PH - mlađi juniori

Opasni s igračem manje

zag med mljuniori velesajamMlađi juniori Medveščaka su drugom pobjedom u dva dana izbili na čelo prvenstvene ljestvice. Odmah po visokoj pobjedi u Sisku, "medvjedi" su morali isklizati na dvoboj protiv Zagreba. Raspoloženi hokejaši Medveščaka u prvoj su trećini čak tri puta su zatresli protivničku mrežu, od toga dvaput s igračem manje. Uvjerljivo vodstvo davalo je "medvjedima" dosta razloga za optimizam pred nastavak susreta. Zagrebaši su smanjili zaostatak odmah po početku druge trećine. Medveščak je nedugo zatim ostao bez dvojice najučinkovitijih napadača. Premda je glavna opasnost po Zagrebova vrata prošla, "veprovi" nisu uspjeli uspostaviti ravnotežu u igri pa ni približiti se protivniku. "Medvjedi" su aktivnom igrom u trećoj dionici susreta zadržali razliku od dva gola sve do kraja susreta pa su zabilježili tri vrijedna boda.

Zagreb - Medveščak 1:3 (0:3, 1:0, 0:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 5.2.2018.
Gledatelja: 50
Suci: Novak, Premerl i Mažar

Strijelci:

0:1 MED Dimitrijević (Pejaković) 10' SH1
0:2 MED Mihalić (Bebek, Pejaković) 11'
0:3 MED Dimitrijević (Bebek) 15' SH1
1:3 ZGB Bokšić 22' PP1

Udarci na gol:
Zagreb 28
Medveščak 43

Isključenja:
Zagreb 14 min
Medveščak 16 + 20 (Bebek) + 20 (Dimitrijević) min

Zagreb: Mikulić, Andrić - Čiček, Alić, Kumanović, Bezuk, Ljubičić - Radonić, Digula, Bokšić, Matuško, Vukovojac-Dugan - Varga, Slovinac L., Slovinac J., Kovač, Lihtenvalner - Švarc, Zanoff. Trener: Blagus

Medveščak: Bujanić, Debeljak - Podboj, Čavlović, Dimitrijević, Bebek, Joureau - Filipović, Čavić, Mihalić, Čaić, Pejaković - Hunt, Maurović, Groznik, Polonijo, Završki. Trener: Sertić

Minijaturno prvenstvo mlađih juniora igra se kad god se u pretijesnom rasporedu korištenja leda pronađe malo vremena. U cijelom siječnju nije pronađen nijedan, jedini slobodni termin, ali je zato veljača već u prvih pet dana imala dvije utakmice. "Medvjedi" su jedan dan otvorili novu dvoranu u Sisku, a već sutradan ih je čekao dvoboj sa Zagrebom. Medveščak je u prosincu visoko svladao "veprove" sa 6:0, ali je zato pretrpio uvjerljiv poraz od Mladosti sa 7:2. Pobjeda nad Siščanima je bodovno izjednačile "medvjede" s mladostašima, a očekivani uspjeh protiv Zagreba bi, makar na trenutak, postavio Medveščak na vrh. Budući da su posljednji naslov prvaka u uzrastu mlađih juniora osvojili još 2009., "medvjedi" su imali veliku želju za uspjehom u ovoj sezoni.

Glavni aduti Medveščaka u ovoj utakmici bili su napadači Dimitrijević i Bebek koji su po učinku u selekciji Teama Zagreb držali prvo i četvrto mjesto. Osim navedenog dvojca, standardni članovi selekcije mlađih juniora bili su braniči Čavić, Čavlović i Podboj te napadači Joureau, Pejaković i Mihalić. Od igrača koji su do sada nastupili u prvenstvu, trener Sertić nije mogao računati jedino na braniča Kapuđiju. U sastavu su bila i trojica kadeta. Na drugoj strani, Zagreb je nakon dvije prosinačke utakmice protiv gradskih suparnika bio bez bodova. "Veprovi" su uz poraz od Medveščaka, teško stradali protiv Mladosti koja ih je svladala s čak 12:1. Jedini standardni zagrebaši u Teamu Zagreb su odlični vratar Mikulić s 87,8% obrana te branič Čiček. U redovima Zagreba više od pola momčadi, čak 11 igrača su još uvijek kadeti. Kadet je i jedini napadač iz standardne postave kojeg nije bilo u sastavu, Marinković. Iz navedenog je razvidno kako su "medvjedi" bili veliki favorit u ovoj utakmici.

Suparnici su u dvoboj ušli izuzetno borbeno pa je već u drugoj minuti na klupu za kažnjene sjeo Alić. "Medvjedi" su krenuli u opsadu protivničkih vrata. Pritisak "bijelih" potrajao je minutu i pol, a onda je prekršaj napravio Čavlović. Dvadesetak sekundi igre četvorice protiv četvorice nije donijelo promjenu omjera no potom su zagrebaši zaigrali s igračem više. Sada su brojčanu prednost imali "veprovi", ali ni njima nije uspjelo pronaći put do mreže. Uzbudljivi uvod u utakmicu je najavio zanimljiviji dvoboj nego što se ispočetka očekivalo. Nakon izjednačenja snaga na ledu obje su momčadi nastavile s otvorenom igrom. Medveščak je imao nešto više prilika no vratari su bili na visini zadatka.

Isključenje Bebeka u devetoj minuti dalo je priliku "plavima" za prelazaku vodstvo. Unatoč naporu, Zagrebu nije uspjelo zatresti protivničku mrežu, ali Medveščaku jest. Do kraja kazne za napadača "bijelih" ostalo je manje od pola minute kad je Pejaković uposlio Dimitrijevića koji postiže vodeći zgoditak za "medvjede". Medveščak je bez poteškoća izdržao kaznu do kraja, a onda je samo 12 sekundi kasnije povećao razliku. Ponovo je pokretač akcije bio Pejaković koji je zajedno s Bebekom pripremio akciju za precizan udarac Mihalića. "Medvjedi" su za manje od minute dvaput zatresli protivničku mrežu i doveli se u povoljan položaj za nastavak susreta.

"Veprovi" se nisu predavali nego su nastavili s otvorenom igrom. Prekršaj Podboja u 14. minuti dao je zagrebašima priliku da uhvate priključak s protivnikom. Kao i prije pet minuta, "medvjedi" su se prvu minutu uspješno branili, a u drugoj polovici kazne postižu pogodak. Na asistenciju Bebeka, neumoljivi strijelac bio je Dimitrijević. "Bijeli" su potom mirno dočekali kraj kazne za svog braniča. Zagreb se nije dao smesti značajnim zaostatkom pa se nastavio nadigravati s Medveščakom. "Veprovi" su već u 16. minuti ponovo ostali s igračem više uslijed prekršaja Groznika. Zagrebaši su tražili priliku za smanjiti zaostatak no bez uspjeha. Da stvari za njih budu gore, Matuško je u 18. minuti sjeo na klupu za kažnjene.

Četrdesetak sekundi je potrajalo nadmetanje četvorice protiv četvorice, a onda su "bijeli" ostali s igračem više. Prije nego što su "medvjedi" stigli bilo što učiniti, prekršaj Čavlovića početkom 20. minute je izjednačio snage na ledu. Uslijedilo je još jedno razdoblje od četrdesetak sekundi sa po četvoricom igrača na ledu no ni ovog puta nitko nije iskoristio dodatni slobodni prostor na ledu. Nakon povratka Matuška u igru više nije bilo vremena da "veprovi" bilo što učine. Preostalo im je u svlačionici pripremiti taktiku za prvu minutu nastavka u kojoj će imati igrača više. Za razliku od protivnika, "medvjedi" su imali više nego dovoljno razloga za zadovoljstvo na kraju prve trećine.

"Veprovi" su u nastavak susreta ušli žestoko, ne bi li iskoristili preostalu minutu s igračem više i time vratili nadu u povoljan ishod dvoboja. Međutim, Medveščak se uspješno branio pa je tako i dočekao povratak svog braniča u igru. "Medvjedi" ipak nisu računali s prekršajem Podboja točno u trenutku kad je Čavlović stao na led. Sedam sekundi kasnije, branič "bijelih" se mogao podići s klupe za kažnjene. "Medvjedi" su osvojili buli, ali im je Bokšić uzeo pak i preciznim udarcem svladao Bujanića. "Veprovima" je sada bilo nešto lakše, ali ih je još uvijek čekao težak put do izjednačenja. Nekoliko minuta kasnije, odnos snaga se iznenada izmijenio.

Jedan za drugim, u 26. minuti su obojica najučinkovitijih napadača Medveščaka, Dimitrijević i Bebek kažnjeni disciplinskim kaznama igre zbog nesportskog ponašanja. Trener Sertić je morao presložiti napadačke trojke i nadati se da je stvorena prednost dovoljno velika. Zagrebaši su dobili dodatni poticaj pa su smjesta navalili prema vratima "bijelih". Nije prošla ni minuta, a Podboj je po treći put morao sjesti na klupu za kažnjene. "Veprovi" su uprli sve snage ne bi li iskoristili uzdrmanost suparnika. Međutim, "medvjedi" su zbili svoje redove pa su sačuvali svoju mrežu sve do povratka isključenog braniča. Medveščak je u drugu polovicu susreta ušao s dva gola razlike u svoju korist.

Žestoka se borba nastavila i u drugom dijelu trećine. U 35. minuti isključeni su zbog uzajamnih prekršaja Matuško i Groznik. Dvije minute igre sa po četvoricom igrača na ledu ni ovog puta nikome nisu donijele prednost. U predzadnjoj minuti trećine na klupu za kažnjene sjeda Jakov Slovinac. "Medvjedi" su dobili priliku odlučiti utakmicu no njihovom je napadu nedostajalo učinkovitosti pa se na mali odmor pošlo s dva gola prednosti za "bijele". Zagrebaši su još uvijek gajili nadu u povratak u utakmicu, ali su prvo morali izdržati četrdesetak sekundi zadnje trećine s igračem manje. Medveščak je, unatoč gubitku dvojice važnih igrača, držao "veprove" na razmaku.

Zagreb se uspješno obranio na početku posljednje trećine nakon čega je mogao krenuti po izjednačenje. Medveščak nije pao u zamku obrambene igre nego je, unatoč vodstvu, nastavio s aktivnom igrom. Tempo igre nije bio tako jak kao u prve dvije trećine za što je vjerojatno odgovorna i besmislena "štednja" od deset minuta odmora poslije druge trećine za koju nitko nikada nije dao ni sportsko niti logičko opravdanje. Mladim sportašima se uskraćuje pravo na odmor predviđen pravilima hokejaške igre, uskraćuje im se pravo igranja na počišćenoj ledenoj plohi, a sve zato jer netko misli da deset minuta na kraju radnog dana pravi neku bitnu razliku.

Isključenje Digule u 49. minuti dalo je novu priliku "medvjedima" da otklone sve dvojbe oko ishoda susreta. "Bijeli" su pritisnuli protivničku obranu, stvorili pokoju priliku, ali nijedan pak nije prošao Mikulića. Zagrebašima je ostalo manje od deset minuta da pokušaju stići prednost oslabljenog suparnika. Medveščak je aktivnom igrom održavao prednost pa je vrijeme prolazilo bez promjene omjera. U trenucima kad su na klupi "plavih" razmišljali o mogućem povlačenju vratara s leda, isključenje Matuška je značilo da će bodovi pripasti "medvjedima". "Bijeli" su bez poteškoća sačuvali svoju prednost u zadnjih tridesetak sekundi.

Medveščak je novom pobjedom zasjeo na prvo mjesto na ljestvici. Budući da je pobjeda mladostaša u oba susreta protiv Siska sasvim izvjesna, "medvjedima" za siguran ulazak u finale treba ili kiks Mladosti protiv Zagreba ili posebno nadahnuta izvedba u izravnom okršaju s "mamutima". U protivnom, prije velikog dvoboja za naslov, čeka ih još jedan okršaj sa Zagrebom. "Veprovi" su pak u ovoj utakmici nadmašili očekivanja i pokazali da se, unatoč malom broju mlađih juniora, mogu nositi s nominalno jačim suparnikom. Bude li sve po očekivanju, zagrebaše čeka polufinale protiv Medveščaka u kojem će pokušati barem malo otežati put "medvjeda" do finalnog obračuna s braniteljima naslova iz Mladosti.


 

Foto: Petra Šnidaršić

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information