Reprezentacija

Naprijed Hrvatska

hrvU18 korHrvatska juniorska reprezentacija doputovala je u Koreju gdje će na predstojećem svjetskom prvenstvu divizije IIA nastojati izboriti opstanak u ovom razredu natjecanja. Prvi, a vjerojatno i odlučujući dvoboj, Hrvati će odigrati protiv Rumunjske. Nakon dana odmora, idući protivnik je Estonija. U ovoj utakmici naši će, ovisno o ishodu uvodnog susreta, tražiti priliku za popravak ili odskočnu dasku za borbu za medalju. Slijedi okršaj s domaćinom koji je uvijek nepoznanica. Posljednje dvije utakmice Hrvatska će odigrati protiv uvijek neugodnih Litve i Velike Britanije.

Hrvatski juniori su u posljednjih deset godina čak sedam puta osvajali ukupno 27. mjesto na svijetu. Ispred Hrvata uvijek je bilo deset reprezentacija elitne skupine te 12 iz divizije I. U starom sustavu natjecanja s dvije ravnopravne skupine divizije II, Hrvatska je od 2007. do 2011. četiri puta od pet osvajala brončano odličje u skupini. Svaki put su naši po bodovima bili uspješniji od osvajača bronce iz druge skupine što je značilo da su ispred Hrvatske bile još četiri reprezentacije iz divizije II. U navedenom razdoblju, Hrvatska je samo jednom propustila osvojiti odličje. Bilo je to u Mariboru 2009. kad su hrvatski dres nosili igrači poput Rendulića, Kanaeta, Blagusa, Trstenjaka, Srketića, Vasiljevića, Mikulića, Brenčuna i Dretara.

U zadnjih pet godina, otkako su skupine unutar divizija raspoređene hijerarhijski, nekadašnja borba za brončanu medalju pretvorila se u borbu za opstanak u diviziji IIA. Hrvatska je do sada svaki put bila uspješna, a na turnirima 2013. i 2014. otišla je i korak dalje. Hrvatski juniori su osvojili prvo srebro, a potom i broncu što su njihovi najznačajniji uspjesi. Na ta dva turnira ponajviše su se istaknuli Rosandić, Gjoni, Pleško, Janković, Vukoja, Kegalj, Miličić, Platužić, Stančić, Jarčov, Pavičević i Smolec.

Hrvatska juniorska reprezentacija u pravilu se nalazila u gorem položaju od mlade reprezentacije. Jedan od razloga, koji je još uvijek prisutan, je što se mlađim igračima koji su fizički i u glavi dovoljno sazreli, lakše uključiti u mladu reprezentaciju nego u juniorsku gdje razlika od tri godine starosti može biti gotovo nepremostiva u igri na tijelo i u samom razumijevanju hokeja. Drugi razlog ležao je u kalendaru. Svjetska prvenstva mladih reprezentacija igraju se u prosincu kada nije bilo nikakvih poteškoća dobiti u sastav tada brojne hrvatske igrače iz stranih klubova. Sa druge strane, kraj ožujka - početak travnja razdoblje je doigravanja u kojem je nerijetko bilo oportuno ostaviti dobrog igrača u klubu umjesto zvati ga u reprezentaciju jer se ionako nije mogli ni napredovati niti ispasti iz divizije II.

Nekako usporedno s promjenom sustava natjecanja na svjetskim prvenstvima došlo je i do promjene u hrvatskom juniorskom hokeju. Broj igrača u inozemstvu značajno je pao. Kad je mlada reprezentacija igrala u diviziji I, gotovo pola igrača dolazilo je izvana dok je na posljednjem turniru u Estoniji samo jedan igrač nije bio član jednog od zagrebačkih klubova. Sudjelovanje Medveščaka u austrijskoj ligi EBYSL značajno je utjecalo na odluku većine vodećih hrvatskih juniora da ostane u domovini. Budući da klub nije uvjetovao nastup u EBYSL-u prelaskom u Medveščak, hrvatski juniori dobili su priliku za igranje u jakom međunarodnom natjecanju.

Jasno, nije se bilo lako izboriti za mjesto u momčadi, a budući da je liga EBYSL natjecanje U20 u kojima su pravo nastupa imali i stariji igrači, broj igrača uzrasta do 18 godina bio je prilično malen, a i oni koji su ušli u sastav, uglavnom su bili u sporednim ulogama, ako bi uopće i ušli u igru. U praksi, to je značilo da je mlada reprezentacija dobila pripreme koje su trajale cijelu sezonu dok je juniorska svedena na razinu ispod one na kojoj se igraju juniorska natjecanja država članica divizije IIB.

Primjerice, u sezoni 2014/15 od juniorskih reprezentativaca (godište 1997. i mlađe) značajniju ulogu u EBYSL-u imali su Platužić, Smolec, Kopričanec i Petrinšak. Pridodamo li im Krikšića, Jovića i Martinića dobili smo sve igrače koji su u tadašnjem Medveščaku u EBYSL-u bili malo više od prolaznika što ne daje ni pola reprezentacije. Svi ostali bili su "zarobljeni" na Velesajmu igrajući minijaturno domaće prvenstvo od 8 utakmica. Posljedica? Hrvatska se jedva spasila od ispadanja zahvaljujući sjajnom vrataru Valenčiću koji je u EBYSL-u dobio priliku na samo 9 utakmica.

Godinu dana kasnije stanje je još gore. Samo su Trstenjak, Fičur, Stančić, Kramarić, Krikšić, Vuglač nešto više odigrali u EBYSL-u, ali nijedan od njih nije bivao na ledu kad je nešto trebalo odlučiti. Njima se moglo pridodati trojac Nikolić, Čanić i Matic koji su igrali u inozemstvu. Reprezentacija je opet ovisila o tome hoće li se tijekom turnira iskristalizirati desetak igrača koji će na svojim leđima iznijeti odlučujuću utakmicu jer se većina reprezentativaca praktički nije maknula s Velesajma.

Na žalost, hrvatski hokejaški djelatnici su nakon godišta 1998. i 1999. odlučili žrtvovati i godište 2000. pa su i u sezoni 2016/17 nastavili s uništavanjem osnovice za opstanak hrvatskog hokeja. Juniorsko prvenstvo se i dalje igralo na samo osam utakmica redovne sezone, a ušteda ledenih termina koja se postigla vraćanjem selekcija u slovensko prvenstvo nije se iskoristila za prijavu juniorske selekcije u isto natjecanje nego se po starom lošem običaju "titralo" uzrastu mlađih kadeta gdje su najbrojniji uplatitelji članarina pa su mlađi kadeti uz nastup selekcije u Sloveniji dobili domaće prvenstvo s više utakmica od juniora.

Izbornik Kolombo, zajedno sa svojim suradnikom Bregantom, odabrao je 22 igrača u tri godišta za nastup u Gangneungu. Prvi vratar Hrvatske bit će debitant, Domagoj Troha. Nekadašnji mlađi junior Medveščaka već se drugu godinu nalazi u Grazu. Ove sezone branio je na 21 utakmici EBYSL-a na kojima je ostvario 86,5% obrana čime je ostvario 22. mjesto u konkurenciji vratara s više od 40% odigranih utakmica u ligi. U pričuvi će biti također, debitant, Stjepan Slivnjak. Ove sezone branio je na samo sedam utakmica. Na dvije utakmice seniorskog prvenstva Slovenije ostvario je 82,1%. Branio je i na dvije utakmice EBYSL-a protiv Triglava sa sličnih 82,3%. Najuspješniji je bio na tri juniorske utakmice u dresu Zagreba na kojima je zaustavio 86,7% udaraca.


Najiskusniji hrvatski reprezentativac je ofanzivni branič, kapetan momčadi Tomo Trstenjak. U hrvatskom dresu debitirao je na svjetskom prvenstvu mladih reprezentacija prošle sezone, a svoj prvi pogodak postigao je u juniorskoj reprezentaciji prošle sezone u Brašovu. Ove sezone odigrao je i drugo svjetsko prvenstvo za mladu reprezentaciju na kojem je postigao jedan pogodak. U dresu Medveščaka odigrao je 28 utakmica u EBYSL-u. Što kao napadač, što kao branič upisao je ukupno devet bodova. Za seniorsku momčad Mladosti odigrao je 20 utakmica u prvenstvu Slovenije i dogravanju prvenstva Hrvatske na kojima je upisao 4 boda. Usporedno je u juniorskom prvenstvu postigao 12 bodova u 9 utakmica. Ispunjenu sezonu imao je i Luka Kramarić. Najviše utakmica odigrao je u EBYSL-u u kojem je upisao 5 bodova u 23 susreta. Poput Trstenjaka bio je standardni branič Mladosti u prvenstvu Slovenije i doigravanju prvenstva Hrvatske gdje je u 20 utakmica zabilježio četiri boda. Za juniorski sastav postigao je 6 bodova u 7 utakmica. Iza sebe ima dva svjetska prvenstva. Na debitantskom nastupu u Brašovu postigao je 4 boda, dok je ove sezone zaigrao za mladu reprezentaciju u kojoj je ostao bez napadačkog učinka.

Od svih hrvatskih braniča najviše utakmica u EBYSL-u odigrao je Marin Joja, jedini branič rođen 2000. Nastupivši na 31 utakmici u dresu Medveščaka postigao je 1 bod. Za svoj matični Zagreb odigrao je 4 seniorske utakmice na kojima je jednom zatresao mrežu dok je na 7 juniorskih utakmica ostao bez napadačkog učinka. Za reprezentaciju je debitirao ove sezone na svjetskom prvenstvu mladih reprezentacija. Borna Crnec je najveći dio svoje karijere proveo u napadu no u Koreji će biti branič. U EBYSL-u je odigrao 24 utakmice s jednim postignutim pogotkom. Bio je standardan i u seniorima Zagreba za koje je zabilježio jednu asistenciju u 17 utakmica. Najveći učinak imao je u juniorskom prvenstvu u kojem je u osam utakmica upisao devet bodova. Za reprezentaciju je debitirao u Brašovu, a ove sezone je u mladoj reprezentaciji postigao prvi pogodak.

Karlo Babić je svoj prvi nastup u reprezentaciji zabilježio prošle sezone u Brašovu. Ove sezone je u dresu Medveščaka odigrao 22 utakmice u EBYSL-u na kojima je upisao jednu asistenciju. U juniorskom prvenstvu odigrao je svih 11 utakmica s učinkom od tri boda. Njegov prezimenjak, Renato Babić debitirat će u Koreji. Kao član Zagreba odigrao je 4 utakmice u slovenskom prvenstvu, dok je u uzrastu juniora nastupio na osam utakmica s pet upisanih bodova. Na posudbi u Medveščaku odigrao je tri utakmice u EBYSL-u. Popis braniča zaključujemo s najmlađim, Svenom Kuzmanovićem. Jedan je od četvorice mlađih juniora u sastavu, a u EBYSL-u je odigrao dvije utakmice. Za juniorsku momčad Mladosti odigrao je sedam utakmica na kojima je postigao jedan pogodak. U svom uzrastu odigrao je 16 utakmica za Team Zagreb u prvenstvu Slovenije pri čemu je upisao 5 bodova.


Pregled napadača započinjemo sa Svenom Paulovićem. Odigrao je svih 37 utakmica sezone u EBYSL-u na kojima je postigao 3 pogotka i 10 asistencija. Nije propustio nijednu utakmicu juniorskog prvenstva. Nastupio je na njih 11 i zabilježio 13 bodova. Za reprezentaciju je debitirao u Brašovu gdje je upisao i prvu asistenciju. Prvi pogodak u hrvatskom dresu postigao je ove sezone u mladoj reprezentaciji. Matija Stubičar je u EBYSL-u odigrao 22 utakmice s učinkom od sedam bodova. Usporedno je nastupao i u juniorskom prvenstvu u kojem je postigao devet bodova iz osam utakmica. Strijelac je pobjedonosnog pogotka protiv Nizozemske koji nas je zadržao u diviziji IIA. Ove sezone debitirao je i u mladoj reprezentaciji.

Leo Šutevski je u reprezentaciji debitirao u Brašovu, a iza sebe ima i nastup u mladoj reprezentaciji u Tallinnu ove sezone. Na posudbi u Medveščaku postigao je 5 bodova u 30 utakmica EBYSL-a dok je u seniorskoj momčadi Mladosti upisao dva boda u 11 odigranih utakmica. Igrajući u juniorskom prvenstvu postigao je 15 bodova u 11 utakmica. Njegov imenjak, Leo Selitaj, upisao je 5 asistencija u samo 13 utakmica EBYSL-a. Većinu sezone proveo je u juniorskoj momčadi Zagreba za koju je postigao dva boda u osam utakmica, a nastup u Koreji bit će mu prvi u reprezentaciji.

Josip Vuglač se zaustavio na četiri boda u 27 utakmica EBYSL-a. Puno učinkovitiji je bio u juniorskom prvenstvu u kojem je postigao 15 bodova u devet utakmica. Debitantski nastup u reprezentaciji upisao je u Brašovu, a prvi pogodak u hrvatskom dresu postigao je u Tallinnu na prvenstvu mladih reprezentacija. Jedini igrač koji je ove sezone pogotke postizao u tri različita dresa je Tomislav Ličina. Dva je zgoditka postigao u dresu Medveščaka u 19 utakmica koje je odigrao u EBYSL-u. Za seniore Siska upisao je osam bodova u sedam dvoboja, dok je u juniorskom prvenstvu ostvario 6 bodova u isto toliko utakmica. Za reprezentaciju je debitirao u Brašovu.

Patrik Dobrić još je jedan mlađi junior u reprezentaciji. U EBYSL-u je odigrao 13 utakmica na kojima je postigao dva pogotka. Usporedno je nastupao i za juniore matične Mladosti. Postigao je osam bodova u deset utakmica. Postigavši 18 bodova u 19 utakmica bio je najučinkovitiji igrač Teama Zagreb u prvenstvu Slovenije za mlađe juniore. David Bublić je nastupio na dva svjetska prvenstva. Debitirao je u Brašovu, a ove sezone zaigrao je i u Tallinnu na turniru mladih reprezentacija. Odigrao je 28 utakmica EBYSL-a u kojima je zabilježio dvije asistencije. U devet utakmica juniorskog prvenstva u dresu Medveščaka, postigao je devet bodova.

Filip Vragolović odigrao je samo pet utakmica u EBYSL-u na kojima je upisao jednu asistenciju. U juniorskom prvenstvu nastupio je na sedam utakmica za Zagreb na kojima je postigao jedan pogodak. Fabijan Kozina je dvaput nastupio u EBYSL-u. Najveći dio sezone proveo je u dresu matične Mladosti za koju je odigrao 11 utakmica u juniorskom prvenstvu u kojem je postigao 10 bodova. Jedini igrač iz domaćih klubova koji nije odigrao niti jednu utakmicu u EBYSL-u je mlađi junior Maks Rakar. Odigrao je osam utakmica za juniore Medveščaka u kojima je postigao pet bodova. U slovenskom prvenstvu mlađih juniora odigrao je 20 utakmica za Team Zagreb i ostvario 12 bodova.

Pregled hrvatskih napadača zaključujemo s dvojicom koji su ove sezone nastupali u inozemstvu. Dominic Rene Čanić iza sebe ima dva svjetska prvenstva. Na svom debitantskom nastupu u Brašovu postigao je po jedan pogodak i asistenciju. Ove sezone upisao je i prvi nastup u mladoj reprezentaciji za koju je upisao još dva pogotka. Već drugu sezonu igra izvan Hrvatske. Nakon godine u Švedskoj, odlazi u Kanadu gdje je u momčadi Pacific Coast Academy odigrao 26 utakmica na kojima je upisao 13 bodova. Mavro Polonijo je četvrti mlađi junior u hrvatskoj reprezentaciji. Kao član Maribora odigrao je 18 utakmica u EBJL-u (ligi do 18 godina) na kojima je postigao 15 bodova. Istovremeno je nastupao i u slovenskom prvenstvu mlađih juniora u kojem je odigrao 18 utakmica s 19 postignutih bodova.


Hrvatsku reprezentaciju u Koreji očekuje teška zadaća. Primarni cilj je izboriti opstanak u diviziji IIA i izbjeći spuštanje u društvo hokejaški egzotičnih zemalja iz kojeg se nećemo tako lako izvući upadnemo li jednom u njega. Sustavno zapostavljanje juniora, za kojeg su odgovorni ljudi kojima su članarine jedini razlog održavanja hokeja u Hrvatskoj, značajno je spustilo kvalitetu hrvatskog juniorskog hokeja. Uz manjinu koja se izborila za mjesto u EBYSL-u, opstali su samo oni uporni koje iz hokeja nije mogla izbaciti ni činjenica da prva četiri mjeseca sezone nemaju prilike odigrati nijednu, jedinu utakmicu. Da je hrvatsko prvenstvo bilo opsežnije, ili da se hrvatska selekcija uključila u slovensko juniorsko prvenstvo, konkurencija za mjesto u reprezentaciji bi bila nešto veća, a i kandidati bi imali više prilika za igru i razvoj. Kako god bilo, našim dečkima držimo fige. Nadamo se opstanku, a potajno navijamo i za medalju.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information