Reprezentacija

Poraz kojeg se moglo izbjeći

hrv estHrvatska je po prvi put podbacila na svjetskom prvenstvu divizije IB. U dvoboju četvrtog kola protiv Estonije, Hrvati su pokazali većinu svojih mana, a malo koju vrlinu. Bez obzira što u sastavu i igri Estonaca nije bilo nepoznanica, hrvatska se reprezentacija rano našla u zaostatku. Protivnički sastav je održao minimalno vodstvo sve do završetka trećine. Grubi prekršaj Estonaca s kraja prve trećine zbog kojeg su ostali pet minuta s igračem manje omogućio je Hrvatima izjednačenje na početku drugog dijela susreta. Prije nego što je dvoboj dosegnuo sredinu, Estonija je u kratkom razmaku dvaput zatresla mrežu. Ulaskom u drugih deset minuta druge trećine Hrvatska se približila na gol manjka, a u završnici trećine i izjednačila. Na samom početku posljednje trećine Estonci se vraćaju u vodstvo koje su sačuvali sve do kraja.

Hrvatska - Estonija 3:4 (0:1, 3:2, 0:1)

Belfast, SSE Arena, 28.4.2017.
Gledatelja: 922
Suci: Barcelo, Nemeth i Suslov

Strijelci:

0:1 EST Makrov (Lahesalu, Rooba) 6' PP1
1:1 HRV Blagus (Jačmenjak, Rendulić) 23' PP1
1:2 EST Rooba (Novikov, Petrov) 27'
1:3 EST Sibirtsev (Andrejev, Titarenko) 29'
2:3 HRV Kanaet (Rendulić, Jačmenjak) 31'
3:3 HRV Rendulić (Blagus) 39' PP1
3:4 EST Makrov (Rooba) 41'

Udarci na gol:
Hrvatska 35
Estonija 25

Isključenja:
Hrvatska 4 min
Estonija 15 + 20 (Vasjonkin) min

Hrvatska: Tomljenović, Rosandić - Sertich, Šilović, Miličić, Perkovich, Zanoški - Ljubić, Tadić, Rendulić, Blagus, Kanaet - Jačmenjak, Vedlin, Mikulić, Janković, Jarčov - Smolec, Brenčun, Mirić, Brine, Šakić. Izbornik: Sacilotto

Estonija: Koitmaa, Šumihhin - Lahesalu, Švarőgin, Rooba, Embrich, Makrov - Ossipov, Petrov, Titarenko, Andrejev, Sibirtsev - Kettunen, Sorokin, Parras, Petrov, Gornostajev - Novikov, Vasjonkin, Ljubobratets, Arrak, Fursa. Izbornik: Tupamäki

Na kraju trećeg dana turnira Velika Britanija svladala je Litvu s 5:2 čime je zajedno s Japanom ostala u trci za prvo mjesto. Litvanci su u prvo utakmici četvrtog kola izgubili i od Japana sa 6:2 pa im je tako u dohvatu ostala samo brončana medalja. Idući hrvatski protivnik, Estonija, izgubila je prve tri utakmice protiv Estonije, Velike Britanije i Japana. Estonci su protiv Hrvatske tražili bodove s kojima bi povećali izglede u borbi za opstanak.

Estonija je u Belfast stigla s neuravnoteženim sastavom. Vodeći igrači momčadi poput profesionalaca Roobe iz Liige i Makrova iz poljskog prvenstva nalazili su se u prvom napadu i upravo se od njih očekivalo da budu prevaga u odlučujućim susretima. Preostali napadači većinom su bili članovi nižerazrednih skandinavskih liga s nekoliko mlađih i perspektivnih igrača. Obranu je predvodio veteran Lahesalu koji se s gotovo 40 godina nalazi u smiraju karijere, a društvo su mu pravili veterani i mladići iz domaćih ili nižerazrednih stranih klubova.

Hrvatska je poslije uvodnih poraza protiv Velike Britanije i Japana u kojima nije izgledala loše osvojila očekivane bodove protiv drugorazredne Nizozemske. U posljednja dva kola Hrvati su protiv Estonije i Litve trebali dokazati jesu li sposobni ponoviti uspjeh iz Vilniusa 2014. i osvojiti medalju. Izbornik Sacilotto na raspolaganju je imao sve igrače i učinak iz sljedeće dvije utakmice imao je pokazati koliko dobar posao je obavljen u odabiru igrača, taktike i pripreme za svjetsko prvenstvo.

Suparnici su u dvoboj ušli ravnopravno. U uvodnim minutama vidjeli smo nekoliko prigoda na obje strane, a krajem četvrte minute prekršaj Šakića daje brojčanu prednost Estoncima. Međutim, prvu priliku imao je Zanoški koji je na svom nekadašnji način pobjegao protivničkoj obrani i izašao sam pred Koitmu no nije bio precizan. "Bijeli" su ubrzo vratili igru u napadačku trećinu i početkom šeste minute zatresli hrvatsku mrežu. Tomljenović je nakon tri uzastopne obrane ostao ležati na ledu, a njegovi suigrači potpuno izvan položaja.

Rooba je potom s desnog krila vratio pak na plavu liniju do Lahesalua. Iskusni branič fintirao je udarac, a onda dao pak nalijevo do usamljenog Makrova koji zakucava pak u nebranjenu mrežu. Hrvati su već navikli stizati Estonce pa ih vodeći pogodak protivnika nije izbacio iz ravnoteže. Naši su reprezentativci u idućih nekoliko minuta u par navrata zaprijetili estonskom čuvaru mreže no protivnik je odgovorio u devetoj minuti kad se pred hrvatskim vratima našao Gornostajev. Momčad s Baltika je potom preuzela inicijativu pa je Hrvatska na neko vrijeme bila prisiljena na obranu.

Od sredine prvog dijela susreta Hrvatska pokreće novu ofanzivu. Koitmaa je imao nekoliko prilika za isticanje, a pritisak "crvenih" doveo je u 12. minuti do isključenja Švarőgina. Hrvatska nije bila bez prilika tijekom dvije minute s igračem više, ali joj nije pošlo za rukom brojčanu prednost pretvoriti u zgoditak. Izjednačenjem snaga na ledu Estonci preuzimaju igru u svoje ruke. Hrvati su ponovo morali odustati od jurnjave za izjednačenjem. Tomljenović je skupio još nekoliko obrana i postalo je jasno da će "crveni" izjednačenje tražiti tek u nastavku susreta.

U samoj završnici trećine Vasjonkin je žestoko zakucao Brinea u ogradu. Napadač Hrvatske ostao je neko vrijeme ležati na ledu, ali se naposljetku uspio pridignuti i samostalno napustiti led. Do tada je Vasjonkin već bio kažnjen disciplinskom kaznom igre. Ljubobratets je sjeo na klupu za kažnjene na kojoj će sjediti idućih pet minuta igre. Tijekom prvih 74 sekunde kazne do kraja prve trećine Hrvatima ništa nije polazilo za rukom pa se na odmor otišlo s minimalnim zaostatkom.

"Crveni" su u nastavak susreta ušli odlučni da makar jednom zatresu mrežu u pet minuta s igračem više. U prve dvije  minute druge trećine uputili su nekoliko udaraca prema Koitmi no protivnik se organizirano branio i sve se više nametao dojam da će se Hrvatska poprilično namučiti da dobije ovu utakmicu. Napokon u 23. minuti Rendulić je s lijeve strane vratio pak na plavu liniju do Jačmenjaka koji tuče "bendijem" prema vratima. Koitmaa je odbio pak, ali ravno do Blagusa koji s desne strane udarcem iz prve "probija" estonskog vratara.

Hrvati su na krilima izjednačujućeg pogotka izveli još nekoliko napada u kojima su pokušali preokrenuti omjer. Estonci su imali poteškoća u odbijanju hrvatskih naleta pa je u 25. minuti prekršaj Furse ponovo ostavio "crvene" s igračem više. Hrvati su žestoko pritisnuli "bijele". Udarci su sijevali sa svih strana i estonska obrana se počela lomiti. Vedlin je u 26. minuti imao priliku ubaciti pak u nebranjeni dio mreže, ali mu to nije pošlo za rukom. Estonija se ipak uspjela nekako obraniti, a samo pola minute kasnije pak se našao u hrvatskoj mreži.

Rooba je primio pak na svojoj plavoj liniji i potom pohitao po desnom krilu. Preklizao je svog čuvara i izašao sam pred gol. Varkom tijela oslobodio se i vratara te bez poteškoća poslao pak u nebranjenu mrežu. Ovakve pogotke jedna reprezentacija u diviziji IB ne bi smjela primati. Prije nego što su Hrvati bilo što stigli učiniti, Estonci su otišli na dva gola razlike. Andrejev se našao iza gola i bez obzira što su kraj njega stajala čak dvojica "crvenih" uspio je izvesti "varaždinca". Uporni Estonac došao je opet do paka usprkos trojici Hrvata što su ga bili opkolili. Pak se odbio od Tomljenovića do usamljenog Sibirtseva koji iz neposredne blizine bekhendom šalje pak pod prečku.

Upravo je nevjerojatno koliko su pasivni hrvatski igrači bili u neposrednoj blizini vlastitog gola. Umjesto da su čvrstinom pa ako treba i prekršajem, "počistili" protivnika oni su pasivno promatrali kako Estonci iz trećeg pokušaja pogađaju mrežu. Tako se jednostavno ne igra za reprezentaciju na svjetskom prvenstvu! Dvije minute kasnije Hrvatska je uspjela smanjiti zaostatak i zadržati izglede za povoljan ishod utakmice. Rendulić je primio pak u napadačkoj trećini te se prebacio sdesna na lijevu stranu i pucao bekhendom. Koitmaa odbija pak, ali samo do Kanaeta koji iz neposredne blizine ubacuje pak u nebranjeni dio mreže.

Ponadali smo se kako bi ovaj pogodak mogao potaknuti Hrvate da napokon preuzmu igru u svoje ruke i ponove uspjehe iz Zagreba i Eindhovena kad smo nakon početnih zaostataka sigurno privodili utakmice pobjedonosnim ishodima. Međutim, dogodilo se suprotno. Estonci su zagospodarili ledenom plohom pa su se "crveni" idućih nekoliko minuta branili ne bi li zadržali netom uspostavljeni priključak s protivnikom. Budući da se Brine nije više vraćao u igru, tek uigrane napadačke trojke morale su se ispremiješati. Miličić, Perkovich i Zanoški činili su sasvim novu liniju, dok je Kanaet zamijenio Zanoškog u drugoj navali. Janković je s Mikulićem i Jarčovom činio treći napad, a četvrta navala je ionako rijetko ulazila u igru kao cjelina.

Ulaskom u završnicu trećine Hrvati uspostavljaju ravnotežu, ali istovremeno je pao i tempo igre. Prekršaj Sorokina u 37. minuti dao je "crvenima" priliku za poravnanje. Dugo su hrvatski hokejaši kombinirali po napadačkoj trećini tražeći priliku za udarac. Kazna se primicala kraju, a Koitmaa je samo jednom morao intervenirati. Dvije minute prije kraja trećine, Jačmenjak se našao u desnom kutu i vratio pak do Blagusa koji pronalazi usamljenog Rendulića na lijevoj strani. Jedini hrvatski igrač koji je nastupio u NHL-u udarcem je iz prve, poput Makrova u prvoj trećini, zakucao pločicu u nebranjenu mrežu.

Na drugi odmor pošlo se u rezultatskoj ravnoteži pa su hrvatski navijači očekivali da će "crveni" u posljednjoj trećini napokon postaviti stvari na svoje mjesto i upisati pobjedu koja bi Hrvatsku smjestila u borbu za brončano odličje. Međutim, tek što je zadnja trećina počela, Estonija se vratila u vodstvo. Rooba je uzeo pak u svojoj trećini i uočio Makrova na deset metara iza hrvatskih braniča. Preciznim dodavanjem "izbacio" je estonskog veterana samog pred gol nakon čega je uslijedio snažan udarac iz zgloba koji zakucava pak u rašlje.

Hrvatska je ponovo morala juriti rezultat. "Crveni" su krenuli u ofanzivu i vrlo brzo su zagospodarili ledenom plohom. Sve do sredine posljednje trećine igralo se pretežito na polovici Estonije. "Bijeli" su discipliniranom i požrtvovnom obranom trošili vrijeme i ometali Hrvate u organizaciji napadačkih akcija. Kad bi naši i uputili koji udarac prema golu, sigurni Koitmaa bio je na mjestu. Naleti "crvenih" zaustavili su se tek u 51. minuti kad su suci uhvatili naše s viškom igrača na ledu.

Estonci nisu imali poteškoća u kontroli igre s igračem više no njihovi udarci redom su promašivali vrata tako je po isteku kazne broj udaraca prema Tomljenoviću ostao nepromijenjen. Hrvatska je obnovila svoju premoć i ubrzo je ostala s igračem više zbog prekršaja Kettunena u 54. minuti. Estonska vrata našla su se pod opsadom. Hrvati su tukli iz svakog mogućeg položaja no pak nikako nije htio u mrežu. Vrijeme je isticalo i željeni bodovi bili su sve dalje. Deset sekundi po izjednačenju snaga na ledu, prekršaj pravi Makrov.

Ako je postojalo vrijeme za pola minute predaha, onda je to bio trenutak. Četiri minute do kraja susreta, gol manjka i čovjek viška. Međutim, hrvatski stručni stožer odlučio je čuvati svoj potez za "zadnji štih". Kako to obično biva, Hrvati u svojoj posljednjoj prilici za povratak u utakmicu nisu odigrali ništa. Dvije su minute prošle, a Koitmaa je samo jednom morao intervenirati za sigurnost svoje mreže. Posljednje dvije minute prošle su za tren, a Tomljenovićev izlazak s gola bio je potpuno besmislen. Da su Estonci pogodili praznu mrežu samo bi otežali hrvatske izglede da u posljednjem kolu ipak osvoje medalju.

Poraz od Estonije svakako je razočaravajući za hrvatski hokej. Nerealna procjena vlastitih mogućnosti dovela je do optimističnih očekivanja pred dvoboje s Velikom Britanijom i Japanom koji su u svakom pogledu bili favoriti protiv Hrvata. Nizozemska je srećom došla s drugom momčadi protiv koje je bilo dovoljno odigrati šezdeset sekundi na visokoj razini. Međutim, kad je trebalo odigrati zrelo i na najboljoj mogućoj razini, hrvatski su hokejaši podbacili u svakom pogledu i u obrambenoj i u napadačkoj igri. Srećom, nije sve izgubljeno. Ispasti ne možemo, kako god završila utakmica između Estonije i Nizozemske, a pobjeda od dva razlike protiv Litve donosi Hrvatskoj brončano odličje.


 

Foto: IIHF

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information