PH - mlađi juniori

Bez hokejaša nema ni hokeja

MJ Mla Zag 161026Nakon juniora hrvatsko prvenstvo počeli su igrati i mlađi juniori. U prvoj utakmici prvenstva sastali su se branitelji naslova hokejaši Zagreba kojima su se suprostavila momčad Mladosti. Bila je to utakmica dvoje neravnopravnih suparnika u kojoj je jedino neizvjesno bilo s koliko će pogodaka razlike mladostaši na kraju slaviti. Naime, od nekadašnjih prvaka u uzrastu mlađih kadeta i kadeta ostala je samo petorka pa su "veprovi", da bi uopće mogli nastupiti, morali u sastav uključiti čak dvije postave kadeta. Svjesni činjenice da im pobjeda ne može izmaknuti, "mamuti" su uz dosta grešaka i bez velikog utroška energije zabilježili uvjerljivu pobjedu od 9:1

Mladost - Zagreb 9:1 (4:1, 2:0, 3:0)

Zagreb, Dom sportova, 26.10.2016.
Gledatelja: 50
Suci: Belić, Hrelja i Mažar

Strijelci:

1:0 MLA Pleština (Dobrić) 5'
2:0 MLA Savanović 7'
3:0 MLA Pleština (Jakovac) 8'
4:0 MLA Dobrić 18'
4:1 ZGB Pejaković (Kumanović) 19'
5:1 MLA Dabac Divić 27'
6:1 MLA Dobrić 30'
7:1 MLA Dobrić 45'
8:1 MLA Pleština (Dobrić) 53'
9:1 MLA Kramarić (Lovak) 54'

Udarci na gol:
Mladost 51
Zagreb 18

Isključenja:
Mladost 6 min
Zagreb 4 min

Mladost: Tomić, Krasić - Đerek, Kuzmanović, Pleština, Dobrić, Jakovac - Pavlešić, Janjatović, Hanžek, Kramarić, Lovak - Varga, Kireta, Savanović, Ikanović Šilhan, Ruklić - Dabac Divić. Trener: Budja

Zagreb: Mikulić - Modrušan M., Čiček, Cerovac, Joureau, Šarlija - Radonić, Digula, Bokšić, Kumanović, Pejaković - Alić, Švarc, Ljubičić, Matuško. Trener: Zavacky

Hokejaši Mladosti i Zagreba godišta 2001. i mlađi međusobno su odigrali dva finala doigravanja. "Veprovi" su bili uspješniji i 2013. u mlađim kadetima i 2015. u kadetima. Od igrača koji su prije točno godinu i pol podigli pobjednički pehar na led Doma sportova isklizala su samo petorica od kojih je jedan još uvijek kadet. Dugo se već nije dogodilo da se nekom od tri zagrebačka kluba dogodio takav odljev igrača već u uzrastu mlađih juniora. Trener Zavacky je u sastav morao uvrstiti čak devetoricu kadeta kako bi uopće imao momčad za nastup. Nekoliko "veprova" našlo je mjesto i u selekciji Teama Zagreb koji se natječe u prvenstvu Slovenije. Čiček je odigrao pet utakmica, a Joureau dvije. Na ovoj utakmici nije bilo Supančića koji je nastupio na četiri utakmice Teama Zagreb kao ni Horvata odnosno Natanaela Modrušana koji su zaigrali jednom.

Na drugoj strani "mamuti" u svojim redovima imali čak trinaestoricu igrača koji su ubilježili barem jedan nastup u zagrebačkoj selekciji. Da je u redovima Mladosti bio i ozlijeđeni Seitz, brojka bi se popela i na 14. Ove sezone mlađim juniorima se pridružilo i godište 2002. koje je dvaput osvajalo naslove prvaka tako da se nesrazmjer između Zagreba i Mladosti dodatno povećao na štetu "veprova".

Hokejaši Mladosti izgledali su neočekivano zbunjeno na početku susreta. Umjesto opće ofanzive usmjerene na slamanje otpora nedoraslog protivnika, "mamuti" su potrošili više od četiri minute u potrazi za par povezanih dodavanja kojima bi stvorili priliku za udarac. Jedini pokušaj "crnih" zaustavio je Mikulić kojem je to bila prva utakmica u sezoni. Na vodstvo Mladosti ipak nije trebalo dugo čekati. Dobrić je u petoj minuti prošao po lijevoj strani i ubacio pak pred gol gdje se najbolje snašao Pleština i ubacio pločicu u mrežu.

Prvi pogodak više je iznenadio mladostaše nego njihove protivnike. Zagreb je nastavio igrati kao i dotad, maksimalno posvećen na zatvaranje prostora i destrukciju igre dok su "mamuti" i poslije stečenog vodstva bili u potrazi za igrom. Prije nego što su je pronašli, Savanović je u sedmoj minuti izveo slalom kroz postavu "bijelih" te iz neposredne blizine bekhendom povećao prednost svoje momčadi. Minutu kasnije, Mikulić je ponovo morao vaditi pločicu iz mreže. Jakovac se našao iza gola te uposlio Pleštinu pred vratima koji udarcem iz prve podiže razliku na tri gola.

Činilo se kako su mladostaši uhvatili ritam i da se Zagrebovim kadetima loše piše. Višak "veprova" na ledu u desetoj minuti doveo je Mladost u priliku da s igračem više dođe do novog zgoditka. Mladostaši su žestoko pritisnuli protivnika i zasuli vrata udarcima sa svih strana. Međutim, Mikulić je pokazao da primljeni zgodici uopće nisu djelovali na njegovu izvedbu. Vratar "bijelih" zaustavio je više protivničkih udaraca pa se Zagreb uspješno obranio s igračem manje.

Minutu po izjednačenju snaga na ledu Hanžek ispucava pak preko ograde pa su sada "veprovi" imali igrača više. Zagrebaši su iznenadili protivnika odličnom izvedbom s brojčanom prednosti. Ne samo što su zadržali posjed paka nego su natjerali Tomića da u više navrata intervenira kako bi sačuvao svoja vrata. "Mamuti" su uspjeli jednom zaprijetiti Mikuliću no u pamćenju je ostao vrlo dobar udarac Kumanovića iz sredine kojeg je Tomić uspio ukrotiti. Mladost je pokušala vratiti nadmoć koju je uživala prije isključenja svog napadača no "veprovi" se nisu dali natjerati ponovo u svoju trećinu.

Kumanović je ponovo bio na sceni u 17. minuti kad je tukao iskosa s desne strane, dok je Mladost odgovorila udarcem Ruklića minutu kasnije. U nastavku napada Mikulić je još jednom obranio svoju mrežu, a potom je Dobrić topovskim udarcem iz sredine zakucao pak u mrežu. Kad se već činilo da smo vidjeli sve pogotke u prvoj trećini, Zagreb je oduševio svoje navijače. Raspoloženi Kumanović je u 19. minuti osvojio pak i projurio po desnom krilu. Uklizavši u napadačku trećinu daje pak u sredinu odakle Pejaković udarcem iz prve pogađa mrežu. Bila je to sjajna akcija dvojice Zagrebovih kadeta koja je zaključila prvih dvadeset minuta.

Primljeni pogodak u završnici prve trećine i savjeti u svlačionici potaknuli su "mamute" da u drugu trećinu uđu u petoj brzini. Mladostaši su "bacili sidro" u napadačkoj trećini i počeli s neprekidnom opsadom Zagrebovog gola. Mikulić se našao pod pravom baražnom paljbom. Iz niza udaraca koje je zaustavio izdvajamo obranu u 22. minuti kad mu je Kramarić nakon slaloma izašao sam pred gol te minutu kasnije kad je Hanžek pucao iz sredine. Pritisak mladostaša nije bilo moguće izdržati u nedogled pa se u 27. minuti pločica po peti put našla u mreži "veprova".

Ruklić je pucao iz sredine, Mikulić kratko odbija, a Dabac Divić bekhendom ubacuje pak u nebranjeni dio mreže. Sudačkoj četvorki među kojima je bilo i pripravnika i mentora promaknula je činjenica da je Rukliću trebala biti upisana asistencija na ovaj pogodak. Zagrebaši su tek tada po prvi puta živnuli u drugoj trećini te su s nekoliko udaraca zaposlili Tomića. "Mamuti" su odbili ovaj pokušaj protivnika i u 30. minuti po šesti put zatresli mrežu.

Dobrić je izveo slalom kroz obranu "bijelih" te iz neposredne blizine bekhendom ubacio pak u protivnička vrata. Zagrebaši se nisu previše obazirali na stanje na semaforu nego su svaku izmjenu nastojali odigrati najbolje što mogu. Sredinom trećine uputili su par udaraca prema Tomiću, a potom je došlo da zamjene vratara pa je svoje prve minute u novoj sezoni upisao i Krasić. Mladost je pokrenula novu ofanzivu koja je opet stavila "veprove" na muke. Prvo se pred golom "bijelih" našao Dabac Divić kojem Mikulić brani dva udarca za redom iz neposredne blizine.

U 32. minuti Dobrić bježi svojim čuvarima i puca prema golu, a Mikulić fantastičnom obranom izlazi kao pobjednik u tom dvoboju. Malo kasnije Dobrić ponovo tuče prema golu no vratar "bijelih" sjajnim refleksom hvata pak u rukavicu.  Ofanziva "crnih" se nastavila, pa je u jednom trenutku dobila komična obilježja kad je Jakovac postigao pogodak glavom, a suci ga s pravom poništili. U jeku naleta Mladosti vidjeli smo i bijeg Pejakovića u 34. minuti no Krasić je bio na mjestu.

Prekršaj Kirete u 36. minuti trebao je donijeti predah "bijelima" no mladostaši tako nešto nisu dopustili. Premda su bili brojčano nadjačani, "mamuti" su zadržali kontrolu nad igrom te nastavili zasipati Mikulića udarcima sa svih strana. Kanonada Mladosti nastavila se i u završnici trećine i da vratar Zagreba nije bio izuzetno raspoložen, njegova momčad bi doživjela pravu katastrofu. Od brojnih prilika "crnih" izdvojit ćemo udarac Kuzmanovića s plave linije nakon kojeg je Mikulić obranio i odbijanac Dabca Divića iz blizine.

Petminutna stanka nije prekinula napadački zamah Mladosti. "Mamuti" su od prvog bulija navalili prema vratima Zagreba i Mikulić je ponovo imao pune ruke posla. Udarci su sijevali sa svih strana i obrana "veprova" se počela lomiti. Žestoki pritisak "crnih" naposljetku je doveo do pogotka u 45. minuti. Dobrić je pucao iskosa s desne strane, a potom je bio prvi i na odbijancu i bekhendom upotpunio hat trick. Minutu kasnije, Šarlija ispucava pak preko ograde pa se Mladost po drugi put našla s igračem više.

"Mamuti" su toliko loše odigrali s igračem više da je Mikulić mogao predahnuti tijekom iduće dvije minute jer nijedan pak nije krenuo prema njegovoj mreži. Mladostaši su ponovo proigrali tek kad su se snage izjednačile pa smo mogli zabilježiti slalom Dobrića u 52. minuti na kraju kojeg je ipak vratar "bijelih" ostao stajati kao pobjednik. "Crni" su ipak nastavili s naletima pa je obrana Zagreba ipak kapitulirala u 53. minuti. Dobrić je uposlio Pleštinu koji udarcem bekhendom iz sredine također dolazi do hat tricka.

Prije nego što su se "veprovi" stigli presložiti, Mladost je postigla i deveti zgoditak. Lovak se našao iza gola odakle je pronašao Kramarića pred vratima koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Mogli su "crni" u 55. minuti zaokružiti svoj učinak kad je Kramarić dugim dodavanjem "izbacio" Hanžeka samog pred gol no Mikulić je bio na visini zadatka. "Mamuti" su u završnici dvoboja u potpunosti zagospodarili ledenom plohom. Prilike su se nizale jedna za drugom, a vratar "bijelih" ponovo se našao na velikim iskušenjima.

Ofanzivu Mladosti nije zaustavilo ni isključenje Đereka tri minute prije kraja susreta. "Mamuti" su nastavili s napadima i tek ih je posljednja sirena na utakmici zaustavila. Prva utakmica novog prvenstva predstavljala je pravu igru mačke i miša u kojoj pomlađeni zagrebaši nisu imali nikakvih izgleda. Kako stvari stoje, ove sezone ćemo u finalu doigravanja gledati dvoboj Mladosti i Medveščaka.

Međutim, daleko značajnije od imena novog prvaka Hrvatske je činjenica da se jednom od tri zagrebačka kluba raspala momčad mlađih juniora. Dosad smo već navikli da juniori ne mogu skupiti tri petorke, ali krajnje je vrijeme da zazvone zvona na uzbunu jer ako počnemo gubiti i mlađe juniore, cijeli hrvatski hokej će se urušiti sam u sebe do mjere da nećemo zadovoljiti ni osnovne uvjete za nastup na svjetskim prvenstvima.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information