Reprezentacija

Dobar otpor domaćinu

hrv VBHrvatska je na otvaranju svjetskog prvenstva divizije IB poražena u Belfastu od domaćina s 4:2. Hrvati su na početku dvoboja dvaput propustili iskoristiti igrača više nakon čega Britanci preuzimaju igru u svoje ruke. Na prvi pogodak čekalo se do završnice prve trećine kad je Velika Britanija iskoristila brojčanu prednost. Naši su se u nastavku prvo obranili s igračem manje nakon čega su pritisnuli protivnika te iznudili dva uzastopna prekršaja domaćih. Hrvati su dugo opsjedali protivnička vrata s dvojicom igrača više, a izjednačujući pogodak postigli su malo nakon povratka prvog isključenog Britanca. Do kraja trećine obje su momčadi imale prigode za prelazak u vodstvo, ali ih nisu uspjele iskoristiti. Domaći su početkom posljednje trećine prešli u vodstvo, a nekoliko minuta kasnije povećali razliku. Hrvatska je teško dolazila do prilike za pogodak no kad je u završnici trećine ponovo ostala s dvojicom igrača više na ledu, pak je završio u protivničkoj mreži. Napori za izjednačenjem nisu urodili plodom, a minutu prije kraja Britanci četvrtim zgoditkom osiguravaju pobjedu.

Hrvatska - Velika Britanija 2:4 (0:1, 1:0, 1:3)

Belfast, SSE Arena, 23.4.2017.
Gledatelja: 1830
Suci: Kincses, Nothegger i Sisujev

Strijelci:

0:1 VBR Dowd (Richardson, Farmer) 16' PP1
1:1 HRV Blagus (Brine, Perkovich) 29' PP1
1:2 VBR Clarke (Peacock, Dowd) 44'
1:3 VBR Mosey (Dowd) 47'
2:3 HRV Brine (Rendulić, Sertich) 55' PP2
2:4 VBR Cowley (Lachowicz, Phillips) 59'

Udarci na gol:
Hrvatska 32
Velika Britanija 35

Isključenja:
Hrvatska 10 min
Velika Britanija 16 min

Hrvatska: Tomljenović, Rosandić - Sertich, Šilović, Perkovich, Brine, Jarčov - Vedlin, Tadić, Rendulić, Blagus, Miličić - Jačmenjak, Ljubić, Mikulić, Janković, Kanaet - Smolec, Mirić, Brenčun, Šakić. Izbornik: Sacilotto

Velika Britanija: Bowns, Murphy - Richardson, Swindlehurst, Shields, Myers, Mosey -
O'Connor, Phillips D., Clarke, Peacock, Dowd - Lee, Weaver, Phillips J., Cowley, Lachowicz - Garside, Duggan, Stewart, Brooks, Farmer. Izbornik: Russell 

Na otvaranju prvenstva nije bilo iznenađenja. Japanci su uvjerljivo svladali oslabljenu Nizozemsku sa 6:1 i pokazali da ih zanima jedino prvo mjesto. Na drugoj strani, Nizozemcima će biti prilično teško zadržati se u diviziji IB bez svojih ponajboljih igrača. U drugom susretu prvog kola domaćin je pred manje od 2000 gledatelja među kojima je bilo i hrvatskih navijača tražio pobjedu kojom bi započeo pohod na zlato. Mladi izbornik Peter Russell izveo je ujednačeni sastav u kojem su svi igrači osim trojice standardni članovi britanskih profesionalnih klubova. Iznimke su veteran Weaver koji se nakon duge karijere u prvoj ligi povukao u drugu ligu, Amerikanac Mosey koji je nakon dvije sezone u EIHL-u dobio priliku odigrati u AHL-u te mladi napadač Duggan koji već treću sezonu igra u najjačim švedskim juniorskim ligama. Čak 17 igrača iz prošlogodišnjeg sastava je u reprezentaciji i ove godine. Debitanti su kanadski veteran Brooks te mladi napadači Stewart i Duggan.

Hrvatska je u Belfastu također isklizala sa 17 igrača koji su nastupili i prošle godine u Zagrebu. Nedostajali su braniči MacAulay, Puzić i Kegalj te napadači Glumac i Vukoja. Njihova mjesta zauzeli su Sertich, Vedlin, Zanoški, Kanaet i Brenčun. Hrvatski sastav je u odnosu na britanski bio daleko neiskusniji. Dok su Britanci ukupno skupili gotovo 400 utakmica na svjetskim prvenstvima, Hrvati nisu dosegnuli ni prvu stoticu. Hrvatska se reprezentacija oslanjala na nekolicinu profesionalaca predvođenih Rendulićem iz AHL-a, Perkovichem i Zanoškim iz KHL-a te Sertichem i Brineom iz EIHL-a lige iz koje dolazi i glavnina britanskih reprezentativaca. Od igrača iz inozemnih klubova u momčadi su bili vratar Rosandić iz slovačke druge lige, branič Šilović iz francuske treće lige i napadač Kanaet iz slovačke treće lige. Većina reprezentativaca, njih 13, ove sezone je igrala pretežito u slovenskom prvenstvu koje je, iako jače od hrvatskog, daleko od razine na kojoj se nalazi najjače britansko natjecanje, EIHL. U zadnjih nekoliko godina, Hrvatska je odigrala tri utakmice protiv Velike Britanije. U Vilniusu 2014., slavili smo s 4:0, u Eindhovenu 2015. poraženi smo 3:2 u produžetku, a prošle godine u Zagrebu Britanci su bili uspješniji s 4:1.

Velika Britanija je u utakmicu ušla nešto poduzetnije od naših pa je Tomljenović ispočetka imao više posla od svog kolege na drugoj strani. Pritisak domaćih potrajao je do četvrte minute kad je prekršaj Brooksa doveo Hrvatsku u napadačku trećinu. Hrvati su pokušali iskoristiti brojčanu prednost, ali Bowns se pokazao jednako sigurnim kao i Tomljenović. Prošlo je samo minutu i pol od izjednačenja snaga na ledu kad je na klupu za kažnjene morao sjesti Dowd. Hrvati su pritisnuli protivnika i stvorili više izglednih prilika za pogodak no pak nije htio u mrežu. Najbliži pogotku bio je Jarčov no njegov udarac iz blizine nije pronašao put do mreže.

Uvidjevši da je Hrvatska i ove godine ozbiljan protivnik Britanci su od polovice prvog dijela susreta podigli razinu svoje igre. Naleti "bijelih" nizali su se jedan za drugim no Tomljenović nas je svojom izvedbom podsjetio na utakmicu iz Vilniusa 2014. kad je izluđivao Britance. Za potpuni dojam nedostajali su samo hrvatski zgodici. Domaćin je uglavnom koristio sva četiri napada i sedmoricu braniča dok su naši vrlo brzo bili primorani koristiti samo tri petorke uz povremene izmjene igrača u trećoj navali.

U jeku ofanzive domaćih, Rendulić je u 12. minuti udarcem sdesna pogodio stativu i "smrznuo" bučne britanske navijače. Britanci su se brzo pribrali i nastavili s pritiskom. Tomljenović je imao pune ruke posla i činilo se da hrvatska vrata "vise u zraku". Najbolju priliku imao je Farmer koji je u 14. minuti pucao iz neposredne blizine. Prekršaj Kanaeta u 16. minuti ostavila je "crvene" s igračem manje. Hrvatska se dobro branila više od minute. Nijedan pak nije se probio do Tomljenovića no u 16. minuti Britance je poslužila sreća.

Farmer je iz desnog kuta vratio pak na plavu liniju do Richardsona koji ga šalje nalijevo po plavoj liniji odakle Dowd udarcem iz zgloba pogađa mrežu zaklonjenog Tomljenovića. U završnici trećine gledali smo ravnopravnu igru u kojoj su i jedni i drugi imali prilike za pogodak no mreže se više nisu tresle. Britanci su mogli biti zadovoljni minimalnim vodstvom jer pritisak domaćeg leda nikad nije lako izdržati na početku turnira. Hrvatska je bila u zaostatku, ali je pokazala da se može nositi s favoriziranim domaćinom.

Tek što je druga trećina započela Mosey je pobjegao u protunapad i izašao sam pred gol no Tomljenović fantastičnom obranom sačuvao svoju mrežu. Malo kasnije, prekršaj Mikulića ostavlja Hrvatsku ponovo s igračem manje. Britanci su brzo uspostavili kontrolu igre no njihovi udarci u pravili su završavali pored vrata. Minutu i pol nakon izjednačenja snaga na ledu, Bowns je ispucao pak preko ograde pa je brojčanu prednost sada imala Hrvatska. "Crveni" su započeli s opsadom britanskih vrata i tijekom prve minute kazne u par su navrata natjerali Bownsa na intervenciju. Četrdesetak sekundi prije isteka kazne za britanskog vratara, prekršaj je napravio David Phillips.

Nisu se Hrvati dobro snašli s dvojicom igrača više. Sekunde su prolazile, pak je išao amo-tamo, ali nijedan udarac nije natjerao Bownsa na intervenciju. Tek kad se Clarke vratio u igru, Hrvati su pronašli put do mreže. Rendulić je s lijevog krila razmijenio nekoliko dodavanja s Perkovichem na crti gola. U jednom trenutku Perkovich puca iz mrtvog kuta, Bowns odbija pak u sredinu do Brinea koji ga prebacuje nadesno do Blagusa koji iz neposredne blizine ubacuju pločicu u nebranjeni dio mreže.

Britanci su na neko vrijeme ustuknuli čime su omogućili gostima da preuzmu igru u svoje ruke i u kratkom razdoblju stvore par prilika za prelazak u vodstvo. Međutim, domaći su se ubrzo pribrali pa je u 31. minuti Tomljenović još jednom čudesnom obranom zaustavio udarac Jonathana Phillipsa iz neposredne blizine. Nakon ove prigode uslijedilo je svojevrsno zatišje. Prilike su se prorijedile kao da su suparnici odlučili radije pričekati posljednju trećinu nego riskirati kakav pak u mreži prije odlaska na drugi odmor.

U 37. minuti zbog uzajamnih prekršaja isključeni su Clarke i Rendulić. Višak prostora na ledu potaknuo je obje momčadi na otvorenu igru. Prilike su se smjenjivale pred oba gola, a nešto su aktivniji bili Hrvati. I Bowns i Tomljenović bili su na visini zadatka pa su usprkos obostranim naporima mreže ostale mirovati. Hrvatska je na drugi odmor pošla u rezultatskoj ravnoteži što je za našu momčad svakako bio uspjeh. Britanci su pred posljednju trećinu morali potražiti način na koji bi slomili otpor reprezentacije čiji su veći dio ipak činili amateri.

Domaći su od samog početka trećine krenuli žestoko prema hrvatskim vratima. "Crveni" su bili pritisnuti na svoju polovicu i Tomljenović je u više navrata morao intervenirati kako bi sačuvao svoju mrežu. Pritisak Britanaca ubrzo je doveo do novog vodstva domaćih. Dowd je uposlio Peacocka koji ulazi u napadačku trećinu po sredini i daje pak nalijevo do Clarkea. Napadač "bijelih" naciljao je i "bendijem" zakucao pak u bliži kut hrvatskih vrata. Primljeni pogodak potaknuo je Hrvate da otvore igru. Gosti su preuzeli igru u svoje ruke i uskoro je Velika Britanija bila prisiljena na obranu.

Naleti "crvenih" nizali su se jedan za drugim i u 46. minuti doveli do prekršaja Farmera. Očekivalo se da bi Hrvati mogli iskoristiti igrača više kako bi izjednačili međutim ni pola minute kasnije Perkovich pravi nepotrebni prekršaj iza protivničkog gola i Hrvatska ostaje bez brojčane prednosti. U igri četvorice protiv četvorice bolje su se snašli Britanci koji nakon četrdesetak sekundi povećavaju svoju prednost. Sertich je pokušao ispucati pak niz ogradu po lijevoj strani no pogodio je glavnog suca od koga se pločica odbila do Dowda. Napadač "bijelih" smjesta je poslao pak u sredinu odakle je usamljeni Mosey udarcem iz zgloba iznenadio hrvatskog čuvara mreže.

Hrvati nisu gubili nadu nego su nastavili s napadačkom igrom. Bowns je imao pune ruke posla, ali ga je obavljao na visokoj razini te je nekoliko minuta održavao stečenu prednost svoje momčadi. Ofanzivu "crvenih" prekinuo je prekršaj Rendulića u 50. minuti. Britanci se nisu naš istaknuli u igri s igračem više, ali su zadržali napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu. Tomljenović je zaustavio par udaraca prema svojim vratima no Hrvatima je u tom trenutku trebala nova ofanziva ako su željeli nešto izvući iz ove utakmice.

Prilika za hvatanje priključka ukazala se šest minuta prije kraja trećine kad su Britanci uhvaćeni s viškom igrača na ledu. Deset sekundi kasnije, Jonathan Phillips pravi prekršaj. Hrvatska je imala gotovo dvije minute s dvojicom igrača više. "Crveni" su ovog puta munjevito iskoristili dvojicu igrača više. Sertich je s desne strane dao pak poprijeko do Rendulića koji "bendijem" pogađa vratara u prsa. Pak se odbio od Brinea i uletio u mrežu. Britanci su odmah tražili od suca da ne prizna pogodak zbog toga što je pak navodno uguran rukom. Sudac nije ni označio da je pak ušao u gol nego je odmah tražio pregled snimke.

Nakon dugog pregledavanja i vijećanja, zgoditak je napokon priznat. Hrvati su sada imali minutu i pedeset sekundi za izjednačenje. Međutim, umjesto smirenog i učinkovitog napada, organizacija hrvatske igre naglo se raspala. Britanci su preuzeli igru u svoje ruke i sa samo četvoricom igrača u dva navrata ozbiljno zaprijetili protivničkim vratima. Prvo je Mosey u 55. minuti pucao iz neposredne blizine, a nešto kasnije Tomljenović je zaustavio tri uzastopna udarca Brooksa, O'Connora i Farmera, sve iz neposredne blizine. Minutu prije kraja Britanci su četvrtim pogotkom osigurali pobjedu. Cowley je prošao kroz sredinu i dao pak nalijevo do Lachowicza. "Bijela sedmica" je pucao iz zgloba, a Cowley lagano dodirnuo pak taman da zavara Tomljenovića i uđe u mrežu.

Velika Britanija je i po treći put svladala Hrvatsku i napravila prvi korak u pohodu na prvo mjesto. Domaći su prikazali svoju uobičajenu igru u kojoj četiri podjednake postave čvrstom i discipliniranom igrom prvo osiguraju svoja vrata, a potom jednostavnom igrom traže put prema vratima. Hrvati su se odupirali koliko su mogli no bilo je razvidno da nedostaje uigranosti, da nije bilo pripremnih utakmica ni tijekom sezone niti za vrijeme priprema. Da se u momčadi našao još koji profesionalac možda bi Hrvatska ugrabila i pokoji bod no time bi samo nastavili sa samozavaravanjem da se u hokeju bilo što može napraviti preko noći i improvizacijom.

 

Foto: IIHF /  Ian Offers, GBSC

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information