PH - mlađi kadeti

Bujicom do naslova

MK Zgb Med 160415Mlađi kadeti Zagreba su izborili i treću pobjedu u finalnom dvoboju protiv Medveščaka i time osvojili naslov prvaka. "Veprići" su za samo dvije minute dva puta zatresli protivničku mrežu i time od samog početka usmjerili utakmicu u svoju korist. Medveščak je uspio zaustaviti zamah "plavih" i zadržati se u utakmici sve do kraja prve trećine. Odgovor na pitanje tko će biti novi prvak Hrvatske u uzrastu mlađih kadeta dobili smo nakon dvije minute druge trećine. Premda je do kraja dvoboja postignuto još osam pogodaka na obje strane, Zagrebov treći pogodak otklonio je svaku dvojbu oko ishoda utakmice.

Zagreb - Medveščak 8:3 (2:0, 5:1, 1:2)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 15.4.2016.
Gledatelja: 90
Suci: Prezelj i Metzinger

Strijelci:

1:0 ZGB Šimunković (Marinković) 1'
2:0 ZGB Marinković (Šimunković) 3'
3:0 ZGB Kumanović 17'
4:0 ZGB Kumanović 22'
5:0 ZGB Bezuk (Marinković) 23'
6:0 ZGB Bezuk (Kumanović) 25'
6:1 MED Vukadin (Polonijo) 26'
7:1 ZGB Marinković (Šimunković, Kumanović) 28'
8:1 ZGB Kumanović (Marinković) 31' PP1
8:2 MED Završki 37' SH1
8:3 MED Polonijo 45'

Udarci na gol:
Zagreb 27
Medveščak 18 min

Isključenja:
Zagreb 6 + 10 (Tomica) min
Medveščak 8 min

Zagreb: Stunković, Pregorec Badel - Bezuk, Slovinac L., Šimunković, Marinković, Kumanović - Alić, Švarc, Bokšić, Ljubičić, Zovko - Svjetličić Fr., Juretić, Slovinac J., Stipković, Tomica - Zlatar, Kovač, Banek, Čurla, Svjetličić Fi. Trener: Srketić

Medveščak: Čavić, Penzer - Filipović, Valečić, Drugović, Vukadin, Polonijo - Bestić, Čeak, Završki, Kašparek, Soldić - Šimat, Žigmund, Varžak, Šmejkal, Kuljak - Buconjić, Borošak, Kurjaković, Košević. Trener: Jurković

Nije bilo lako stručnom stožeru Medveščaka pripremiti svoje male hokejaše za treću utakmicu finala. Dva su puta "medeki" bili na pragu pobjede i oba puta su ostali kratki. Sama pomisao da bi za naslov prvaka trebali pobijediti "vepriće" tri puta za redom izgledala je pomalo zastrašujuće. Na drugoj strani, Zagreb je mogao biti sasvim zadovoljan vodstvom u finalnom dvoboju no u taboru zagrebaša nisu očekivali toliko poteškoća s Medveščakom. Moguća pobjeda "medeka" u trećoj utakmici u velikoj bi mjeri vratila stanje na početak.

Tek što je utakmica započela, "plavi" su došli u vodstvo. Marinković je ubacio pak pred gol gdje se stvorila gužva u kojoj se najbolje snašao Šimunković i ubacio pločicu u mrežu. Zagrebaši nisu mogli zamisliti bolji ulazak u utakmicu, a nad klupom Medveščaka počeli su se skupljati crni oblaci. Nije prošla ni minuta i pol, a "veprići" su ponovo podigli palice u zrak. Sada je Šimunković vratio uslugu Marinkoviću koji udarcem iskosa s desne strane podiže prednost Zagreba.

Pristaše Zagreba ovako su nekako zamišljali finale prije nego što je počela prva utakmica. Da su "plavi" bili ovako učinkoviti u prvoj utakmici mala je vjerojatnost da bi se produžetak igrao na bilo kojem susretu finala. "Medeki" su bili potpuno uzdrmani od dvostrukog udara. Čak je i inače glasna klupa "bijelih" potpuno utihnula kao da je i sama izgubila vjeru u preokret. Na ledu su se pak događaji odvijali po Zagrebovom scenariju. Isključenje Soldića u šestoj minuti dovelo je "vepriće" u priliku za novi pogodak.

Odmah po osvojenom buliju pak dolazi na plavu liniju prema Bezuku koji tuče prema vratima. Šimunković skreće pak no Čavić se nije dao iznenaditi. U nastavku napada pak dolazi do Kumanovića koji puca bekhendom s desne strane no ne pogađa mrežu. Medveščak se uspio pribrati pa u sedmoj minuti Završki bježi svojim čuvarima i "varaždincem" pokušava iznenaditi Stunkovića no vratar "plavih" je bio na visini zadatka. Ubrzo su se snage na ledu izjednačile, a minutu kasnije Filipović dalekometnim pokušajem nastoji vratiti svoju momčad u utakmicu.

Pet minuta prije kraja trećine Kumanović puca iz sredine, a vratar "bijelih" brani. Malo kasnije u prigodi je isti igrač, a udarac završava istim ishodom. Na nalet Zagreba odgovara Završki slalomom kroz postavu "plavih". Puca iz sredine, Stunković odbija pak samo do Završkog koji iz drugog pokušaja ne uspijeva svladati Zagrebovog čuvara mreže. Marinković je u 12. minuti izveo još jednu kombinaciju sa Šimunkovićem, ali ovog puta bez učinka. Završnicu trećine otvorio je Filipović koji u 13. minuti prodire kroz postavu "plavih". Ubacio je s lijeve strane pak pred gol odakle puca Drugović no Stunković je bio na mjestu.

Riječ preuzima Kumanović koji u posljednje dvije minute ima čak tri prilike za povećanje vodstva. Prvo je na dodavanje Šimunkovića pucao sdesna pokraj vrata. Malo zatim gađa bekhendom iskosa s desne strane da bi poslije neuspjelog napada "bijelih" oduzeo pak i u protunapadu pucao, opet s desnog krila i opet bez uspjeha. Zagrebaši su početnim udarom došli u povoljan položaj za nastavak susreta no propustili su slomiti protivnički otpor tako da su "medeki" dobili priliku za oporavak.

Medveščak je u nastavak susreta ušao poduzetnije. Polonijo je u 16. minuti opalio s lijevog krila, a u nastavku akcije Stunković je zaustavio udarac Završkog iz sredine. Minutu kasnije, Zagreb uzvraća pogotkom. Kumanović se sa strane probio u sredinu te udarcem iz zgloba iznenadio vratara "bijelih" lansiravši pak u rašlje. U tom trenutku, klupa Medveščaka "baca ručnik u ring" odustajući od daljeg otpora. Dolazi do promjene na vratima Medveščaka te u igru ulazi Penzer.

Što god da su u tom trenutku mislili u stručnom stožeru "bijelih" sasvim je sigurno da nisu mislili da će promjenom vratara potaknuti svoje igrače na nekakav preokret. Upravo suprotno, napravili su potez kakav se radi kad se misli da je utakmica kao takva izgubljena. Za takvu odluku teško je naći objašnjenje ako se ima u vidu da je Medveščak u prvoj utakmici sva tri pogotka postigao iza 17. minute. Nadalje, prisjetimo li se netom završenog finala kadetskog prvenstva u kojem je Medveščak imao podređeniju ulogu nego u ovom dvoboju, ništa sličnog nismo vidjeli. "Medvjedi" su grizli do posljednje sekunde bez obzira na zaostatak od pet pogodaka, pokušavali napasti sa šestoricom igrača ne bi li izazvali čudo. Sa klupe je odzvanjala gromka podrška svojim igračima sve do posljednje sirene. Ovog puta sve je to izostalo, a posljedice ove pogreške ubrzo su došle na vidjelo.

Prekršaj Ljubičića u 18. minuti odgodio je neizbježnu "plavu lavinu". Medveščak je u dva navrata pokušavao dalekometnim projektilima Filipovića iskoristiti brojčanu prednost no bez uspjeha. Neumorni branič "bijelih" uputio je i treći udarac prema protivničkom golu no Stunković je svaki put bio na mjestu. Čim su zaigrali u punom sastavu zagrebaši su uspostavili ravnotežu. Stipković je u 21. minuti pucao bekhendom iskosa s lijeve strane no Penzer je bio na mjestu. "Medeki" odgovaraju preko Kašpareka koji puca iz sredine, a minutu kasnije gađa iz okreta s lijevog krila no vratar "plavih" se nije dao iznenaditi.

Na istjeku 22. minute Kumanović puca iz sredine i još jednom pogađa. Zagreb dolazi na četiri pogotka razlike i na njegovoj strani galerije počinje slavlje. Otpor Medveščaka prestaje i idućih par minuta igraju samo "veprići". Bezuk je u 23. minuti opalio s plave linije, a u nastavku napada Marinković mu vraća pak na plavu liniju odakle je branič Zagreba iz drugog pokušaja bio precizan. Naleti zagrebaša ne prestaju. Bez obzira na sigurno, nedostižno vodstvo, klupa "plavih" i dalje igra s dvije postave kao da su nastojali što većom razlikom završiti ovu utakmicu.

U 25. minuti Kumanović upošljava Bezuka koji iz neposredne blizine postiže šesti Zagrebov pogodak. Za samo dvije i pol minute zagrebaši su "zahvalili" protivničkoj klupi na dizanju ruke od dalje borbe i s tri pogotka doista pretvorili ostatak susreta u puku formalnost. Četrdesetak sekundi kasnije Medveščak postiže svoj prvi pogodak. Polonijo je uposlio Vukadina koji udarcem sdesna smanjuje zaostatak "bijelih". Poslije snažnog udarca Bezuka u 27. minuti koji je pogodio vratara u kacigu, Čavić se vratio u igru.

Tek što je stao između vratnica, razigrani zagrebaši postižu i sedmi zgoditak. U lijepoj akciji u kojoj su sudjelovali svi napadači "plavih" Šimunković je pronašao Kumanovića koji iza gola daje povratni pak prema Marinkoviću poslije čega slijedi udarac iz zgloba i pločica je ponovo u mreži. Dvadesetak sekundi kasnije prekršaj je dosuđen Tomici koji se nikako nije mogao pomiriti sa sudačkom odlukom pa je zaradio i disciplinsku kaznu. Demoralizirani "medeki" ne samo da ništa nisu napravili s igračem više nego su ostali bezopasni i kad je minutu kasnije na klupu za kažnjene sjeo Šimunković.

Bez obzira na manjak igrača u završnici trećine Zagreb je sačuvao svoju mrežu. "Veprići" nisu imali nikakvih poteškoća ni na početku posljednje trećine koju su započeli s igračem manje. Prekršaj Vukadina u 16. sekundi trećine izjednačio je omjer snaga na ledu. Tek što se Šimunković vratio u igru, njegovi suigrači su postigli pogodak. Kumanović je opalio iz sredine, Čavić odbija pak do Marinkovića koji s lijeve strane daje pak Kumanoviću za novi pokušaj koji je ovog puta uspješan.

Dvije minute kasnije, na klupu za kažnjene sjeda Šimat. Kumanović u 34. minuti tuče iz sredine, a Čavić je na mjestu. Sad su priliku za igru dobili i igrači koji su u finalu imali manju minutažu. Čurla je pucao s lijeve strane, a u nastavku napada Kumanović gađa s plave linije no mreža "bijelih" se nije zatresla. Netom po izjednačenju snaga na ledu bilježimo još jedan pokušaj Kumanovića s desne strane. Šimat nije dugo uživao u igri jer je već u 36. minuti ponovo isključen.

Slavlje je sve više obuzimalo "plave" pa su inicijativu, premda s igračem manje, preuzeli "medeki". Filipović je u 37. minuti iskušao svoj dalekometni udarac, pak dolazi do Završkog koji izvodi "varaždinca" i popravlja omjer. Medveščak je imao još jednu priliku prije nego što je minuta istekla. Polonijo je uposlio Završkog koji udarcem iskosa s lijeve strane pokušava iznenaditi Stunkovića, ali bez uspjeha. Približavanjem posljednje minute igra se sve više pretvarala u reviju pa se ništa zanimljivoga nije događalo na ledu.

Pet minuta prije kraja Filipović puca s plave linije, a vratar Zagreba brani. Igra se potom opet počela "premotavati" sve do predzadnje minute kad u igru ulazi i pričuvni vratar "plavih", Pregorec Badel. Marinković je u istoj minuti opalio slijeva no posljednju riječ u ovom susretu ipak je imao Medveščak. Četrdesetak sekundi prije sirene Polonijo gađa s lijeve strane i postiže treći pogodak za svoju momčad za konačnih 8:3 u korist Zagreba.

Pod vodstvom trenera Mladena Jarčova i Frana Srketića, naslov prvaka Hrvatske osvojili su: Tin Alić, Frano Baće, Luka Banek, Lorian Bezuk, Ivan Bokšić, Patrik Čurla, Juraj Juretić, Petar Kovač, Lovro Kumanović, Niko Ljubičić, Karlo Marinković, Matea Marinković, Jurica Pregorec Badel, Jakov Slovinac, Lovro Slovinac, Leonardo Stipković, David Stunković, Fran Svjetličić, Martin Šimunković, Fran Švarc, Juraj Tomica, Ivan Zlatar, Bruno Zovko i Hrvoje Zovko.

Zagreb je, teže nego što se očekivalo, okrunio jednu sjajnu sezonu u kojoj su tijekom prvenstva Slovenije nizali jednu odličnu partiju za drugom. Uz pokoji kiks, "veprići" su se ravnopravno nosili s gotovo svim slovenskim suparnicima pa čak i kasnijim prvacima, Olimpiji. Bez obzira na jak otpor Medveščaka u finalu doigravanja, svaki drugi ishod osim titule za Zagreb bio bi iznenađenje. Na zagrebašima je sada velika odgovornost da ovakva momčad ne bude iznimka koja će za sobom povlačiti primjedbe o "dobroj generaciji", nego pravilo koje će podići razinu hrvatskog hokeja na ravninu sa slovenskim.

Medveščak i Mladost su ove sezone uglavnom gledali Zagrebu u leđa. Ni jedni niti drugi nisu se osobito istaknuli u prvenstvu Slovenije, ali su tijekom međusobnog dvoboja u polufinalu pokazali kako bi iduće sezone mogli igrati značajniju ulogu u slovenskom prvenstvu ako naš savez i klubovi uspiju razložiti Slovencima zašto je bolje imati natjecanje s više kvalitetnih utakmica. Medveščak je vrlo dobru izvedbu u polufinalu podigao na višu razinu u finalnom dvoboju i stvorio temelj za dalji rad koji bi morao pretvoriti ime Medveščaka i u sinonim za kvalitetu u mlađim uzrastima.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information