu no njegov udarac ne pronalazi put do mreže. Banek je u 13. minuti udarcem iz sredine promašio vrata no pak se od ograde odbio do Kovača koji tuče sdesna no Čavić je ponovo na mjestu. Pritisak "bijelih" doveo je i do prekršaja Kašpareka. "Veprovima" je ovog puta trebalo četrdesetak sekundi da iskoriste brojčanu prednost. Ljubičić je s desnog krila ubacio pak u sredinu odakle Kumanović udarcem iz zgloba pogađa mrežu.

Vodeći pogodak dao je zagrebašima dodatni poticaj pa su stoga nastavili s napadima. Marinković je u 15. minuti opalio iz sredine, a odbijeni pak dolazi do Kumanovića koji udarcem iskosa s lijeve strane pokušava iznenaditi Čavića no bez uspjeha. U nastavku akcije Bezuk gađa s lijevog krila, a u prilici se malo kasnije našao i Zovko no vratar "modrih" ukrotio je i njegov udarac iz sredine. "Medvjedi" nikako nisu uspijevali uspostaviti ravnotežu u igri. Bokšić se u 17. minuti probio kroz sredinu i tukao, ali Čavić je sjajnom intervencijom sačuvao svoju mrežu. Malo kasnije u prilici je ponovo Marinković no njegov udarac iz sredine nije bio dovoljno precizan. Ofanzivu Zagreba zaključio je Banek pokušajem izbliza nakon odlične akcije cijelog napada "bijelih" u 19. minuti.

"Modri" su došli do daha tek u 20. minuti kad Jandrić tuče s plave linije. Banek je pokušao odgovoriti na isti način u idućem napadu, ali zadnji trenuci prve trećine ipak su se zbivali u trećini "veprova". Soldić je tukao s desnog krila, Andrić odbio pak do Kašpareka kojem ne uspijeva pogoditi mrežu udarcem iz blizine. Završetak trećine označio je početak odmora za suparnike. Zagreb je dominirao tijekom većeg dijela trećine no svoju premoć je iskazao samo minimalnim vodstvom. Na drugoj strani, upravo je taj minimalni zaostatak predstavljao jedinu utjehu "medvjedima" koji su se jedva nosili s pritiskom Zagreba.

Uvodno zatišje u drugoj je trećini potrajalo samo dvije minute, a onda su "medvjedi" krenuli u napad. Završki je u 23. minuti bekhendom iz sredine natjerao Andrića na obranu. Pak se odbio do Soldića kojem ne polazi za rukom pogoditi mrežu udarcem iz blizine. Drugović je u 26. minuti izveo prodor sve do samih vrata no čuvar mreže "bijelih" je bio uspješniji. U idućem napadu u prigodi se našao Završki no Andrić odbija njegov bekhend iz blizine, a odmah potom brani i bekhend Kašpareka iz neposredne blizine. Ofanzivu Medveščaka zaključio je u 28. minuti Bestić udarcem s plave linije. Zagrebaši su minutu kasnije uspostavili ravnotežu. Kumanović se probio pred vrata odakle je pokušao bekhendom ugurati pak u gol, ali nije imao uspjeha.

Polonijo je u 28. minuti izveo protunapad kojeg završava bekhendom sdesna. Zagreb uzvraća minutu kasnije udarcem Alića s plave linije. Čavić se nije dao iznenaditi, a bio je siguran i u 31. minuti kad mu je udarcem slijeva zaprijetio Kumanović. Potom su opet pritisnuli "medvjedi". Polonijo je minutu kasnije gađao s lijevog krila, a u nastavku akcije i s plave linije. Svoj je dalekometni udarac u 33. minuti iskušao i Soldić. Andrić je bio na visini zadatka pa se njegova mreža nije zatresla. Marinković je u idućem napadu "smrznuo" naviječe Medveščaka udarcem iz sredine kojim je pogodio stativu. Filipović je u idućem napadu odgovorio udarcem slijeva. Suparnici su nastavili s obostrano otvorenom igrom, svjesni da jedan pogodak neće odlučivati o ishodu dvoboja.

U 34. minuti Čavić brani udarac Jakova Slovinca s lijevog krila, a minutu kasnije i pokušaj Marinkovića iz sredine. Medveščak je najbliže izjednačenju bio u 36. minuti kad je Jandrić udarcem s plave linije pogodio stativu. Prekršaj Bokšića u 37. minuti dao je "medvjedima" dobru priliku da se vrate u utakmicu. Zagrebaši su aktivnom obranom udaljili "modre" od svojih vrata pa je samo Filipović dalekometnim projektilima u u 37. i 38. minuti prijetio Andriću. Netom pred povratak napadača "bijelih" na led, Kumanović bježi u protunapad no njegov bekhend sdesna nije bio opasan. U završnici trećine Zagreb ima više od igre. Prvo je Svjetličić tukao s lijevog krila, a u zadnjim trenucima pred odmor, Čavić brani udarac Bezuka s plave linije.

Unatoč brojnim prigodama na obje strane, mreže se u drugih dvadeset minuta nisu tresle. Zagreb je u zadnju trećinu ušao s pogotkom prednosti što mu nije davalo nikakvu sigurnost. Medveščak je osim žaljenja zbog propuštenih prigoda imao i razloga za zabrinutost jer je u 100 minuta finala postigao samo jedan pogodak, a za pobjedu i produženje finalnog dvoboja sada su mu trebala barem dva. Kumanović je već u 41. minuti zaprijetio udarcem iz sredine, a minutu kasnije, "veprovi" su imali dva gola razlike. Bezuk je uzeo pak, prošao po desnom krilu i preciznim udarcem svladao Čavića. Medveščak sada nije imao što čekati i morao je krenuti na sve ili ništa.

Filipović je u 43. minuti tukao iz sredine natjeravši Andrića na sjajnu intervenciju. Minutu kasnije u prigodi se našao i Polonijo no njegvo udarac sdesna nije pronašao put do mreže. Uslijedilo je zatišje od par minuta, a onda je Švarc udarcem s plave provjerio Čavićevu budnost. U 47. minuti "medvjedi" hvataju priključak. Završki je prošao po lijevom krilu i odličnim udarcem iz mrtvog kuta pogodio suprotne rašlje. Sada su i jedni i drugi na trenutak "povukli ručnu" kako bi se smislili kako će odigrati drugi dio trećine. Prije nego li je bilo tko bilo što učinio, Bestić ispucava pak preko ograde pa Zagreb ostaje s igračem više. Marinković je prvo zaprijetio u 51. minuti udarcem iz sredine, a nakon izjednačenja snaga na ledu, probio se pred vrata no bez uspjeha. Povratkom svog braniča u igru, "modri" su imali još devet minuta za preokret.

Uslijedilo je dugo zatišje tijekom kojeg ni jednima niti drugima nije pošlo za rukom stvoriti prostor za udarac. "Medvjedi" su se pokušavali nametnuti no Zagreb je učinkovito gušio protivničku igru, trošio vrijeme i vrebao priliku za protunapad. Polonijo se u 55. minuti uspio probiti kroz bedem "bijelih" i pucati iz blizine no Andrić se nije dao iznenaditi. Minutu kasnije, isti igrač pokušava udarcem iskosa s desne strane no bez uspjeha. Marinković odgovara udarcem slijeva u idućem napadu, a u 56. minuti Zagreb postiže novi pogodak. Marinković je osvojio buli i vratio pak na plavu liniju do Alića koji tuče prema vratima. Pak je u letu Bezuk skrenuo u mrežu. "Medvjedi" su se sada našli u kritičnom položaju s dva gola zaostatka četiri minute prije kraja trećine.

Pola minute kasnije, "veprovi" su protivnike riješili svih briga oko ishoda. Stipković je s lijeve strane ubacio pak u sredinu odakle Bokšić snažnim udarcem šalje pak pod prečku. Tri i pol minute prije kraja trećine, Zagreb je imao tri gola razlike čime je osigurao naslov prvaka. Kovač je u 57. minuti mogao bekhendom iz blizine povećati prednost "bijelih". U tim trenucima i jedni i drugi su jedva čekali da utakmica završi. Soldić je u 59. minuti tukao iz sredine, a u zadnjoj minuti Marinković dugim dodavanjem "izbacuje" Kumanovića samog pred gol, a vrsni strijelac "veprova" ne propušta priliku za postaviti konačnih 5:1 u korist Zagreba. Čim je sirena označila završetak susreta, zagrebovi hokejaši su pobacali palice, rukavice i kacige i pohitali jedan drugom u zagrljaj.


Zagreb je osvajanjem kadetskog naslova prvaka nastavio tradiciju koja traje već 11 godina. Otkako su 2008. kadeti Mladosti rođeni 1994. i mlađi "obranili" naslov osvojen dvije godine ranije u uzrastu mlađih kadeta, svake godine kadetski naslov osvoji isti klub koji je dvije godine ranije osvojio naslov u uzrastu mlađih kadeta. Tako su se "veprovi" godišta 2004. pridružili svojim klupskim drugovima iz godišta 1995., 1996., 1998. i 2001., mladostašima iz 1994., 1997., 1999. i 2002. te "medvjedima" iz 2000. i 2003. Navedeno pokazuje kako se uspjeh u sve tri zagrebačke škole još uvijek prvenstveno temelji na dobrom "urodu", a ne na radu s mladim hokejašima.

Brojno i uspješno Zagrebovo 2004. godište prelazi u mlađe juniore koji će nakon par godina u kojima se jedva krpala momčad, sada napokon imati dovoljno igrača. "Veprovi" imaju i dugo godište 2005. pa se ni za kadetsku momčad Zagreba ne treba brinuti u idućoj sezoni. Medveščak je osvojio drugo mjesto sa samo petoricom igrača izlaznog godišta 2004. što je više nego zabrinjavajuće za klub koji je i dalje najpopularniji u gradu, a koji je u vrijeme kad su dečki rođeni 2004. počeli trenirati hokej bio na vrhuncu popularnosti među svim sportskim klubovima u gradu. "Medvjedi" će se utješiti kako će iduće sezone njihovo šampionsko godište 2005. biti nastavljač gorenavedene tradicije no nijedan klub s manje od deset kadeta u godištu nema pravo na samozadovoljstvo. Mladost je ostala treća s devetoricom hokejaša izlaznog godišta. "Mamuti" također imaju dugo godište 2005. pa se mogu nadati ravnopravnoj borbi sa svojim gradskim suparnicima. Ove sezone Siska nije bilo ni u skupini A niti u skupini B što je poražavajuće. Ostaje nada da će nova dvorana koja je puštena u pogon početkom ove godine biti zamašnjak koji će potaknuti razvoj hokeja u gradu na dvije rijeke. Od velikog bi značaja bilo da se Siščani pojave u kadetskom prvenstvu, ali ne s mlađim juniorima nego po pravilima i propisima koji vrijede za sve druge. 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information