PH - mlađi juniori

Na korak do naslova

MJ Mla Zag 180506Mlađi juniori Mladosti ništa nisu prepustili slučaju. Poučeni ishodom polufinalnog dvoboja u kojem je Zagreb svladao favoriziranog Medveščaka, "mamuti" su držali utakmicu pod kontrolom i strpljivo gradili prednost kojom će osigurati pobjedu u prvoj finalnoj utakmici. Mladostaši su poveli u prvim minutama susreta no unatoč inicijativi svoju prednost nisu povećali sve do pred kraj trećine. Borbeni zagrebaši su se disciplinirano i organizirano branili pa je Mladost u drugom dijelu utakmice samo jednom zatresla protivničku mrežu. Bilo kakvu sumnju u ishod susreta otklonio je četvrti zgoditak mladostaša na početku posljednje trećine. Zagreb nije odustajao od svoje igre pa je na kraju "šteta" iznosila pet pogodaka u korist velikog favorita koji je došao na prag osvajanja naslova prvaka.

Mladost - Zagreb 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 6.5.2018.
Gledatelja: 90
Suci: Prezelj, Metzinger i Premerl

Strijelci:

1:0 MLA Idžan (Kramarić) 4'
2:0 MLA Janjatović (Lovak) 18'
3:0 MLA Ruklić 32'
4:0 MLA Idžan 41'
5:0 MLA Idžan (Đerek) 51' SH1

Udarci na gol:
Mladost 38
Zagreb 18

Isključenja:
Mladost 10 + 10 (Grgurić) min
Zagreb 8 + 10 (Čiček) min

Mladost: Krasić, Janjatović-Lončar - Varga, Đerek, Idžan, Kramarić, Hanžek - Janjatović, Mandić, Ruklić, Lovak, Ikanović-Šilhan - Polović, Grgić, Grgurić, Dabac Divić, Klobučar - Marojević, Buconjić, Ferenčak. Trener: Budja

Zagreb: Mikulić - Radonić, Digula, Čiček, Marinković, Ljubičić - Alić, Slovinac L., Bokšić, Matuško, Vukovojac-Dugan - Švarc, Lihtenvalner, Zovko, Kovač, Slovinac J. Trener: Blagus

Tijekom najvećeg dijela sezone mlađi juniori Mladosti i Medveščaka zajednički su branili boje Teama Zagreb. Bez međusobnih utakmica u domaćem prvenstvu, preostalo im je samo čekati proljeće i, kako se mislilo, neizbježni dvoboj u finalu koji će odlučiti tko je bio u pravu tijekom prijateljskog podbadanja oko primata u uzrastu mlađih juniora. Nitko, pa ni zagrebaši, nije vidio "veprove" kao mogućeg finalistu doigravanja za naslov prvaka. Međutim, kad su mlađi juniori Zagreba pobjedonosno podigli palice, a njihovi navijači upalili baklje na galeriji ruševnog zdanja na Velesajmu, u taboru Mladosti osjetili su istovremeno žal zbog propuštenog okršaja s "medvjedima", ali i olakšanje zbog izvjesnog osvajanja naslova prvaka.

Bez obzira na kalvariju Medveščaka u polufinalu, "mamutima" nije bilo ni na kraj pameti da bi u finalu moglo doći do još jednog iznenađenja. Mladost je u finalni dvoboj ušla u punom sastavu, ako se izuzme napadač Pavetić koji je usred sezone prešao u Medveščak i ostao bez finala. Za ulazak u završnicu prvenstva, mladostaši nisu trebali igrati polufinale jer je Sisak odustao od nastupa. Moramo priznati da nas je razočarao postupak Siščana za čije smo poteškoće uvijek imali razumijevanja, ali sada, kad "vitezovi" imaju dvoranu, nije bilo nikakvog opravdanja za otkaz dvije utakmice u ionako sramotno minijaturnom prvenstvu Hrvatske.

Uz činjenicu da je Mladost tijekom sezone pokazala više od Medveščaka, na ruku "mamutima" u ovom dvoboju išla je i činjenica da je Zagreb isklizao bez dvojice odličnih igrača, braniča Bezuka i napadača Kumanovića kojima je nastup na nekakvom kadetskom turniru u inozemstvu bio važniji od finala prvenstva Hrvatske u kojem bi, unatoč očekivanoj inferiornosti njihove momčadi, obojica imali što reći. Ovako je na sam dvoboj pala nepotrebna sjena, jer bi finale prvenstva, uz nastup za reprezentaciju, za svakog hrvatskog hokejaša trebao biti vrhunac sezone.

Prvu priliku u finalu stvorio je Idžan već u prvoj minuti. Napadač "crnih" probio se kroz postavu Zagreba i pucao iz blizine no Mikulić je bio na mjestu. Zagreb je odgovorio dvije minute kasnije udarcem Ljubičića s lijeve strane. Krasić je odbio pločicu, ali samo do Marinkovića kojem nije pošlo za rukom ugurati pak u mrežu iz neposredne blizine. Mladost je povela u četvrtoj minuti. Kramarić je uposlio Idžana koji snažnim udarcem iz sredine zakucava pak pod prečku. Janjatović je u idućem napadu mogao povećati prednost "mamuta" no Mikulić je odličnom obranom zaustavio ovaj udarac sdesna. Zagreb nije ustuknuo pa minutu kasnije bilježimo bekhend Matuška iz sredine.

Kramarić je u sedmoj minuti opalio iz sredine no Mikulić je bio na mjestu. Minutu kasnije Lovak gađa s plave linije, a u nastavku napada svoj dalekometni udarac iskušao je i Đerek. Nalete "crnih" na trenutak je prekinulo isključenje Dapca Divića. Krasić je u devetoj minuti zaustavio udarac Lovra Slovinca s plave linije, a minutu kasnije Idžan je zaprijetio udarcem iz blizine s igračem manje. U nastavku napada Lovak je tukao iz sredine no Mikulić je bio na mjestu. Uskoro se na led vratio isključeni napadač "crnih" pa su zagrebaši mogli reći kako su se obranili s igračem više.

Janjatović je potom u 11. minuti pokušao pogoditi s plave linije, a malo kasnije Ruklić gađa bekhendom iskosa s lijeve strane. Mikulić je u oba slučaja bio na mjestu, održavajući neizvjesnost u utakmici. Naleti "crnih" nisu jenjavali. Kramarić se minutu kasnije našao pred vratima, ali nije pronašao put do mreže. U idućem napadu prekršaj pravi Varga pa je Zagreb dobio novu priliku za poravnanje. Međutim, prije nego što su "veprovi" stigli bilo što učiniti, na klupu za kažnjene morao je sjesti i Ljubičić. Mladost se po očekivanju bolje snašla u igri četvorice protiv četvorice. Janjatović je ponovo raspalio s plave linije no Mikulić se nije dao iznenaditi.

Zagrebaši su aktivnom obranom zatvorili suparniku prostor za udarac, a potom su uspješno izdržali i tridesetak sekundi s igračem manje. Čim su se snage izjednačile, mladostaši su opet pritisnuli. Ruklić se u 15. minuti našao pred golom no nije mu pošlo za rukom svladati vratara "bijelih". Mandić je potom tukao s plave linije, a Lovak vješto skrenuo pak u prečku. U 16. minuti Janjatović ponovo pokušava udarcem iz daleka, ali je Mikulić opet na mjestu. Minutu kasnije svoj je dalekometni udarac iskušao i Varga, a nedugo zatim prekršaj pravi Matuško. Zajedno s njim, na klupu za kažnjene je na deset minuta zbog nesportskog ponašanja sjeo i Čiček.

Prvi je vratima Zagreba zaprijetio Mandić čiji je udarac s plave linije Hanžek skrenuo prema vratima no Mikulić se nije dao iznenaditi. Malo kasnije, Hanžek tuče s desnog krila, ali ne pogađa. Pritisak "crnih" ipak je urodio plodom u 18. minuti kad je Lovak s desnog krila vratio pak na plavu liniju odakle Janjatović udarcem iz zgloba šalje pak u rašlje. Zagrebaši su u završnici trećine mogli smanjiti zaostatak. Prvo je Bokšić bekhendom iz neposredne blizine pokušao ugurati pak u mrežu, a malo kasnije Matuško gađa slijeva. Mreža Mladosti ostala je netaknutom, a trećinu je zaključio Idžan udarcem iz sredine koji je Mikulića pogodio u kacigu.

Mladost je završila trećinu s dva pogotka prednosti, a što nije bilo više najzaslužniji je bio raspoloženi vratar Mikulić koji je branio na još višoj razini nego protiv Medveščaka. "Veprovi" su se branili koliko su mogli i koristili svaku priliku za protunapad kojih i nije bilo napretek. Već je poslije dvadeset minuta bilo jasno da će "mamuti" dobiti ovaj susret te je jedina nepoznanica bila konačna razlika. Uvodne minute nastavak susreta protekle su bez uzbuđenja, a onda je Ruklić udarcem iskosa s lijeve strane pokušao iznenaditi Mikulića. Prekršaj Grgurića minutu kasnije doveo je "veprove" u napadačku trećinu.

"Mamuti" nisu dopustili nikakvu prijetnju svojim vratima, štoviše jedini udarac tijekom dvije minute kazne za napadača "crnih" uputio je Ruklić u 26. minuti s plave linije. Dvadesetak sekundi po izjednačenju snaga na ledu, prekršaj pravi Matuško. Mladost je brzo zaprijetila udarcem Idžana iz sredine no zagrebaši su potom zbili redove pa se na iduću prigodu čekalo do 28. minute kad je Mandić opalio s plave linije, ali bez uspjeha. Netom po izjednačenju snaga na ledu u prilici se našao Čiček koji je izdržao disciplinsku kaznu. Krasić je obranio njegov udarac s plave linije .

U 30. minuti Đerek tuče s plave linije, a u nastavku akcije Dabac Divić puca sdesna no Mikulić je oba puta bio uspješniji. Minutu kasnije Hanžek tuče iz sredine, ali je vratar "bijelih" bio na mjestu. Pritisak Mladosti naposljetku je doveo do pogotka u 32. minuti. Ruklić je bejzbolskim udarcem natjerao Mikulića na obranu, a onda je bekhendom iza leđa pospremio pak u mrežu. Naleti "crnih" su se nastavili. Lovak je već u idućem napadu pokušao iznenaditi Mikulića udarcem iskosa s desne strane. U nastavku napada Janjatović u dva navrata tuče s plave linije, ali ne uspijeva ponovo "probiti" vratara Zagreba.

Hanžek je u 34. minuti izveo prodor kroz postavu "bijelih" i završio ga udarcem iz sredine kojeg Mikulić brani. Zagreb je uzvratio pokušajem Alića iz sredine, a branič "veprova" zaprijetio je Krasiću i udarcem s plave linije u 36. minuti. U završnici trećine pada tempo igre, a s njime i učestalost prigoda. Idžan se u 38. minuti našao pred vratima, ali mu nije pošlo za rukom ugurati pak u mrežu. Trećinu je završio Đerek udarcem s plave linije u 39. minuti. Mladost je dominirala i u drugom dijelu utakmice, ali je samo jednom zatresla mrežu. Uz nezaobilaznog Mikulića, na podbačaj "mamuta" utjecala je i svijest da su praktički osvojili prvenstvo i da zapravo kližu počasni krug.

Tek što je počela posljednja trećina, Mladost je povećala prednost. Idžan je prošao po desnom krilu, skrenuo u sredinu i preciznim udarcem svladao Mikulića. Prekršaj Janjatovića u 42. minuti dao je zagrebašima priliku za počasni pogodak. Čiček je zaprijetio udarcem s plave linije, a minutu kasnije Hanžek uzvraća bijegom u protunapad kojeg završava udarcem iz blizine. Uskoro su se snage na ledu izjednačile pa je Mladost nastavila s ofanzivom. Varga je u 46. minuti tukao s plave linije, a minutu kasnije svoj je dalekometni udarac iskušao i Mandić. Baražnu paljbu izvana nastavio je Janjatović no Mikulić je "poskidao" sva tri udarca. Jakov Slovinac je u 48. minuti nakratko prenio igru u trećinu Mladosti no Krasić je zaustavio njegov udarac slijeva.

"Mamuti" su nastavili s pritiskom. Lovak se u 48. minuti našao pred vratima Zagreba, ali nije ugurao pak u gol. Varga je minutu kasnije udarcem iz sredine pogodio stativu. U 50. minuti Grgurić pravi prekršaj zbog kojeg je kažnjen i s disciplinskom kaznom. Zagrebaši su dobili novu priliku za počasni pogodak. Međutim, obrana "crnih" nije dopustila nikakvu prijetnju svojim vratima. Minutu kasnije, Mikulić je morao vaditi pak iz mreže. Đerek je "izbacio" Idžana u protunapad, a napadač Mladosti je udarcem iz sredine upotpunio hat trick. "Veprovima" ništa nije polazilo za rukom pa su "mamuti" odmah po izjednačenju snaga na ledu nastavili s ofanzivom.

Hanžek je u 52. minuti izašao sam pred gol no Mikulić je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Minutu kasnije, na klupu za kažnjene sjeda Matuško. Mladost je već u mislima završila s utakmicom pa "crni" nisu uputili nijedan udarac prema vratima s igračem više. Tek kad su se snage na ledu izjednačile, Lovak se našao pred vratima, ali nije uspio pogoditi izneposredne blizine. Đerek je u 56. minuti gađao s plave linije, a dvije minute prije kraja pred vratima se našao i Idžan. Mikulić je sve ove prijetnje otklonio, održavajući pristojan poraz svoje momčadi. Kramarić je udarcem iz sredine zaključio nalete Mladosti za ovu utakmicu. Posljednje prilike u susretu stvorili su "veprovi". Krasić je prvo zaustavio pokušaj Čičeka iz sredine, a svoju mrežu je sačuvao netaknutom i poslije udarca Zovka u posljednjim trenucima utakmice.

Nikad kraća sezona mlađih juniora imat će i prikladni završetak. Zahvaljujući smušenom "upravljanju" raspoloživim terminima leda, završnica prvenstva igra se tek u svibnju pa je shodno tome odlučeno da se i finalni dvoboji igraju na dvije dobivene utakmice. Kao da ni to nije dovoljno loše, prve dvije finalne utakmice igrat će se dan za danom kao da je nekome stalo samo da se sve odigra pa da može prijaviti HOO-u kako je u hrvatskom hokeju sve u redu i sve po planu pa nitko ne mora snositi odgovornost ili ne daj Bože biti smijenjen zbog nerada i nesposobnosti. Mladost i Zagreb će tako bez bilo kakvog odmora isklizati na drugu finalnu utakmicu ni 24 sata nakon prethodne i odraditi formalnost do kraja.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information