Reprezentacija

Presudila su isključenja

estonija hrvatskaHrvatska mlada reprezentacija pretrpjela je drugi poraz na svjetskom prvenstvu divizije IIA. U dvoboju s favoriziranim domaćinom, Hrvati su krenuli odlučno, riješeni da iskoriste svaku ponuđenu priliku. Estonci su nakon prvih deset minuta susreta bili u minimalnoj prednosti no naši su ubrzo izjednačili i u više-manje ravnopravnom nadmetanju održali neodlučan ishod prve trećine. Protivnik je u nastavak susreta ušao u višoj brzini i ubrzo se vratio u vodstvo. Hrvati su veći dio vremena proveli braneći se od uzastopnih naleta Estonaca pri čemu su bili izuzetno uspješni. U posljednju trećinu ušlo se sa samo jednim golom manjka. Domaći su početkom zadnje trećine povećali prednost no Hrvatska je smjesta odgovorila vlastitim zgoditkom. Naši su do polovice posljednje trećine uspjeli izjednačiti tako da se u posljednjih deset minuta ušlo s punom neizvjesnosti. Estonci su ponovo pojačali pritisak koji je doveo do niza prekršaja hrvatskih igrača. Protivnik je nemilosrdno pretvarao brojčane prednosti u zgoditke sve dok se nije zaustavio na konačnih 6:3.

Estonija - Hrvatska 6:3 (1:1, 1:0, 4:2)

Tallinn, Dvorana Tondiraba, 14.12.2016.
Gledatelja: 385
Suci: Smith, Špur i van Grinsven

Strijelci:

1:0 EST Nestertšuk (Sinikas, Kuznetsov) 8'
1:1 HRV Čanić (Fičur) 12'
2:1 EST Nestertšuk (Simonov, Baranchukov) 25'
3:1 EST Kozõrev (Fursa, Arrak) 44'
3:2 HRV Crnec 44'
3:3 HRV Vuglač (Vrbančić) 49'
4:3 EST Arrak (
Kozõrev, Petrov) 52' PP1
5:3 EST Sverdlov (Simonov, Sinikas) 56' PP1
6:3 EST Smirnov (Fursa, Baranchukov) 57' PP1

Udarci na gol:
Estonija 57
Hrvatska 17

Isključenja:
Estonija 8 min
Hrvatska 16 + 10 (Nikolić) min

Estonija: Erport, Valjaikin - Sinikas, Petrov,
Kozõrev, Arrak, Fursa - Novikov, Slessarevski, Nestertšuk, Simonov, Smirnov - Laosma, Baranchukov, Sverdlov, Volkov, Jõgi - Patrušev, Teppan, Ermel, Kuznetsov, Jürgens. Izbornik: Tupamäki

Hrvatska: Nikolić, Jünker Đurić - Kopričanec, Smolec, Krikšić, Jović, Tadić - Poljak, Kramarić, Trstenjak, Fičur, Čanić - Crnec, Joja, Vuglač, Čizmadija, Paulović - Stančić, Bublić, Šutevski, Vrbančić, Stubičar. Izbornik: Kolombo

Pobjeda Rumunjske nad Nizozemskom od 6:2 značila je da će Hrvatska, ne bude li neočekivanih ishoda ostalih utakmica, odlučujuću borbu za opstanak voditi protiv Nizozemske u posljednjem kolu turnira. Naši mladi hokejaši imaju dva boda više od "tulipana" što znači da im za peto mjesto u skupini treba najmanje jedan bod s Nizozemcima. U trećoj utakmici drugog kola Litva je pregazila Estoniju sa 7:1 i time svela trku za zlatom na sebe i Japan. Nakon dana odmora razočaranim Estoncima na put je stala Hrvatska. Domaćin je trebao pobjedu koja bi ga usmjerila prema odličju, a Hrvati su tražili priliku za iznenađenje protiv uzdrmanog suparnika.

Za dvoboj s Estoncima izbornik je unio određene promjene u napadačke trojke. Umjesto Fičura u prvoj navali zaigrao je Tadić. Drugi napad je stvoren iznova i u njemu su se našli Trstenjak koji iz utakmice u utakmicu mijenja položaj iz napadača u braniča i obratno, Fičur i Čanić. Vuglač se u trećoj navali pridružio Čizmadiji i Pauloviću, a Vrbančić je poveo četvrti napad u kojem su se izmjenjivali Šutevski, Stubičar i Bublić. Koliko god je važno ostati fleksibilan, ostaje pitanje zašto se nastup Medveščaka u EBYSL-u nije bolje iskoristio za uigravanje napadačkih trojki, jer ni tamo, a ni ovdje, Hrvati ne djeluju kao uigrana momčad. Ništa bolje nije ni s braničima kod kojih jednostavno ne postoji pojam braničkog para kakvog koriste gotovo svi Medveščakovi protivnici u EBYSL-u, ali i većina profesionalnih momčadi koje su u posljednjih osam godina igrale u Domu sportova.

Suparnici su u utakmicu ušli rasklizano tako da smo od prvih minuta gledali dinamičnu igru koja se neprestano premještala iz trećine u trećinu. Klizački nadmoćniji i fizički jači Estonci nastojali su se od samog početka nametnuti Hrvatima. Prvu veliku priliku imao je Nestertšuk koji je u drugoj minuti udarcem sdesna pogodio stativu. Minutu kasnije u protunapad dvojice na jednoga pojurili su Tadić i Jović. Tadić se odlučio pucati premda bi i asistencija Joviću u sredini bila jednako dobar odabir no vratar "crnih" je bio siguran.

U četvrtoj minuti vratar Estonije obranio je udarac Čanića iz neposredne blizine, a istovremeno je prekršaj napravio Novikov. Hrvati su loše krenuli u igru s igračem više. Predugo su držali pak u posjedu, a kad bi ga i pokušali dodati protivnik je bez poteškoća presjecao dodavanja. Protunapad Estonije propao je zbog lošeg zadnjeg pasa, ali je zato u nastavku akcije Volkov presjekao još jedno dodavanje u hrvatskoj trećini i tukao iz sredine. Pak se izmigoljio špkraj vratara "bijelih" i krenuo prema crti gola, ali ga je Nikolić u posljednji trenutak izbio palicom na sigurno.

Kad su se "bijeli" napokon vratili u napadačku trećinu za desetak sekundi su sami sebi ispucali ploču iz trećine pa je prilika s igračem više propala. Izjednačenje snaga na ledu nije utjecalo na odnos snaga na ledu. I dalje se igralo ravnopravno, a Hrvatska je neko vrijeme držala protivnika u trećini no nikako nije pronalazila prostor za udarac. U trenucima kad su naši najviše pritiskali, domaći su postigli pogodak. Krupni Sinikas je osvojio pak u svojoj trećini i "izbacio" Nestertšuka u protunapad po desnom krilu. Napadač "crnih" došao je navrh desnog kruga i gromovitim "bendijem" zakucao pak u bliže rašlje.

Estonci su nastojali pojačati tempo ne bi li još kojim pogotkom slomili otpot Hrvatske već u prvih dvadeset minuta. Igra je izgubila nešto od lepršavosti i hitrine iz uvodnih minuta, ali je dobila na čvrstini. Premda se činilo kako je odnos snaga bio ravnopravan, samo su Estonci stvarali prostor za udarac pa je Nikolić u više navrata morao zaustavljati pakove upućene prema svojim vratima. Hrvati su se, bez obzira što su bili sporiji i manje čvrsti, spremno odricali teško osvojenih pakova upucavajući ih u protivničku trećinu kako bi se tamo ponovo borili za njih. Pa ipak, usred pritiska domaćih, Hrvatska je uspjela izjednačiti.

Nikolić je obranio dva uzastopna udarca, a pak je završio kod Poljaka iza gola. Branič "bijelih" šalje ga niz ogradu po desnom krilu do Trstenjaka koji ga pod pritiskom daje u srednju trećinu. Petrov je bio bliži paku, ali ga je ispucao u nadolazećeg Fičura koji uzima pločicu i kreće po desnom krilu. Napadač "bijelih" tukao je prema golu no pak je zakačio Sinikasa od kojeg se odbio u Čanićevu klizaljku i potom u gol. Budući da Čanić nije napravio nikakav pokret nogom prema paku, gol je bio potpuno ispravan.

Igra se poslije izjednačenja nije stigla rasplamsati prije nego što je Smolec isključen u 14. minuti. Hrvatska obrana je vrlo dobro obavila svoju zadaću tako da je najizgledniju priliku tijekom Smolecovog odsustva s leda imao Fičur kad je protunapad završio udarcem iz blizine. Estonija je zadržala napadački zamah pa se igralo pretežito na hrvatskoj polovici leda. "Crni" su svako malo ispalili pak prema vratima no Nikolić je uvijek bio na mjesto. Pritisak domaćih naposljetku je doveo do prekršaja Jovića minutu prije kraja trećine.

Estonci su nizom kratkih dodavanja pokušali izbaciti protivnika iz obrambenog položaja no nakon nekog vremena su sami sebi zakomplicirali život pa su "bijeli" ispucali pločicu iz svoje trećine. Prije nego što su se "crni" stigli vratiti u napad, trećina je završila. Hrvatska je mogla biti zadovoljna neodlučenim rezultatom no protivnik je većim dijelom trećine imao više od igre, a bilo je za očekivati kako će protekom vremena razlika u preostaloj energiji biti sve veća u korist Estonije.

Hrvatska je u nastavak susreta ušla s igračem manje budući da je Joviću preostala još polovica kazne. Estonci su u jednom trenutku opasno zaprijetili s nekoliko udaraca za redom no "bijeli" su uspješno izdržali ovu kušnju i krenuli u nastavak susreta. Međutim, prekršaj Čanića u 23. minuti ponovo je ostavio naše s igračem manje. Estonija nije imala poteškoća s uspostavom igre u napadačkoj trećini no "crni" su ponovo pretjerali u dodavanjima tako da bi prije napravili pogrešku nego stvorili prostor za udarac. Nikolić je skupio samo jednu obranu prije nego što su domaći zbog viška igrača na ledu dobili kaznu u 25. minuti.

Do povratka Čanića ostalo je manje od pola minute, međutim prije nego što je Hrvatska mogla napasti s igračem više, domaći su zatresli mrežu. Simonov je osvojio buli u svojoj trećini i vratio pak unatrag do Sinikasa koji se othrvao napadu protivnika i vratio pak Simonovu. Napadač "crnih" je krenuo u protunapad po desnom krilu i kad je prešao plavu liniju ostavlja pak za Nestertšuka. Strijelac prvog zgoditka za Estoniju tukao je s istog mjesta s kojeg je pogodio i prethodni put, ali ovog puta iz zgloba po ledu. Nikolić je zakasnio sa spuštanjem na led pa mu se pločica izmigoljila između nogu preko crte gola.

Hrvati su ubrzo dobili priliku za izjednačenje no pak je kružio okolo naokolo po trećini Estonije bez ideje tko bi ga na kraju trebao puknuti prema vratima. Tek pred kraj kazne je Paulović uzeo protivniku pak i pucao iskosa s desne strane no Erport je bio na mjestu. Čim su se snage izjednačile domaći su krenuli u ofanzivu sa starim ciljem, slomiti otpor Hrvata i izbjeći neizvjesnu završnicu. Naši su se uporno branili, a Nikolića zaustavio par udaraca. U 28. minuti Trstenjak je osvojio pak i "izbacio" Krikšića samog pred gol no estonski čuvar mreže je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik.

Estonci su odgovorili protunapadom Koz
õreva koji je obišao svog čuvara i tukao iskosa s desne strane no Nikolić je bio na mjestu. Domaći su idućih nekoliko minuta pritiskali "bijele" no nisu pronalazili prostor za udarac. Hrvatska se prilično trošila u obrani tako da za napadačke akcije jednostavno nije bilo energije nego bi igrači hitali na zamjenu. Kako je prolazilo vrijeme naši su sve teže pratili tempo "crnih". Prekršaj Stančića u 34. minuti dao je priliku domaćima da iskoriste stvoreni zamah za novi pogodak.

Hrvatska se teško branila od najezde "crnih". Nedugo po nastavku igre Fursa je sdesna ubacio u sredinu, a Arrak podmetnuo palicu no Nikolić je odličnim refleksom obranio ovaj udarac. Brzim i kratkim dodavanjima Estonci su lomili obranu "bijelih" i postepeno je gurali pred gol sve dok se njihovi braniči nisu počeli dodavati i pucati iz ravnine bulija. Neko je vrijeme stanje bilo kritično no Nikolić i njegovi suigrači su nekako izdržali do povratka Stančića u igru. Do kraja trećine preostalo je manje od pet minuta i valjalo je sačuvati mrežu kako bi se u zadnju trećinu ušlo samo s golom manjka.

Domaći su uvidjeli hrvatske poteškoće pa su pojačali pritisak. Fursa se u 36. minuti našao pred golom, ali nije uspio ugurati pak u mrežu. Dvije minute kasnije Kozorev tuče iz sredine, ali Nikolić je opet na mjestu. Hrvati su opasno živjeli sve do završetka trećine. U 39. minuti Volkov je oduzeo pak i krenuo u protunapad s još dvojicom suigrača protiv usamljenog Kopričanca. Odigrao je dupli pas sa Sverdlovom u sredini no njegov udarac poslao je pločicu pored vrata. U nastavku napada Estonci su se probili pred sam gol, ali nisu uspjeli ugurati pločicu u mrežu. Hrvatska je ostala u utakmici no pritisak "crnih" bilo je sve teže izdržati.

Estonija je u posljednjoj trećini nastavila s igrom iz prethodne. Naleti "crnih" nizali su se jedan za drugim tako hrvatska obrana i vratar nisu imali nimalo predaha. Najopasniju priliku domaći su stvorili u 43. minuti kad je J
õgi iza gola uposlio usamljenog Patruševa koji je naklizao s plave linije no Nikolić je bio na mjestu. Minutu kasnije, Estonija povećava prednost. Kramarić je tukao s plave linije, a pak se odbio uz ogradu sve do Arraka koji s plave linije kreće u protunapad po lijevom krilu. Uklizavši u napadačku trećinu daje pak u sredinu do Furse koji puca iz neposredne blizine. Nikolić odbija pak, ali samo do Kozõreva koji iskosa s desne strane ubacuje pločicu u mrežu.

Hrvatska se međutim nije bila spremna tek tako priznati poraz. Samo 15 sekundi kasnije pločica se zakoprcala u estonskoj mreži. Crnec, koji je mijenjao Krikšića u prvom napadu, oduzeo je pak Novikovu prilikom pokušaja izlaska iz trećine i našao se se sam pred Erportom. Uslijedio je snažan udarac u lijeve rašlje i "bijeli" su opet bili u igri. Domaćima se ovakav razvoj događaja nikako nije svidio pa su nastavili s pritiskom u napadačkoj trećini. Nikolić je u par navrata zaštitio svoja vrata no najbolju je prigodu za pogodak u ovom razdoblju imao Fičur.

U 45. minuti je presjekao dodavanje "crnih" na plavoj liniji, pohitao prema estonskim vratima no Erport je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Minutu kasnije Vuglač osvaja pak i hita u protunapad. Slessarevski ga je pokušao zaustaviti udarcem palicom i nakon što je napadač "bijelih" pao, dosuđen je prekršaj u korist Hrvatske. Iduće dvije minute bile su prava demonstracija sile u kojoj su krupni Estonci čvrstom igrom dominirali svojom trećinom. Naši igrači nisu bili ni u prilici ugroziti protivnička vrata nego su još morali voditi računa da im Estonija ne postigne pogodak s igračem manje.

Međutim, kad su se najmanje nadali, domaći su hokejaši ponovo morali vaditi pločicu iz mreže. Vrbančić je osvojio buli u napadačkoj trećini i dao pak nalijevo do Vuglača koji je sakrio pak Jürgensu i udarcem po ledu svladao Erporta. Hrvatska je 12 minuta prije kraja trećine izjednačila. Jedan bod protiv Estonaca ne bi promijenio plan za susret s Nizozemcima, ali moguća pobjeda nad Estonijom praktički bi osigurala opstanak u diviziji IIA. Na odgovor domaćih nije trebalo predugo čekati. Krajem 50. minute isključen je Kopričanec.

Estonci su žestoko pritisnuli "bijele". Pak se brzo kretao okolo trećine i "crni" su koristili svaku priliku da upute udarac prema vratima. Požrtvovni Trstenjak bio je prva "žrtva" estonske kanonade. Pak ga je pogodio u nogu pa je ofanzivni branič Hrvatske tek kod prvog prekida igre šepajući napustio led. Naleti Estonije su se nastavili pa je malo kasnije projektil pogodio i Poljaka. Hrvatski branič ostao je u igri bolno vukući nogu za sobom. Domaći su se nastavili dodavati tražeći prostor za udarac. Fursa je s desne strane dao pak iza gola do Koz
õreva koji pokušava uposliti Smirnova pred golom no pak se odbija skroz do Petrova na plavoj liniji koji predaje pak nalijevo prema Arraku. Novoprispjelo pojačanje Estonije snažnim je udarcem iz zgloba zakucalo pak u suprotne rašlje.

Hrvatska se ponovo našla u zaostatku, a energije, kao i vremena za novi povratak bilo je sve manje. Estonci su se željeli osigurati pa su nastavili s napadima. Simonov je u 53. minuti pokušao izvesti "varaždinca", ali Nikolić je ostao na mjestu. Hrvati se nisu predavali nego su u par navrata zaprijetili vratima "crnih". Nakon jednog od naleta "bijelih", Estonija je pošla u protunapad pri čemu se Tadić poslužio prekršajem kako bi ga omeo. Isključenje sa zadrškom potrajalo je gotovo minutu, a onda je od 55. minute Estonija zaigrala s igračem više.

Naši su osvojili buli i ispucali pak no domaći su u idućem napadu zatresli hrvatsku mrežu. Nestertšuk je poveo novi napad iz trećine, ali je odmah ostavio pak za Sinikasa. Najbolji branič "crnih" iznosi pločicu i predaje je Simonovu koji prolazi korz obranu Hrvatske. Tik prije nego što će pucati, Trstenjak mu izbija pak, ali samo do Sverdlova koji udarcem iz blizine pogađa mrežu. Tek što se igra nastavila Estonci su je prenijeli u napadačku trećinu gdje Šutevski pravi prekršaj. Ponovo je isključenje sa zadrškom potrajalo pa je Nikolić stigao skupiti nekoliko obrana prije nego što su suci odsvirali prekid igre.

Hrvati su odbili prvi nalet protivnika no kad su domaći obavili izmjenu postava Estonija je šestim zgoditkom otklonila svaku dvojbu oko ishoda. Koz
õrev je unio pak u napadačku trećinu i predao ga nadesno do Furse koji odigrava dupli pas s Baranchukovom na plavoj liniji. Fursa potom ubacuje pak pred gol odakle je Smirnov iz drugog pokušaja bekhendom poslao pak u mrežu. Bez obzira što su osigurali pobjedu, Estonci su nastavili jurišati prema hrvatskim vratima. Nikolić je stigao skupiti par obrana, a Jõgi i Čizmadija po dvije minute kazne zbog međusobnog hrvanja.

Hrvatska je izgubila utakmicu koju, realno, nije ni planirala dobiti. Naravno, kad se ukazala prilika za ugrabiti bod(ove) trebalo ju je pokušati iskoristiti. Međutim, čuda poput onog s juniorskog prvenstva 2015. na istom ledu se ne događaju svaki put. Estonci su nas i tada potpuno nadigrali, ali su naši dobili utakmicu koju su morali dobiti pri čemu ih je poslužila sjajna učinkovitost u napadu i vrhunska izvedba vratara. Ovog puta je nedostajao imperativ pobjede, ali i ostali čimbenici. Hrvatskoj predstoji siguran poraz od Litve u dvoboju u kojem moramo sačuvati ključne igrače, a potom slijedi još jedna od neizbježnih hrvatskih utakmica u kojima se u 60 minuta odlučuje o opstanku ili ispadanju.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information