Reprezentacija

Zavaravanje

U20 Hrv Lit 161216Recimo to odmah na početku. Izgubiti 13:0 od reprezentacije iz istog razreda natjecanja je grozno i nitko na takvu katastrofu ne bi trebao odmahnuti rukom niti se na tako nešto navikavati, neovisno o ukupnoj strategiji na turniru. Valja napomenuti kako su hrvatske mlade reprezentacije primale dvoznamenkasti broj pogodaka i kad su u njihovim redovima igrali budući igrači NHL-a. Ono što je jedino bilo važno da li se na kraju ispunio postavljeni cilj, opstanak, medalja ili promocija, a u tom svijetlu će se promatrati i ovaj poraz. Hrvatska nije imala nikakvih izgleda u dvoboju protiv Litve pa ih nije niti tražila. U prvih dvadeset minuta Hrvati su primili čak sedam pogodaka, od toga pet s igračem manje. Litvanci su u preostale dvije trećine dodali još šest za najteži poraz hrvatske mlade reprezentacije od prosinca 2009. kad je Norveška slavila s 18:2.

Hrvatska - Litva 0:13 (0:7, 0:4, 0:2)

Tallinn, Dvorana Tondiraba, 16.12.2016.
Gledatelja: 189
Suci: Bulovec, Gunnarsson i Semjonov

Strijelci:

0:1 LIT Kaleinikovas (Bogdziul) 5' PP1
0:2 LIT Protčenko (Laukaitis, Krakauskas) 6' PP1
0:3 LIT Krakauskas (Gusevas) 10' PP1
0:4 LIT Četvertak (Protčenko, Laukaitis) 13' PP1
0:5 LIT Misiuk (Četvertak) 16' SH1
0:6 LIT Četvertak (Laukaitis) 19' PP1
0:7 LIT Kudrevičius (Kuzminov, Mukovoz) 19'
0:8 LIT Kaleinikovas (Bogdziul) 25'
0:9 LIT Kaleinikovas (Bogdziul, Boroška) 28'
0:10 LIT Četvertak (Laukaitis, Krukovski) 30'
0:11 LIT Četvertak (Krakauskas, Gusevas) 32' PP2
0:12 LIT Laukaitis (Krukovski, Četvertak) 56'
0:13 LIT Boroška (Bogdziul) 57'

Udarci na gol:
Hrvatska 19
Litva 43

Isključenja:
Hrvatska 22 + 10 (Vrbančić) min
Litva 6 min

Hrvatska: Jünker Đurić, Nikolić - Kopričanec, Smolec, Stubičar, Jović, Tadić - Poljak, Kramarić, Krikšić, Fičur, Čanić - Crnec, Stančić, Bublić, Vrbančić, Šutevski - Joja, Vuglač, Čizmadija, Paulović. Izbornik: Kolombo

Litva: Pavliukov, Lubys - Krukovski, Protčenko, Laukaitis, Četvertak, Krakauskas - Jonuška, Gusevas, Kaleinikovas, Boroška, Bogdziul - Benilov, Domejka, Žukauskas, Misiuk, Ragas -
Macijauskas, Motiejünas, Kudrevičius, Kuzminov, Mukovoz. Izbornik: Setters

Japanci i Litvanci su pobjedama nad Nizozemskom od 7:2 i Rumunjskom od 11:5 nastavili mrtvu trku za prvo mjesto. Obje reprezentacije imaju puni učinak nakon tri kola i vjerojatno je kako će njihov međusobni obračun zadnjeg dana turnira odlučiti pobjednika divizije IIA. Rumunjska je i dalje u položaju da se bori za brončani odličje protiv Estonije protiv koje će Nizozemci u četvrtom kolu pokušati izvući koji bod. Litva je protiv Hrvatske isklizala u punom sastavu, čak je i prvi vratar Pavliukov bio na ledu.

Na drugoj strani izbornik Kolombo odlučio je svog prvog vratara Nikolića odmoriti za Nizozemce tako da se između vratnica našao debitant, Jünker Đurić. Iz sastava je zbog lakše ozljede izostao ofanzivni branič Trstenjak, tako da su naši isklizali sa sedmoricom braniča raspoređenih na već uobičajeni način, izvan stalnih braničkih parova. U prvom napadu ponovo je došlo do izmjene, Jović je sada dobio i drugo novo krilo, umjesto Krikšića s desne strane mu je stajao Stubičar. Krikšić je zauzeo mjesto koje je protiv Estonije držao Trstenjak, u navali s Fičurom i Čanićem. Čizmadija i Vrbančić vodili su iste navale kao i u prethodnoj utakmici s tim da se u četvrtoj navali više nisu mijenjala četvorica igrača.

Utakmica je počela gotovo nestvarno. Hrvati su imali prvu priliku za pogodak nakon prodora Jovića po desnom krilu, a kad se Smolec u trećoj minuti zaletio prema litvanskim vratima morala su ga zaustaviti obojica braniča. Pak se odbio do Vuglača koji puca iz neposredne blizine no Pavliukov pokazuje zašto su ga prošle sezone odabrali u seniorsku reprezentaciju. Nestrpljenje Litvanaca tjeralo ih je na pogreške pa su Hrvati održavali ravnotežu na ledu sve do prekršaja Stubičara u četvrtoj minuti. Budući da je Četvertak bio lakše ozlijeđen udarcem visokom palicom, napadač "crvenih" dobio je dvaput po dvije minute.

Hrvatska obrana izdržala je nešto više od minute prije nego što su Litvanci zatresli mrežu. Završnu akciju započeo je s plave linije Jonuška uposlivši Kaleinikovasa na desnom krilu koji odigrava dupli pas s Bogdziulom u sredini. Kaleinikovas potom spušta pak na crtu gola do Boroške koji iz neposredne blizine puca bekhendom. Jünker Đurić je obranio pak, ali ga je izgubio iz vida. Prije nego što je pao na led, Kaleinikovas iz blizine gura pak ispod hrvatskog vratara u mrežu.

Budući da je Stubičar dobio dvaput po dvije minute, ovim pogotkom poništena je samo prva kazna za hrvatskog napadača. Nije prošla ni minuta, a pločica se ponovo našla u hrvatskoj mreži. Poslije borbe uz ogradu pločicu je osvojio Laukaitis. Vratio ju je na plavu liniju do Protčenka koji je udarcem iz zgloba iznenadio čuvara mreže "crvenih". Hrvati su poslije ovog dvostrukog udarca pokušavali nekako držati korak s protivnikom i to im je polazilo za rukom sve do isključenja Krikšića u devetoj minuti.

Hrvatska se učinkovito branila i na polovici kazne Litvanci su bili iza svojih vrata. Jonuška je dao pak nalijevo u kut do Gusevasa koji je poveo pak kroz svoju trećinu, predao ga Krakauskasu i otklizao na zamjenu. Napadač Litve uklizao je u napadačku trećinu i udarcem iz zgloba svladao nesigurnog čuvara mreže "crvenih". Litvanci su nastavili s dominacijom, ali se nisu pretjerano trudili pucati prema vratima. U ovom razdoblju i Pavliukov je imao priliku intervenirati, a stanje se za Hrvate ponovo zakompliciralo u 13. minuti poslije isključenja Smoleca.

Otpor "crvenih" nije dugo potrajao. Nakon prvog udarca Protčenka s plave linije pak je iza gola preuzeo Laukaitis koji razmjenjuje nekoliko dodavanja s Krukovskim na desnom krilu, a potom se obojica pomiču za jedno mjesto prema plavoj liniji. Sad je Laukaitis odigrao dupli pas s Četvertkom iza gola nakon čega uzajamno mijenjaju mjesta pa Četvertak vraća pak na plavu liniju do Protčenka. Branič "bijelih" tuče iz prve, Jünker Đurić odbija pak, ali samo do Četvertka koji iz neposredne blizine ubacuje pločicu u mrežu.

Dvije minute kasnije Krikšić izmiče pažnji svojih čuvara i izlazi sam pred gol. Prije nego što je stigao uputiti udarac, prekršajem ga je omeo Domeika. Prije nego što su Hrvati na bilo koji način stigli zaprijetiti protivničkim vratima, pak je odsjeo u mreži "crvenih". Protčenko je osvojio pločicu u svojoj trećini i preciznim dodavanjem "izbacio" Četvertka u protunapad po desnom krilu. Strijelac prethodnog pogotka za Litvu uklizao je u napadačku trećinu, a potom naglo skrenuo u sredinu. Njegov manevar privukao je pažnju obojice naših igrača u trećini pa mu nije bilo teško uposliti usamljenog Misiuka koji iz neposredne blizine ubacuje pak u nebranjeni dio mreže.

Brojčana prednost Hrvatske potrajala je još tridesetak sekundi prije nego što ju je prekršajem dokrajčio Krikšić. Kratko se vrijeme igralo četvorica protiv četvorice, a potom su "bijeli" opet imali igrača više. Hrvatska se držala neko vrijeme, a onda je u 18. minuti isključen i Poljak. Litva je sada imala 26 sekundi napada s dvojicom igrača više no Hrvati su se uspješno branili. U trenutku kad se Krikšića vratio u igru Gusevas tuče sdesna. Pak se odbio iza gola do Četvertka koji vraća pak Gusevasu. Branič "bijelih" spustio se do crte gola i ostavio pak za Četvertka koji se izvlači natrag i dijagonalom pronalazi Protčenka na plavoj liniji. Branič Litve spušta pak do Krakauskasa koji ga ubacuje u sredinu. Smolec je na trenutak presjekao pak no uzima ga Laukaitis koji upošljava Četvertka pred golom. Jünker Đurić brani udarac iz blizine no pak u letu bejzbolskim udarcem u mrežu šalje Laukaitis.

Ni pola minute kasnije, Litva postiže i sedmi pogodak, prvi pri izjednačenim snagama. Mukovoz se izborio za pak uz ogradu na desnoj strani i pogurnuo ga do Kuzminova koji obilazi vrata i daje pak u sredinu do Kudrevičiusa koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Litva je održavala ubitačni pritisak i u završnici trećine. Prekršaj je dosuđen Joji u posljednjim sekundama pred odmor, a slovenski sudac iskoristio je svoje razumijevanje hrvatskog jezika da kazni Vrbačića disciplinskom kaznom. Time je završila ova strašna trećina u kojoj je Litva postigla čak sedam pogodaka, a Hrvatska nije ispunila ni minimalni cilj, odmaranje ključnih igrača pred dvoboj s Nizozemskom.

Hrvatska se ovog puta uspjela obraniti s igračem manje pri čemu je ograničila "bijele" na samo jedan udarac prema vratima. Odnos snaga na ledu nije se promijenio ni kad su "crveni" zaigrali u punom sastavu. I dalje se igralo u hrvatskoj trećini i činilo se kako je samo pitanje vremena kad će Litvanci ubrzati igru i zatresti mrežu. Na pogodak Litve nije trebalo dugo čekati. Jonuška je u 25. minuti osvojio pak u svojoj trećini i predao ga Boroški koji ga iznosi iz trećine i dijagonalom pronalazi Bogdziula na plavoj liniji. Litvanski napadač prolazi po lijevoj strani obilazi vrata i upošljava Kaleinikovasa pred golom koji neometan udarcem iz prve pogađa mrežu.

Minutu kasnije Hrvatska je opet ostala s igračem manje. Jünker Đurić je pokrio pak u trenutku kad nijednim dijelom tijela nije bio u vratarskom prostoru što je prekršaj. Hrvati su disciplinirano odigrali obranu pune dvije minute uz pokoji udarac prema svojim vratima. Litva je zadržala napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu i samo devet sekundi kasnije zatresla mrežu. Kaleinikovas je s lijevog krila odigrao dupli pas s Gusevasom, a potom spustio pak do Bogdziula na crti gola. Uslijedilo je dodavanje za Borošku pred golom i udarac. Jünker Đurić odbija pak, ali samo do Kaleinikovasa koji ga iz neposredne blizine ubacuje u nebranjenu mrežu.

U idućih par minuta Hrvatska je došla do izražaja i uputila nekoliko, istina bezopasnih, udaraca prema vratima. Odgovor Litvanaca bio je brz i učinkovit. Protčenko je otklizao s pakom u desni kut iza svog gola i dao pak nalijevo za Gusevasa koji ga proslijđuje prema naprijed do Četvertka. Napadač "bijelih" upošljava Laukaitisa na plavoj liniji koji mu s lijeve strane vraća pak pred gol odakle Četvertak udarcem iz prve pogađa mrežu. Lošim vijestima tu nije bio kraj. Samo 11 sekundi po nastavku igre, prekršaj pravi Tadić. Hrvati su držali stvari pod kontrolom sve do tridesetak sekundi pred završetak kazne kad je prekršaj dosuđen i Poljaku.

Litvanci su s dvojicom igrača više obavili posao za samo 12 sekundi. Četvertak je osvojio buli i dao pak nalijevo do Krakauskasa koji odigrava dupli pas s Gusevasom na plavoj liniji. Krakauskas potom prebacuje pak na drugu stranu odakle Četvertak udarcem iskosa s desne strane postiže novi pogodak. Hrvatskoj je ostalo još više od minute i pol s igračem manje, ali su "crveni" to nekako izdržali. Litvanci ipak nisu Jeseničani pa im je pritisak počeo popuštati.  Hrvati su zaigrali s punom postavom od 34. minute te su s vremena na vrijeme i izveli poneku akciju u napadačkoj trećini.

"Bijeli" su zadržali inicijativu sve do završetka trećine. Misiuk se u 38. minuti našao pred golom no Jünker Đurić je njegov udarac zaustavio. U zadnjoj trećini čuvar mreže "crvenih" obranio je i udarac Kaleinikovasa iz blizine. Hrvatska se na kraju trećine izvukla sa "samo" četiri primljena pogotka pri čemu je uputila nekoliko udaraca be ozbiljnije prijetnje. Izuzevši vratara Nikolića i lakše ozlijeđenog Trstenjaka, nitko drugi nije bio pošteđen dalje muke u borbi protiv Litvanaca pa je ostalo pitanje jesmo li se doista planirali štedjeti u ovoj utakmici ili je ovo stvarni odnos snaga Litve i Hrvatske?

Hrvati su početkom posljednje trećine zaprijetili par puta preko Smoleca, a potom je Litva preuzela igru u svoje ruke. Premda tempo nije bio onako jak kao u prvoj trećini, "bijeli" su bez poteškoća ulazili u napadačku trećinu i završavali svoje akcije udarcima prema vratima. Igra se nastavila u istom tonu i činilo se kako bi se tako moglo igrati do kraja. Najbolju je priliku u tom razdoblju imao Jović kad je pucao izbliza u 48. minuti. Minutu kasnije, na klupu za kažnjene sjeda Mukovoz.

Hrvati su se stigli samo nekoliko puta dodati između sebe prije nego što su Litvanci osvojili pak i prešli u protunapad. Čanić pravi prekršaj i prigoda za počasni pogodak je završila prije nego što je pravo i počela. Igra četvorice protiv četvorice potrajala je četrdesetak sekundi. Neposredno prije Kopričanec je čvrsto odigrao na Laukaitisa, a on se nakon pridizanja s leda poželio osvetiti pa je navalio na Vuglača za što je kažnjen isključenjem. Hrvatska je idućih pedesetak sekundi imala četvoricu protiv trojice. "Crveni" su uspjeli odigrati jednu dobru akciju koja je završila udarcem i to je ujedno bilo sve prije nego što su se snage izjednačile za idućih dvadesetak sekundi.

Poslije povratka Čanića na led Hrvatska je opet imala igrača više no obrana "bijelih" učinkovito je otklanjala svaku moguću opasnost po svoja vrata. Osam minuta prije kraja susreta, omjer je i dalje bio isti kakav je bio na kraju druge trećine. Kako se završnica približavala tako je tempo igre padao. Litvanci više nisu pritiskali, a ni Hrvatima nije bilo do izazivanja protivnika i još težeg poraza. Četiri minute prije kraja, Litva ipak postiže novi pogodak. Protčenko je poveo pak u svojoj trećini i dao nalijevo do Laukaitisa. Napadač "bijelih" prolazi po lijevom krilu i ubacuje pak pred gol odakle Krakauskas promašuje vrata. Pak dolazi do Četvertka u desnom kutu koji ga vraća na plavu liniju Krukovskog. Slijedi snažan udarac, Jünker Đurić odbija pločicu ispred sebe, a Laukaitis je bejzbolskim udarcem šalje u mrežu.

Dvadesetak sekundi kasnije, pak se ponovo našao u hrvatskoj mreži. Boroška je osvojio pak u lijevom kutu i ostavio ga Bogdziulu. Litvanski napadač je iz kuta driblingom došao u sredinu gdje ostavlja pak Boroški koji ga udarcem iz prve šalje u mrežu. U preostale tri i pol minute nije se dogodilo gotovo ništa vrijednog spomena pa je tako ovaj dvoboj završio s "nesretnih" 13:0 u korist Litvanaca.

Kao što smo već spomenuli, ovaj potop će se moći korektno ocijeniti jedino nakon utakmice posljednjeg kola protiv Nizozemaca. Ako su naši igrači sačuvali dovoljno energije za odlučujući dvoboj s "tulipanima", onda svakako možemo zanemariti sve što se događalo protiv Litve. Međutim, činjenica da su ključni igrači, oni od kojih očekujemo da povedu Hrvatsku do pobjede, igrali ovu unaprijed izgubljenu utakmicu od prve do posljednje minute, trošili energiju, riskirali ozljedu, zavaravajući nikoga doli same sebe, a zapravo ni za što.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information