PH - mlađi juniori

Igrao je samo Zagreb

U16zgbmla131027 1Utakmicom između Zagreba i Mladosti završio je prvi krug prvenstva mlađih juniora. "Veprovi" i "mamuti" svladali su Medveščak podjednakom razlikom pa se u ovom susretu očekivala izjednačena borba. Međutim, od samog početka dvoboja bilo je jasno da su zagrebaši došli u Dom sportova odigrati prvenstvenu utakmicu, a mladostaši - nisu. Bez prevelikog utroška energije "veprovi" su stekli nadmoć koju su malo po malo pretvarali u sve veću prednost. Na kraju, mladostaši su se u potpunosti raspali pa je Zagreb slavio s visokih 8:1. Od izvedbe mladostaša, gora je možda bila samo izvedba glavnog suca.

 

Zagreb - Mladost 8:1 (1:0, 2:1, 5:0)

Zagreb, Dom sportova
Gledatelja: 50
Suci: Beganović, Žibret i Grozaj

Strijelci:

1:0 ZGB Vicković (Majoli) 4'
2:0 ZGB Boban (Tadić, Ličina) 23'
2:1 MLA Bjažić 25'
3:1 ZGB Kos (Ličina) 30'
4:1 ZGB Vicković (Majoli) 46' PP1
5:1 ZGB Krikšić (Gojković, Čizmadija) 47'
6:1 ZGB Vodopija (Vicković) 54' PP1
7:1 ZGB Stančić (Kos, Tadić) 59'
8:1 ZGB Gojković (Krikšić) 60'

Udarci na gol:
Zagreb 36
Mladost 22

Isključenja:
Zagreb 12 min
Mladost 12 min

Sastavi:

Zagreb: Palaić-Jeđut - Wolf, Poljak, Krikšić, Čizmadija, Gojković - Stančić, Kos, Ličina, Tadić, Boban - Friedrich, Vodopija, Babić, Vicković, Majoli. Trener: Puzić

Mladost: Rastovski, Goršić - Durn, Hanžić, Šutevski, Fičur, Bjažić - Tomaić, Almer, Papeš, Mustapić, Krnić - Holcer, Kramarić, Grgurev Rumbak, Šušak, Kozina - Kreš, Lučev, Pofek R., Pofek V. Trener: Lovrenčić


Juniorski EBEL i međunarodni turnir u Beču igrača do 15 godina i ovog puta su okljaštrili nedjeljnu prvenstvenu utakmicu mlađih juniora. Zagreb je u dresu juniora Medveščaka imao čak dvojicu vratara, Valenčića i Hergešića-Adamovića te napadača Buljanovića. Na "gostovanju" u Medveščaku na turniru u Beču bili su i napadači Stubičar i Crnec. Pridodamo li njima i ozlijeđene Jovića i Kalebića nimalo ne iznenađuje što su "veprovi" u trećoj navali imali trojicu igrača sa značajnim iskustvom igranja na mjestu braniča. Izostanaka nije manjkalo niti u Mladosti. Prvenstvenu utakmicu protiv Vienna Capitalsa igrali su Petrinšak, Smolec, Vrbančić i Matošić. Na turniru su bili Trstenjak i Mikić. Nedostajali su i Martinić, Bosek, Zorman te Hutinec.

Bez obzira na brojne izostanke, Mladost je imala praktički puni zapisnik. Zbroje li se svi igrači koji su na raspolaganju treneru Lovrenčiću postaje jasno kako će redoviti dio prvenstva igrati jedna momčad, a doigravanje sasvim druga. Kao da se radi o seniorskom sastavu Medveščaka koji do doigravanja igra s domaćim dečkima, a za naslov se "spuštaju profesionalci iz EBEL-a". Posljedica je to nelogične i zapravo štetne odluke da se u mlađim juniorima drže tri godišta.

Utakmica je počela u laganom tempu, bez previše brzog, da ne kažemo bilo kakvog klizanja. Upravo je nevjerojatno koliko su po tempu različite utakmice koje hrvatski igrači igraju protiv Slovenaca i one koje igraju između sebe. Mladostaši su prvi imali dvije prilike za pogodak. Prvo Fičur, a minutu kasnije i Krnić iskušali su spremnost Palaića-Jeđuta. Zagreb je s druge strane, prvim, zapravo drugim udarcem prema golu došao u vodstvo. Igrala se četvrta minuta kad je Majoli uputio ne odviše jak udarac s plave linije koji je pogodio prečku i odbio se pred gol. U gužvi je najspretniji bio Vicković te ubacio pločicu u mrežu.

Postignuti pogodak dao je krila zagrebašima koji stvaraju nekoliko prigoda za pogodak. Gojković je pucao iz sredine, malo kasnije Poljak s desne strane, Rastovski je bio na mjestu. U idućoj minuti poslije pogreške "žutih" čak su se trojica zagrebaša našla pred vratima, no Tadić nije uspio pogoditi mrežu iz neposredne blizine. Nalet "plavih" dovršio je Ličina udarcem s desne strane. Almer je izveo slalom u desetoj minuti no njegov udarac nije uspio iznenaditi vratara Zagreba.

Neposredno poslije pokušaja Čizmadije iz blizine, dolazi do prve kazne. Zbog guranja protivničke palice po ledu na dvije minute kazne neigranja kažnjen je Rudolf Pofek. Zagrebaši su ubrzali igru nastojeći što prije iskoristiti brojčanu prednost. Gojković se našao pred golom, no ispriječio se Rastovski. Hanžić je u idućoj minuti osvojio pak i pojurio u protunapad, no Palaić-Jeđut je bio na mjestu. Pred protivnička vrata sada se probio Čizmadija, ali bez uspjeha. Mladostaši igraju aktivnu obranu pa se u protunapadu našao Bjažić, ali mreža Zagreba je mirovala. Naposlijetku su Rastovskog zaposlili prvo Ličina, a potom i Boban, no Mladost je izdržala ove zanimljive dvije minute.

Kako je vrijeme odmicalo tako je tempo igre padao, a s njime i broj prigoda pred oba gola. Zabilježili smo pokušaj Majolija u 14. minuti, a onda sve do 17. minute kad su "veprovi" kažnjeni zbog viška igrača na ledu, ništa zanimljivo se nije dogodilo na ledu. Mladostaši su igrača više odigrali bez bilo kakve suvisle zamisli. Samo se Fičur uspio izboriti za prostor za udarac, no Zagrebov čuvar mreže je i ovog puta bio uspješniji.

U nastavak utakmice Mladost je krenula bez braniča Durna koji je ozlijedio ruku i nije mogao nastaviti susret. Gojković se već u prvoj minuti probio pred gol, ali nije mogao svladati Rastovskog. Uzvratio je Mustapić samostalnim prodorom, ali ni Zagrebov vratar nije htio zaostati za svojim kolegom. Kao i u prvoj trećini, Zagreb je u ranoj fazi druge trećine postigao pogodak. Tadić je iz okreta s desne strane ubacio pločicu pred gol odakle je usamljeni Boban udarcem iz prve vješto šalje pod prečku. I ovaj pogodak dao je podstrek zagrebašima pa bilježimo dvije prilike Krikšića, no "mamuti" su uspjeli zadržati zaostatak na prihvatljivoj razini. U 25. minuti Čizmadija nalijeće palicom na Hanžića koji mu uzvraća "pažnju" pa su se obojica našli na klupi za kažnjene.

Dvadesetak sekundi kasnije mladostaši postižu zgoditak. Bjažić je uputio udarac iz sredine, Palaić-Jeđut odbija pak na stranu, no Bjažić je opet prvi na pločici i iz drugog pokušaja smanjuje prednost "plavih" na jedan gol. Samo 13 sekundi je prošlo od pogotka kad Majoli pravi prekršaj i Mladost dobija priliku za poravnanje. U nemogućnosti organiziranja pravog napada, "žuti" se ograničuju na udarce iz daljine. Prvo Tomaić, a malo kasnije i Almer tuku iz daleka, no Palaić-Jeđut je bio na visini zadatka. Poslije minute i pol bezuspješnih napada, Zagreb osvaja pak i bježi u protunapad. Kramarić čini prekršaj i brojčane prednosti mladostaša više nema.

Povratkom Majolija u igru "veprovi" dobivaju igrača više, no u kratkom razdoblju s igračem više samo je Vicković udarcem iz sredine pokušao iskoristiti brojčanu prednost. Međutim, zagrebaši su zadržali napadački nalet i na polovici susreta Rastovski je i po treći put morao vaditi pak iz mreže. Ličina je uposlio Kosa u sredini koji puca bekhendom iz prve i pogađa. Osjetivši uzdrmanost protivnika, "veprovi" pojačavaju pritisak. Prvo Krikšić, a zatim i Čizmadija stavljaju obranu Mladosti na muke. Hanžić se izborio za mali predah udarcem s plave linije, a onda ponovo prema golu tuče Ličina.

Priliku za povratak u utakmicu imao je Krnić udarcem u 35. minuti, ali odmah potom uzvraća Krikšić. Isključenje Wolfa podiglo je nade hokejašima Mladosti, no vrlo brzo ih je ohladio Gojković bijegom po strani i udarcem iskosa. U samoj završnici trećine Kramarić je pucao s plave linije, a na drugoj strani je na sličan način Rastovskog zaposlio Majoli. Vicković je izravno iz bulija mogao postići pogodak, no vratar "žutih" je bio na mjestu pa se na "mali odmor" pošlo s dva pogotka prednosti za Zagreb.

U otvaranju posljednje trećine Mladost je ostala i bez drugog braniča. Iza gola Mladosti na Almera je naletio protivnički igrač. Kapetan "žutih" ostao je na ledu pa je igru napustio tek uz pomoć. Na traženje prekršaja, sudac je pokretom ruke pokazao kako se radilo o naletu ramenom. Bez obzira na tvrdnje igrača na ledu koji se ne slažu s ovakvim opisom događaja, moralo bi se znati kako "ne postoji ispravan nalet na glavu". Pravila jasno kažu da je zabranjen kontakt s glavom, bez obzira da li je učinjen palicom ili bilo kojim drugim dijelom tijela odnosno opreme. Odgovornost je na igraču koji je izvodi nalet da izbjegne kontakt bez obzira na razliku u visini, snazi ili težini. Na sucu je da odmjeri visinu kazne ovisno o okolnostima, no u ovom slučaju nije dosuđen nikakav prekršaj!

U utakmici u kojoj su se dvije minute dosuđivale za višak igrača ili guranje odbačene palice po ledu, ne dosuditi prekršaj za nalet na glavu je u najmanju ruku dvojbena odluka. Upravo je nevjerojatno da se u profesionalnim natjecanjima poput NHL-a, KHL-a ili EBEL-a posebna pažnja vodi o zaštiti igrača od naleta u predjelu glave ili vrata, a da u natjecanju hrvatskih mlađih juniora takav nalet može proći i bez minimalne dvije minute kazne. Jedno je pogriješiti u dosuđivanju zaleđa, zabranjenog ispucavanja pa i ometanja, a nešto sasvim drugo je previdjeti nalet na glavu.

Igra Mladosti se u trećoj trećini u potpunosti raspala. Papeš je pokušao udarcem izbliza vratiti svoju momčad u igru, no "veprovi" su vrlo brzo uspostavili nadmoć na ledu. Poljak je pucao s plave linije, a minutu kasnije Čizmadija tuče s desne strane. U 46. minuti isključen je Šutevski. Za samo 17 sekundi Zagreb je došao do pogotka. Majoli se našao iza gola i uposlio Vickovića pred golom koji bekhendom vješto pogađa mrežu. Bjažić je poslije ovog pogotka pokušao nešto udarcem iz sredine, a za manje od minute Zagreb postiže i peti pogodak. Sve se odvijalo na isti način. Pločica je od iza gola došla pred gol odakle Krikšiću nije bilo teško svladati Rastovskog.

Bobanov udarac je vratar Mladosti zaustavio, a u 48. minuti "mamuti" na dvije minute ostaju bez Tomaića. Vicković je izveo slalom i udarcem iz blizine pokušao upotpuniti hattrick, no vratar "žutih" bio je na mjestu. Ubrzo se i Vicković našao na klupi za kažnjene. Mladostaši su pokušali barem ublažiti poraz. Fičur se našao blizu vrata Zagreba, ali nije uspio pogoditi mrežu. S igračem više, Bjažić tuče s plave linije, a malo kasnije Fičur izvodi slalom no Palaić-Jeđut je i iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Kratku ofanzivu "žutih" zaključio je Kozina udarcem s desne strane.

Krikšić u 52. minuti pokušava još jednom svladati Rastovskog, a dvije minute kasnije na klupu za kažnjene odlazi Viktor Pofek. "Veprovi" su za navjerojatne tri sekunde iskoristili igrača više. Vicković je osvojio buli, a Vodopija udarcem iz sredine pogađa mrežu. Ovaj pogodak potaknuo je trenera Lovrenčića da povuče Rastovskog s gola i u igru pošalje Goršića, inače kadeta, ulaznog 2001. godišta. "Veprovi" su uočili priliku i poput Nijemaca u nogometu pojurili ne bi li nanijeli što teži poraz suparniku i natjerali mu strah u kosti pred buduće dvoboje.

Poljak je iskušao novog vratara u 55. minuti i Goršić upisuje svoju prvu obranu. Na početku iduće minute Vicković se opet našao na dvominutnom odmoru. Međutim, mladostašima je bilo već svega dosta i samo su čekali spasonosnu sirenu. Do odlaska u svlačionicu ipak su morali još dva puta na centar na buli. U 59. minuti Tadić i Kos priređuju udarac za Stančića koji puca iz sredine i pogađa. Osmi zgoditak "veprovi" su postigli 45 sekundi prije kraja. Čizmadija je udarcem iz sredine pogodio stativu, a u nastavku akcije Krikšić upošljava Gojkovića koji se najbolje snašao u gužvi pred golom i bekhendom postavio konačan rezultat.

Zagreb je, poslije Medveščaka, "preslušao" i Mladost i ozbiljno se nametnuo kao prvi i jedini favorit za osvajanje prvog mjesta u redovnom dijelu prvenstva. Zagrebaši, i kad ne igraju punom snagom, izgledaju na ledu kao momčad u kojoj se zna gdje je kome mjesto i što se od koga očekuje. Igrači igraju u skladu sa svojim mogućnostima po sustavu kojeg se u klubu njeguje već godinama i koji daje rezultate. Kad se u momčad vrate i izostali igrači, "veprovi" će imati brojnu i kvalitetnu momčad za finale doigravanja.

Mladost je potpuno podbacila. Bez obzira na brojne izostanke zbog kojih je momčad bila potpuno neprepoznatljiva pa su se igrači tražili po ledu ne znajući tko bi gdje trebao klizati i što raditi, za klub je bolna činjenica kako su mlađi juniori posljednji naslov prvaka osvojili 2006., a juniori 2007. godine. Još je poraznija činjenica kako klub ima najstariju seniorsku momčad u gradu za koju redovno igra samo jedan junior izlaznog godišta. Dva posljednja poraza koje su mladostaši pretrpjeli, 13:1 u juniorskoj i ovih 8:1 u mlađejuniorskoj konkurenciji najavljuju kako u klubu ima još dosta posla prije nego što će se "mamuti" moći upustiti u borbu za naslov.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information