PH - mlađi kadeti

Liga koju trebamo

klinci salataPočevši od sezone 2010/11 Hrvatski savez hokeja na ledu svake sezone organizira tzv. skupinu B hrvatskog prvenstva za najmlađi natjecateljski uzrast, mlađe kadete odnosno hokejaše do 12 godina starosti. Povećani priljev djece u škole hokeja do kojeg je došlo zahvaljujući uspješnom ulasku Medveščaka u EBEL bio je početni razlog za pokretanje ovog natjecanja. Namjera je bila uključiti sve mlade hokejaše u aktivno natjecanje. Dodatno opravdanje za skupinu B domaćeg prvenstva dobilo se 2013. kad su se hrvatske selekcije, a poslije i klubovi uključili u slovensko prvenstvo raznih uzrasta. Budući da se nisu svi mlađi kadeti mogli uključiti u momčadi koje su se nadmetale s nadmoćnim Slovencima, bilo je potrebno imati organizirano natjecanje u kojem će svaki mali hokejaš moći pokazati stečena znanja i vještine.

Popis momčadi za sudjelovanje u skupini B prvenstva Hrvatske za mlađe kadete u sezoni 2017/18 sadržavao je jednu dobru i jednu lošu vijest. Dobra vijest bila je prijava delničkih klinaca iz KHL Mamut što je ukazivalo kako se nešto napokon pokrenulo u sredini koja ima natkriveno klizalište još od 2009. Lošu vijest predstavljao je izostanak druge momčadi Mladosti. Ne tako davno, mladostaši su se ponosili brojnom školom hokeja u kojoj je znalo biti i do pedesetak malih hokejaša raspoređenih u velikoj i maloj školi. Teško je povjerovati da su odgovorni ljudi u klubu do te mjere zapostavili rad s najmlađima da je u cijelom klubu bilo manje od 15 mlađih kadeta pa je u pitanje došao i nastup prve momčadi u slovenskom prvenstvu.

Bez Mladosti i s Delnicama za natjecanje su se prijavili Medveščak 2, 3 i 4, Zagreb 2, Sisak i Mamut. Bolji opis Medveščak 2 bio bi "Medveščak 1,5" jer su za tu momčad u pravilu igrali igrači prve momčadi koji su u slovenskom prvenstvu bili u drugom planu. Manjak vremena na ledu u dvobojima s jakim suparnicima iz Slovenije, ovi su dečki nadoknađivali u domaćem prvenstvu. Medveščak 3 obuhvatio je one mlađe kadete koji nisu bili uključeni u prvu momčad dok se Medveščak 4 sastojao isključivo od igrača iz velike škole. U momčadi Zagreba 2 nastupali su dijelom igrači prve momčadi s manjom minutažom u slovenskom prvenstvu no većinu igrača dala je velika škola Zagreba. Mlađim kadetima Siska skupina B domaćeg prvenstva bilo je jedino natjecanje u kojem su mogli sudjelovati. Zbog izgradnje ledene dvorane, "vitezovi" nisu imali gdje trenirati niti igrati što je dovelo do osipanja igrača pa su većinu sastava činili igrači iz škole hokeja. Ulazak Mamuta u hrvatsko prvenstvo predstavljao je veliki događaj za hrvatski hokej. Malobrojni Delničani su se podjednako rasporedili po uzrastima mlađih kadeta i škole hokeja.

Natjecanje je počelo krajem studenog kad se moglo igrati na otvorenom klizalištu na Šalati. Šest momčadi trebalo je odigrati dvokružno, svaki sa svakim, tako da svaka momčad odigra po deset utakmica. Pobjednik lige ulazi u polufinale doigravanja kao četvrta momčad. Već prvo kolo donijelo je "derbi" prvenstva u kojem je Medveščak 2 svladao Zagreb 2. U drugoj utakmici, "školarci" iz Medveščaka 4 priredili su iznenađenje (premda za poznavatelje hokeja to i nije baš tako) pobjedivši mlađe kadete iz klupske "trojke". Siščani su se u natjecanje uključili u trećem kolu sredinom prosinca u kojem su izgubili od Medveščaka 3. Povijesni dan za hrvatski hokej bio je 7. siječnja 2018. kad su svoju prvu službenu utakmicu odigrali mlađi kadeti Mamuta, mjesec dana prije svojih seniora. Utakmice su se redovito igrale tijekom siječnja i do kraja mjeseca odigrano ih je 11 od predviđenih 30.

Na žalost, veljača je donijela poteškoće. Delničani su poslije samo dvije utakmice otkazali dalje sudjelovanje zbog nedostatka vratara. Da li je to bio jedini razlog ili ih je bilo još, najbolje znaju sami Gorani. Svjesni smo poteškoća s privlačenjem početnika u vratare, a pogotovo zadržavanjem u "betonima". Ako nijedan od preostalih Delničana nije htio, makar i privremeno, postati vratar, možda je Mamut mogao nastaviti s igranjem izvan službene konkurencije pri čemu bi "posuđivao" vratare od suparnika. I takav bi izbor zasigurno bio bolje rješenje od odustajanja. Međutim, rješenje se nije pronašlo pa su Delničani po kratkom postupku izgubili svih osam preostalih utakmica službenim rezultatom.

Službenim registracijama tu nije bio kraj. Medveščak 3 je izgubio utakmicu u Sisku zbog nedovoljnog broja igrača premda se sigurno moglo "posuditi" nekoga iz "dvojke" ili "četvorke" jer su pojedinci ionako već bili igrali za više od jedne momčadi. Krajem veljače Medveščak 2 je i po drugi put nadjačao Zagreb 2 čime je praktički osigurao prvo mjesto i ulazak u doigravanje. Natjecanje je poslije odustajanja Mamuta imalo još jedan "crni dan". U Sisku je 4. ožujka odigrano čak pet utakmica no čak četiri su naknadno registrirane službenim rezultatima budući da su na njima nastupili igrači bez prava nastupa. Siščani su u svojim redovima imali kadetskog igrača, a za zagrebaše je nastupio igrač Siska. Sredinom ožujka je odigrano posljednje kolo s tri utakmice.

Medveščak 2 je osvojio prvo mjesto s 29 bodova i ulazak u polufinale doigravanja gdje ga je čekala Mladost. Drugo mjesto s 22 boda pripalo je "školarcima" iz Medveščaka 4. Treći je bio Zagreb 2 s 15 bodova koliko je skupio i Medveščak 3. Sisak je ostao na petom mjestu s 9 bodova, a Mamut na začelju bez ijednog boda. U natjecanju je sudjelovalo ukupno 92 hokejaša od čega 47 iz velike škole. Od 45 mlađih kadeta njih 24 je nastupalo i za svoje prve momčadi u prvenstvu Slovenije. Na prvi pogled netko bi se mogao zapitati zašto se za dvadesetak mlađih kadeta organizira posebno natjecanje sa sucima, zapisničarima, terminima leda?

Odgovor je jasan. Hrvatski se hokej mora brinuti za svoj razvoj, a njega nema bez organiziranog natjecanja za svakog od mladih hokejaša koji redovito treniraju. Bez prvenstva skupine B, ni Sisak niti Mamut ne bi imali nikakvo natjecanje, jer objektivno nisu u stanju igrati slovensko prvenstvo. Nadalje, utakmicama mlađih kadeta, htjeli mi to priznati ili ne, u pravilu dominira nekolicina igrača u svakoj momčadi koji svojim psihofizičkim sposobnostima i nadarenošću u tom trenutku odskaču od svojih vršnjaka. Međutim, hokej je kolektivni sport za kojeg je potrebno više igrača po momčadi nego u nogometu ili košarci. Razvoj hokeja se ne može temeljiti na nekolicini nego na masovnosti iz koje potom radom i nadarenosti proizlazi kvaliteta. Upravo zato je bilo važno da i igrači koji su formalno, ali bez veće minutaže ili učinka, nastupali u slovenskom prvenstvu, dobiju još jedan prostor u kojem slobodnije mogu pokazati svoje vještine. Isto vrijedi i za polaznike škole hokeja kojima je ovo natjecanje prilika da "osjete" veliki led i prije nego što se nađu u mlašim kadetima. Uspješan nastup Medveščakove škole potvrđuje ovaj pristup.

Zaključak je jasan. Hrvatski savez hokeja na ledu nužno mora nastaviti s organizacijom skupine B za mlađe kadete neovisno o načinu sudjelovanja hrvatskih mlađih kadeta u međunarodnim ligama. U ovom uzrastu ne bi trebalo biti cijepanja godišta na "perspektivne" i "besperspektivne" nego bi se prilika trebala pružiti svima. Međutim, bez obzira na potrebu za malo tolerantnijim pristupom cijelom natjecanju, sudionicima bi jasno trebalo staviti do znanja da u prvenstvu mlađih kadeta, kadeti (Sisak) nemaju pravo nastupa, ali ni mala škola (Mamut). Ako netko zaigra za "trojku" onda ne bi smio igrati i za "dvojku" (Medveščak), a pogotovo za jedan klub (Zagreb) ne bi trebao igrati igrač drugog kluba. Nadajmo se da će u idućoj sezoni sve biti sređenije i organiziranije, bez otkazivanja i poništavanja utakmica i s barem jednom momčadi (Mladost) više.

Foto: www.facebook.com/khlmladost

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information