PH - mlađi juniori

Bez dvojbe oko ishoda

MJ Zag Mla 160306Polufinalni dvoboj Mladosti i Zagreba završio je poslije samo dvije utakmice. Nakon uzbudljivog otvaranja na Velesajmu koje je odlučeno u završnici, uzvratni susret u Domu sportova nije donio nikakvu neizvjesnost. "Veprovi" su već na otvaranju stvorili prednost od dva pogotka i time dali do znanja da neće dopustiti nikakvo iznenađenje. Mladostaši nisu imali odgovor na brzu i kombinatornu igru protivnika, a propusti u obrani otvarali su prostor za hitre napadače "plavih". Zagrebaši su na početku druge trećine s još dva zgoditka zapečatili sudbinu "mamuta" koji su počeli igrati tek kad je utakmica bila već izgubljena. Početak trećine bio je koban za mladostaše i u trećih dvadeset minuta kad je Zagreb postavio konačnih 5:0 i uvrstio se u finale protiv Medveščaka.

Zagreb - Mladost 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Zagreb, Dom sportova, 6.3.2016.
Gledatelja: 60
Suci: Krčelić, Žibret i Smerdelj

Strijelci:

1:0 ZGB Selitaj (Vragolović) 2' PP1
2:0 ZGB Katarin (Begić, Supančić) 4'
3:0 ZGB Selitaj (Štajcar, Vragolović) 21'
4:0 ZGB Begić (Katarin) 24'
5:0 ZGB Katarin (Vragolović) 45' SH1

Udarci na gol:
Zagreb 35
Mladost 21

Isključenja:
Zagreb 10 min
Mladost 16 + 10 (Dobrić) + 10 (Jakovac) min

Zagreb: Slivnjak, Mikulić - Joja, Čiček, Štajcar, Selitaj, Vragolović - Horvat, Lukač, Katarin, Supančić, Begić - Šarlija, Modrušan N., Joureau, Cerovac. Trener: Zavacký

Mladost: Kreš - Cerovečki, Đerek, Grgurić, Matotek, Janjatović - Jakovac, Kuzmanović, Pleština, Dobrić, Lokar - Savanović, Hanžek, Kramarić, Idžan. Trener: Budja

Zagrebaši su u uzvratni dvoboj s Mladosti ušli bez dvojice igrača koje su imali na raspolaganju u prvoj utakmici. Uz otprije izostalog Marakovića, "veprovi" su ostali i bez braniča Mihaela Modrušana i napadača Malojčića. U praksi, to nije imalo većeg utjecaja na sastav zagrebaša jer su ionako namjeravali igrati s dvije postave. Na drugoj strani, "mamuti" su u prvoj utakmici pretrpjeli značajni gubitak jer se ozlijedio branič Seitz. Od prije je nedostajao napadač Mohenski, a momčadi se nije pridružio nitko od igrača kojih nije bilo u prvoj utakmici poput Kirete, Pavlica ili Zlopaše. Za razliku od Zagrebovog trenera Zavackog koji je postavio istih deset igrača kao na prvoj utakmici, trener Mladosti morao je unijeti određene izmjene. Na mjestu Seitza zaigrao je kadet Đerek, a u prvoj navali umjesto Savanovića pojavio se kadet Janjatović koji je u prvoj utakmici igrao u obrani. U drugoj postavi mjesta su zamijenili Lokar i Jakovac. Prvi je prebačen u napad, drugi u obranu. Savanović se imao mijenjati s Lokarom u drugom napadu, a kadetska treća navala ostala je na početku u pričuvi.

Tek što je utakmica počela, Matotek je zbog prekršaja morao otklizati na klupu za kažnjene. Minutu kasnije, Zagreb svojim prvim udarcem prema vratima dolazi u vodstvo. Vragolović je s desne strane ubacio pločicu pred vrata odakle je Selitaj bekhendom iz prve šalje u mrežu. Bilo je to loše znamenje mladostašima za nastavak utakmice. Druga minuta igre još je trajala kad je Selitaj udarcem sdesna pogodio prečku. U četvrtoj minuti, Zagreb je već imao dva pogotka prednosti.

Akciju u kojoj je sudjelovala cijela druga navala "veprova" udarcem iskosa s lijeve strane završio je Katarin. Pločica se zabila u suprotne rašlje i Mladost se našla u sličnom položaju kao Zagreb u prethodnoj utakmici. Pritisak "plavih" se nastavio pa je Begić u petoj minuti pucao iz sredine, a Kreš upisao prvu obranu. Na drugoj strani gledamo i prvu akciju "žutih". Grgurić se našao pred vratima no njegovu udarac iz blizine nije pronašao put do mreže.

Zagrebaši su osjetili protivničku nemoć pa su tražili treći pogodak koji bi pokopao svaku nadu "žutih" u preokret. Supančić je u osmoj minuti tukao s plave linije, a nešto kasnije Selitaj gađa iz sredine. Prekršaj Joje u devetoj minuti dao je priliku "mamutima" da pokušaju uhvatiti priključak s protivnikom. Prvi je Slivnjaka iskušao Đerek, udarcem s plave linije. Malo kasnije vratar "plavih" brani pokušaj Dobrića iz blizine, a potom slijedi još jedan dalekometni udarac u izvedbi Cerovečkog.

Nalete "žutih" prekinuo je Štajcar koji je svoj bijeg završio udarcem iz sredine kojeg zaustavlja stativa. U 12. minuti Hanžek puca s desne strane, ali Slivnjak je na mjestu. Poslije zatišja koje je potrajalo nekoliko minuta, u akciji je ponovo Zagreb. Kreš zaustavlja udarac Selitaja s desne strane, a malo kasnije Pleštini je dosuđen prekršaj u napadu. Katarin u 16. minuti puca s lijeve strane no Kreš je na mjestu. Mladostaši su potom učinkovito držali protivnika podalje od svojih vrata no na isteku 16. minute na klupu za kažnjene sjeda i Kramarić.

Imali su sada "veprovi" gotovo pola minute s dvojicom igrača više. Kreš je u tom razdoblju zaustavio udarac Lukača s plave linije, a Pleština se ubrzo vratio u igru. Zagreb je i dalje imao brojčanu prednost tijekom koje Vragolović dvaput za redom puca bekhendom izbliza, ali ne pronalazi put do mreže. Minutu prije povratka Kramarića u igru Cerovečki pravi prekršaj nad Selitajem koji mu ne ostaje dužan pa obojica sjedaju na klupe za kažnjene. U preostalom vremenu s igračem više Begić puca slijeva no Kreš se nije dao iznenaditi.

U završnici trećine u igru na trenutak ulazi Joureau no njegov udarac iz sredine nije promijenio omjer. Zagreb je na veliki odmor otišao s dva gola prednosti i jednom nogom je već bio u finalu. Nada "mamuta" u preokret ugasila se već u dvadesetoj sekundi druge trećine. Vragolović je prošao po lijevoj strani i ubacio pak u sredinu. Štajcar je samo dodirnuo prolazeću pločicu koja dolazi do Selitaja koji udarcem iz prve pogađa mrežu.

Mladost se nije oporavila ni od prethodnog udara, a već je uslijedio novi. U 24. minuti Horvat spušta pločicu po desnom krilu do Katarina koji je odmah prebacuje u sredinu odakle Begić postiže novi zgoditak. Par minuta dekoncentracije na počecima trećine odnio je mladostašima još jednu sezonu u nepovrat. Protiv raspoloženog Zagreba teško bi se vratila i puno jača momčad od Mladosti. "Žutima" je samo preostalo časno se oprostiti od daljeg natjecanja.

Nije prošla ni minuta, a prekršaj pravi Kreš pa se Mladost našla s igračem manje. Opušteni "veprovi" nizali su jedan nalet za drugim na uzdrmane mladostaše. štajcar je u 26. minuti tukao iz sredine, a u nastavku napada Čiček je udarcem iz daljine za malo iznenadio protivničkog vratara. Baražna paljba prema golu Mladosti nije jenjavala. U 27. minuti Kreš sjajno brani udarac Joje sdesna. Zagrebaši su zadržali napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu.

Štajcar se u 29. minuti našao pred golom, ali nije uspio povećati prednost "plavih". Kreš je zaustavio i udarac Begića na polovici utakmice, Vragolović malo kasnije bekhendom iz blizine pogađa prečku. Zadnji hitac u kanonadi Zagreba ispalio je s plave linije Lukač u 31. minuti. Tek tada je Mladost došla do riječi. Grgurić je pokušao pobjeći Lukaču, ali mu to nije uspjelo. Branič "plavih" je pritom skrivio kazneni udarac. Napadač Mladosti pokušao je zaobići vratara no Slivnjak se nije dao nadmudriti pa do udarca prema golu nije ni došlo.

Mladost je u 32. minuti ostala s igračem manje kad je isključen Kuzmanović. Zadovoljni visokim vodstvom, "veprovi" se nisu previše upinjali iskoristiti brojčanu prednost. Jedinu akciju izveo je Dobrić pucavši sdesna ravno u Slivnjaka. Tek kad su se snage na ledu izjednačile, Zagreb stvara priliku, u 34. minuti prema vratima tuče Selitaj, Kreš je na mjestu. Pet minuta prije završetka trećine mladostašima stiže još loših vijesti. Dobrić pravi prekršaj, a potom dobija i disciplinsku kaznu zbog prigovora.

Zagreb ni ovog puta nije bio pretjerano opasan po protivnički gol. Njegove prijetnje svele su se na udarac Joje s desne strane. U završnici trećine do izražaja dolaze kadeti Mladosti. Prvo je u 37. minuti Hanžek tukao s desne strane, a minutu kasnije Kramarić puca iz blizine no Slivnjak je nesavladiv. Posljednji trenuci pred mali odmor ipak pripadaju Zagrebu. Kreš je zaustavio udarac Vragolovića iz sredine, a Čiček udarcem s plave linije pogađa stativu.

Na početku posljednje trećine "mamuti" su nastojali izbjeći ponavljanje scenarija iz prve dvije trećine. Hanžek je u 42. udarcem iskosa s desne strane pokušao iznenaditi vratara "plavih". Nešto kasnije prekršaj pravi Begić pa je Mladost dobila novu priliku za počasni zgoditak. Međutim, pokušaji "žutih" da izvedu neku suvislu akciju nisu urodili plodom. Neposredno pred povratak napadača Zagreb u igru, njegovi suigrači postižu pogodak s igračem manje.

Vragolović je udarcem iz sredine pogodio vratara, a odbijeni pak dolazi do Katarina koji iz neposredne blizine pogađa mrežu. Tridesetak sekundi kasnije na klupu za kažnjene sjeda Vragolović. Ovog puta su mladostaši bili nešto poduzetniji. Prvo se Grgurić probio pred gol, ali nije pronašao put do mreže. Janjatović se iskušao udarcem iz sredine, a Pleština je čak dva puta udarcima iskosa nastojao pogoditi bliži kut no vratar "plavih" uvijek je bivao na mjestu. Nalete Mladosti zaključio je Janjatović novim udarcem slijeva no mreža Zagreba ostala je netaknutom.

Nakon neuspješnih naleta "mamuta" prilike su se smjenjivale na obje strane. Selitaj izvodi slalom u 48. minuti i dolazi pred gol, ali ne prolazi pokraj Kreša. Malo kasnije Katarin gađa iz sredine, ali ne pogađa. Grgurić odgovara udarcem iskosa s desne strane, međutim njegov udarac nije bio precizan. Lukač se iskušao udarcem slijeva, a na polovici trećine u igru se vratio i Dobrić čiji udarac slijeva na pronalazi put do mreže. Begić u 50. minuti sjeda na klupu za kažnjene. U dvije minute s igračem više samo je Dobrić uspio uputiti udarac prema vratima na što su "plavi" uzvratili pokušajem Štajcara sdesna.

U posljednjih pet minuta susreta uvodi nas udarac Begića iz sredine kojeg Kreš brani. Odgovara Kuzmanović s plave linije, ali bez uspjeha. Malo kasnije Supančić tuče iz sredine u blok, pak dolazi do Štajcara, ali ni on ne pronalazi put do mreže. Isti igrač se u 57. minuti probija pred gol no omjer ostaje nepromijenjen. Dvije minute prije kraja Jakovac dobija dvije minute kazne i disciplinsku zbog naleta na glavu protivnika. U istom trenutku između vratnica Zagreba staje Mikulić.

Zagrebaši su posljednje minute slavili na ledu tako da su usprkos igraču manje posljednje prilike imali "mamuti". Kuzmanović je tukao s plave linije, a više uspjeha nije imao ni Dobrić poslije svog slaloma pa je tako i kadetski vratar "veprova" doprinio da mreža njegove momčadi ostane netaknutom.

Zagreb ulazi u finale jer je nadmašio Mladost u svim čimbenicima hokejaške igre. "Veprovi" su bili brži, čvršći, bolji, ali prije svega organiziraniji od svojih suparnika. Stručni stožer Zagreba odlučio se s kojih će deset igrača odigrati polufinale i držali su se svog plana čak i kad je protivnik bio u prednosti. U prvoj utakmici zagrebaše je do pobjede odnijela raspoložena druga navala, a kad je u uzvratu proigrala i prva napadačka trojka, "mamutima" nije bilo spasa. U finalu će Zagreb nastojati uzvratiti Medveščaku ne samo za dva poraza tijekom ove sezone nego i za poraze u finalima doigravanja mlađih kadeta 2012. i kadeta 2014. koja su dobivali "medvjedi". Zagrebaši ulaze u finale s dvije raspoložene navale no odluka će zapravo pasti u dvoboju obrana. Medveščak je daleko opasniji suparnik od Mladosti no u taboru "medvjeda" vlada neizvjesnost oko nastupa Paulovića čiji mogući izostanak neće biti lako nadoknaditi.

Na drugoj strani, Mladost nije imala ni plan A niti plan B. Postave su ispočetka sastavljane po godištima, a ne po mogućnostima igrača pa umjesto da se iskoristila duža klupa za jači tempo mladostaši su počeli miješati postave tako da se na kraju više nije znalo tko igra s kim, niti tko je u obrani, a tko u navali. U prvoj utakmici mladostaši su igrali s četvoricom igrača gotovo pola minute bez da je bilo tko na klupi toga bio svjestan, a u uzvratu su pak tijekom isključenja sa zadrškom izvukli vratara, ali nisu uveli šestog igrača. Kao posljedica izostanka vodstva, na ledu je vladala anarhija u kojoj su pojedinci igrali koliko su i što htjeli. Takvo stanje nije u momčadi od jučer, jer uzrast mlađih juniora već godinama nema stabilnost kakvu imaju Medveščak i Zagreb. Treneri se mijenjaju svaku godinu, dvije, a nijedan nije uspio ostaviti trajnije nasljeđe za sobom. Mladost nije uspjela izgraditi ni momčadski duh kakav recimo već dvije godine nosi Medveščak do uspjeha u polufinalnim dvobojima s nominalno jačim protivnicima. Hoće li i kada Mladost izaći iz organizacijske krize ovisi prije svega o volji i energiji vodećih ljudi kluba da unesu neophodne promjene.
Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information