Reprezentacija

Sačuvali energiju

hrv litvaHrvatski juniori pretrpjeli su i četvrti poraz na svjetskom prvenstvu divizije IIA u Gangneungu. Bolji od naših juniora bili su Litvanci koji su sve dvojbe oko ishoda otklonili već u prvih dvadeset minuta. Goropadni hokejaši s Baltika do vrha su napunili hrvatsku mrežu i otišli na odmor s čak pet pogodaka prednosti. Na pomolu je bila katastrofa sličnih razmjera kakvu su pretrpjeli mladi reprezentativci od istog protivnika u prosincu prošle godine. Međutim, Hrvatska je u nastavku susreta zbila svoje redove, iskoristila opušteniji pristup protivnika i sačuvala svoju mrežu netaknutom. Kao šlag na tortu Hrvati su u završnici druge trećine postigli i pogodak. U posljednjoj trećini ni jedni niti drugi nisu htjeli riskirati kakvu ozljedu i ili prekomjerni utrošak energije pa su dvoboj miroljubivo priveli kraju rezultatom 5:1 u korist Litve.

Hrvatska - Litva 1:5 (0:5, 1:0, 0:0)

Gangneung, Gangneung Hockey Center, 7.4.2017.
Gledatelja: 100
Suci: Bojle, Paljakou i Verworner

Strijelci:

0:1 LIT Binkulis (Misiuk) 1'
0:2 LIT Washco (Binkulis, Noreika) 4'
0:3 LIT Misiuk 13'
0:4 LIT Noreika (Marcinkevičius) 18'
0:5 LIT Noreika (Macijauskas, Misiuk) 20'
1:5 HRV Kozina (Crnec, Čanić) 38'

Udarci na gol:
Hrvatska 19
Litva 27

Isključenja:
Hrvatska 6 min
Litva 8 min

Hrvatska: Slivnjak, Troha - Trstenjak, Kramarić, Kozina, Čanić, Paulović - Joja, Crnec, Vragolović, Šutevski, Stubičar - Babić K., Kuzmanović, Ličina, Polonijo, Rakar. Izbornik: Kolombo

Litva: Karla, Ramanauskas - Gusevas, Krukovski, Washco, Binkulis, Misiuk - Stankius, Motiejunas, Bučys, Kudrevičius, Steponavičius - Domeika, Macijauskas, Mukovoz, Numavičius, Mazulis - Jokubynas, Marcinkevičius, Noreika, Miliunas, Jankauskas. Izbornik: Tibbetts

Pobjeda Rumunjske nad Velikom Britanijom skinula je dosta briga s leđa hrvatskog stručnog stožera. Sada je bilo jasno da Hrvatskoj za opstanak u diviziji IIA treba pobjeda u 60 minuta nad Britancima. Bodovi protiv Litve dobro bi došli, ali ne bi bili od pomoći u slučaju poraza u zadnjem kolu. To je značilo da se mogao aktivirati "Plan P" za predah. Između vratnica je stao pričuvni vratar Slivnjak kojem je ovo bila tek osma utakmica od početka sezone. Troha je ostao na klupi skupljati energiju i koncentraciju za odlučujuću utakmicu, a tamo mu se pridružilo svega deset suigrača. Čak petorica igrača ostala su "u civilu". U momčadi nije bilo braniča Renata Babića ni napadača Vuglača, Dobrića, Selitaja i Bublića. Uzevši u obzir dosadašnji doprinos, momčad je bila značajno oslabljena izostankom dvostrukog strijelac Vuglača i centra drugog napada Dobrića, pa su punu minutažu dobili mlađi juniori Polonijo i Rakar.

Litva je još uvijek bila u šoku i nevjerici zbog poraza od Velike Britanije koji ih je doveo u položaj da ne odlučuju o sebi kad je u pitanju borba za zlato. Litvanci nisu sumnjali u svoju sposobnost da dobiju Hrvatsku no i tada bi zaostajali dva boda za Rumunjskom pa im ni pobjeda protiv Estonije u zadnjem kolu ne bi garantirala ulazak u diviziju IB. Za razliku od oslabljenih Hrvata, Litva je isklizala u punom sastavu, puna želje da se iskupi za kiks u prethodnom kolu.


Utakmica je počela loše po Hrvate koji su u 11. sekundi primili najbrži gol na prvenstvu. Nakon početnog bulija došlo je kraće borbe za pak u srednjem dijelu klizališta iz koje je kao pobjednik izašao napadač estonskog Vikinga, Binkulis. Litvanski napadač se probio kroz sredinu, izašao pred gol i poslao pak u mrežu prije nego što se hrvatski čuvar mreže stigao spustiti na led. Litva je pokušala brzom igrom što prije doći i do drugog zgoditka. "Crveni" su im se par minuta uspješno odupirali no u četvrtoj minuti Litvanci su došli do još jednog jeftinog pogotka.

Stankius je na svojoj plavoj liniji prihvatio pak i poslao ga niz ogradu po desnom krilu. Prihvatio ga je Noreika i odmah proslijedio po ogradi za Binkulisa. Strijelac vodećeg pogotka se odvojio od svog čuvara i poslao pak kroz noge isklizalom Slivnjaku. Pločica se odbila na stranu točno do usamljenog napadača Okanagana, Washcoa koji bez poteškoća šalje pak u nebranjenu mrežu. S takvim ulaskom u utakmicu Hrvatska je srljala u katastrofu. Shvativši da im od "crvenih" ne prijeti nikakva opasnost, Litvanci su zaigrali malo opuštenije pa je idućih nekoliko minuta proteklo bez panike pred hrvatskim vratima.

Litvanci su u sedmoj minuti pogriješili pri letećoj izmjeni pa je Hrvatska dobila dvije minute s igračem više. Pruženu priliku za hvatanje priključka "crveni" nisu znali iskoristiti. U dvije minute s brojčanom prednosti naša momčad nije uspjela uspostaviti igru u napadačkoj trećini tako da se igralo posvuda samo ne pred litvanskim vratima. Kada i kako će Hrvati naučiti igrati s igračem više, teško je reći. Nakon izjednačenja snaga na ledu činilo se kako su Hrvati primirili igru i uspostavili neku vrstu ravnoteže. Prilike su se prorijedile i svele na pokoji udarac izvana.

U 13. minuti došlo je do nove promjene omjera. Napadač Teama Illinois, Misiuk, je s leđa uzeo pak protivniku na našoj plavoj liniji i krenuo prema vratima. Obišao je branički par i udarcem iskosa s lijeve strane pogodio nebranjeni bliži kut hrvatskih vrata. Premda je vodstvo Litvanaca bilo za očekivati, nismo se nadali da će Hrvatska primiti tri gola kakva bi bila proglašena jeftinim čak i u domaćem prvenstvu. Svakom reprezentativcu će neka utakmica biti prva, ali se ne bi smjelo događati da igrači otputuju na jako međunarodno natjecanje, a da su bez bilo kakvog iskustva na toj razini hokeja. Oni koji su odlučili da će na međunarodnoj sceni igrati "dvadesetka" i "šesnaestica", ali ne i "osamnaestica", izravno su odgovorni za sadašnje i buduće stanje juniorske reprezentacije.

Iduće dvije minute mogu se opisati samo jednom riječju: grozno. Hrvatska nije uputila nijedan udarac prema vratima, čak ni neprecizan. Naši su igrači imali poteškoća i s izlaskom iz svoje trećine, a kamoli sa zadržavanjem paka u napadačkoj trećini. Budući da su imali dan odmora prije utakmice ni umor ne može biti opravdanje za toliko lošu izvedbu s igračem manje u prvoj trećini. Stvari izgledaju još gore ako se prisjetimo da su Litvanci u tom trenutku imali tri gola prednosti što znači da im obrana s igračem manje nije bila pitanje života ili smrti.

Litva je četvrti pogodak postigla tri minute prije kraja trećine. Marcinkevičius je zaustavio pak uz ogradu u srednjoj trećini i pogurnuo ga po desnom krilu za Noreiku. Napadač Klaipede uklizao je u napadačku trećinu te iskoristivši protivnika za zaklon, udarcem iz zgloba iznenadio vratara "crvenih". Bio je to još jedan pogodak kakav bi bio označen kao jeftin i na Velesajmu. Litvanci su osjetili kako protivnik "puca po šavovima" pa su odlučili još malo pritisnuti u završnici.

Krajem predzadnje minute "bijeli" su u dva navrata opasno zaprijetili hrvatskim vratima. Naši su pokušali ispucati pak no Macijauskas je zaustavio pločicu na plavoj liniji. Pak dolazi do Misiuka koji s desnog krila prolazi poprijeko trećine na drugu stranu. Napadač Litve s lijevog je krila uposlio usamljenog Noreiku na desnoj strani koji je primirio pak i poslao ga u nebranjeni dio mreže. Minutu kasnije završila je trećina koju bismo najradije smjesta zaboravili. Ostala je nada da Litvanci nisu Jeseničani i da će se zadovoljiti sigurnom pobjedom bez nabijanja gol razlike.

Uvodne minute nastavka nisu nalikovale na prvu trećinu. Hrvati su održavali ravnotežu na ledu izbjegavajući opasnosti pred svojim vratima. Danski sudac je u 24. minuti pokazao dva različita kriterija suđenja. Nije dosudio rušenje Kramarića od strane Litvanaca dok je hrvatski branič bio u prodoru, ali je zato bio spreman kao puška isključiti Babića zbog navodnog nabijanja na ogradu. Doista, ponekim sucima bi trebalo objasniti da je hokej, hokej i da izlazni juniori ne mogu na jedan način igrati protiv vršnjaka, a na drugi kad igraju u seniorskoj konkurenciji.

Premda smo se pribojavali da bi Litvanci mogli iskoristiti igrača više kao pokretač novog niza pogodaka, Hrvati su dobro odigrali s igračem manje. Blokirali su sve putove prema svojim vratima te čvrstom i požrtvovnom igrom onemogućili svaku prijetnju prema svojim vratima. Izjednačenje snaga na ledu donijelo je ravnotežu u igri. Litvanci više nisu mogli izlaziti pred gol kako su htjeli, a sve češće smo gledali i "crvene" u akciji prema naprijed. Da nije bilo poraznog omjera na semaforu, mogli smo biti sasvim zadovoljni kako su se Hrvati nosili s Litvancima u drugoj trećini.

Ulaskom u drugu polovicu utakmice ništa se nije promijenilo. Litvanci su i dalje pred sobom imali "crveni" zid koji je u velikoj mjeri odbijao sve pokušaje Litve da se poveća svoju prednost. Ako bi nešto i prošlo, tu je bio Slivnjak koji se potpuno prilagodio okruženju i prikazao daleko bolju izvedbu nego što je to bio slučaj u prvih dvadeset minuta. Budući da su ograničenu energiju uglavnom trošili na disciplinirano igranje obrane, Hrvatima je malo ostalo za napadačke akcije, no to ne znači da je Karla mogao zanemariti protivničke akcije.

Dobru igru u drugoj trećini Hrvati su okrunili zgoditkom u 38. minuti. Čanić i Paulović osvojili su pak u borbi iza litvanskog gola i pogurnuli ga do Kozine u desnom kutu. Kozina ga ostavlja Čaniću i kreće u sredinu, nakon čega i Čanić kreće unatrag i dijagonalom vraća pak Crnecu na plavu liniju. Branič "crvenih" pucao je prema vratima, a pak se odbio od Kozine pred golom u stativu. Kozina je bio najspretniji u gužvi pred vratima i ugurao pločicu u mrežu.

U preostalih dvije i pol minute Hrvati su držali protivnika podalje svojih vrata, a u zadnjim sekundama imali su dobru priliku za drugi zgoditak no Karla je odličnom obranom zaključio svoj nastup na ovoj utakmici. Hrvatska se sasvim dobro nosila s favoriziranim protivnikom u drugih dvadeset minuta. Preostalo je bilo samo odraditi zadnju trećinu bez nevolja i krenuti na odmor pred odlučujući dvoboj s Velikom Britanijom.

Litvanci su u zadnju trećinu isklizali s Ramanauskasom između vratnica. Hrvati su za posljednih dvadeset minuta imali isti plan kao i u prethodnoj trećini, odigrati disciplinirano sa što manjom potrošnjom energije. Litva je ipak željela uvećati svoju pobjedu pa su "bijeli" krenuli brže i agresivnije. Naišli su na dobro postavljenu obranu i sve raspoloženijeg Slivnjaka kojem je očito trebalo vremena za prilagodbu. Hrvatska se nije samo pasivno branila nego je u nekoliko navrata zaprijetila novom vrataru Litve. Poslije jedne akcije pred golom "bijelih", sudac je zaustavio igru nakon čega je Misiuk napravio prekršaj.

Hrvatska ovog puta nije imala poteškoća s držanjem paka u napadačkoj trećini (premda su ga Litvanci uspjeli jednom izbaciti) no problem je bilo dodavanja pretvoriti u udarac. Naposljetku su "crveni" u dva navrata stvorili gužvu pred vratima, ali nijednom nisu uspjeli ubaciti pak u mrežu. Igra se sada rasplamsala. I jedni i drugi su pokušavali postići još koji pogodak i time dobiti ove trećinu. Premda udaraca nije bilo previše, gotovo svi su bili teški za braniti no oba pričuvna vratara su bila na visini zadatka. U 53. minuti prekršaj Čanića u napadu narušio je ravnotežu u igri.

Litva je navalila prema hrvatskim vratima i u nekoliko navrata zaprijetila pogotkom no Slivnjak je svaki puta bio na mjestu i uz pomoć svojih suigrača uspješno zaštitio svoja vrata. Naši su u završnicu dvoboja ušli s netaknutom mrežom još od završetka prve trećine. Odnos snaga na ledu je ostao isti. Litvanci nešto brži i tehnički vještiji, a naši borbeni i disciplinirani. Obje strane su stvorile po nekoliko prilika, a tri minute prije kraja susreta Stankius je napravio prekršaj.

Hrvatska je držala pak u napadačkoj trećini sve dok ga Litvanci nisu prvi put ispucali. Nakon toga "crveni" ne samo da nisu vratili igru u napadačku trećinu nego ih se na ledu našlo čak šestorica. Tako su se dobro rasporedili da ni sudac isprva nije uhvatio Hrvate u prijestupu. Litvanci su dobili posljednju priliku da uvećaju svoju prednost, ali je nisu iskoristili. Slivnjak je zabilježio svoje zadnje dvije obrane na utakmici i na taj način i drugu trećinu za redom sačuvao svoju mrežu netaknutom. Tko zna, možda je naš pričuvni vratar ujedno i skriveni adut za dvoboj protiv Velike Britanije?

Neočekivana pobjeda Estonije nad Korejom u produžetku posljednje utakmice dana dodatno je zakomplicirala odnose snaga na turniru. Velika Britanija i Hrvatska borit će se u prvoj utakmici za opstanak. Hrvatskoj su potrebna sva tri boda, Britancima je dovoljan i jedan. "Otočani" i u slučaju pobjede u šezdeset minuta ne mogu do medalje. Rumunjska ima dva boda više od Litve na drugom mjestu i za zlato joj je dovoljan i bod protiv Koreje, ako Litvanci u svojoj utakmici ne osvoje sva tri boda protiv Estonije. Litvi za prvo mjesto treba pobjeda nad Estonijom te pobjeda Koreje protiv Rumunjske. Prva može biti i Koreja, ako pobjedi Rumunjsku, a Litva ne pobijedi Estoniju. Estonci ne mogu do prvog mjesta, ali im je medalja dostižna pod uvjetom da svladaju Litvu što im do sada nije uspijevalo. U svakom slučaju, čeka nas uzbudljiv dan koji će za hrvatske ljubitelje hokeja početi već u pet ujutro.

 

Foto: www.facebook.com/CroHockey

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information