PH - mlađi juniori

Drugi naslov za Mladost

MJ Zag  Mla 180507Mladost je visokom pobjedom u drugoj utakmici finala doigravanja obranila naslov prvaka u uzrastu mlađih juniora. Posljednji put mladostaši su takav pothvat izveli još 2006. kad su u mlađim juniorima igrala godišta 1990. i mlađi. Ovo je već drugi naslov prvaka za Mladost u sezoni, prvog su osvojili mlađi kadeti. Utakmica je započela iznenađujućim vodstvom Zagreba. "Mamuti" su ubrzo izjednačili, ali im je trebala gotovo cijela trećina da prijeđu u vodstvo. Neizvjesnost je nestala već u uvodnim minutama druge trećine tijekom kojih su mladostaši triput zatresli mrežu čime su osigurali pobjedu. Do kraja susreta gledali smo reviju u izvedbi Mladosti koja se zaustavila tek na 15 postignutih zgoditaka.

Zagreb - Mladost 1:15 (1:2, 0:5, 0:8)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 7.5.2018.
Gledatelja: 60
Suci: Novak, Grozaj i Polašek

Strijelci:

1:0 ZGB Marinković (Ljubičić) 3'
1:1 MLA Ruklić 5'
1:2 MLA Lovak (Varga) 16'
1:3 MLA Ruklić (Mandić) 22'
1:4 MLA Idžan (Hanžek, Đerek) 24' PP1
1:5 MLA Ruklić (Lovak) 26'
1:6 MLA Lovak (Kramarić) 32'
1:7 MLA Idžan (Đerek) 34'
1:8 MLA Hanžek (Idžan) 41' PP1
1:9 MLA Dabac Divić 45'
1:10 MLA Idžan (Janjatović) 47'
1:11 MLA Lovak (Ruklić) 48'
1:12 MLA Kramarić (Lovak, Grgurić) 51'
1:13 MLA Hanžek (Đerek, Mandić) 54'
1:14 MLA Lovak 55'
1:15 MLA Ruklić (Lovak) 60'

Udarci na gol:
Zagreb 18
Mladost 52

Isključenja:
Zagreb 6 min
Mladost 8 min

Zagreb: Mikulić, Andrić - Radonić, Digula, Čiček, Marinković, Ljubičić - Alić, Slovinac L., Bokšić, Matuško, Vukovojac-Dugan - Švarc, Lihtenvalner, Kovač, Zovko, Slovinac J. Trener: Blagus

Mladost: Krasić, Janjatović-Lončar - Varga, Đerek, Idžan, Kramarić, Hanžek - Janjatović, Mandić, Ruklić, Lovak, Ikanović-Šilhan - Grgić, Polović, Grgurić, Dabac Divić, Ferenčak - Marojević, Buconjić, Klobučar. Trener: Budja

Četiri godine ranije, u finalu prvenstva Hrvatske za mlađe kadete sastali su se Zagreb i Mladost. Sezona 2013/14 također nije bila osobito sretna za hrvatske mlade hokejaše. Mlađi kadeti i kadeti svoja su prvenstva odigrali na Šalati u sklopu četiri jednodnevna turnira. Tadašnji klinci rođeni 2002. i mlađi nisu ni sanjali da će u mlađim juniorima igrati još kraće prvenstvo. Od tadašnje šampionske momčadi u Mladosti četiri godine kasnije u sastavu su bili Krasić, Varga, Đerek, Idžan, Kramarić, Hanžek, Janjatović, Ruklić, Lovak, Ikanović-Šilhan i Grgurić. Bujanić i Pavetić prešli su u Medveščak, Jurić u Olimpiju, a Dragičević, Pavlešić, Rebrina i Tomić prestali su se baviti hokejom. U ovom finalu, svoje nekadašnje igrače pratio je s klupe i njihov tadašnji trener u mlađim kadetima, Franjković.

Na drugoj strani iz sastava Zagreba koji je kao prvouvrštena momčad ušao u finale mlađih kadeta 2014., na ovoj utakmici zaigrali su Mikulić, Radonić, Digula, Marinković i Matuško. Bezuk i Kumanović su preskočili ovo finale, Joureau, Pejaković, Polonijo i Vukadin su prešli u Medveščak, Zanoff u Red Bull, Šimunković u Mladost, Modrušan je ovu sezonu pauzirao, a Šehića, Perovšeka, Božičevića i Vlahovića više nema u hokeju. Mladost je i prije četiri godine s uvjerljivih 3:0 u pobjedama dobila finale, a s više od dvije postave starosjedioca uz koje su se odlično uklopili i igrači kojih 2014. nije bilo u sastavu, "mamuti" su opravdali ulogu favorita u prvoj utakmici i željno očekivali susret nakon kojeg ih je čekala zlatna medalja.

Uvodne minute susreta proticale su u ispitivanju snaga sve dok u trećoj minuti Ljubičić nije osvojio pak i poveo protunapad dvojice na jednoga. Uposlio je Marinkovića koji udarcem slijeva zakucava pločicu u rašlje. Vodeći pogodak oduševio je navijače Zagreba na galeriji. Na odgovor "žutih" nije trebalo dugo čekati. Minutu i pol kasnije Ruklić prodire po lijevom krilu nakon čega skreće u sredinu i puca prema vratima. Mikulić odbija pak, ali ponovo do Ruklića koji je iz drugog pokušaja bio uspješniji. Zagreb se nije dao zastrašiti pa je u sedmoj minuti Ljubičić udarcem slijeva pogodio stativu. Nakon uvodnih uzbuđenja uslijedila je očekivana ofanziva Mladosti.

Đerek je u osmoj minuti opalio s plave linije, Mikulić brani. U nastavku napada Idžan tuče s desne strane, vratar "plavih" odbija pak, ali samo do Kramarića kojem nije pošlo za rukom iz neposredne blizine ugurati pak u mrežu. Minutu kasnije svoj udarac s plave linije iskušao je Mandić. Nalete "žutih" prekinuo je Čiček u desetoj minuti kada je izveo slalom kroz protivničku postavu i pucao no Krasić je bio na mjestu. U nastavku akcije Lovro slovinac tuče s plave linije, a malo kasnije vratar Mladosti brani i udarac Bokšića iz sredine. Zagreb se u prvih desetak minuta pokazao kao puno tvrđi orah nego što su to očekivali u taboru "mamuta". Utakmica je bila zanimljiva, a rezultat u ravnoteži.

Đerek je u 12. minuti tukao s plave linije, a na odbijanac je naklizao Hanžek no ni njegov udarac iz neposredne blizine nije prošao pokraj Mikulića. Malo kasnije, prekršaj Kramarića ostavlja "mamute" s igračem manje. Zagrebašima je tijekom iduće dvije minute samo jednom pošlo za rukom zaprijetiti protivničkim vratima. Krasić je sigurno zaustavio pokušaj Alića s plave linije. Čim su se snage na ledu izjednačile, Lovak je u 14. minuti bekhendom sdesna pogodio Mikulića u kacigu. Bio je to znak za početak nove ofanzive Mladosti. Ruklić je u 15. minuti tukao sdesna, a malo kasnije s istog mjesta gađa i Hanžek. U idućoj minuti Kramarić se našao iza gola odakle je uposlio Hanžeka koji puca iz blizine no Mikulić i dalje održava ravnotežu na semaforu.

Odmah poslije bulija u napadačkoj trećini, Mladost je prešla u vodstvo. Lovak je osvojio pak i vratio ga na plavu liniju do Varge koji tuče prema vratima. Mikulić odbija pak, ali samo do Lovka koji iz neposredne blizine ubacuje pločicu u mrežu. Mandić je minutu kasnije pokušao povećati vodstvo "žutih" udarcem s plave linije, ali vratar Zagreba je bio na mjestu. U 19. minuti mladostaši ponavljaju akciju iz kakve je postignut njihov drugi pogodak, ali bez uspjeha. Đerek je opalio s plave linije, a Kramariću nije pošlo za rukom pospremiti odbijanac u mrežu. Uskoro je završila prva trećina nakon koje su "veprovi" mogli biti zadovoljni trenutnim stanjem, a Mladost izgledima u nastavku susreta.

Hanžek je u 21. minuti zaprijetio bekhendom iz blizine, a već na početku iduće minute Mladost je postigla pogodak. Mandić je pucao s plave linije, Mikulić odbio pak, a Ruklić udarcem iskosa s desne strane zatresao mrežu. Minutu kasnije isti igrač pokušava pogoditi na isti način s druge strane no ovog puta je vratar "plavih" bio siguran. Zagrebaši su pokušali uzvratiti prije nego što se odnos snaga nepovratno okrene protiv njih. Čiček je u 23. minuti gađao s lijevog krila, a malo kasnije Digula puca s plave linije. Krasić je u oba slučaja bio siguran. Prekršaj Digule minutu kasnije dovodi "veprove" u nezgodan položaj. Mandić je prvi tukao s plave linije, Mikulić je bio na mjestu. Malo kasnije Mandić ponovo tuče s plave linije, Kramarić skreće pak, a Mikulić ga odbija ponovo do Kramarića kojem ne uspijeva pogoditi mrežu.

Odmah nakon bulija, Mladost pretvara brojčanu prednost u pogodak. Hanžek je pucao s plave linije, vratar "plavih" odbija pak, a Idžan iz neposredne blizine šalje pločicu tik uz stativu u vrata. "Plavi" su sada bili u gotovo izgubljenom položaju. Čiček je u 26. minuti pokušao zaustaviti neizbježno udarcem iz sredine, a u protunapadu "žuti" postižu novi pogodak. Lovak je poveo akciju trojice na jednog i s desnog krila ubacio pak pred vrata odakle Ruklić obilazi Mikulića i postiže hat trick. Mladost je nastavila s napadima. Janjatović je u 27. minuti pokušao udarcem sdesna, a malo kasnije Varga tuče s plave linije. Mikulić je nakon ova dva dalekometna udarca zaustavio i dva Mandićeva projektila s plave linije. Zagrebov pokušaj da u 29. minuti popravi omjer doveo je do protunapada Hanžeka koje je završio udarcem iz sredine i Mikulićevom obranom.

Prekršaj Varge u 29. minuti dao je zagrebašima novu priliku za zgoditak. Neumorni Čiček je u 30. minuti gađao s lijevog krila, ali nije pronašao put do mreže. Đerek je minutu kasnije uzvratio udarcem s vlastite linije gola, a nakon još jednog neuspjelog napada Zagreba, Kramarić bježi u protunapad kojeg završava udarcem slijeva kojeg je Mikulić odbio u prečku. Netom po izjednačenju snaga na ledu, Kramarić se našao iza gola odakle je uposlio Lovka koji udarcem iskosa s desne strane pogađa mrežu. Bio je to kraj utakmice za vratara Mikulića koji je kao junak polufinala uveo svoju momčad u finale, ali tu ipak nije mogao napraviti nemoguće. Na njegovo mjesto uklizao je kadet Andrić.

"Veprovi" su izgubili utakmicu, ali ne i volju za igrom. Alić je u 34. minuti udarcem iskosa s lijeve strane pogodio prečku. Malo kasnije branič "plavih" je ponovo u akciji no na isteku minute novi vratar Zagreba po prvi je put vadio pak iz mreže. Đerek je s desnog krila pronašao Idžana u sredini koji preciznim udarcem pogađa mrežu. Mladostašima nije bilo dovoljno vodstvo od šest golova razlike pa su u završnici trećine pritisnuli suparnika. Idžan je u 35. minuti opalio iz sredine, a u nastavku napada Hanžek tuče s istog mjesta. Andrić je oba puta bio siguran. Varga je minutu kasnije zaprijetio s plave linije, a u 37. minuti Ikanović-Šilhan udarcem sdesna pogađa Andrića u kacigu. Čuvar mreže "plavih" odlično je intervenirao u predzadnjoj minuti prilikom udarca Idžana s lijevog krila. Malo kasnije Matuško pravi prekršaj nad Ikanovićem-Šilhanom koji uzvraća udarac pa su obojica sjela na klupe za kažnjene. Budući da je napadač "plavih" dobio dvije minute kazne više od svog suparnika, Mladost je imala igrača više.

Mandić je udarcem s plave linije zaprijetio vratima Zagreba, a potom je uputio još jedna udarac kojeg je Kramarić skrenuo prema vratima. Andrić je bio na mjestu, a trećina je uskoro završila. Do kraja prvenstva ostalo je svega dvadeset minuta. Na samom početku zadnje trećine, "mamuti" su iskoristili brojčanu prednost. Idžan je s lijeve strane ubacio pak u sredinu odakle ga Hanžek udarcem iz prve šalje u mrežu. Minutu kasnije, Kramarić puca iz sredine, ali ne pogađa mrežu. Janjatović je u 43. minuti izveo slalom kroz postavu "plavih" i pucao iz blizine no Andrić je bio na mjestu. Mladostaši su imali već sedam pogodaka prednosti no činilo se kako se tek zahuktavaju. "Veprovi" su uzvratili udarcem Radonića s plave linije u 44. minuti, a malo kasnije Bokšić gađa iz sredine.

Krasić je zaustavio oba pokušaja zagrebaša, a minutu kasnije Dabac Divić udarcem iz sredine postiže deveti pogodak za Mladost. Zagreb se dugo opirao no u tim trenucima njegova se igra počela raspadati i u taboru "plavih" bi najradije bacili ručnik na led i prekinuli daljnju muku. Hanžek je u 46. minuti opalio iz sredine, a minutu kasnije Janjatović pronalazi Idžana koji udarcem iz sredine upotpunjuje hat trick. Nije prošla ni minuta, a pak se ponovo našao u mreži "veprova". Raspoloženi Ruklić je izveo slalom kroz protivničku postavu i s desnog krila poslao pak pred gol odakle Lovak udarcem iz prve zaokružuje hat trick. Marojević je u 48. minuti opalio iz sredine, a malo kasnije prekršaj pravi Ferenčak.

Mladost nije Zagrebu dopustila nikakvu akciju pred svojim vratima. Hanžek se u 49. minuti probio pred vrata, ali mu nije pošlo za rukom svladati Andrića. Malo kasnije isti se igrač opet našao pred golom i ponovo s istim ishodom. Neumorni Hanžek nastavio je pritiskati prema vratima Zagreba i nakon izjednačenja snaga na ledu no Andrić mu je obranio i treći uzastopni udarac. U 51. minuti Lovak iz desnog kuta vraća pak do Kramarića koji preciznim udarcem pogađa mrežu. Naleti "mamuta" nisu jenjavali. Marojević je u 53. minuti gađao s lijeve strane, a u nastavku napada Đerek udarcem s plave linije pogađa stativu. Šest minuta prije kraja susreta Đerek s plave linije spušta pak za Hanžeka koji udarcem iz blizine postiže pogodak.

Nije prošla ni minuta, a Lovak prolazi po desnoj strani, zaobilazi golmana i ubacuje pak u mrežu. Grgurić je u 56. minuti tukao iz sredine, a minutu kasnije Polović puca iz neposredne blizine. Andrić je u 58. minuti obranio pokušaj Idžana pred vratima, a u nastavku napada udarac istog igrača iz sredine. Uporni Idžan pokušao je udarcem iskosa s desne strane još jednom svladati Andrića, ali mu to nije pošlo za rukom. U zadnjoj minuti prvenstva bilježimo pokušaj Janjatovića iz sredine, a dvije sekunde prije kraja Ruklić udarcem s plave linije postavlja konačnih 15:1 za Mladost.


Pod vodstvom trenera Marija Budje, naslov prvaka osvojili su: Robert Buconjić, Matija Dabac Divić, Luka Đerek, Petar Ferenčak, Luka Grgić, Luka Grgurić, Lovro Hanžek, Vito Idžan, Jan Ikanović Šilhan, Jan Janjatović, Teo Janjatović Lončar, Borna Klobučar, Nikola Kramarić, Jurica Krasić, Tommi Lovak, Roko Mandić, Marko Marojević, Janko Polović, Robin Lenard Ruklić i Andrej Varga.

Najučinkovitiji igrač prvenstva po broju bodova bio je napadač Mladosti Nikola Kramarić, a najuspješniji vratar po postotku obrana čuvar mreže Medveščaka, Karlo Bujanić. Po dogovoru trenera, za najkorisnijeg igrača redovnog dijela prvenstva izabran je napadač Medveščaka, Ante Bebek, a za doigravanje, vratar Zagreba Ivan Mikulić.

Mladost je obranila naslov prvaka u velikom stilu, bez izgubljenog boda u osam odigranih utakmica. "Mamuti" su se nametnuli kao glavni kandidat za zlatno odličje već u rujnu na međunarodnom turniru u Zagrebu kad su uvjerljivo svladali svoje gradske suparnike i Crvenu zvezdu, a tijesno izgubili samo od Triglava. Premda su vodeći igrači ponijeli značajni teret u domaćem prvenstvu i u redovima selekcije Teama Zagreb, kvaliteta igrača iz drugog plana nije bila prepoznata od stručnog stožera selekcije koji je tražio rješenja posvuda, samo ne u redovima budućeg prvaka. Mladostaši koji su bili neopravdano zapostavljeni u selekciji, svoju su zadovoljštinu dobili u domaćem prvenstvu u kojem su se istaknuli i pojedinačnim učinkom i sudjelovanjem u osvajanju naslova prvaka. Za "mamute" godišta 2002. bio je to treći naslov prvaka u svojstvu izlaznog godišta što je zadnji put pošlo za rukom Zagrebovom godištu 1998. (Mladostaši godišta 1999. nikad nisu bili izlazno godište u mlađim juniorima).

Zagreb je svoj uspjeh proslavio pobjedom u "majstorici" polufinala doigravanja. Za momčad sa samo dvojicom igrača izlaznog godišta i polovicom kadeta ulazak u finale bio je veliki pothvat. Da su bili u punom sastavu, "veprovi" bi zasigurno i protiv Mladosti ostavili bolji dojam, premda bi ishod gotovo sigurno bio isti. Na žalost, podvig mladih zagrebaša ne može sakriti tužnu činjenicu da mladi igrači prebrzo odlaze iz hokeja. Ne mogu i ne žele svi postati seniori, ali ne bismo se smjeli pomiriti s činjenicom da zagrebački klubovi ne samo da ne mogu sastaviti tri juniorske petorke, nego jedva sastavljaju i po dvije u mlađim juniorima. Što se ove sezone dogodilo Zagrebu, za nekoliko godina će biti sudbina Mladosti koja ova sezone nije mogla skupiti ni tri petorke u mlađim kadetima. Odgovornost za nedostatak igrača leži u klubovima koji ne ulažu dovoljno truda u vlastitu promičbu radi privlačenja djece u hokej, a potom ne pokazuju ni previše interesa u zadržavanju mladih igrača u hokeju. Uzme li se u obzir ovisnost klupskih proračuna o redovitom priljevu članarina, takvo je ponašanje istovremeno i neodgovorno i neobjašnjivo. Još je tužnija činjenica da u skoroj budućnosti ne možemo očekivati nikakvo poboljšanje, jer oni koji su dopustili ovakvo propadanje i dalje se (ne) bave istim poslom.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information