PH - mlađi juniori

Mladost i dalje bez greške

MJ Med Mla 180221Minijaturno hrvatsko prvenstvo mlađih juniora nastavilo se dvobojem dviju momčadi od kojih se očekuje da odlučni boj za naslov prvaka u finalu doigravanja. Dosad neporažena Mladost zadržala je puni učinak i nakon drugog okršaja s Medveščakom. "Mamuti" su za samo četiri minute dvaput zatresli protivničku mrežu čime su usmjerili utakmicu u svoju korist. Unatoč velikoj nadmoći, mladostašima nije pošlo za rukom povećati prednost do kraja prve trećine. Propušteno u prvih dvadeset minuta, "mamuti" su nadoknadili početkom druge trećine kad su povećali razliku na tri gola. "Medvjedi" su ubrzo smanjili zaostatak, ali su i dalje bili u podređenom položaju. Mladost je na polovici drugog dijela susreta povisila razliku, a pred kraj trećine "mamuti" su imali čak četiri pogotka prednosti. Zadovoljni ostvarenim, mladostaši su popustili u trećem dijelu susreta. Medveščak je u ravnopravnoj borbi dvaput iskoristio brojčanu prednost i ublažio poraz na prihvatljivih 5:3.

Medveščak - Mladost 3:5 (0:2, 1:3, 2:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 21.2.2018.
Gledatelja: 65
Suci: Prezelj, Grozaj i Mažar

Strijelci:

0:1 MLA Ikanović Šilhan (Varga) 2'
0:2 MLA Idžan 4' PP1
0:3 MLA Ikanović Šilhan (Ruklić) 23'
1:3 MED Završki 26'
1:4 MLA Mandić (Kramarić) 32' SH1
1:5 MLA Idžan (Janjatović, Kramarić) 38' PP1
2:5 MED Bebek 47' PP1
3:5 MED Pavetić (Dimitrijević) 51' PP1

Udarci na gol:
Medveščak 19
Mladost 36

Isključenja:
Medveščak 8 min
Mladost 12 + 10 (Mandić) min

Medveščak: Debeljak, Bujanić - Filipović, Čavlović, Dimitrijević, Bebek, Joureau - Podboj, Čavić, Pejaković, Pavetić, Završki - Mihalić, Hunt. Trener: Sertić

Mladost: Krasić - Janjatović, Đerek, Idžan, Kramarić, Hanžek - Varga, Mandić, Ruklić, Lovak, Ikanović Šilhan - Grgurić, Dabac Divić, Klobučar - Marojević, Ferenčak. Trener: Budja

Značajnom broju hrvatskih mlađih juniora slovensko prvenstvo glavni je događaj ove sezone. Selekcija Teama Zagreb dosad je odigrala 23 utakmice dok su sve četiri hrvatske momčadi odigrale ukupno svega sedam utakmica. Da li si je bilo tko od tvoraca ovogodišnjeg kalendara postavio pitanje kakvog će razloga za dalje bavljenje hokejom imati ona polovica mlađih juniora koja je u selekciji igrala malo ili nikako? Za igrače koji standardno nastupaju za Team Zagreb gotovo da bi se moglo reći da su zaboravili kako je to igrati u klupskoj postavi i da su im suigrači iz selekcije postali bliži nego klupske kolege koje susreću samo na treningu.

Krajem prethodne sezone Mladost se činila kao apsolutni favorit hrvatskog prvenstva za ovu sezonu. Igrači godišta 2002. i 2003. osvajali su naslove prvaka u mlađim kadetima i kadetima bez izgubljene utakmice u finalu. Prelazak ponajboljih napadača Zagreba, Joureaua i Pejakovića u Medveščak učinio je trku za naslov prvaka neizvjesnijom. Mladostaši su svejedno bili nadmoćni na uvodnom turniru pred početak sezone, a dobili su "medvjede" sa 7:2 u prosincu. U međuvremenu redove "mamuta" napustio je standardni član Teama Zagreb, Pavetić i pridružio se upravo Medveščaku.

Sadašnja usporedba dviju momčadi ukazuje da Mladost u svojim redovima ima osam standardnih igrača selekcije, Krasića, Janjatovića, Đereka, Mandića, Hanžeka, Kramarića, Idžana i Lovaka dok su "medvjedi" u Teamu Zagreb, Čavić, Podboj, Čavlović, Joureau, Bebek, Mihalić, Dimitrijević, Pejaković i Pavetić, ukupno devet. Na papiru bi se reklo da je Medveščak uspostavio ravnotežu barem po broju "reprezentativaca" što je vjerojatno moralo odražavati i kvalitetu igrača i snagu momčadi.

Trener Medveščaka Sertić na raspolaganju nije imao braniče Kapuđiju i Polonija kao ni napadače Čaića, Maurovića ni Groznika. Budući da su udarne snage bile u sastavu, izostanci su mogli utjecati samo na širinu klupe, ali ne i i na očekivani učinak "medvjeda". Na drugoj strani, mladostaši su, nakon odlaska Pavetića, bili u punom sastavu pa je trener Budja mogao dobiti odličan uvid o mogućnostima svakog igrača prije vjerojatnog novog okršaja ove dvije momčadi u finalu doigravanja.

Mladost je povela u drugoj minuti iz drugog udarca prema vratima. Varga se našao iza gola odakle je uposlio Ikanovića Šilhana pred golom koji udarcem iz prve postiže pogodak za "žute". "Medvjedi" se nisu dali smesti rano primljenim zgoditkom nego su nastavili sa svojom igrom. Krasić je ubrzo upisao prvu obranu no uspostavljenu ravnotežu snaga narušio je prekršaj Čavlovića u četvrtoj minuti. Branič "modrih" zadržao se na klupi za kažnjene svega 11 sekundi.

Premda su "medvjedi"osvojili pak poslije bulija u svojoj trećini, Idžan im je oteo pločicu i udarcem sdesna svladao Debeljaka. Medveščak je priliku za hvatanje priključka dobio već u petoj minuti kad je isključen Kramarić. Međutim, "mamuti" su zbili redove pa su pune dvije minute držali protivnika podalje od svojih vrata. Krasić nijednom nije morao intervenirati kako bi sačuvao svoju mrežu. "Medvjedi" su ozbiljnije zaprijetili tek u osmoj minuti kad je Pavetić opalio s lijevog krila.

Medveščak je još neko vrijeme zadržao napadački zamah stvorivši par prilika za smanjenje zaostatka. Ulaskom u drugi dio trećine Mladost preuzima igru u svoje ruke. Prigode pred vratima "modrih" nižu se jedna za drugom pa je Debeljak imao pune ruke posla ne bi li sačuvao izglede svoje momčadi za povratak u utakmicu. Ofanzivi "žutih" nije bilo kraja pa se činilo kako gol Medveščaka "visi u zraku". Međutim, "medvjedi" su izdržali pritisak protivnika koji je prestao tek isključenjem Dapca Divića u 20. minuti.

Do kraja trećine preostalo je još 48 sekundi tijekom kojih je Mladost držala pak i čak stvorila priliku za povećanje vodstva. Mladostaši su zadovoljno otklizali na veliki odmor ne samo zbog prednosti od dva pogotka nego i zbog bolje igre koju su prikazali tijekom većeg dijela trećine. "Medvjedi" su samo u kratkom razdoblju na sredini prve trećine pokazali svoje mogućnosti tako da su za nastavak susreta morali podići razinu svoje igre, ako su željeli bodove iz ove utakmice.

Medveščak je na početku druge trećine još uvijek imao igrača više no to se nije vidjelo na ledu. Lovak se u 22. minuti probio pred vrata no Debeljak je bio na mjestu. Mladost je po izjednačenju snaga na ledu preuzela inicijativu i već u 23. minuti povećala razliku na tri gola. Ruklić se našao iza gola odakle je pronašao Ikanovića Šilhana pred vratima koji se opet vješto snašao i pospremio pak u mrežu "modrih". Unatoč lošem ulasku u trećinu, "medvjedi" se nisu predavali. Krenuli su napadački prema suparniku i tijekom idućih nekoliko minuta stvorili par prigoda za pogodak.

Pritisak Medveščaka urodio je plodom u 26. minuti kad je kadet Završki prošao po lijevom krilu, skrenuo u sredinu i vještim udarcem iz zgloba svladao čuvara mreže "žutih". Primljeni pogodak trgnuo je "mamute" iz zadovoljstva ostvarenim pa smo idućih nekoliko minuta gledali obostrano otvorenu igru s prilikama na obje strane. Prekršaj Janjatovića u 30. minuti dao je "medvjedima" mogućnost da se približe na samo gol zaostatka.

"Modri" su ovog puta bolje zaigrali s igračem više. Pritiskali su obranu Mladosti, stvarali prilike tako da je Krasić u par navrata morao braniti svoju mrežu. Mladostaši su se aktivno branili pa su i sami imali priliku za pogodak s igračem manje. Kad je do kraja kazne za braniča "žutih" ostalo desetak sekundi, Kramarić je presjekao jedno dodavanje protivnika i sjurio se s pakom po lijevom krilu. Mandić je pratio akciju kroz sredinu i kad je dobio pak, "bendijem" ga je zakucao u mrežu.

"Medvjede" je uzdrmao ovaj pogodak pa su potpuno stali s napadima. Na drugoj strani, mladostaši su ponovo bili zadovoljni ostvarenim što je za posljedicu imali zatišje koje je potrajalo nekoliko minuta. "Mamuti" su prvi nastavili s igrom pa su poslije jedne manje prilike, u 35. minuti propustili veliku prigodu za povećanje vodstva. Dvojica "žutih" izašli su sami pred vrata Medveščaka, a Hanžek je svojim udarcem pogodio stativu.

Malo kasnije, Đerek udarcem iz sredine pogađa vratara "modrih" u kacigu. "Medvjedi" su vremenom uspostavili ravnotežu snaga iz koje je proizašlo i nekoliko prilika. Naizgledniju je imao kadet Filipović koji je u 37. minuti zaprijetio udarcem s plave linije. Malo kasnije, prekršaj Mihalića ostavlja Mladost s igračem više. Medveščak se odlično branio gotovo minutu i pol. "Mamutima" nije pošlo za rukom uputiti nijedan udarac prema vratima, a onda je u 38. minuti Kramarić obišao gol i vratio pak na plavu liniju do Janjatovića. Branič "žutih" je opalio prema vratima, a Idžan spretno skrenuo pak u mrežu.

Mladost je u preostale dvije i pol minute do kraja trećine žestoko pritisnula "modre" no Debeljak je skupio nekoliko obrana čime je spriječio potop svoje momčadi. U posljednjoj minuti trećine Medveščak stvara dvije prilike od kojih valja izdvojiti udarac Završkog iskosa s desne strane. "Medvjedi" su na mali odmor pošli u gorem raspoloženju nego što je to bio slučaj nakon prve trećine. Nije problem bio samo to što je zaostatak za suparnik bio veći nego su "mamuti" ponovo dominirali u igri što nije nagovještavalo mogući povratak Medveščaka u utakmicu.

Trener Sertić je zadnju trećinu započeo s Bujanićem između vratnica. Novi čuvar mreže "modrih" od samog je početka trećine bio na "streljani". Mladostaši su ga zasuli udarcima no vratar Medveščaka je bio siguran. Pritisak "žutih" potrajao je sve do 46. minute kad je isključen Mandić. Branič Mladosti je prosvjedovao zbog sudačke odluke što mu je donijelo još deset minuta disciplinske kazne. "Mamuti" su tako ostali sa samo trojicom braniča. Medveščaku je četvrta bila sreća. Bebek je poslije samo tridesetak sekundi izveo slalom kroz protivničku postavu i prizemnim udarcem slijeva svladao Krasića.

Prošla je tek minuta, a Mladost je ponovo ostala s igračem manje. Na klupu za kažnjene sjeo je Dabac Divić. Čavlović je udarcem s plave linije natjerao Krasića na obranu, a pritisak "modrih" je nakon minute i pol doveo do isključenja Hanžeka. "Mamuti" su sada morali izdržati dvadeset sekundi s dvojicom igrača manje. Čavlović je stigao lansirati još jedan projektil s plave linije, ali je pogodio prečku. Dabac Divić se uskoro vratio u igru no mladostaši još uvijek nisu mogli izaći iz trećine.

Upornom obranom "žuti" su spriječili većinu prijetnji svojim vratima no u 51. minuti Pavetić tuče prema vratima i pogađa ... nešto. Navijači i igrači Mladosti tvrdili su da je pak pogodio prečku, dok je suprotni tabor bio uvjeren u pogodak. Naposljetku je posljednja bila ona suca Prezelja koji se odlučio priznati pogodak što bi po nekoj logici značilo da je čvrsto uvjeren da je vidio pak u golu, jer je uobičajeno ne suditi ono za što nisi siguran da si vidio. Očekivano, svojom je odlukom zaradio niz "epiteta" od strana pristaša Mladosti koji su imali dosta razloga prigovarati kriteriju suđenja po kojem nadmoćna momčad "napravi" šest prekršaja, a ona koja se brani svega dva.

Medveščak je na krilima dva uzastopna zgoditka u zadnjoj trećini pokušao nastaviti s ofanzivom. Mladostaši su nastojali primiriti igru i što brže "potrošiti" preostalo vrijeme do kraja utakmice. Posljedično, igralo se ravnopravno s malim brojem prilika na obje strane. Nada "medvjeda" u hvatanje priključka ugasila se isključenjem Joureaua u 56. minuti. Prije nego što su "mamuti" stigli bilo što uraditi s igračem više, na klupu za kažnjene sjeo je i Bebek. Mladost je pritisnula suparničku trojku i udarci su počeli sijevati sa svih strana.

Đerek je u 57. minuti udarcem iz sredine pogodio prečku. "Mamuti" su nastavili s opsadom vrata Medveščaka, ali nisu bili opasni sve do 59. minute kad je Kramarić udarcem iskosa s desne strane ponovo pogodio prečku. Premda su navijači Mladosti s dozom sarkazma popratili obje prečke povicima "gol", aludirajući na treći pogodak Medveščaka, svima je na Velesajmu bilo jasno da "mamuti" nisu postigli pogodak ni iz jednog od ova dva pokušaja. Završnica susreta pripala je Medveščaku koji se u posljednje dvije minute u par navrata mogao približiti na samo gol razlike. Međutim, Krasić je bio siguran tako da je otklonio bilo kakvu neizvjesnost oko ishoda u završnim trenucima utakmice.

Mladost je ovom pobjedom praktički osigurala prvo mjesto i nastup u finalu doigravanja. Premda njihova pobjeda nije bila toliko izražena kao u prvom dijelu prvenstva, "mamuti" su i u ovom susretu nadigrali suparnika. Čak su se i igrači iz drugog plana kojih u Teamu Zagreb nema ili dobivaju minimalnu minutažu pokazali opasnim za obranu Medveščaka. "Medvjedi" će, unatoč pojačanjima i minutaži koju njegovi igrači imaju u selekciji, morati podići razinu svoje igre ako se želi ravnopravno boriti za naslov.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information