Reprezentacija

U igri do zadnje trećine

gb croHrvatski juniori pošli su putem svojih starijih kolega iz mlade reprezentacije. Porazom u posljednjem kolu od Velike Britanije, Hrvatska je ostala na posljednjem mjestu u diviziji IIA što je za iduću sezonu svrstava u niži razred natjecanja. Našim dečkima bila je potrebna pobjeda u šezdeset minuta kako bi zadržali položaj u četvrtom razredu svjetskog hokeja. U neizvjesnoj i ravnopravnoj borbi Britanci su poveli sredinom prve trećine no Hrvatska je samo dvije minute kasnije izjednačila. Na samom početku drugog dijela susreta protivnik je pogotkom s igračem više vratio prednost. Pet minuta kasnije naši su na isti način poravnali. Drugi dio trećine protekao je u bespoštednoj borbi za svaki pak, ali mreže se do drugog odmora nisu više tresle. Prva polovica zadnje trećine pretvorila se u svojevrsni produžetak u kojem je prvi pogodak nosio izvjesnu pobjedu. Do odluke je došlo deset minuta prije kraja kad su Britanci i po treći put poveli. Hrvatska je pokleknula i nakon toga u kratkom razmaku primila tri zgoditka. Do kraja susreta Hrvati su samo ublažili poraz na 6:3.

Velika Britanija - Hrvatska 6:3 (1:1, 1:1, 4:1)

Gangneung, Gangneung Hockey Center, 8.4.2017.
Gledatelja: 245
Suci: Kova, Goncalves i Schwenk

Strijelci:

1:0 VBR Buesa (Pound, Cooper) 10'
1:1 HRV Kozina (Paulović, Čanić) 12'
2:1 VBR Smith (Howlett, Pound) 23' PP1
2:2 HRV Stubičar (Trstenjak, Šutevski) 28' PP1
3:2 VBR Waller (Kelsall, Howlett) 50' PP1
4:2 VBR Howlett (Waller, Baldwin) 53' PP1
5:2 VBR Kirk 53'
6:2 VBR Kirk 53'
6:3 HRV Kramarić (Čanić, Paulović) 57' PP1

Udarci na gol:
Velika Britanija 28
Hrvatska 22

Isključenja:
Velika Britanija 17 + 20 (Gulliver) min
Hrvatska 16 min

Velika Britanija: James, Laing - Bradley, Pound, Cooper, Kirk, Buesa -
Statterfield, Solder, Kelsall, Howlett, Grinell-Parke - Russell, Baldwin, Gulliver, Smith, Robertson - Jackson, Waller, Ulrick, Hounsome, Barnes. Izbornik: Grubb

Hrvatska: Troha, Slivnjak - Trstenjak, Kramarić, Kozina, Čanić, Paulović - Joja, Crnec, Vragolović, Šutevski, Stubičar - Babić K., Ličina, Polonijo, Rakar. Izbornik: Kolombo

Za razliku od utakmica koje odlučuju o raspodjeli medalja, u dvobju Britanaca i Hrvata nije bilo komplikacija. Hrvatskoj je odgovarala samo pobjeda, dok bi Britanci slavili i ulaskom u produžetak. Velika Britanija je u prethodne četiri utakmice svladala Litvu s 3:1, izgubila od Estonije u raspucavanju sa 6:5 te ostala kratkih rukava u dvobojima s Korejom (2:3) i Rumunjskom (2:4). Izbornik Velike Britanije, Grubb, imao je na raspolaganju svih 22 igrača. Najveća prijetnja hrvatskim vratima prijetila je od prvog napada u kojem je Kirk upisao 6 bodova, Coopera 5, a Buesa 4 boda. Vratar James branio je cijelo vrijeme te je skupio 87,4% obrana uz 14 primljenih pogodaka.

Na drugoj strani izbornik Kolombo našao se u sličnom položaju kao dvije godine ranije u Tallinnu kada je na raspolaganju imao jedva tri petorke. Ovog puta se izostalima Vuglaču, Dobriću, Renatu Babiću, Bubliću i Selitaju pridružio i Kuzmanović, tako da je cijela hrvatska petorka bila u "civilu". Kozina je i ovog puta bio u prvoj navali s Čanićem i Paulovićem, dok je Vragolović ponovo raspoređen u drugu. Ličina je "prihvatio" dvojicu mlađih juniora, Polonija i Rakara koji nisu ni sanjali da će se naći u aktivnoj ulozi u odlučujućoj utakmici. Najviše bodova u hrvatskoj reprezentaciji skupili su branič Crnec i napadač Paulović, svaki po tri. Slijedili su ih Kozina s dva zgoditka i Paulović s dvije asistencije. Britanci su praktički morali voditi računa samo o prvoj hrvatskoj navali. Troha je branio na tri utakmice na kojima je primio 15 pogodaka uz 87,3% zaustavljenih udaraca. Slivnjak je u susretu s Litvom primio pet zgoditaka uz 81,5% obrana.

Suparnici su u utakmicu ušli svjesni njene važnosti. Britanci su krenuli čvrsto, na granici prekršaja, što je igra na koju naši igrač zahvaljujući hrvatskim sudačkim kriterijima koji čuva "male od velikih" u pravilu nisu naviknuli. Naši nisu ustuknuli nego su u uvodnim minutama uputili par udaraca prema protivničkima vratima. U četvrtoj minuti sudac je jedan od blažih naleta Britanaca kaznio prekršajem, a na klupu za kažnjene sjeo je Hounsome.

Hrvati su dobro zaigrali s igračem više te su poslije nekoliko dodavanja dvaput zaprijetili protivničkim vratima. Međutim, odbijanac je završio kod "plavih" koji su krenuli u protunapad. Šutevskom je pritom dosuđen prekršaj pa su prije isteka četvrte minute suparnici ostali sa po četiri igrača na ledu. Premda su Britanci isprva pritisnuli prema hrvatskim vratima, "bijeli" im nisu ostali dužni te su natjerali Jamesa da pokaže što zna. Početkom šeste minuta Velika Britanija je imala tridesetak sekundi igrača više.

Britanci nisu stigli ništa napraviti prije povratka Šutevskog u igru, ali su zadržali napadački zamah pa je već u osmoj minuti na klupu za kažnjene morao sjesti Karlo Babić. Velika Britanija je bez poteškoća uspostavila igru u napadačkoj trećini, ali se suočila s discipliniranom obranom "bijelih" koja nije dopustila nijednom paku da dođe do gola. Udarci "plavih" završavali su ili u bloku ili pokraj vrata tako da je hrvatska mreža ostala netaknutom sve do izjednačenja snaga na ledu.

Desetak sekundi kasnije, Velika Britanija je povela. Pound je zaustavio ispucani pak u srednjoj trećini i predao ga Cooperu na lijevom krilu koji upucava pločicu u napadačku trećinu. Pak je otklizao niz ogradu oko gola i završio na desnom krilu kod Buese. Napadač prvoligaša Braeheada se oslobodio svog čuvara, uklizao pred vrata i iz neposredne blizine poslao pak po ledu u gol. Nije ovo bio početak kakvog smo priželjkivali, ali bilo je još sasvim dovoljno vremena za preokret.

Hrvatska se nije namjeravala predavati. Naši su dečki preuzeli inicijativu čim se igra nastavila. U par su navrata zaposlili Jamesa, a u 12. minuti su izjednačili. Paulović je osvojio pak uz ogradu na lijevoj strani i potom odigrao dupli pas s Čanićem u kutu. Kad se našao iza gola Paulović je pronašao Kozinu pred vratima koji iz neposredne blizine pogađa bliži kut britanskih vrata. Bila je ovo akcija kakvu su sva trojica igrača desecima puta izvodila u mlađim uzrastima na Velesajmu, Šalati i Domu sportova. Čanić i Paulović bili su gospodari prostora oko protivničkih vrata čija je specijalnost bila dodavanje od iza gola pred gol. Kozina je oduvijek bio snalažljiv u gužvama pred vratima odakle je postizao većinu svojih pogodaka.

Britanci su se nastojali što prije vratiti u vodstvo. Preuzeli su inicijativu no radilo se o prividnoj premoći. Premda su imali veći posjed paka i s vremena na vrijeme uputili pokoji udarac prema golu, nisu predstavljali ozbiljniju prijetnju hrvatskoj obrani. Naši su vrebali priliku za protunapad pa kad se u 15. minuti Vragolović našao najbliži paku u blizini britanskog gola, Baldwin ga je zaustavio prekršajem. Bila je to odlična prilika da se pokuša preokrenuti omjer.

Međutim, Hrvati se ovog puta nisu najbolje snašli s brojčanom prednosti. Premda su uputili par udaraca prema vratima od kojih je jedan završio u bloku, veći dio vremena proveli su bilo na svojoj polovici pokušavajući organizirati napad bilo na protivničkoj pokušavajući oduzeti "plavima" pak. U završnici trećine Hrvatima je najvažnije bilo ne primiti pogodak. Ne samo da su u uspjeli u svojoj namjeri nego su 15 sekundi prije odlaska na odmor iznudili prekršaj Russella. Nakon prvih dvadeset minuta Hrvati su mogli biti zadovoljni omjerom, ali ostao je žal zbog neiskorištenih prilika s igračem više.

Hrvatska je u nastavak susreta ušla s brojčanom prednosti. "Bijeli" su uglavnom držali pak pod kontrolom no jedinu priliku stvorili su u 21. minuti kad je Trstenjak s plave linije gađao Kozinu u sredini koji skreće pak u stativu. Tek što su se snage na ledu izjednačile, Ličina je morao otklizati na klupu za kažnjene zbog prekršaja pred svojim vratima. Britancima je trebalo samo 25 sekundi da iskoriste brojčanu prednost. Branič prvoligaša Fife, Smith, je s lijevog krila dao pak poprijeko do Howletta koji ga vraća Poundu na plavu liniju. Britanski branič je prebacio pak ponovo Smithu koji je pucao iz prve. Premda je loše zahvatio pak, prizemni udarac ipak je iznenadio hrvatskog vratara i završio u mreži.

Hrvatima je teško pao još jedan jeftino primljeni pogodak, ali iz ove kože nisu mogli nikamo. Trebala im je pokoja minuta da se priberu, a potom su nastavili s borbom. Poteškoćama nije bilo kraja jer je u 25. minuti prekršaj u napadu napravio Šutevski. Britanci su osjetili priliku za odvojiti se od Hrvata. Brzo su zagospodarili napadačkom trećinom i pripremali se za udarac kad Gulliver odustao od naguravanja s Kramarićem pred golom i odlučio se za udarac palicom koji je hrvatskog braniča ostavio ležati na ledu. Sudac je smjesta udaljio napadača "plavih" s utakmice što je značilo da će idućih pet minuta Britanci igrati s četvoricom igrača.

Za početak valjalo je izdržati u igri četvorice protiv četvorice što je klizački i kondicijski nadmoćnijim Britancima bila prednost. Hrvati su dobro odigrali idućih minutu i pol dok su sačekali povratak Šutevskog u igru. Sada je Hrvatska imala tri i pol minute za izjednačiti, a možda i preokrenuti omjer. "Bijelima" je trebalo manje od minute da iskoriste brojčanu prednost. Nakon dva udarca prema vratima pak se odbio do Trstenjaka na plavoj liniji koji ga šalje niz ogradu po desnom krilu do Stubičara iza gola. Hrvatski napadač vraća pak Šutevskom na desnom krilu koji ga prosljeđuje Trstenjaku. Branič "bijelih" spušta pak izravno do Stubičara koji udarcem iskosa s desne strane pogađa bliži kut loše postavljenog Jamesa.

Imali su naši sada gotovo tri minute s igračem više tijekom kojih su mogli prijeći u vodstvo. Hrvatska je zadržala inicijativu, ali je propustila veliku priliku. "Bijelima" je nedostajalo i zadnji pas, ali i prijem paka kad bi se netko i našao u izglednom položaju za udarac. Britanci su se dosta potrošili u obrani no uspjeli su sačuvati svoju mrežu. Nakon izjednačenja snaga na ledu inicijativa prelazi na stranu "plavih". Britanci su stvorili par prilika od kojih je najizglednija bila u 32. minuti kad je Kirk izveo slalom kroz hrvatsku obranu i pucao iz blizine no Troha je bio na mjestu.

Minutu kasnije, prekršaj pravi Crnec. Hrvati su se, usprkos rastućem umoru, dobro suprostavili brojčano nadmoćnom protivniku te odradili dvije minute bez većih opasnosti. Troha je zaustavio par udaraca, a posla je imao i James. U završnicu trećine ušlo se s izjednačenim omjerom. Premda su se isprva "plavi" činili aktivnijom momčadi, Hrvati su u završnici imali više prilika za prelazak u vodstvo. Našima je ponovo nedostajalo koncentracije pred golom pa se protivnik izvukao netaknute mreže. U posljednjim sekundama trećine Stubičar pravi prekršaj u napadu što nije nosilo dobre vijesti za treću dionicu dvoboja u kojoj smo morali napasti ako smo željeli opstanak.

Britanci su u zadnju trećinu ušli žestoko. Nastojali su iskoristiti igrača više kako bi što prije slomili hrvatski otpor i priveli utakmicu u mirnije vode. Troha je u par navrata morao intervenirati, a njegovi suigrači su neumorno čistili oko svojih vrata. Pred kraj kazne "bijeli" su iznijeli pak iz svoje trećine i zaprijetili Jamesu. Velika Britanija zadržala je napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Fizički bolje pripremljeni i brojniji Britanci izvodili su nalet za naletom no dobro postavljena obrana "bijelih" u najvećoj je mjeri onemogućavala udarce prema vratima. Hrvati su povremeno izvodili i protunapade kojima su držali Jamesa na oprezu.

Kako je vrijeme odmicalo Hrvatska se sve teže nosila s brzonogim Britancima. Naleti "plavih" nizali su se jedan za drugim, a Hrvati su sve rjeđe zalazili u napadačku trećinu. Kad bi se slučajno tamo i našli, čim bi izgubili pak naša vrata su bila u opasnosti jer se bilo teško vratiti u obranu. Omjer udaraca kretao se sve više na našu štetu, a kad je u 50. minuti isključen Vragolović, Hrvatska se našla u teškom položaju. Za samo 25 sekundi, pločica se našla u hrvatskoj mreži.

Premda su naši uspjeli ispucati pak, Howlett ga je prihvatio u srednjoj trećini i dao Walleru koji ulazi u napadačku trećinu po desnom krilu nakon čega pronalazi Kelsalla u sredini. Napadač "plavih" uspio se othrvati pritisku hrvatske obrane i pogurnuti pak iza gola gdje ga prihvaća napadač češkog Piseka, Waller, te "varaždincem" šalje pak pokraj hrvatskog vratara u mrežu. Hrvati su se sada našli u gotovo izgubljenom položaju. Umorni i prorijeđeni, imali su desetak minuta za preokrenuti omjer. Ako je postojao trenutak za pola minute predaha, onda je to bilo tada. Hrvatski treneri vole čuvati time out za zadnji štih što u praksi znači da ga ili ne zovu ili ga zovu kad od njega više ne može biti nikakve koristi.

Hrvati se nisu predavali i pokušali su na brzinu doći do izjednačenja koje bi ih vratilo u utakmicu. Međutim, već u 52. minuti Trstenjak zaustavlja protivnički protunapad prekršajem. "Bijeli" su se isprva dobro branili, čak su prešli i u protunapad. Međutim, Waller je osvojio pak i poslao u protunapad napadača finske SaiPe, Howletta, koji bježi svojim čuvarima, izlazi sam pred gol i šalje pak u rašlje. Priči je tu bio kraj. Našima u tom trenutku ne bi pomogla ni tri time outa pa bi se u budućnosti možda moglo razmisliti treba li ih doista uvijek čuvati samo za zadnju minutu.

Šest sekundi kasnije, Britanci su postigli još jedan pogodak. Napadač prvoligaša Sheffielda, Kirk, osvojio je buli, probio se kroz postavu "bijelih" i bekhendom iskosa s desne strane pogodio bliži kut. Takav pogodak se na ovoj razini hokeja ne bi trebao primati čak ni kad je utakmica već izgubljena. Sedam minuta prije kraja ove tužne utakmice, Velika Britanija je i po šesti put zatresla mrežu. Kirk je poveo pak kroz sredinu te odigrao dupli pas s Ulrickom na desnom krilu. Primivši pločicu u napadačkoj trećini, Kirk je preciznim udarcem zakucao pak pod prečku.

Idućih nekoliko minuta Hrvati su pokušali ublažiti poraz. Britanci su već slavili pobjedu kojom su izborili opstanak, ali nisu namjeravali primiti pogodak pred kraj. Ipak, prekršaj Kirka u 57. minuti dao je priliku Hrvatima da se zgoditkom oproste od divizije IIA. Dvadesetak sekundi kasnije, pločica se zakoprcala u britanskoj mreži. Trstenjak je s plave linije dao pak nadesno do Čanića koji ga spušta Pauloviću iza gola. Napadač "bijelih" daje povratnu dijagonalu do Kramarića koji udarcem iz prve iskosa s lijeve strane pogađa mrežu.

U 58. minuti Robertson pravi prekršaj u napadu čime su Britanci pokazali koliko bi bili ranjivi da su se makar i u jednom trenutku našli u zaostatku. Momčad čiji se igrači ne mogu kontrolirati ni u dobivenoj utakmici, zasigurno bi napravila pregršt prekršaja da je bila u nervozi zbog stizanja rezultata. Hrvati su izveli par dobrih akcija koje su završili udarcima no nisu pogodili mrežu. Netom po izjednačenju snaga na ledu prekršaj je napravio Kirk. Britanci su prekid igre iskoristili za slavodobitnih pola minute predaha i zamjenu vratara. Posljednjih 11 sekundi odigrao je Laing i skupio svoju prvu i jedinu obranu na turniru.

Tako je završila hrvatska avantura u Koreji. Naši su reprezentativci izgubili svih pet utakmica pri čemu su osvojili jedan bod. Postigli su najmanje pogodaka, primili najviše i stoga silaze u niži razred natjecanja. Tamo Hrvatsku čekaju Španjolska, Srbija, Nizozemska, Island i Kina. U drugoj utakmici dana Estonija je iznenadila Litvu nanijevši joj prvi poraz u novijoj povijesti. Estonci su time uskratili Litvancima i posljednju nadu u zlato te ih preskočili na tablici. Estoniji je bronca bila sigurna, a Litva je do medalje mogla samo u slučaju poraza Koreje od Rumunjske. Domaćin je imao priliku boriti se za prvo mjesto za što mu je trebala pobjeda nad Rumunjskom. Međutim, hokejaši s Balkana koji su još prije dvije godine igrali u diviziji IIB, svladali su Koreju i time osvojili prvo mjesto i napredovanje u diviziju IB. Korejanci su ostali bez odličja, a Estoncima je bez nekoliko ponajboljih igrača, pripalo srebro. Tako je ovaj turnir srušio sve prognoze jer su dvije momčadi protiv kojih smo se nadali izboriti opstanak, osvojile prva dva mjesta na turniru.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information