PH - mlađi juniori

Medveščak pobjedom u novo prvenstvo

PHMJ Med Mla 221015Nakon seniora i juniora, s natjecanjem u domaćem prvenstvu započeli su i mlađi juniori. Po četvrti put za redom, u prvenstvu će nastupiti samo tri zagrebačka kluba. Naslov prvaka brani Zagreb, a na prvenstvenoj premijeri, snage su odmjerili Medveščak i Mladost. "Medvedi" su bolje započeli utakmicu pa su u prvom dijelu trećine stekli dva pogotka prednosti no Mladost je do odlaska na odmor uspjela uravnotežiti odnos snaga na ledu. Nastavak susreta donio je otvoreniju igru na obje strane. Mladostaši su prvo smanjili zaostatak, ali su "medvedi" sredinom trećine vratili razliku na dva gola. "Mamuti" su još jednom uhvatili priključak no Medveščak je trećinu ipak završio s dva pogotka viška u odnosu na suparnika. Mladostaši nisu odustali od borbe pa su u zadnjoj trećini još jednom prišli na samo gol manjka. "Medvedi" su brzo odgovorili i novim pogotkom ponovo odmaknuli na sigurniji razmak. Ravnopravna borba se vodila sve do završetka susreta koji je završio pobjedom Medveščaka s 5:3.

Medveščak mladi - Mladost 5:3 (2:0, 2:2, 1:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 15.10.2022.
Gledatelja: 40
Suci: Metzinger, Mažar i Žibret

Strijelci:

1:0 MED Soldo (Muratović) 3'
2:0 MED Babić (Mataković) 7'
2:1 MLA Krmpotić (Idžan, Kišić) 26'
3:1 MED Soldo (Muratović) 29'
3:2 MLA Idžan (Krmpotić) 30'
4:2 MED Jemec 37'
4:3 MLA Idžan (Biban, Krmpotić) 45'
5:3 MED Jandrić 47'

Udarci na gol:
Medveščak 31
Mladost 23

Isključenja:
Medveščak 2 min
Mladost 6 min

Medveščak mladi: Makovac - Saletović, Jandrić, Jemec, Hrvoj, Primužak - Piršer, Pintur, Mataković, Vrban, Babić - Lojo, Stepan, Muratović, Soldo, Dasović - Bradić, Galeković, Cvitak. Trener: Sertić

Mladost: Jagetić, Debeljak H. - Šarčević, Varga, Debeljak F., Idžan, Tukulj - Kišić, Krmpotić, Basa, Šimunković, Biban - Marić, Dubraja, Ćapo, Jutriša, Horvat. Trener: Novak

Prelazak godišta 2005. u juniore ostavio je momčad Medveščaka bez nekolicine vodećih igrača poput braniča Filipovića te napadača Završkog i Kašpareka. Uz njih su u stariji uzrast prešli i braniči Bestić, Baždar i Valečić te napadači Bujger koji se u međuvremenu vratio u Sisak i Žigmund. Na njihova mjesta stigli su prošlosezonski kadeti rođeni 2007. Neki od njih, poput vratara Jurina, braniča Rožmana ili napadača Hrvoja, Pranjića, Primužaka i Sitara su se već iskušali u uzrastu mlađih juniora. Pranjić, Rožman i Sitar su tijekom ljeta napustili Medveščak i postali članovi HDD Bleda u čijim redovima nastupaju u slovenskom prvenstvu. Medveščak se može pohvaliti da promet prema Sloveniji nije samo u jednom smjeru, jer je iz Triglava stigao napadač Jaka Jemec. Srećom po "medvede", godište 2007. je brojno pa su se mlađim juniorima pridružili i braniči Pintur, Piršer, Bradić, Radovniković i Hrnjak te napadači Kaznakov, Dasović,  Soldo, Galeković i Cvitak. Trener Sertić je na prvenstvenoj premijeri postavio čak 18 igrača i vratara od kojih su braniči Stepan i Lojo te napadači Vrban, Mataković i Babić pripadali uzrastu kadeta. U postavi nije bilo napadača Kurjakovića, Soldića, Farca ni Jankovića.

Na drugoj strani nalazila se momčad Mladosti koja se od osvajanja naslova prvaka u 2018. nalazi u slobodnom padu. Posljedica je to odlazaka ponajboljih igrača godišta 2005. i 2006. u inozemstvo, ali i prelaska dijela igrača godišta 2004. u druge hrvatske klubove što je "mamute" ostavilo u nepovoljnom položaju u odnosu na gradske suparnike. Iz prošlosezonske momčadi u juniore su prešli branič Kireta i napadači Meničanin i Matej Mandušić pri čemu je potonji produžio u Celje. Njegovim stopama pošli su i Marko Mandušić i Marojević koji su prošle sezone kao kadeti nastupali za mlađe juniore. U Sloveniju je pošao i napadač Najdanović koji je navukao dres Celja. Iz godišta 2007. u mlađe juniore su prešli vratar Jagetić, branič Biban te napadač Šimunković koji su i prošle sezone nastupali za mlađe juniore. Trener Novak je za početak prvenstva skupio tri petorke i vratara među kojima su bili i kadeti poput napadača Idžana, Ćapa, Jutriše i Dubraje te braniča Kišića, Krmpotića, Marića i Horvata, ukupno pola momčadi.

Uvodne minute susreta obilježila je obostrano otvorena igra u kojoj ni jedni niti drugi nisu namjestili ciljnike. Međutim, prvi udarac u okvir vrata je ujedno bio i prvi pogodak. Muratović je u trećoj minuti uposlio Solda koji se probio kroz postavu "žutih" i udarcem iz blizine svladao vratara. Mladostaši su uzvratili s par prigoda, a onda je Jandrić u petoj minuti udarcem s plave linije zamalo iznenadio Jagetića. Medveščak je nastavio s pritiskom pa su se prigode nizale pred vratima Mladosti sve dok "modri" nisu povećali prednost. Piršer je u sedmoj minuti prošao po desnom krilu te spustio pak do Babića koji skreće u sredinu odakle preciznim udarcem pogađa mrežu. Izgledalo je u tim trenucima da "mamutima" prijeti potop no pritisak Medveščaka je popustio pa je nastupilo svojevrsno zatišje. Prigoda je bilo malo, a onda je prekršaj Krmpotića u desetoj minuti dao "modrima" priliku povećati prednost.

"Žuti" su zbili svoje redove pa su tijekom iduće dvije minute u potpunosti zatvorili prilaze svojim vratima, ne dopustivši protivniku nijedan pokušaj udarca. "Medvedi" su tek po izjednačenju snaga na ledu ozbiljnije zaprijetili vratima Mladosti, ali je samo Mataković udarcem iskosa s desne strane u 13. minuti natjerao Jagetića na obranu. Završnica trećine je također protekla u znaku "modrih" koji su gađali s raznih strana, a najbliži pogotku bio je Jemec koji je u 16. minuti gađao iz blizine. "Mamuti" su u par navrata gađali pored vrata, a prekršaj Solda u 20. minuti ih je doveo u napadačku trećinu. Mladostaši su imali manje od minute do kraja trećine pa je samo Krmpotić udarcem s plave linije stigao zaposliti Makovca. "Medvedi" su svakako zadovoljniji pošli na odmor, jer su uz prednost imali i više od igre tijekom cijele prve trećine. "Mamutima" je preostalo pripremiti se za preostalih 69 sekundi s igračem više na početku druge trećine.

Medveščakova obrana je uspješno otklonila svaku prijetnju svojim vratima sve do izjednačenja snaga na ledu. "Žuti" su se tek tada razigrali pa se razvila ravnopravna borba s prigodama na obje strane. Najbliži pogotku je bio Idžan koji je u 22. minuti opasno zaprijetio udarcem sdesna. Kadet Mladosti je u 26. minuti poveo akciju iz koje je Mladost smanjila zaostatak. Idžan je zaustavio pak ispucan od "medveda" te je pošao iza gola odakle je uposlio Krmpotića koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Pogodak "žutih" je na par minuta umirio obje momčadi, a onda je Medveščak krenuo u napad. Jagetić je upisao jednu obranu prije nego što je u 29. minuti morao vaditi pak iz mreže. Muratović je, kao i na početku utakmice, uposlio Solda koji se probija kroz postavu "mamuta" i udarcem iz blizine postiže pogodak. Mladost se odbila predati pa je već u idućem napadu Biban udarcem iz sredine pogodio stativu. Krmpotić je u 30. minuti dugim dodavanjem uzvratio uslugu Idžanu koji izlazi sam pred vrata i pogađa mrežu. Isti je igrač minutu kasnije oštrim udarcem iz sredine natjerao Makovca na odličnu obranu.

Igra se potom potpuno rasplamsala. Prigode se nižu na obje strane no većina udaraca je završila bilo u bloku, bilo pored vrata. Od ozbiljnijih prigoda izdvajamo pokušaj Primužaka iz sredine te Idžana iskosa s lijeve strane. Jandrić je u 36. minuti opalio s plave linije i pogodio Jemeca od kojeg se pak odbio u prečku. "Medvedi" su pojačali pritisak i minutu kasnije vratili razliku na dva gola. Saletović je tukao s plave linije, a Jagetić je odbio pak u gužvu pred vratima. Tu se najbolje snašao Jemec i iz neposredne blizine ugurao pak u mrežu. Medveščak je nastavio s naletima pa je nizao jednu prigodu za drugom. Prekršaj Šarčevića je dvije minute prije kraja trećine ostavio Mladost s igračem manje. "Modri" su u par navrata gađali u blok, a jedino je Mataković bekhendom iz blizine natjerao Jagetića na obranu. Mladost je izdržala do kraja trećine no na odmor je pošla s istim zaostatkom kao i na kraju prve trećine. "Mamutima" je jedina utjeha što su spriječili protivnika da poveća prednost. "Medvedi" su mogli biti zadovoljni, jer su se oduprli pokušajima protivnika da se vrati u utakmicu.

Suparnici su oprezno ušli u zadnju trećinu. U uvodnim minutama gotovo da i nije bilo pokušaja udarca ni na jednoj niti na drugoj strani. "Medvedi" su naposljetku prvi potegli u 42. minuti, a Mladost je uzvratila oštrim udarcem Šimunkovića iz sredine koji Makovac sjajno brani. Zatišje je potrajalo do 45. minute u kojoj Biban puca prema vratima, a Idžan iz neposredne blizine posprema odbijanac u mrežu. "Žuti" su po treći put vratili neizvjesnost u utakmicu. Igra se sada rasplamsala, jer su obje momčadi prepoznale priliku za pobjedu. Prigoda je bilo na obje strane, a prvi su put do mreže pronašli "medvedi". Jandrić je udarcem iz sredine iznenadio čuvara mreže "žutih" i vratio razliku na dva gola. Mladost se nije predavala, ali njeni pokušaji završavaju u bloku ili pored vrata. Tempo nije popuštao ni na jednoj strani pa su se prilike nizale čas na jednoj, čas na drugoj strani. Izdvajamo 54. minutu u kojoj je Soldo izašao sam pred vrata no Jagetić iz tog dvoboja izlazi kao pobjednik.

Medveščak je u završnici trećine preuzeo igru u svoje ruke i prisilio Mladost na obranu. Piršer je u 57. minuti zaprijetio udarcem sdesna, a kad je dvije minute kasnije Debeljak sjeo na klupu za kažnjene, bilo je jasno da će bodovi pripasti "modrima". "Medvedi" su stvorili nekoliko prigoda za povećati vodstvo, od kojih je najizgledniju imao Jemec kad je pucao iz blizine u 59. minuti. Krmpotić je mogao smanjiti zaostatak kad se u zadnjoj minuti zaletio sam prema vratima no Makovac je odličnom obranom sačuvao svoja vrata. Posljednju priliku na utakmici imao je Jandrić koji je izašao sam pred vrata, ali je pogodio stativu. Utakmica je ubrzo završila pa su "medvedi" mogli proslaviti pobjednički ulazak u prvenstvo. Mladost je izgubila utakmicu no veći dio susreta se ravnopravno nosila sa suparnikom što je svakako napredak u odnosu na prošlu sezonu. Kako će obje momčadi izgledati protiv Zagreba, saznat ćemo u sljedeće dvije utakmice.Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information