Reprezentacija

Unaprijed izgubljena utakmica

japan hrvatskaHrvatske je hokejaše previše iscrpila borba protiv Rumunjske da bi se samo dan kasnije mogli nositi s prebrzim Japancima. Igrači koji su gotovo cijelu karijeru igrali isključivo jedni protiv drugih, pokazali su što se sve može napraviti dugom i upornom vježbom i selekcijom čak i u zemlji kojoj hokej nije nacionalni sport. Hrvati su bili u potpuno podređenom položaju od prve minute te je ishod utakmice bio jasan puno prije nego što je to bilo razvidno iz rezultata. "Ledeni samuraji" su prvu trećinu završili vodstvom od 5:1. Do kraja druge Hrvatska je zaostajala 8:1, a konačnih 11:2 je, bez obzira na sve, ipak zvučalo ružno.

Japan - Hrvatska 11:2 (5:1, 3:0, 3:1)

Tallinn, Dvorana Tondiraba, 12.12.2016.
Gledatelja: 108
Suci: Tzirtziganis, Tilku i van Grinssven

Strijelci:

1:0 JAP Nakayashiki (Watanabe, Ikeda) 10' PP1
1:1 HRV Čanić (Čizmadija) 12'
2:1 JAP Igari 13'
3:1 JAP Namae (Yasuda, Igari) 16'
4:1 JAP Matsui (Kon, Saito) 17' PP1
5:1 JAP Ikeda (Ishikura) 18'
6:1 JAP Saito (Kon) 22'
7:1 JAP Koba (Kawaguchi) 32'
8:1 JAP Ikeda (Nakayashiki) 37'
8:2 HRV Smolec 43' PP1
9:2 JAP Namae (Igari) 46'
10:2 JAP Tokoro (Shimizu, Ishikura) 47'
11:2 JAP Shimizu (Ishikura, Matsui) 55'

Udarci na gol:
Japan 72
Hrvatska 18

Isključenja:
Japan 6 min
Hrvatska 8 min

Japan: Isobe, Mizuta - Matsui H., Watanabe, Tokuda, Ikeda, Nakayashiki - Kawaguchi, Kon, Sawade, Saito, Matsui W. - Aoyama, Kyoya, Tokoro, Shimizu, Ishikura - Iwamura, Koba, Igari, Yasuda, Namae. Izbornik: Okita

Hrvatska: Nikolić, Jünker Đurić -
Trstenjak, Smolec, Krikšić, Jović, Fičur - Kopričanec, Kramarić, Vuglač, Vrbančić, Tadić - Poljak, Crnec, Paulović, Čizmadija, Čanić - Stančić, Joja, Bublić, Šutevski, Stubičar. Izbornik: Kolombo

U preostale dvije utakmice prvog kola Japan je tek u posljednjoj trećini slomio otpor upornih Estonaca i slavio sa 6:2. Tom pobjedom Japanci su pokazali da kvalitetan trening može nadoknaditi učinke izolacije te da će se hokejaši iz zemlje "izlazećeg sunca" boriti za prvo mjesto. Litva je pak bez poteškoća svladala Nizozemsku i potvrdila visoka očekivanja od svojih navijača. Hrvatskim reprezentativcima napokon je stigla oprema pa je izbornik Kolombo mogao računati na svih 22 igrača. Za dvoboj protiv Japana, Hrvati su isklizali u praktički istim postavama s kojim su u Delnicama svladali Srbiju.

Premda su prvi udarac prema vratima uputili Hrvati, od samog početka utakmice moglo se vidjeti kako će to biti neravnopravna borba. Japanci su odmah pokazali koliko su bolji klizači i tehničari. Njihove postave su uigrane i svatko zna u svakom trenutku gdje se mora nalaziti, kuda se mora kretati, kamo želi stići i što će uraditi s pakom kad ga dobije. Gledajući japansku igru jasno je da su "pripreme" njihove reprezentacije počele s prvim koracima na ledu. Kad se na pojedinačne vještine pridoda i kolektivni duh, disciplina i poštivanje autoriteta što su odlike kojem se uči svakog Japanca, onda je jasno zašto su Hrvati u ovom dvoboju imali jednako izgleda kao i snježna pahuljica u proljeće.

Japanci su već u drugoj minuti pokazali koliko su brzi u reakcijama, koliko čvrsti u dvobojima i koliko opasni u protunapadima. Sawade je oduzeo pak na svojoj plavoj liniji, odjurio u kontru te uposlio Watarua Matsuija koji ga je pratio u sredini. Matsui je tukao iz prve no Nikolić je odličnom obranom sačuvao svoja vrata. Minutu kasnije pažnji svojih čuvara izmakao je Igari i izašao sam pred gol no hrvatski vratar je ponovo bio na visini zadatka. Japanci su brzo dostigli "radnu temperaturu" pa su se njihovi naleti nizali jedan za drugim. Udarci su sijevali sa svih strana pa je Nikolić poput hobotnice zaustavljao sve što bi bilo upućeno prema njegovim vratima.

Hrvatski hokejaši kad bi i došli do paka nisu ga bili u stanju zadržati dulje od pet sekundi. Najčešće bi već bili iscrpljeni od igre u obrani pa bi ga samo upucali u napadačku trećinu trošeći preostalu energiju u potrazi za predahom na klupi. Hrvatska je koristila sve četiri postave mijenjajući ih u brzom ritmu. Šteta je samo što se hrvatske hokejaše ne uči i ne tjera da se hokej tako i treba igrati, a ne da "udarne postave" čak i u mlađim juniorima provode po dvije, tri minute u igri bez da ih bilo tko pozove na red.

Pritisak "crnih" doveo je i do prekršaja Vrbančića u devetoj minuti. Hrvati su osvojili buli no nisu uspjeli ispucati pak iz trećine budući da je Watanabe zaustavio pak na plavoj liniji i potom ga spustio po desnoj strani do Ikede. Napadač "crnih" odigrao je dupli pas s Nakayashikijem koji potom odigrava dupli pas s Watanabeom na sredini plave linije. Nakayashiki se potom namjestio za udarac i gromovitim "bendijem" s desne strane pogodio tik uz desnu stativu za vodstvo svoje momčadi. Sve skupa je trajalo samo dvadeset sekundi.

Japanci su nastavili s pritiskom ne bi li slomili otpor "bijelih" već u prvoj trećini i izbjegli scenarij iz utakmice prvog kola protiv Estonije kad su tek u posljednjoj trećini riješili pitanje pobjednika. Uputili su još nekoliko udaraca prema vratima, a u 12. minuti Hiroshi Matsui udarcem s plave linije pogađa stativu od koje se pak odbija do Paulovića koji ga daje Čizmadiji. Strijelac prvog hrvatskog gola na turniru juri po lijevoj strani, obilazi Hiroshija Matsuija te ubacuje pločicu pred gol gdje palicu podmeće Čanić i skreće pak u mrežu.

Hrvati su izjednačili na valjda najneočekivaniji način, brzim protunapadom. Jasno je da se ovakav razvoj događaja nikako nije svidio izborniku Okiti pa su njegovi igrači vrlo brzo odgovorili na hrvatski izazov. Nije prošla ni minuta kad je Koba tukao s plave linije i promašio vrata. Pak se od ograde odbio na desnu stranu gdje ga prihvaća Igari. Japanski napadač oslobodio si je prostor za udarac i iskosa s desne strane pogodio bliži kut hrvatskog čuvara mreže. Shvativši da se protivniku ne smije ostaviti ni najmanja nada u uspjeh, "ledeni samuraji" su pojačali ofanzivu.

Udarci prema hrvatskim vratima su sijevali sa svih strana. Hrvatski su hokejaši imali velikih poteškoća pratiti vižljaste, brze, ali i čvrste Japance. Hokejaše u "crnim" dresovima bilo je nemoguće sustići na otvorenom ledu, teško pritisnuti uz ogradu i gotovo nemoguće srušiti. Hrvatima igra bez paka i inače predstavlja napor no borba protiv Japanaca predstavljala je pravu torturu duha i tijela tako da nikom od naših nije palo ni na pamet nepotrebno produljivati svoj boravak na ledu. U 16. minuti Japan se po prvi put odlijepio od Hrvatske.

Iwamura je iz svoje trećine uposlio Igarija na desnom krilu koji ulazi u napadačku trećinu i vraća pak unatrag do Yasude koji šalje pak pred gol odakle ga usamljeni Namae skreće iza Nikolića u mrežu. Tridesetak sekundi kasnije prekršaj pravi Kopričanec. Ovog puta Azijati su obavili posao za četrdesetak sekundi. Hrvati su osvojili buli i ispucali pak pa su Japanci krenuli u napad iz svoje trećine. Kawaguchi je unio pak u napadačku trećinu te odigrao dvostruki dupli pas s Wataruom Matsuijem na desnoj strani koji potom izmjenjuje dodavanja sa Sawadeom iza gola. Matsui potom vraća pak na plavu liniju prema Konu koji odigrava dupli pas sa Saitom na lijevom krilu. Kon daje pak Matsuiju koji tuče "bendijem" i probija hrvatskog vratara.

Minutu kasnije pločica se ponovo našla u hrvatskoj mreži. Hiroshi Matsui je poslao pak iza svog gola do Ishikure koji ga predaje Ikedi. Napadač "crnih" je u punoj brzini otklizao iz svoje trećine u protivničku, obišao čuvara i izašao sam pred Nikolića. Njegov udarac pogađa Nikolićev "beton" od kojeg se pak odbija i u luku ulazi u mrežu. Hrvati su tek sada uspjeli doći do izražaja i u protivničkoj trećini i s par udaraca "razbuditi" besposlenog Isobea. Japan je na ovu "provokaciju" odgovorio s dvije izgledne prigode Ishikure i Tokoroa čije je udarce iz neposredne blizine Nikolić uspješno zaustavio.

Ubrzo je i trećina došla do kraja pa su naši reprezentativci mogli doći do zraka. Ishod utakmice bio je jasan pa se u nastavku očekivalo da će naši više računa voditi o štednji energije i izbjegavanju ozljeda nego o kretanju rezultata. U tom trenutku trebalo je poštedjeti i Nikolića od daljih napora kako bi bio spremniji za važnije utakmice. Međutim, stanka nije iskorištena kako bi se Jünker Đurić zagrijao i pripremio za kanonadu Japanaca. Hrvati su u drugu trećinu očekivano isklizali sa sve četiri postave, ali i s Nikolićem između vratnica.

Nastavak susreta nije dobro počeo za Hrvatsku. Već u 22. minuti "crni" su zatresli hrvatsku mrežu. Wataru Matsui pucao je s desne strane. Nikolić odbija pak na drugu stranu no do njega prvi stiže opet Matsui i ubacuje pločicu iza gola. Pak odlazi na desnu stranu do Saitoa koji ga pokušava gurnuti do Sawadea pred golom. Nikolić izbija pak, ali samo do Saitoa koji ga ubacuje  u mrežu. Zadovoljni Japanci su nakon ovog pogotka donekle popustili s pritiskom pa su i "bijeli" dobili priliku prijeći centar s pakom. Uslijedilo je razdoblje više-manje ravnopravne igre u kojoj su se prilike raspodijelile na obje strane. Privid je potrajao do 29. minute kad na klupu za kažnjene sjeda Kopričanec.

"Crna" petorka je brzo zagospodarila napadačkom trećinom i pakovi su uskoro počeli fijukati prema hrvatskim vratima. Nikolić je bio siguran te je zaustavio sve što je ispaljeno prema njemu. Bio je to prvi igrač više kojeg Japanci nisu iskoristili pa su svakako htjeli popraviti ovaj "propust". Hrvati su uspjeli iznijeti pak iz svoje trećine no ubrzo su ga izgubili pa su Japanci izveli munjeviti protunapad kojeg je Tokoro završio udarcem iz sredine. Nikolić odbija pak koji odlazi iza gola. Najspretniji u borbi za pak bio je Vrbančić koji ispucava pak kojeg Kawaguchi zaustavlja na plavoj liniji. Branič "crnih" šalje pak nalijevo do Kobea koji tuče slijeva i pogađa mrežu od Ishikure zaklonjenog Nikolića.

Azijati su nastavili s naletima. U 33. minuti Namae se našao pred golom no Nikolić je bio na mjestu. Malo kasnije pred gol izlazi i Igari, ali s istim ishodom. vratar "bijelih" zaustavio je još nekoliko udaraca, a potom prekršaj pravi Smolec. Isprva su se Hrvati dobro branili, držali formaciju i blokirali prostor za udarac no u drugom dijelu kazne "crni" su brzim dodavanjima izbacili protivničku obranu iz položaja i u kratkom roku uputili više udaraca prema vratima. Nikolić je obavio svoju zadaću i Hrvati su se po drugi puta obranili s igračem manje.

Minutu kasnije kod prekida igre Nikolić je ustupio mjesto Jünkeru Đuriću. Nije nam jasno zašto se s ovom izmjenom čekalo sve do 37. minute, a ni zašto se nije moglo pričekati još tri pa da pričuvni vratar stane između vratnica nakon zagrijavanja na ledu. Vratare ne bi trebalo mijenjati usred trećine osim zbog ozljede ili izrazito loše izvedbe. Samo 11 sekundi kasnije, pak se našao u hrvatskoj mreži. Ikeda je osvojio buli u svojoj trećini i pak je došao do Nakayashikija koji juri po lijevoj strani i tuče prema golu. Jünker Đurić odbija pak u sredinu ravno do usamljenog Ikede koji šalje pak u nebranjenu mrežu.

Pokušali su Japanci u preostalom vremenu do kraja druge trećine maksimalno iskoristiti nezagrijanost hrvatskog vratara no njihovi udarci više nisu pronalazili put do mreže. Jünker Đurić je skupio nekoliko obrana među kojima i udarac Tokoroa u 38. minuti iz neposredne blizine. Tri sekunde prije kraja, Nakayashiki pravi prvi prekršaj Japana u utakmici. Hrvati su dobili priliku ublažiti poraz u igri s igračem više na početku posljednje trećine.

Japanska obrana je bila učinkovita te nije dopustila "bijelima" nikakvu prijetnju prema svojim vratima. Međutim, tridesetak sekundi prije povratka japanskog kapetana u igru, na klupi za kažnjene pridružio mu se Wataru Matsui. Hrvatski izbornik odmah zove pola minute predaha kako bi pripremio napad na protivničku trojku. Sekunde su prolazile bez udarca pa je Smolec, tik pred povratak Nakayashikija u igru, tukao iz sredine no pak je zastao u bloku. Koba ga je ispucao iz trećine, a Jünker Đurić primirio za Smoleca. Kapetan Hrvatske juri u novi napad po lijevoj strani, skreće u sredinu te puca iz zgloba. Pak je zakačio japanskog vratara i u luku ušao u mrežu.

Na odgovor Japana nije trebalo dugo čekati. Poslije par udaraca koje je Jünker Đurić ukrotio, Hrvatska je pokušala prenijeti igru u protivničku trećinu no naši gube pak pa je Namae krenuo u protunapad iz svoje trećine te uklizao po desnom krilu u napadačku trećinu. Potom šalje pak iza gola do Igarija koji mu prilazi uz ogradu te ostavlja pak. Namae kreće ravno prema vratima te je udarcem iskosa svladao čuvara mreže "bijelih". Minutu kasnije, Japan dostiže dvoznamenkasti broj pogodaka. Hiroshi Matsui je unio pak u napadačku trećinu i doklizao do lijevog kuta gdje ga ostavlja za Shimizua. Napadač "crnih" othrvao se naletima protivnika i krenuo iza gola nadesno da bi se potom okrenuo u mjestu i vratio pak nalijevo odakle Tokoro iskosa iz prve pogađa mrežu.

Do kraja susreta ostalo je više od 13 minuta i Hrvatska je lako mogla doživjeti još gori poraz. Japanci su u idućih nekoliko minuta izveli niz napada no Jünker Đurić je obranio više udaraca prema svojim vratima pa se činilo da katastrofe ipak neće biti. Protivnik je nastavio s povremenim napadima od kojih je najopasniji završio udarcem Ikede iz bliza u 52. minuti. Malo kasnije, Japanci su postigli svoj posljednji pogodak na utakmici. Hiroshi Matsui je uzeo pak u svojoj trećini i predao ga Ishikuri koji dijagonalom "izbacuje" Shimizua u napadačku trećinu. Napadač "crnih" približio se vratima s desne strane i snažnim udarcem "probio" hrvatskog vratara.

U završnici susreta gledamo otvorenu igru u kojoj su i Hrvati došli do izražaja. Yasuda se u 57. minuti našao pred golom, ali nije mogao pokraj čuvara mreže "bijelih". U zadnjoj minuti prekršaj pravi Wataru Matsui. Hrvatska je pokušala doći do trećeg pogotka i imala je veliku prigodu kad je Fičur tukao s lijeve strane no Isobe je sjajnom reakcijom zatvorio prazni dio mreže i obranio ovaj udarac. Utakmica je uskoro završila pa su naši igrači mogli poći na zasluženi odmor.

O odnosu snaga Japana i Hrvatske nema se što previše reći. Ova utakmica izgubljena je davno prije, sa svakim neodržanim treningom zbog kiše, sa svakim preskočenim treningom zbog školskih obaveza ili večernjeg izlaska, sa svakim otkazanim treningom zbog zauzetosti klizališta i slično. Zapravo je pravi podvig što se naše mlade reprezentacije uopće održavaju na razini natjecanja s protivnicima koji za nas još uvijek predstavljaju nedostižan uzor po pitanju organizacije i strategije, a da o infrastrukturi ili stručnom radu s mlađim uzrastima i ne govorimo.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information