PH - mlađi juniori

Hokej za po doma

MJ Mla Med 151014Prenatrpanost zagrebačkih klizališta pomaknula je dvoboj mlađih juniora Mladosti i Medveščaka nekoliko dana unaprijed. Favorizirani "medvjedi" dugo su lomili otpor protivnika. Mladostaši su po običaju prvu trećinu odigrali na zadovoljavajućoj razini. Medveščak je poveo, "mamuti" izjednačili i tako se otišlo na veliki odmor. U nastavku susreta "medvjedi" s dva pogotka dolaze na prag pobjede koju su u posljednjoj trećini dodatno osigurali s još dvije pločice u mreži mladostaša za konačnih 5:1 u svoju korist.

Mladost - Medveščak 1:5 (1:1, 0:2, 0:2)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 14.10.2015.
Gledatelja: 60
Suci: Beganović, Smerdelj i Metzinger

Strijelci:

0:1 MED Belina (Burazin, Rakar) 9'
1:1 MLA Hanžek 15'
1:2 MED Rakar (Paulović) 27'
1:3 MED Paulović (Burazin) 32' PP1
1:4 MED Burazin (Popović Tijan, Paulović) 44' PP1
1:5 MED Jünker Đurić I. (Popović Tijan) 52'

Udarci na gol:
Mladost 22
Medveščak 46

Isključenja:
Mladost 12 min
Medveščak 12 min

Mladost: Tomić, Kreš - Đerek, Cerovečki, Grgurić, Mohenski, Matotek - Seitz, Kuzmanović, Pleština, Dobrić, Jakovac - Janjatović, Kramarić, Hanžek - Kireta, Zlopaša, Savanović. Trener: Novosel

Medveščak: Pilipović, Budek - Belina, Gulija, Burazin, Paulović, Rakar - Matišin, Jünker Đurić J., Popović Tijan, Jünker Đurić I., Fernandez Genc - Hrnjak, Premerl, Barbir, Lopotar, Težak - Košević, Vujasinović, Belinić. Trener: Sertić

Sukladno očekivanjima, mlađi juniori Mladosti nisu dobro započeli sezonu. Pretrpjeli su tri poraza u tri utakmica, svaki idući teži od prethodnog. Četvrti suparnik bio im je Medveščak, za sada jedina zagrebačka momčad koja je svladala neki od slovenskih sastava. Od igrača koji nosili dres Mladosti u prethodnim susretima u postavi nije bilo vratara Goršića kao ni Pavlica, Hrvoja i Domagoja Tkalčevića niti Lokara. Od kadeta su zaigrali Đerek, Janjatović, Kramarić i Hanžek dok je Idžan propustio ovu utakmicu. Bez obzira na loš učinak protiv Maribora, trener Novosel nije napravio nikakvih izmjena u udarne dvije navale. Izostanak Pavlica i Hrvoja Tkalčevića u obrani nadoknadili su Kuzmanović koji se vratio u sastav nakon Maribora te kadet Đerek.

Medveščak je proteklog vikenda imao dvostruki pogram, a poslije dva dana predaha uslijedio im je dvoboj protiv Mladosti. Ozljeda Polonija u susretu protiv Jesenica dovela je do uvrštenja Rakara u prvu navalu pa je na njegovo mjesto uklizao Fernandez Genc. Težak se "pomaknuo" u treću navalu, a po prvi se puta u sastavu našao Košević. U momčadi nije bilo braniča Harasima niti napadača Šarlije. "Medvjedi" su poslije uvodne pobjede u Mariboru pretrpjeli tri uzastopna poraza. Bodove su iz Zagreba prvo odnijeli zvezdaši, a nakon toga i Slavija bez prve petorke i s osam kadeta te Jesenice bez tri najbolja igrača. Susret protiv Mladosti dobro je došao Medveščaku za podizanje raspoloženja pred nastavak natjecanja.

Od samog početka susreta Medveščak je uspostavio vlastitu premoć na ledu. "Medvjedi" su imali veći posjed paka iz kojeg su proizlazile i prilike koje su stvarali pred protivničkim golom. Mladost je zaigrala sa samo dvije petorke protiv suparnika koji je na led izveo četiri navale i tri branička para. Bilo je jasno da će "mamuti" pokušati maksimalno usporiti i umrtviti igru ne bi li spriječili Medveščakove udarne igle da u ranoj fazi utakmice stvore nedostižnu prednost. Isprva je taktika "crnih" bila uspješna. "Medvjedi" su imali malo prostora za udarac i igralo se uglavnom podalje od golova. Međutim, kako je vrijeme odmicalo razlika u kvaliteti dviju momčadi je sve više dolazila do izražaja.

"Bijeli" su pojačavali tempo i sve češće prijetili vratima Mladosti. "Mamutima" je bilo sve teže suprostavljati se protivniku sa samo dvije postave. U devetoj minuti, Medveščak prelazi u vodstvo. Burazin je primio pak od Rakara i pošao iza gola. Uočio je Belinu kako se "spušta" s plave linije po sredini i dao mu upotrebljiv pak. Ofanzivni branič "bijelih" je iskoristio prigodu prije nego što su mu protivnički igrači stigli posvetiti pažnju i zatresao mrežu. Prva reakcija s klupe Mladosti bila je odustajanje od igre s dva napada. Prije nego što se moglo ustanoviti kako će se igra dalje razvijati, isključenje Cerovečkog je premjestilo akciju u obrambenu trećinu Mladosti.

Medveščak je pune dvije minute opsjedao vrata Mladosti. Udarci su se nizali sa svih strana i Tomić je imao pune ruke posla. Obrana "crnih" bila je na velikim mukama, ali je nekako izdržala veliki pritisak protivnika. Borba za mjesto pred golom Mladosti na trenutke je bila izuzetno žestoka. Tek što su se snage na ledu izjednačile, na klupe za kažnjene pošli su Ian Jünker Đurić i Seitz zbog međusobnih prekršaja. Mladost je imala brojčanu prednost zbog dvostruke kazne za Jünkera Đurića no nije se uspjela nametnuti na ledu. Vrijeme je prolazilo bez većih prilika no za "mamute" je i minimalni zaostatak bio svojevrsni uspjeh.

U 15. minuti mladostaši su dodatni popravili svoj položaj. Što nije pošlo za rukom udarnim snagama, učinio je kadet Hanžek i udarcem iskosa s lijeve strane svladao čuvara mreže "bijelih". Mladost je poravnala omjer i bilo je za očekivati reakciju Medveščaka. "Medvjedi" su smjesta navalili ne bi li vratili prednost prije odlaska na odmor. Tri minute kasnije, omjer je i dalje bio izjednačen, a prekršaj Iana Jünkera Đurića je dao priliku "mamutima" za preokret. Međutim, umjesto naleta Mladosti, vidjeli smo četvorku "bijelih" kako dominira ledenom plohom i stvara priliku za prilikom. Kad su se dvadesetak sekundi prije odmora snage izjednačile, mogli smo ustanoviti da se Mladost obranila s igračem više.

Nastavak susreta donio je očekivanu ofanzivu Medveščaka. "Medvjedi" su skratili klupu i navalili s tri navale, dok je Mladost kombinirala postave pokušavajući se suprostaviti s dvije. "Bijeli" su od prve minute zasuli protivnička vrata udarcima no nisu se uspjeli sačuvati od isključenja. Prekršaj Hrnjaka na početku 24. minute omogućio je predah mladostašima. Ovog puta "mamuti" nisu dopustili protivniku da ih ugura u vlastitu trećinu. Stvorili su par prilika, a pritisak "crnih" doveo je i do prekršaja Gulije. Mladost je sada imala gotovo minutu i pol igre s dvojicom igrača više. Međutim, slabosti u napadu Mladosti sada su došle do punog izražaja. "Mamuti" su uglavnom do pogotka nastojali doći samostalnim akcijama. Nije bilo izrađenih kombinacija za udarac s plave linije niti pronalaženja usamljenog napadača na drugoj stativi. Najzanimljivije je kako jedinog strijelca na utakmici, Hanžeka, uopće nije bilo na ledu tijekom ove brojčane prednosti za Mladost.

Jedan za drugim, isključeni "medvjedi" su se vraćali u igru pa je velika prigoda za preokret pošla u nepovrat. Čim se uspostavila ravnoteža u broju igrača na ledu, Medveščak je snažno pritisnuo "crne". Udarci su sijevali sa svih strana. Tomić je činio sve što je mogao ne bi li sačuvao svoju mrežu no nakon dvije minute baražne paljbe jedna pločica se naposljetku probila do mreže. Paulović je u 27. minuti tukao iz sredine, vratar Mladosti odbija pak, ali samo do Rakara koji s desne strane ubacuje pločicu u nebranjeni dio mreže. Ponovo se ispunila stara sportska izreka o kazni za propuštene prilike.

"Medvjedi" su osjetili priliku za rezultatski odmak pa su pojačali pritisak. Naleti "bijelih" slijedili su jedan za drugim. Obrana Mladosti je nekako odolijevala no u 31. minuti Dobrić pravi prekršaj i dobija dvije plus dvije minute kazne. Napadačima Medveščaka trebalo je samo devet sekundi da ponište prvu kaznu za igrača Mladosti. "Bijeli" su osvojili buli, Burazin upošljava Paulovića pred golom koji si s par finti oslobađa prostor i ubacuje pak u nebranjeni dio mreže. "Mamuti" su ostali sabijeni u vlastitu trećinu i iduće dvije minute, ali su uspjeli nekako sačuvati svoju mrežu. Po izjednačenju snaga na ledu Medveščak je još neko vrijeme zadržao inicijativu no u završnici trećine Mladost pokazuje kako nije odustala od borbe te stvara nekoliko prilika iz kojih je mogla popraviti omjer. Pilipović je bio siguran pa se na odmor otišlo s dva pogotka razlike u korist "bijelih".

Poslije petminutnog predaha koji je nadomjestio 15-minutno čišćenje leda i time "uštedio" čak deset minuta u dnevnoj satnici korištenja leda, "mamuti" su treću trećinu počeli poduzetnije. Stvorili su par prilika za pogodak no isključenje Cerovečkog u 43. minuti zaustavilo je mladostaše i igru premjestilo u njihovu trećinu. Medveščak je prepoznao trenutak u kojem bi se utakmica mogla definitivno odlučiti. "Bijeli" su ozbiljno pritisnuli, te uputili nekoliko udaraca prema vratima. Poslije malo više od minute s igračem više, akciju Paulovića i Popovića Tijana preciznim udarcem iz sredine dovršio je Burazin.

Odluka o pobjedniku djelovala je na obje momčadi. Tempo igre je značajno pao pa je uslijedio razdoblje u kojem se malo toga zanimljivog događalo. Oba trenera su pustila u igru i igrače iz drugog plana. Prekršaj Gulije u 49. minuti dao je priliku "mamutima" da ublaže poraz no s izuzetkom jednog udarca prema vratima Pilipović nije imao nikakvog posla. Za manje od minute otkako su se snage na ledu izjednačile, Medveščak je postigao i peti pogodak. Popović Tijan je izveo slalom kroz postavu "crnih" te ostavio pak za Iana Jünkera Đurića koji udarcem iz sredine postavlja konačni omjer susreta.

Rasterećena briga o ishodu Mladost je preuzela posjed paka pa je obrana "bijelih" morala riješiti nekoliko poteškoća u svojoj trećini no pritisak mladostaša zaustavio se poslije isključenja Dobrića u 54. minuti. "Medvjedi" se nisu najbolje snašli s igračem više, ali su zadržali kontrolu nad igrom sve do završetka susreta. Posljednje minute dvoboja prošle su u znaku "bijelih" koji su stvorili nekoliko izglednih prilika za pogodak no pak više nije htio u mrežu.

Ovom pobjedom Medveščak se zadržao u sredini ljestvice dijeleći četvrto mjesto s Bledom i Jesenicama. Međutim, igra koju je prikazao protiv Mladosti nije djelovala uvjerljivo što i objašnjava prethodne poraze od slovenskih i srpske momčadi. Domaći naslov se i dalje smiješi "medvjedima" no prvenstvo Slovenije i dalje je natjecanje iznad trenutnih mogućnosti velike većina hrvatskih mlađih juniora. Mladost je u ovoj utakmici pokazala borbenost i malo toga drugoga. U napadu je i dalje svaki napadač za sebe, a u obrani se teško igra protiv bilo koga tko igra brzo i kombinatorno. "Mamuti" će teško do boda protiv bilo koga ove sezone.
Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information