Reprezentacija

Turnir tek sada počinje

japan hrvatskaHrvatska je izgubila i drugu utakmicu na svjetskom prvenstvu u Belfastu. Od naših reprezentativaca uspješnija je bila momčad Japana koja je prošle sezone ispala iz divizije IA. Hrvati su se hrabro upustili u borbu s klizački jačim i puno uigranijim protivnikom. Japanci su bili strpljivi te su do kraja prve trećine s dva zgoditka stekli željenu prednost za nastavak susreta. Treći zgoditak Azijata spustio je raspoloženje hrvatskog sastava kojem nikako nije polazilo za rukom pronaći put do protivničke mreže. Pogodak s igračem više na početku posljednje trećine na trenutak je Hrvatima vratio nadu. Međutim, Japan je za samo minutu vratio razliku na tri gola i nastavio održavati sigurnu prednost sve do pred kraj susreta. U samoj završnici dvoboja Hrvatska je iskoristila prednost dvojice igrača više i ublažila poraz na sasvim prihvatljivih 4:2.

Japan - Hrvatska 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)

Belfast, SSE Arena, 24.4.2017.
Gledatelja: 351
Suci: Barcelo, Kavanagh i Suslov

Strijelci:

1:0 JAP Koizumi (Iwatsuki, Terao) 9'
2:0 JAP Sato S. (Tanaka, Sato H.) 17' PP1
3:0 JAP Tanaka (Sato S. Hashimoto) 27' PP1
3:1 HRV Sertich (Brine, Vedlin) 46' PP1
4:1 JAP Hirano (Minoshima, Haga) 47'
4:2 HRV Sertich (Rendulić, Perkovich) 59' PP2

Udarci na gol:
Japan 31
Hrvatska 31

Isključenja:
Japan 16 min
Hrvatska 14 + 10 (Rendulić) min

Japan: Fukufuji, Onoda - Haga, Minoshima, Hirano, Obara, Ueno - Ushu, Sato H., Takagi, Nakajima, Furuhashi - Kumagai, Hashimoto, Terao, Tanaka, Sato S. - Koizumi, Yamada, Nishiwaki, Iwatsuki, Nakayashiki. Izbornik: Suzuki

Hrvatska: Rosandić, Tomljenović - Sertich, Šilović, Perkovich, Brine, Jarčov - Jačmenjak, Vedlin, Rendulić, Blagus, Zanoški - Ljubić, Tadić, Miličić, Janković, Kanaet - Smolec, Brenčun, Mirić, Mikulić, Šakić. Izbornik: Sacilotto

Pobjeda Litve nad Estonijom u zadnjem susretu prvog kola od 3:0 ni po čemu nije iznenadila hrvatski tabor niti promijenila razmišljanja o turniru. Drugi protivnik Hrvatske, reprezentacija Japana, predstavljala je jednako veliki izazov kao i Britanci u prvom kolu. Japanci s Britancima dijele uz zemljopisne i dosta hokejaških sličnosti. Obje su reprezentacije gotovo u potpunosti sastavljene od igrača iz domaćih profesionalnih klubova. Kod Britanaca je bilo zastupljenih osam od ukupno deset klubova dok su japanski igrači članovi četiri japanska kluba u Azijskoj ligi koja broji ukupno devet klubova. Poput Britanaca, svi su Japanci profesionalci koji tijekom sezone odigraju pedesetak utakmica za svoje klubove. Razlika između dvije lige je u broju stranaca koje svaki klub ima. Britanski klubovi imaju po desetak stranih igrača, pretežito Kanađana i Amerikanaca koji u svojim momčadima imaju glavne uloge. Pretežito se radi o igračima koji nisu ni došli do AHL-a ili se tamo nisu dugo zadržali, a u EBEL-u ne bi bili u vodećim ulogama. Posljedično, većina britanskih reprezentativaca su u svojim klubovima članovi trećih ili četvrtih postava.

Japanski klubovi u Azijskoj ligi imaju po tri stranca (Korejanci i Kinezi se ne računaju u to ograničenje) pa su u pravilu ti Kanađani i Amerikanci kvalitetniji od britanskih. Jedan od vodećih napadača Azijske lige je bivši "medvjed" Murley. To znači da su najbolji japanski igrači također u vodećim ulogama u svojim klubovima što ih čini opasnijim protivnicima od Britanaca. Tjelesna razlika između Europljana i Azijata tjera Japance da se više oslanjanju na brzinu nego na masu te da posebno rade na tehnici i klizanju. Japanska reprezentacija je u prosjeku tri godine mlađa od britanske i daleko neiskusnija premda u svojim redovima ima nekoliko prekaljenih veterana.

Hrvatska je u odnosu na utakmicu prvog kola bila jača za Zanoškog koji se smjestio u drugi napad uz Rendulića i Blagusa. To je značilo da će se Miličić premjestiti u treću navalu s Jankovićem i Kanaetom. Mikulić i Šakić su s Mirićem činili četvrti napad. Budući da realno nismo imali većih izgleda u okršaju protiv Japana, bilo je za očekivati da će priliku za nastup dobiti i Rosandić kako bi stručni stožer mogao procijeniti s kojim vratarom ćemo ući u odlučujuće dvoboje za medalju. Hrvatska je izgubila sva tri posljednja tri službena okršaja s Japancima. Na svjetskim prvenstvima divizije I 2008. i 2009. izgubili smo s 3:0 i 7:1, a 2016. na predolimpijskom turniru u Sapporou poraženi smo s 3:0.

Suparnici su oprezno ušli u dvoboj tako da u početnim minutama nismo vidjeli previše prilika za pogotke. Nishiwaki je već u trećoj minuti napravio prekršaj pa su Hrvati dobili priliku da zaskoče favoriziranog protivnika. Japanci vjerojatno nisu očekivali kanonadu koja je uslijedila. Fukufuji je tijekom iduće dvije minute imao pune ruke posla. Udarci "bijelih" sijevali su sa svih strana no japanski veteran je pokazao zašto je svojevremeno branio i u NHL-u. Hrvati su zadržali napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu no prekršaj Perkovicha u šestoj minuti doveo je Japance u napadačku trećinu.

Sad je došao red na Azijate da zaspu protivnička vrata nizom udaraca. Rosandić se pokazao na visini zadatka te je zaustavljao jedan pak za drugim. Pritisak "crnih" potrajao je pune dvije minute, a najbliži pogotku bio je Tanaka kad je u osmoj minuti iz neposredne blizine pucao bekhendom. Poput Hrvata prije, i Japanci su zadržali napadački zamah poslije povratka isključenog igrača na ledu. Stvorili su još par prilika, a u devetoj minuti i zatresli mrežu. Terao je s lijeve strane prebacio pak poprijeko do Iwatsukija koji ga vraća u sredinu. Na pločicu je naklizao Koizumi i gromovitim je "bendijem" zakucao u mrežu prije nego što je Rosandić stigao reagirati.

Hrvatska je pokušala odgovoriti na protivničko vodstvo no Japanci su zadržali inicijativu pa su u idućih nekoliko minuta u više navrata zaprijetili hrvatskim vratima. Brzi japanski igrači okomitim su prodorima zadavali dosta poteškoća "bijelima", a kad bi  i naišli na prepreku, Japanci bi brzim i preciznim dodavanjima selili igru na drugi dio leda i ponovo osvajali prostor. Hrvati su tek ulaskom u drugi dio trećine uspjeli uspostaviti ravnotežu i stvoriti par prilika. Međutim, prekršaj Kanaeta osam minuta vratio je "crne" u napadačku trećinu. Hrvatska obrana se ovog puta učinkovitije suprostavila Japancima pa su tako "crni" ostali bez prigode za pogodak sve do povratka Kanaeta u igru.

Ravnopravnost na ledu nije dugo potrajala. U 16. minuti na klupu za kažnjene sjeda Mirić pa je Japan dobio i treću priliku s igračem više. Azijati su popravili svoju izvedbu i u kratkom roku par puta zaposlili Rosandića. Nije prošla ni minuta kazne za hrvatskog napadača, a pločica je ponovo odsjela u hrvatskoj mreži. Hiroto Sato je s plave linije predao pak nadesno prema Tanaki koji snažno puca prema vratima, a Sho Sato dodiruje pak u letu čime je zavarao hrvatskog vratara. "Bijeli" su u završnici trećine pokušali smanjiti zaostatak. Fukufuji je u par navrata zaštitio svoja vrata od čega izdvajamo udarac Blagus iz blizine nakon što ga je od iza gola uposlio Zanoški. Samo 16 sekundi prije odlaska na odmor, prekršaj Nakajime dao je priliku Hrvatima da nešto učine na početku drugog dijela susreta.

Hrvatska se baš nije najbolje snašla s igračem više jer je japanska obrana bila brža od pakova koje su si međusobno dodavali "bijeli". Netom po izjednačenju snaga na ledu Nakajima je pronašao usamljenog Shoa Satoa pred golom no strijelac drugog pogotka za "crne" je iz neposredne blizine promašio vrata. Nakon ovog bliskog susreta s pakom u mreži, Hrvati preuzimaciju inicijativu.  "Bijeli" su u više navrata gađali prema vratima pri čemu je Sertich u 24. minuti udarcem s plave linije pogodio Obaru od kojeg je pak skrenuo u prečku. Hrvatsku ofanzivu zaustavilo je isključenje Rendulića. Hrvatski napadač našao je za shodno glasno iznijeti svoje mišljenje o sudačkoj odluci za koje je kažnjen disciplinskom kaznom.

Nakon gubitka svog ponajboljeg napadača skoro pa do kraja trećine, samo 11 sekundi kasnije Hrvatska je pretrpjela još jedan udar. Sho Sato je s desne strane ubacio pak u sredinu odakle ga Nakajima skreće prema golu. Sertich je spriječio Tanaku pucati iz neposredne blizine no pak je došao do Hashimota koji puca iz blizine. Rosandić sjajno brani "betonom", ali pločicu uzima Sho Sato i vraća je pred gol odakle je Tanaka ubacuje u nebranjeni dio mreže. Hrvatska se sada našla u teškom položaju s tri gola zaostatka i Rendulićem u disciplinskoj kazni.

Nakon Rendulićevog prekršaja francuski je sudac pooptrio kriterij pa je u iduće četiri minute dosudio isto toliko prekršaja. Samo pola minute poslije pogotka na klupu za kažnjene sjeo je mladi Nakayashiki. Hrvatska je u iduće dvije minute samo jednom ozbiljnije zaprijetila no minutu poslije isteka kazne japanskom napadaču, na njegovo je mjesto sjeo Kumagai. Nisu Hrvati pravo ni uzeli pak, a već je isključen Brine. "Crni" su bili nešto poduzetniji u igri četvorice protiv četvorice no prekršaj Perkovicha u 32. minuti ostavio je Japance s igračem više.

Prizor s hrvatske klupe za kažnjene bio je obeshrabrujući. Jedan do drugog, sjedili su Rendulić, Brine i Perkovich. Japanci su odlično shvatili da bi četvrti pogodak dokrajčio hrvatski otpor pa su navalili iz sve snage. Rosandić se našao pod paljbom, ali je izdržavao sve udarce. Azijati su na 14 sekundi imali i dvojicu igrača više no nisu stigli ništa učiniti. Jedan po jedan, hrvatski su se napadači (izuzev Rendulića) vratili na led i velika je japanska prilika propala. Hrvati su na krilima uspješne obrane isprva imali više od igre no kako se približavala završnica, bolje pripremljeni Japanci su opet preuzeli inicijativu.

Rosandić je pohvatao nekoliko pakova upućenih prema njegovoj mreži no početkom zadnje minute višak igrača na ledu uzrokovao je novo isključenje za Hrvate. Naši su se uspjeli obraniti no u posljednoj trećini valjalo je izdržati više od minute. Japanci nisu bili previše opasni u preostalom vremenu hrvatske kazne. Početne minute zadnje trećine protekle su u ravnopravnoj igri, a onda je prekršaj Minoshime u 45. minuti dao "bijelima" posljednju priliku za hvatanje priključka. Hrvati su potrošili veći dio prve minute na razmještaj po napadačkoj trećini i traženje prostora za udarac. Čim se sve namjestilo, pak se zakoprcao u mreži.

Rendulić je s plave linije dao pak nalijevo do Vedlina koji topovskim udarcem pogađa Zanoškog pred golom. Pak se odbija do Serticha koji udarcem iskosa s lijeve strane pogađa nebranjeni dio mreže. Radost naših nije bila dugog vijeka. Već u idućoj minuti Japan je ponovo imao tri gola razlike. Hirano je opalio "bendi" s plave linije i na trenutak se učinilo kako je Rosandić ukrotio pak no on mu se nekako izmigoljio kroz noge i počeo kliziti prema crti. Brine je pokušao ispucati pak, ali je zapravo istovremeno zasmetao Rosandiću i dodatno pogurnuo pak u gol.

Prekršaj Furuhashija u 49. minuti ostavio je Hrvatsku s igračem više. Da su kojim slučajem "bijeli" iskoristili brojčanu prednost imali bi desetak minuta za jurnjavu za izjednačenjem. Međutim, Japanci su dobro obavili svoju zadaću te su sačuvali svoju mrežu i potrošili dvije minute. Devet minuta prije kraja trećine Hrvati su shvatili da je utakmica izgubljena pa je tempo igre drastično pao. I jedni i drugi samo su čekali da prođe vrijeme bez bilo kakvih pokušaja da se ozbiljnije ugroze protivnička vrata. Kad se već činilo da ćemo u "ubijanju vremena" dočekati i kraj susreta, uzastopna isključenja Yamade i Iwatsukija u razmaku od samo 14 sekundi dale su priliku Hrvatskoj da kaže zadnju riječ u utakmici.

"Bijelima" je trebalo pedesetak sekundi s dvojicom igrača više prije nego što su brojčanu prednost pretvorili u pogodak. Perkovich je iz lijevog kuta vratio pak Sertichu u sredini koji odigrava dupli pas s Rendulićem na desnoj strani i potom udarcem iz zgloba pogađa stativu od koje se pak odbio u mrežu. Hrvatskoj je ostalo još više od minute s igračem više no nije uspjela postići još koji pogodak čime bi "zakuhala" neizvjesnu završnicu.

Gledano statistički, Hrvatska je izgubila od Japana sa samo dva gola razlike pri izjednačenom broju udaraca. Na prvi pogled bi se moglo reći kako je utakmica mogla završiti i hrvatskom pobjedom. Međutim, ne bi se trebali zavaravati i žaliti za izgubljenim bodovima. Od deset međusobnih utakmica Japan bi dobio barem osam, ako ne i više. Japanci su bolji klizači i tehničari, brži su i uigraniji i fizički su odlično pripremljeni. Svaki od njihovih igrača prošao je kroz jednako zahtjevnu sezonu pa je, uz pokoju nijansu, sasvim svejedno koja je postava na ledu, što u hrvatskoj reprezentaciji sasvim sigurno nije slučaj. U druge dvije utakmice dana Litva je pregazila Nizozemsku s 8:0, a Velika Britanija je poučena zagrebačkim iskustvom sigurno svladala Estoniju s 5:1.

Hrvati su iza sebe ostavili utakmice s dvojicom najjačih suparnika koji će međusobno odlučiti o zlatnoj medalji. Izbornik Sacilotto konačno je mogao svojim očima vidjeti tko od njegovih igrača što može uraditi na ovoj razini i sada mu preostaje u iduće tri utakmice prvo osigurati opstanak, a nakon toga krenuti i po medalju. Po dosad viđenom, Nizozemska u ovom sastavu ne bi trebala predstavljati prepreku no bilo bi je dobro svladati što većom razlikom. Naime, Nizozemci očekuju dolazak nekolicine svojih igrača iz Tilburga za posljednju utakmicu s Estonijom. Dogodi li nam se kakav kiks pa dođe do zatvaranja kruga s Nizozemskom i Estonijom, gol razlika bi mogla biti odlučujuća. No, odigraju li naši u skladu s mogućnostima, ni Estonci ni Litvanci ne bi smjeli imati izgleda protiv ove hrvatske reprezentacije.

 

Foto: IIHF

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information