Reprezentacija

Kobni poraz na kraju turnira

U20 2016 2017Imala je Hrvatska u osmoj minuti dva pogotka prednosti i protivnika na konopcima. Imala je Hrvatska nešto kasnije gol prednosti i dvojicu igrača više na ledu. Međutim, ni to nije bilo dovoljno hrvatskoj reprezentaciji da izvuče barem bod iz utakmice protiv Nizozemske kojim bi izborila opstanak u diviziji IIA. Nizozemci su do kraja druge trećine preokrenuli omjer i u posljednjih dvadeset minuta sačuvali minimalnu prednost. Hrvatska se pokazala nemoćnom u odlučujućoj utakmici pa će iduće sezone igrati u diviziji IIB, skupini u kojoj se natječu reprezentacije smještene između 29. i 34. mjesta u svijetu, odnosno predzadnjem razredu natjecanja.

Hrvatska - Nizozemska 2:3 (2:1, 0:2, 0:0)

Tallinn, dvorana Tondiraba, 17.12.2016.
Gledatelja: 98
Suci: Tzirtziganis, Stanzel i Tilku

Strijelci:

1:0 HRV Krikšić (Fičur) 8'
2:0 HRV Paulović (Smolec) 8'
2:1 NIZ Willems (Muller, van Soest T.) 13' PP1
2:2 NIZ van Soest T. (Hermens, de Bonth) 37'
2:3 NIZ van Soest T. (Hermens, Muller) 40'

Udarci na gol:
Hrvatska 34
Nizozemska 33

Isključenja:
Hrvatska 10 min
Nizozemska 8 min

Hrvatska: Nikolić, Jünker Đurić - Kopričanec, Smolec, Crnec, Jović, Tadić - Poljak, Kramarić, Krikšić, Fičur, Čanić - Trstenjak, Stančić, Vuglač, Čizmadija, Paulović - Joja, Bublić, Vrbančić, Šutevski. Izbornik: Kolombo

Nizozemska: Leeuwesteijn, Vos - van de Kraak, Muller, De Bonth, Hermens, Lambregts - Kragt, Maier,
Vols, Willems, Geurts - Geerligs, van der Meulen, Kluijtmans, van Soest T., Tjin-A-Ton - Boer, Tammerijn, Copier, van Soest J.  Izbornik: van Gerwen

Nije bilo iznenađenja u utakmicama četvrtog kola turnira divizije IIA u Tallinnu. Japan je uvjerljivo svladao Rumunjsku sa 7:1 i time najavio odlučujući dvoboj za zlatno odličje protiv Litve. Ni jedni niti drugi nisu ispustili ni boda pa će njihov međusobni obračun biti prava poslastica prvenstva. Estonija je pobjedom protiv Nizozemske od 4:2 zadržala stvari u okviru očekivanog. Estonci će se tako na kraju turnira boriti s Rumunjima za brončano odličje, dok će o opstanku odlučivati Hrvatska i Nizozemska. Budući da su Hrvati u ovaj okršaj ušli s dva boda osvojena protiv Rumunjske, za opstanak im je bilo dovoljno osvojiti jedan bod, odnosno izbjeći poraz u šezdeset minuta.

U utakmici nakon koje više nije bilo popravka, na mjesto vratara vratio se Nikolić. Trstenjak se vratio u obrambene redove, ali je zato Crnec prebačen u napad. Hrvatska je tako opet imala sedmoricu braniča bez fiksnih braničkih parova. Budući da Stubičar nije mogao nastupiti zbog lakše ozljede, na njegovo mjesto u prvoj navali uklizao je već spomenuti Crnec, a preostala tri napada ostala su u istim sastavima u kojima su, prilično neučinkovito, nastupili protiv Litve.

Utakmica jedva da je i počela, a Hrvati su već ostali s igračem manje. Krikšić je zbog neopreznog naleta morao na klupu za kažnjene, a Nizozemci su dobili ranu priliku za vodstvo. Hrvatska je obrana bila izuzetno učinkovita pa Nikolić nije imao posla. "Crveni" su u par navrata ispucali pak u obrambenu trećinu protivnika pa su dvije minute začas prošle. Izjednačenjem snaga na ledu Hrvati pokazuju više inicijative od protivnika, ali se sve zbivalo u ne odviše jakom tempu. Leeuwesteijn je imao nešto više posla od svog hrvatskog kolege, ali većinom se radilo o udarcima iz daleka koje nikako ne bismo mogli opisati jakim.

U osmoj minuti Hrvatska je došla u vodstvo. Krikšić je pokušao ispucati pak iz naše trećine, ali je pogodio nekog od "bijelih" pa je pločica došla do Trstenjaka koji je prebacuje nalijevo prema Kopričancu. Geurts je na trenutak presjekao dodavanje no Kopričanec ipak dolazi do pločice i šalje je niz ogradu do Fičura. Napadač "crvenih" prolazi po lijevom krilu i bekhendom ubacuje pak pred gol odakle Krikšiću polazi za rukom gurnuti ga vrataru kroz noge. Bolji početak teško da smo mogli zamisliti.

Dvadesetak sekundi kasnije, pokazale se kako postoji još bolji početak od vodstva s golom razlike. Čizmadija je osvojio početni buli i vratio pak Smolecu. Kapetan "crvenih" dubokim je pakom uposlio Paulovića koji ulazi u napadačku trećinu po lijevom krilu i daje pak za Čizmadiju u sredini koji puca no Leeuwesteijn brani. Paulović odbijeni pak vraća na plavu liniju do Smoleca koji tuče "bendijem". Vratar "bijelih" odbija pak, ali samo do Paulovića koji iz neposredne blizine šalje pak pod prečku.

Nizozemci su se sada našli u nezavidnom položaju. Zaostajali su zapravo za tri gola, a u dotadašnjem dijelu susreta jedva da su i zapucali prema vratima. Istina, vremena za njihov povratak bilo je sasvim dovoljno, ali "tulipani" u tim trenucima nisu imali nikakvu igru. U devetoj minuti zbio se događaj koji je imao značajan utjecaj na ishod susreta, a posljedica po Hrvatsku možda ne bi ni bilo da je utakmicu sudio sudac iz zemlje u kojoj se igra hokej, a ne Belgije. De Bonth je s leđa naletio laktom u glavu Tadića i srušio ga na led. Belgijski sudac nije dosudio ništa, a mogao je mirne duše dosuditi dvije plus deset minuta za nizozemskog napadača i Hrvati bi možda i riješili pitanje pobjednika.

Idućih nekoliko minuta proteklo je u ravnopravnoj igri u kojoj se zapravo nije događalo ništa. Obje momčadi imale su po jedan udarac prema vratima i što se Hrvata ticalo tako se moglo i do kraja. Međutim, u 13. minuti Tadić se zalijeće ravno u de Bontha koji u tom trenutku nije imao ni pak i ruši ga na led. Belgijanac je ovo naravno vidio i to s druge strane klizališta i isključio hrvatskog napadača. "Bijelima" nije dugo trebalo da pošalju pak u mrežu. Willems je osvojio buli i vratio pak na plavu liniju do Geerligsa koji ga vraća Willemsu. Napadač "bijelih" pomalo riskantno šalje pak do daljeg braniča Mullera koji odigrava dupli pas s Tiesom van Soestom. Muller potom tuče prema vratima, a Willems spretno skreće pak u mrežu. Hrvatska je preskupo platila ovo isključenje.

Minutu kasnije "crveni" su dobili priliku za popravak. Muller je držao Bublića, a onda ga pustio da padne pa je kažnjen s dvije minute. Hrvati su pokušali nizom dodavanja stvoriti priliku za udarac, ali im to nije polazilo za rukom, čak ni nakon ponovnog ulaska u trećinu. Tijekom naguravanja pred vratima Geerligs je palicom srušio Čizmadiju, a kad mu je sudac dosudio prekršaj, pri izlasku s leda još je jednom srušio našeg napadača, ali čini se da u belgijskom hokeju ne postoje kazne za nesportsko ponašanje. Hrvatska je sada imala 55 sekundi s dvojicom igrača više.

Nepovjerenje stručnog stožera u većinu svojih napadača dovelo je do toga da je praktički ista postava koja je bila neučinkovita u prvoj minuti s igračem više, ostala na ledu sve dok se svi isključeni Nizozemci nisu vratili na led. U tri minute brojčane prednost Hrvati su samo dva puta zaposlili Leeuwesteijna. Hrvatska dodavanja nisu bila u opasnosti od presijecanja, ali nisu dovodila ni do izrađenih udaraca. Većina ih je završila u bloku ili pokraj vrata. U 17. minuti Nizozemci su zaigrali s punom postavom, a Hrvatima je ostala nada da neće na kraju susreta žaliti zbog propuštene prilike.

U preostale tri minute nismo vidjeli previše uzbuđenja. Izuzetak je bio udarac Lambregtsa iz neposredne blizine dvije minute prije odlaska na odmor. Hrvatima je bilo najvažnije ne primiti novi pogodak čime bi zadržali izuzetno važnu prednost prije početka druge trećine. Nakon dvadeset minuta igre, naši su mogli biti zadovoljni rezultatom, ali ne i igrom budući da osim u osmoj minuti gotovo da nismo bili opasni po protivnička vrata.

Prve minute nastavka protekle su u igri bez igre. Ni jedni niti drugi nisu bili u stanju izvesti akciju koju bi završili udarcem prema golu sve do 24. minute. Tada je Vrbančić tukao s plave linije, a u nastavku akcije Smolec izlazi sam pred gol i puca no nije uspio svladati Leeuwesteijna. U istoj minuti uzvratio je Hermens udarcem iz sredine, ali i Nikolić je bio na visini zadatka. U 26. minuti Nizozemci nisu dovoljno brzo obavili leteću izmjenu pa su zbog viška igrača na ledu ostali s igračem manje.

Hrvatska je odigrala još jednog lošeg igrača više. Ne samo da nije upućen nijedan udarac prema vratima jer dodavanja nisu izvođena s jasnim ciljem da netko ostane slobodan na udarcu nego su "bijeli" prenijeli igru u napadaču trećinu i tu bili toliko čvrsti da su trebala trojica pa i četvorica "crvenih" da oduzmu pak jednom Nizozemcu. Sve skupa je vodilo do prekršaja Smoleca krajem 27. minute čime je i ova prilika za povećanje prednosti otišla u nepovrat. U igri četvorice protiv četvorice aktivniji su bili Nizozemci što je samo bio uvod u nešto više od minute s brojčanom prednosti.

Isprva je Nizozemskoj trebalo vremena da poveže svoje redove pa je Hrvatska odbila nalet "bijelih" no u završnici kazne za Smoleca, protivnik je preko De Bontha i Hermensa ispalio dva projektila prema vratima koje je Nikolić uspio osujetiti. Izjednačenje snaga na ledu ponovo je umrtvilo igru pa je jedino uzbuđenje u idućih nekoliko minuta bio prosvjed nizozemske klupe zbog nedosuđenog prekršaja nad Volsom koji je u protunapadu pao preko Kramarića kad se branič "crvenih" bacio na led ispucati pak. U 32. minuti na klupu za kažnjene sjeda Kragt.

Ovog puta na led je izašla sasvim drugačija, na brzinu složena postava "crvenih" koja se nije uspjela zadržati u napadačkoj trećini, a ni vratiti u nju sve dok Smolec nije izveo slalom i završio akciju udarcem. U igru tada ulazi uobičajena petorka za brojčanu prednost i stvari su krenule na bolje. Leeuwesteijn se našao pod pravom kanonadom Smoleca, Fičura i Čizmadije no izdržao je sve što su Hrvati ispalili prema njemu. Šteta što nismo toliko opasni bili s dvojicom igrača više. Svojevrsno zatišje s pokojim na udarcem prema golu potrajalo je nekoliko minuta, a onda su Nizozemci poništili hrvatsku prednost.

Nakon osvojenog bulija u napadačkoj trećini "bijeli" su kombinirali tražeći prostor za udarac. Pred kraj 36. minute Hermens se izvukao na plavu liniju i iz okreta opalio u generalnom pravcu gola no pak je otišao iza vrata i uz ogradu se vratio sve do van der Meulena na plavoj liniji. Nizozemski branič spušta pak po desnom krilu do de Bontha koji se vraća na plavu liniju i puca prema vratima. Nikolić je na trenutak uhvatio pločicu, ali mu je ona ispala iz rukavice točno pred Hermensa koji iskosa s lijeve strane ubacuje pak pred gol odakle neometeni Ties van Soest ubacuje pločicu u nebranjeni dio mreže. Nesigurna intervencija udružila se s nedostatkom kontrole prostora ispred vlastitih vrata i dovela do izjednačenja.

Nizozemci su sada dobili krila. I inače brži i čvršći od Hrvata, hokejaši u bijelim dresovima su bili u naletu pa je Hrvatskoj u tim trenucima bilo najvažnije smiriti igru i privesti trećinu kraju bez novih uzbuđenja. U 37. minuti dobro je prema vratima pucao Čanić, a minutu kasnije pred hrvatska se vrata probio Hermens, ali je tik poslije udarca pao na led. Isti je igrač u predzadnjoj minuti pokušao isprovocirati prekršaj tako što se srušio na led pred golom kao da ga je netko nokautirao.

Zadnja minuta trećine dugo je trajala zbog višestrukih prekida igre. Nizozemci su pritiskali pa naši nikako nisu uspijevali iznijeti pak iz trećine. Kad se 20 sekundi prije kraja konačno činilo da smo otklonili opasnost, Muller je zaustavio pak par metara iza plave linije i nadmudrio čak dvojicu "crvenih" prije nego što je Hermens vratio pak u napadačku trećinu po desnom krilu. Napadač "bijelih" iz kuta je bekhendom vratio pak u sredinu odakle Ties van Soest udarcem iz zgloba pogađa rašlje i dovodi Nizozemsku u vodstvo samo 11 sekundi prije završetka trećine.

Hrvatska je za samo četiri minute primila dva gola i dovela se iz dobitnog položaja u gubitnički. U preostalih dvadeset minuta valjalo je napasti protivnika i postići barem pogodak više kako bi izbjegao poraz i ispadanje u diviziju IIB. Nizozemska je za razliku od Hrvatske koristila samo tri navale pa se očekivalo kako će Hrvati u zadnju trećinu ući s maksimalno skraćenom klupom ne bi li neprestanim pritiskom što ranije došla do izjednačenja i prenijela teret na leđa protivnika.

Uvodne minute zadnje trećine nisu donijele pregršt uzbuđenja. Oba su sastava imala pokoju priliku od kojih je najizglednija bila u 42. kad se Geerligs spustio s plave linije i udarcem slijeva zaprijetio Nikoliću. Ravnoteža snaga narušena je prekršajem Kramarića u 44. minuti. Hrvatska se dobro branila tijekom iduće dvije minute i samo je Hermens udarcem iz sredine u 45. minuti bio u izglednoj prilici za pogodak. Prije nego što su se snage izjednačile naši su prenijeli igru na protivničku polovicu pa je tako Čizmadija bio u prigodi izvesti "varaždinca" poslije dalekometnog udarca Smoleca.

Izjednačenjem snaga na ledu Hrvati su morali krenuti prema naprijed budući da vremena nije bilo napretek. Nizozemska je čvrstom igrom trošila vrijeme i onemogućavala Hrvatskoj da razvije napadačku igru. U 49. minuti Krikšić se našao pred golom i pucao bekhendom no vratar "bijelih" bio je na mjestu. Nekoliko minuta je proteklo u ravnopravnoj igri u kojoj su rijetke akcije završavale udarcima. Budući da se uglavnom radilo o ne previše jakim pokušajima iz daleka, vratari su bez poteškoća obavljali svoje zadaće. Prekršaj Trstenjaka u 52. minuti odgodio je planiranu ofanzivu Hrvatske za dvije minute.

Nizozemska se nije pretrgla u pokušajima da postigne pogodak. Napori "bijelih" ograničili su se na udarac Mullera iskosa s lijeve strane u 53. minuti. Hrvatska je minutu kasnije prešla u protunapad i mirno sačekala povratak isključenog igrača na led. Do kraja trećine ostalo je manje od sedam minuta i bilo je krajnje vrijeme da se protivnika napadne svim sredstvima. Međutim, Nizozemci su imali drugačije planove i aktivnom su igrom zatvarali izravne putove prema svojim vratima tako da je našima preostalo dalekometnim udarcima pokušati iznenaditi Leeuwesteijna.

"Bijeli" bi s vremena na vrijeme izveli kakav protunapad tek toliko da zadrže protivnika na oprezu. Ulaskom u zadnje dvije minute utakmice položaj Hrvata postaje kritičan. Nema pritiska prema naprijed, nema kombinacija kojima bi se ozbiljnije zaprijetilo suparniku. Nakon prekida igre minutu i 22 sekunde pred završetak trećine hrvatska klupa zove pola minute predaha nakon kojih Nikolić ostaje na klupi za pričuve. Nekakav poseban napredak nismo vidjeli ni u napadu sa šestoricom igrača. Pak je išao okolo naokolo po trećini "bijelih", ali pravih prilika za udarac nije bilo. Poslije još jednog dalekometenog pokušaja koji je završio u naručju nizozemskog vratara, pola minute predaha zovu Nizozemci.

Preostalo vrijeme proteklo je začas, a našima nije pošlo za rukom ni zapucati prema vratima. Nizozemska je sačuvala minimalnu prednost, a s njome i mjesto u diviziji IIA. Hrvatska se, nakon dvije godine, vraća u diviziju IIB. U preostalim utakmicama posljednjeg kola Litva je preokrenula vodstvo Japana od 2:0 u pobjedu od 6:4 i nakon niza srebrnih medalja napokon osvojila zlato koje je vodi u diviziju IB. Rumunjska je u "ludoj" završnici postigla tri zgoditka u zadnjoj trećini za pobjedu nad Estonijom od 6:5 koja je Rumunjima, jedinoj reprezentaciji koju je Hrvatska svladala, donijela brončano odličje. Iz divizije IB u ovaj razred natjecanja ispada Velika Britanija, a tko će zamijeniti Hrvatsku saznat će se 13. siječnja kad završava turnir divizije IIB na kojem je prvi favorit Koreja.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information