PH - mlađi juniori

Drama pod vedrim nebom

MJ Med Mla 160114Poslije teških poraza u prethodnom kolu od vodećih slovenskih momčadi mlađi juniori Medveščaka i Mladosti sastali su se na Šalati kako bi odigrali zaostalu utakmicu 13. kola. U "derbiju začelja" kakvi su uostalom svi međusobni susreti hrvatskih mlađih juniora u slovenskom prvenstvu vidjeli smo zanimljivu i do kraja neizvjesnu utakmicu. Suparnici su jedan drugom načeli mreže već u uvodnim minutama, a igra gol za gol pri čemu su se obje momčadi izmjenjivale u vodstvu nastavila se sve do produžetka. Dodatnih pet minuta igre nije donijelo pobjednika pa se za drugi bod moralo pribjeći raspucavanju. Odluka je pala tek u šestoj seriji kad su mladostaši došli do pobjedonosnog pogotka.

Medveščak - Mladost 4:5 (1:1, 1:1, 2:2, 0:0, 0:1) PR

Zagreb, klizalište na Šalati, 14.1.2016.
Gledatelja: 50
Suci: Beganović, Smerdelj i Metzinger

Strijelci:

0:1 MLA Dobrić 2'
1:1 MED Fernandez Genc (Polonijo) 4'
1:2 MLA Mohenski (Grgurić) 24'
2:2 MED Polonijo (Fernandez Genc) 28'
3:2 MED Fernandez Genc (Paulović) 41' PP1
3:3 MLA Kuzmanović (Dobrić, Jakovac) 43'
4:3 MED Lopotar (Popović Tijan) 52'
4:4 MLA Dobrić (Kuzmanović) 56'
4:5 MLA Dobrić 65' GWS

Udarci na gol:
Medveščak 25
Mladost 33

Isključenja:
Medveščak 6 + 10 (Gulija) + 20 (Gulija) + 25 (Polonijo) min
Mladost 12 min

Medveščak: Pilipović, Ivasović - Gulija, Belina, Fernandez Genc, Polonijo, Paulović - Matišin, Jünker Đurić J., Popović Tijan, Jünker Đurić I., Rakar - Premerl, Hrnjak, Belinić, Lopotar, Barbir - Vujasinović, Težak. Trener: Sertić

Mladost: Kreš, Goršić - Seitz, Cerovečki, Grgurić, Mohenski, Matotek - Kuzmanović, Lokar, Pleština, Dobrić, Jakovac - Pavlic, Đerek, Idžan, Kramarić, Janjatović - Zlopaša. Trener: Budja

Sastav kojeg čine igrači godišta 2000. i mlađi perjanica je Medveščakove škole hokeja. Jedini su uzrast "medvjeda" koji je u posljednjih deset godina osvojio naslove prvaka i u mlađim kadetima i kadetima, a ove sezone pruža mu se prilika da ponovo uspjeh sjajne Zagrebove momčadi koju su činili igrači rođeni 1995. i mlađi koji su naslovima prvaka u mlađim kadetima i kadetima pridodali i naslov iz mlađih juniora. "Medvjedi" su, usprkos činjenici da su ih napustila dvojica značajnih igrača, napadač Čanić i vratar Troha, u prva četiri kola slovenskog prvenstva zabilježili dvije pobjede, protiv Maribora i Mladosti. Izvukao je Medveščak i bod u Jesenicama no poslije toga ubilježena je samo pobjeda protiv Zagreba tako da su uzvratni susret protiv Mladosti, "medvjedi" dočekali tek na osmom mjestu, ostavljajući iza sebe samo Mladost i Zagreb.

Za nastup na legendarnoj Šalati, trener Sertić nije mogao računati na svog najboljeg strijelca Burazina no od ostalih standardnijih igrača nedostajao je samo napadač Šarlija. U odsustvu Burazina, vodeći napadači "medvjeda" bili su Paulović, Polonijo i Popović Tijan. Mjesto između vratnica za ovu utakmicu pripalo je Pilipoviću dok je od dvije alternative na mjesto pričuve postavljen Ivasović. Nijedan od petorice kadeta koji su u dosadašnjem tijeku prvenstva nastupili u dresu Medveščaka nije bio u sastavu koji se sastojao od tri pune petorke i još dvojice napadača.

Za razliku od svojih gradskih suparnika, Mladost u ovu sezonu nije ušla s velikim očekivanjima. Sastav koji nije bio pretjerano uspješan ni u mlađim kadetima niti u kadetima dodatno se osipao kako se sezona zahuktavala. Odlazili su igrači, ali i trener. Novi učitelj "mamuta", Budja, morao se u hodu primiti teške zadaće podizanja samopouzdanja igrača, građenja momčadskog duha i ispravljanja tehničkih, taktičkih i drugih nedostataka koje je zatekao u igri svoje momčadi. Poduzeti napori nisu mogli dovesti do uspjeha protiv Slovenaca, ali je zabilježena prva pobjeda u prvenstvu protiv Zagreba.

Mladostaši ni protiv Medveščaka kojeg u ovim godištima nikada nisu svladali nisu isklizali dršćući od straha. Na raspolaganju su bili svi standardni igrači uključujući i vodeći napadački trojac, Grgurića, Dobrića i Mohenskog. Poput "medvjeda", i Mladost ima na raspolaganju vratarski trojac, a za ovu priliku, povjerenje je dobio Kreš dok je u pričuvi bio spreman Goršić. U sastavu Mladosti zaigrala su i četvorica kadeta što je omogućilo Budji da se Medveščaku suprostavi s pune tri postave i još jednim napadačem.

Utakmica jedva da je i počela, Mladost je iznenadila favoriziranog suparnika. Dobrić je u drugoj minuti izveo slalom kroz postavu "plavih" i udarcem iz blizine svladao čuvara mreže. Protivnici su stigli razmijeniti po udarac prije nego što su "medvjedi" izjednačili. Polonijo se probio kroz sredinu i tukao prema vratima. Kreš odbija pločicu na stranu no najbliži je paku bio Fernandez Genc koji udarcem iskosa s desne strane pogađa mrežu.

"Mamuti" nisu ustuknuli poslije brzog izjednačenja nego su u nadolazećim minutama izveli par akcija kojima su dali do znanja da je borba tek započela. Medveščak je bio neočekivano rezerviran prepuštajući inicijativu "žutima".  Mladostaši su bili na oprezu jer su previše puta izgubili od ovih "medvjeda", a da bi tek tako jurnuli prema naprijed. Minute su prolazile bez previše napada tako se čekalo na nekakav događaj koji bi ubrzao igru i potaknuo suparnike na jači tempo.

Prekršaj Jakovca u 13. minuti otvorio je mogućnost "plavima" da preokrenu omjer prije odlaska na veliki odmor. Obrana Mladosti uspješno je onemogućila svaki pokušaj Medveščaka da na bilo koji način zaprijeti vratima Kreša. Nijedan jedini udarac nije dosegnuo gol "mamuta". Nije prošla ni minuta otkako su se snage izjednačile, a Jakovac se morao vratiti na klupu za kažnjene. Ovog puta "plavi" su bili daleko opasniji. Udarci su sijevali sa svih strana no Kreš je bio na visini zadatka te je sačuvao svoju mrežu i pred ovim izazovom.

Uspješna obrana podigla je raspoloženje mladostaša koji u završnici trećine ponovo imaju više od igre. Premda je tempo postepeno padao "mamuti" su u nekoliko navrata zaprijetili Medveščakovom golu no Pilipović je svaki puta bio na mjestu te je sačuvao neodlučan ishod prvog dijela susreta. Tek što se počelo igrati u nastavku utakmice prekršaj je napravio Gulija. Mladost se nije uspjela previše nametnuti s brojčanom prednosti. Tijekom iduće dvije minute "žuti" su samo jednom zaposlili protivničkog čuvara mreže.

Mladost se zadržala u napadačkoj trećini i poslije izjednačenja snaga na ledu te se samo 16 sekundi kasnije vratila u vodstvo. Pred vratima Medveščaka stvorila se gužva. Grgurić je pucao iz blizine, Pilipović kratko odbio, a Mohenski je odbijanac pospremio u gol. "Medvjedi" su shvatili da će se ovog puta morati nešto više potruditi kako bi osvojili bodove protiv gradskih suparnika no nikako se nisu uspijevali nametnuti na samom ledu. Obje momčadi uglavnom su igrale na sredini klizališta i uz ogradu bez prevelikog broja udaraca prema vratima.

Poslije nekoliko minuta ravnopravne igre "plavi" su poravnali. Paulović se u 28. minuti probio pred gol i pucao, Kreš kratko odbija, a na paku je prvi bio Polonijo koji iz neposredne blizine ubacuje pločicu preko crte gola. Tridesetak sekundi kasnije, prekršaj Rakara vratio je "medvjede" u njihovu trećinu. Pritisnuli su "mamuti" protivnika i zasuli njegova vrata nizom udaraca no Pilipović je bio na visini zadatka i sačuvao netom stečenu rezultatsku ravnotežu.

Čim su se snage na ledu izjednačile ponovo dolazi do zatišja tijekom kojeg gotovo da i nema akcija pred bilo kojim golom. Tek kad je u 34. minuti isključen Matotek, Medveščak dobija priliku za prelazak u vodstvo. Mladostaši nisu imali većih poteškoća u odbijanju protivničkih napada pa su dvije minute prošle bez većih uzbuđenja. U završnici trećine "žuti" su imali nešto više od igre te su u par navrata mogli doći do novog vodstva no "medvjedi" su sačuvali svoju mrežu. Na samom kraju trećine prekršaj je napravio Pleština pa su u posljednju trećinu "plavi" ušli s igračem više.

Medveščaku je trebalo samo 46 sekundi da iskoristi brojčanu prednost i po prvi puta povede u utakmici. Paulović je s lijeve strane ubacio pak u sredinu odakle Fernandez Genc ne previše jakim, ali zato preciznim udarcem pogađa mrežu. Prelazak u vodstvo trebao je biti vjetar u leđa koji će pogurnuti "medvjede" prema željenoj pobjedi no za samo četiri minute izgledi "plavih" značajno su se smanjili i to ponajviše vlastitom krivicom.

Već u idućoj minuti branič Medveščaka Gulija dobija disciplinsku kaznu zbog nesportskog ponašanja s kojim je nastavio i nakon izricanja kazne pa sudac nije imao izbora nego ga poslati u svlačionicu. Minutu kasnije, "mamuti" su poravnali. Poslije kombinacije Jakovca i Dobrića pak je došao natrag na plavu liniju do Kuzmanovića. Branič "žutih" povukao je udarac iz zgloba i zatresao protivničku mrežu. Mukama po Medveščaku tu nije bilo kraja.

U 45. minuti "medvjedi" su ostali i bez Polonija. Napadač "plavih" zaradio je najtežu kaznu u hokeju koja se dosuđuje samo za teške i pogibeljne nasrtaje među koje pripada i pokušaj odnosno udaranje protivnika nogom. Kazna igre značila je i kako će "medvjedi" idućih pet minuta igrati s igračem manje. Mladost je preuzela kontrolu nad igrom i počela opsjedati protivnička vrata. Naleti "žutih" nizali su se jedan za drugim no "mamutima" je nedostajalo koncentracije u završnici pa su "medvjedi" održali neodučni rezultat.

Minutu prije izjednačenja snaga na ledu, prekršaj je napravio Jakovac. "Mamuti" su zadržali napadački zamah i u igri četvorice protiv četvorice. Stvorili su nekoliko prilika prije nego što su ostali s igračem manje. Medveščaku je 18 sekundi ipak bilo premalo da bi bilo što učinio s brojčanom prednosti. Međutim čim se ušlo u posljednjih deset minuta treće trećine, "medvjedi" su počeli pritiskati protivnika. Prvo je u 51. minuti Popović Tijan ostao sam pred golom, ali nije uspio dovesti svoju momčad u novo vodstvo.

Opsada gola Mladosti se nastavila sve dok minutu kasnije Popović Tijan nije uposlio Lopotara koji je udarcem iz sredine iznenadio čuvara mreže "žutih" i Medveščak se osam minuta prije kraja našao u prednosti. "Mamuti" sada nisu imali ništa izgubiti pa su smjesta počeli s ofanzivom. Dvije minute kasnije Mohenski pogađa prečku, a naleti Mladosti se nastavljaju. Naposljetku, u 56. minuti dolazi i do četvrtog izjednačenja u utakmici.

Kuzmanović je uposlio Dobrića koji udarcem sdesna pogađa mrežu i vraća neizvjesnost u dvoboj. Suočeni s rezultatskim njihalom koje je čas jednima čas drugima nosilo po tri boda, suparnici su "povukli ručnu" i počeli razmišljati o produžetku. U predzadnjoj minuti prekršaj pravi Belina. Mladostaši se nisu osobito pretrgnuli da riskiraju jedan radi osvajanja tri boda, ali su ipak u prvih 46 sekundi produžetka imali igrača više.

"Mamuti" su stigli samo jednom zaprijetiti protivničkim vratima prije nego što su se snage na ledu izjednačile. U preostale četiri minute oba su sastava aktivnom igrom pokušali doći do pobjede prije raspucavanja. Vratari su bili na visini zadatka te su zaustavili sve što je upućeno prema njima. Četrdeset sekundi prije kraja, Kreš je ispucavanjem paka preko ograde zaradio dvije minute kazne koje je pošao izdržavati Mohenski čime se isključio s popisa mogućih izvođača kaznenih udaraca.

Grgurić je krenuo prvi za Mladost. Dugo je miješao pak u prilasku vratima i kad si je stvorio prostor za udarac nije uspio pogoditi vrata. Na drugoj strani Rakar sigurno obilazi vratara i bekhendom ubacuje pak u mrežu. Dobrić je sigurnim udarcem uz stativu zadržao svoju momčad u igri. Fernandez Genc dolazi pred gol i puca forhendom no Kreš brani "betonom". Seitz je završio seriju od tri izvođača za Mladost sigurnim udarcem iz zgloba u rašlje. Paulović je nosio veliki teret u izvođenju trećeg udarca za "plave", ali je sigurno obišao vratara i forhendom izjednačio omjer.

"Medvjedi" su u pripetavanje krenuli prvi s Paulovićem kao izvođačem. "Plava šestica" ponovo je bila sigurna i na isti način forhendom oko vratara dovela Medveščak u vodstvo. Sad je teret bio na Dobrićevim leđima no napadač "žutih" odlučio se bekhendom zaobići vratara i u tome je bio uspješan. Treća nije bila sreća za Paulovića jer ovog puta je Kreš bio spretniji i ispruženim "betonom" zaustavlja novi pokušaj obilaska na forhend strani. Dobrić pokušava odlučiti utakmicu brzim udarcem iz sredine no ne pronalazi put do mreže.

Paulović se ovog puta odlučio za polagani pristup pokušavajući varkama tijela i miješanjem paka izbaciti Kreša iz ravnoteže no u tome nije uspio i mreža Mladosti je ostala netaknutom. Dobrić se pak sjurio prema golu i udarcem pod prečku donio pobjedu svojoj momčadi.

"Mamuti" su ovom pobjedom prepustili "fenjer" zagrebašima, ali što je još zanimljivije, ova generacija mladostaša napokon je dočekala svoju prvu pobjedu nad vršnjacima iz Medveščaka. Budući da su Slovenci i Srbi ipak prejaki za zagrebačka tri sastava jedina utjeha hrvatskim ljubiteljima hokeja može biti spoznaja da bi doigravanje za naslov prvaka Hrvatske moglo biti zanimljivije nego što se to činilo na početku sezone.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information