Reprezentacija

Australija se vraća na scenu

Australia23Hrvatska reprezentacija je na posljednjem svjetskom prvenstvu divizije IIA osvojila tek treće mjesto pa se nije uspjela uvrstiti u viši razred natjecanja. Domaćin turnira divizije IIA ove godine je Španjolska, a u Madridu će se sredinom travnja okupiti šaroliko društvo. Uz domaćina i našu reprezentaciju, snage će odmjeriti reprezentacije Australije, Islanda, Izraela i Gruzije. Prvi protivnik Hrvatske bit će Australija, reprezentacija koja je prošle godine odustala od nastupa u Zagrebu zbog straha, da li vlade ili saveza, svejedno, od koronavirusa. IIHF je Australcima sačuvao mjesto u diviziji IIA bez obzira što su sve druge reprezentacije normalno doputovale u Zagreb. Australiju je preustroj svjetskih prvenstava zatekao u diviziji IB, ali su "klokani" odmah ispali u niži razred natjecanja. U diviziji IIA su, s izuzetkom 2016. kad su igrali u diviziji IIB, ostali sve do danas. Posljednji put su na svjetskom prvenstvu nastupili još 2019. u Beogradu gdje su osvojili brončanu medalju iza Srbije i Hrvatske.

Australci su u Beograd kao osvajači srebrne medalje na prethodnom svjetskom prvenstvu pa su time bili i jedan od favorita za prvo mjesto. Međutim, momčad s najmanjeg kontinenta nije dobro započela turnir. Isprva je sve bilo u skladu s očekivanjima. Australija je nakon tri minute igre imala dva pogotka prednosti, a do sredine prve trećine je postigla još jedan pogodak. Belgijski je izbornik pozvao pola minute predaha tijekom koje je zasigurno svojim igračima prokrijumčario galski čarobni napitak. Belgijanci su potom preuzeli igru u svoje ruke, ali im nije pošlo za rukom pronaći put do mreže. U nastavku susreta se vodila ravnopravna borba u kojoj su mreže mirovale sve do sredine druge trećine. Australci su tada napravili dva prekršaja za redom što je Belgija iskoristila za dva uzastopna zgoditka u razmaku od 47 sekundi. Omjer se do kraja trećine nije mijenjao no Belgijanci su u prvoj minuti posljednje trećine izjednačili. Suparnici su do kraja trećine vodili ravnopravnu borbu u kojoj su više vodili računa o svojoj mreži nego o protivničkoj. Budući da do odluke nije dišlo u šezdeset minuta morao se igrati produžetak u kojem su Belgijanci bili spretniji i došli do drugog boda.

Australija se u drugom kolu sučelila Srbiji koja je još slavila pobjedu nad Hrvatskom prvog dana turnira. "Klokani" su primili pogodak već u četvrtoj minuti, ali su ubrzo uspostavili ravnotežu u igri. Australci su sredinom trećine izjednačili pogotkom s igračem manje, a na prvi odmor su pošli s minimalnim vodstvom. Obje momčadi su u nastavku susreta zaigrale otvorenije pa se broj prigoda uvećao. Australija je u prvom dijelu trećine iskoristila igrača više za povećanje vodstva nakon čega je održavala prednost. U završnici trećine "klokani" su izdržali pet minuta s igračem manje i podigli samopouzdanje pred posljednju trećinu. Srbija je u posljednjoj trećini imala više od igre, ali joj nije pošlo za rukom preokrenuti omjer. Australija je pobjedom od 3:1 zasjela na drugo mjesto u poretku.

Poslije dana odmora, Australija se u derbiju kola namjerila vodećoj, dotad neporaženoj Španjolskoj. Australci su se nametnuli protivniku već u prvoj trećini, ali su poveli tek kad su Španjolci u drugom dijelu trećine ostali s dvojicom igrača manje. "Klokani" su na prvi odmor pošli s minimalnom prednosti, a u nastavku dvoboja su se morali braniti od razgoropađenih Španjolaca. Australija se uspješno branila, a u prvom dijelu trećine je pogotkom s igračem manje povećala prednost. Španjolska je i dalje napadala, ali je u zadnjoj minuti pred odmor primila još jedan pogodak. Australci su i posljednju trećinu proveli u podređenom položaju, ali su izdržali sve nalete protivnika te u završnici dvoboja postavili konačnih 4:0.

Pobjeda nad Španjolskom je vinula Australiju na čelo poretka. "Klokani" su s velikim samopouzdanjem čekali okršaj četvrtog kola protiv Kine koja nije imala nijedan bod na računu. Međutim, Kinezi su se odlično suprostavili Australcima pa su poslije dvadeset minuta ravnopravne borbe mreže mirovale. Australija je u nastavku dvoboja pojačala tempo no Kina je povela u prvom dijelu trećine. "Klokani" su pola minute kasnije izjednačili nakon čega su nastavili s općom ofenzivom. Kina se i dalje učinkovito branila, a onda je sredinom druge trećine ponovo prešla u vodstvo. Unatoč velikom broju prigoda, Australci nisu uspjeli poravnati prije drugog odlaska na odmor. Odnos snaga se nije promijenio ni u zadnjoj trećini. Australski naleti urodili su plodom tek sredinom trećine. Neizvjesnost je potrajala sve do završnice trećine kad su "klokani" iskoristili prednost dvojice igrača više za pobjedonosni pogodak. Australija se u posljednjem kolu sučelila Hrvatskoj o čemu ćemo detaljnije dalje u tekstu.


Finski stručnjak Matti Luoma je tri godine bio pomoćnik izbornika australske reprezentacije prije nego što je strah od koronavirusa nametnuo trogodišnju stanku. Luoma je ove sezone napredovao na mjesto izbornika te je za povratnički nastup Australije na svjetskom prvenstvu odabrao 22 igrača koji su velikom većinom članovi domaćih klubova. Većina igrača su rođeni Australci, ali petorica su porijeklom iz Sjeverne Amerike ili Europe. Zanimljivo je da su čak desetorica debitanti. Australsko prvenstvo (Australian Ice Hockey League) je u posljednjoj sezoni prije velepošasti koronavirusa obuhvatilo osam klubova, a naslov prvaka pripao je Sydney Bearsima kojima je to bio treći naslov. Uslijedila je stanka od dvije godine tijekom kojih nije bilo prvenstva, a prošlog ljeta se natjecanju vratilo samo šest momčadi, dok su preostali klubovi igrali prijateljske utakmice. Nakon redovnog dijela od 20 utakmica najuspješnija je bila Canberra Brave. Četiri najuspješnija kluba su se uvrstila u završnicu u kojoj se igralo polufinale i finale na jednu dobivenu utakmicu. Naslov prvaka pripao je Canberri Brave, klubu koji je u devet godina postojanja osvojio dva naslova. Ovog ljeta bi se u AIHL-u trebalo natjecati rekordnih deset klubova. U ligu su se vratili Perth i Adelaide, Central Coast Rhinos je nakon 14 godina obnovio aktivnost, a Brisbane je dobio novi klub. Prvenstvo bi trebalo početi 15. travnja, a završiti u kolovozu. Pouka za neke od vodećih ljudi hrvatskog hokeja je da nema napretka u "tramvaj ligama" i zatvaranju na Velesajam. Ako Australci mogu imati transkontinentalnu ligu od deset klubova tko ima pravo reći da Hrvati nisu u stanju doklizati do Maribora ili Novog Sada?


Mjesto prvog vratara vjerojatno će pripasti visokom i snažnom Anthonyju Kimlinu. Za reprezentaciju je debitirao još 2010. a do sada je nastupio na osam svjetskih prvenstava na kojima je branio na 36 utakmica. Najbolji je učinak imao na posljednjem turniru u Beogradu na kojem je zaustavio 94,4% udaraca. Iskusni vratar je član Sydney Bearsa za koje brani od 2016., a najbolju sezonu je imao prije pet godina kad je skupio 92,0% obrana. Prošle sezone je 33-godišnji vratar bio pričuva pa je branio na samo četiri utakmice. U pričuvi će biti 26-godišnji Charles Smart kojem će turnir u Madridu biti peto svjetsko prvenstvo. Unatoč dugom reprezentativnom stažu, branio je na samo dvije utakmice i to još 2016. u diviziji IIB. Član je Newcastle Northstarsa za koje je samo 2017. bio prvi vratar kad je skupio 88,0% obrana. Prošle sezone je bio pričuva tijekom redovnog dijela prvenstva te je na šest utakmica zaustavio 90,2% udaraca, ali se nametnuo u doigravanju u kojem je branio na sve tri utakmice i skupio 91,2% obrana.

Najduži staž u reprezentaciji među braničima ima Jamie Woodman. Visoki i snažni 28-godišnjak je nosio australski dres na tri posljednja svjetska prvenstva na kojem je njegova reprezentacija nastupila. U 15 odigranih utakmica upisao je ukupno 5 bodova.  Član je Perth Thundera koji se u sljedećem prvenstvu vraća u AIHL. U najvišem razredu australskog hokeja odigrao je 152 utakmice na kojima je postigao 58 bodova. Prošle sezone je odigrao dvije utakmice na posudbi u Canberri te je branio boje Adelaidea u ligi PHL koja se igrala usporedno s AIHL-om za klubove i igrače koji zbog ograničenja u borbi protiv koronavirusa nisu mogli sudjelovati u AIHL-u. Odigrao je 15 utakmica u kojima je upisao 12 bodova. Na svjetskom prvenstvu 2019. u Beogradu je nastupio i Robert Haselhurst. Omaleni, ali čvrsti 30-godišnjak iza sebe ima dva svjetska prvenstva na kojima je postigao 5 bodova u 10 utakmica. Godinama je branio boje Pertha, ali je prošle sezone prešao u Sydney Bearse, jer je Perth morao odustati od nastupa u prvenstvu. U AIHL-u je odigrao 182 utakmice na kojima je upisao čak 141 bod, a prošle sezone je postigao 12 bodova u 13 utakmica za "medvjede".

Neobično je da netko s 29 godina debitira u reprezentaciji no australski hokej je neobičan sam po sebi, jer djeluje u vrijeme kad golema većina hokejaša ljetuje, a dvogodišnja stanka je unijela dodatni nered. Tim Newmark će u Madridu prvi put nastupiti za seniorsku reprezentaciju. Omaleni, ali čvrsti branič ima nešto iskustva igranja u Europi. Nastupao je u francuskoj trećoj i švedskoj četvrtoj ligi u kojoj je prošle sezone upisao jednu asistenciju u 24 utakmice za Hisingens. U AIHL-u je odigrao ukupno 64 utakmice na kojima je postigao 51 bod. Preko ljeta branio boje Sydney Bearsa za koje je u 16 utakmica postigao 20 bodova. Dres "medvjeda" nosit će i u nadolazećem prvenstvu. Najmlađi u obrani Australije je 21-godišnji Ethan Hawes. Nastup u Madridu bit će mu prvi u seniorskoj reprezentaciji, ali je prošle sezone u dresu mlade reprezentacije postigao 12 bodova u 6 utakmica divizije III. Visoki branič je tijekom sezone igrao u kanadskoj juniorskoj ligi VIJHL u kojoj je postigao 27 bodova u 49 utakmica za Oceanside Generals. Još se ne zna hoće li ljeto provesti u AIHL-u no prošle sezone je postigao 18 bodova u 19 utakmica za Newcastle Northstars.

Najopasniji australski napadač trebao bi biti 31-godišnji Wehebe Darge. Za reprezentaciju je debitirao još 2010. i odmah se predstavio sa 6 bodova u diviziji II. Nastupio je na sedam svjetskih prvenstava na kojima je postigao 46 bodova u 35 utakmica. Najuspješniji nastup imao je 2016. u diviziji IIB kad je upisao čak 24 boda. Posljednji put je australski dres nosio 2019. u Beogradu gdje je zabilježio 3 boda. Tijekom duge karijere nastupao je u finskoj četvrtoj, Be-Ne ligi, engleskoj i francuskoj drugoj ligi gdje je još 2018 postigao 13 bodova za Caen. U domaćem prvenstvu je odigrao ukupno 250 utakmica na kojima je postigao 419 bodova. Prošlog ljeta je osvojio naslov prvaka s Canberrom u koji je ugradio 54 boda u 19 utakmica kao prvi strijelac lige. U novom prvenstvu će nositi dres Newcastle Northstarsa. Najbliži po stažu u reprezentaciji mu je 28-godišnji Cameron Todd. Prvi nastup za Australiju je zabilježio 2013. kad je postigao 4 boda u diviziji IIA. Iza sebe ima sedam svjetskih prvenstava na kojima je postigao 45 bodova u 35 utakmica. Najučinkovitiji je bio 2016. u diviziji IIB kad je postigao 21 bod. Na posljednjem nastupu 2019. u Beogradu je upisao tri asistencije. Tijekom karijere je jednu sezonu proveo u švedskoj četvrtoj ligi, poslije čega je četiri godine nastupao u američkoj studentskoj ligi ACHA. U domaćem prvenstvu je postigao 121 bod u 132 utakmice, a trenutno je član Sydney Ice Dogsa za koje je prolog ljeta postigao 23 boda u 20 utakmica.

U redovima australske reprezentacije u Beogradu je bio i Robert Malloy. Iskusnom 36-godišnjaku je to bilo peto svjetsko prvenstvo, pri čemu je odigrao ukupno 25 utakmica na kojima je postigao 26 bodova. Podrazumijeva se da je najučinkovitiji bio 2016. na turniru divizije IIB na kojem je upisao 11 bodova. Na svom posljednjem svjetskom prvenstvu u 2019. postigao je tri boda. U svojim mladim danima igrao je američku studentsku ligu NCAA III, ali poslije toga je ostao vjeran domaćem prvenstvu. U AIHL-u je odigrao ukupno 240 utakmica na kojima je postigao 268 bodova. Igrao je nekoliko godina Sydney Ice Dogs, a potom je šest godina bio vjeran Newcastle Northstarsima za koje je prošlog ljeta postigao 37 bodova u 22 utakmice. Na ljeto će braniti boje povratnika u ligu Central Coast Rhinosa. Casey Kubara je uz Dargea prošlog ljeta bio drugi najbolji strijelac AIHL-a s ukupno 53 boda koja je ugradio u naslov prvaka Canberre. Za klub iz glavnog grada Australije igra još od 2016. pa je sudjelovao u osvajanju oba naslova prvaka u riznici Bravea. Ukupno je u AIHL-u odigrao 116 utakmica na kojima je postigao 171 bod. Za Australiju je debitirao još 2015., ali od tada ovaj 27-godišnjak više nije navlačio australski dres u kojem nije zabilježio nijedan bod. Zanimljivo je da će s njim u Madrid zajedno doputovati i njegova braća branič Bayley i napadač Tyler.

Australija je useljenička država pa ne čudi da u svojoj reprezentaciji ima igrače rođene u hokejaški razvijenijim zemljama. Vadim Virjassov je rođen 1986. u tadašnjoj sovjetskoj republici Estoniji pa je u svojoj karijeri igrao za latvijske, estonske, ruske i finske klubove prije nego što je otišao "dolje ispod". U dresu Rige je bio prvak Latvije u 2005., dok je s Vikingom osvojio naslov prvaka Estonije u 2014. Član je Melbourne Knightsa za koje je prošlog ljeta postigao 24 boda u 18 utakmica. Ukupno je u AIHL-u odigrao 194 utakmice na kojima je postigao 175 bodova. Iza sebe ima tri nastupa na svjetskim prvenstvima od čega dva za Estoniju u čijem dresu je postigao 6 bodova u 10 utakmica. Za svoju novu domovinu je debitirao u Beogradu 2019. gdje je upisao 4 boda. Drugi useljenik kojeg izdvajamo je Tomaš Landa, rođen 1983. u češkom hokejaškom gradu Kladnu. U svojoj rodnoj domovini je uglavnom branio boje trećeligaša Řisutyja za kojeg je postigao 370 bodova u 391 utakmici. Prvi put je u Australiji zaigrao još 2007., a od 2015. igra isključivo u AIHL-u. U australskoj ligi je odigrao 181 utakmicu na kojoj je upisao 312 bodova. Premda su najbolji dani iza njega, prošle sezone je bio peti ukupno, a treći najbolji australski strijelac u ligi s 44 boda u 20 utakmica za Newcastle i Sydney Bears. U dresu "medvjeda" će nastupiti i u novoj sezoni nakon debitanstskog nastupa za svoju novu domovinu.


Hrvatska je posljednji put protiv Australije igrala na svjetskom prvenstvu divizije IIA u Beogradu. Kao što smo vidjeli, Australci su nakon četiri kola držali prvo mjesto i za zlatno odličje im je trebala bilo kakva pobjeda protiv Hrvatske. Na drugoj strani, Hrvati su zbog poraza od Srbije i gubitka jednog boda protiv Španjolaca tražili sva tri boda u okršaju s Australijom. Istovremeno, Srbija nije smjela pobijediti Španjolsku u posljednjoj utakmici turnira. Hrvati su odlično započeli utakmicu pogotkom Morrisonna u prvoj minuti na asistenciju Zanoškog. Međutim, Australce se nije osobito dojmio rano primljeni pogodak. "Klokani" su uspostavili ravnotežu u igri pa se do kraja trećine vodila ravnopravna borba bez novih zgoditaka. Hrvatska je u nastavku susreta podigla tempo ne bi li još kojim pogotkom povećala razliku i riješila pitanje pobjednika. Međutim, Australci su se dobro držali i koristili svaku priliku zaprijetiti našim vratima. Powell je u 29. minuti propustio iskoristiti kazneni udarac, ali je zato Rezek u 33. minuti izjednačio. Hrvati su i dalje napadali svim silama, ali pak nije htio u australsku mrežu sve do završnice druge trećine. Prvo je u 37. minuti Zanoški sjeo na klupu za kažnjene, a onda je dvije minute kasnije kombinaciju Vedlina i Morrisonna preciznim udarcem s igračem manje dovršio Kanaet. Posljednja trećina je protekla u obostrano otvorenoj igri u kojoj su Australci bili nešto aktivniji, ali im nije pošlo za rukom izboriti ni produžetak. Hrvatska je sada imala 11 bodova i navijala je za bilo kakvu pobjedu Španjolske. Australija više nije mogla biti prva, ali je također navijala za Španjolsku čija bi joj pobjeda donijela srebro. Međutim, Srbi su u dramatičnoj završnici izjednačili u zadnjoj minuti na 2:2 nakon čega su slavili u raspucavanju što im je donijelo prvo mjesto i ulazak u diviziju IB. Hrvatska je ostala druga, a Australija treća.


Australija se na međunarodnu scenu vraća godinu dana kasnije od svojih suparnika pa ni sama ne zna gdje joj je zapravo mjesto. Sudeći po posljednja tri nastupa u diviziji IIA, Australci će se boriti za jednu od medalja, a već na početku turnira ih čeka teška utakmica protiv Hrvatske. Drugog dana natjecanja će se sučeliti domaćinu, Španjolskoj i tada će u australskom taboru znati na čemu su, bore li se za prvo mjesto ili će s praznim bodovnim računom nastojati svladati ostale suparnike i nastaviti tamo gdje su stali u Beogradu prije četiri godine kad su ponijeli broncu. Ne bude li uspjeha u prva dva kola, "klokani" će imati imperativ pobjede protiv Islanda u trećem kolu, nakon čega slijede utakmice protiv Izraela i Gruzije. Budući da dolaze s južne polutke, Australcima je travanj zapravo listopad, vrijeme kad se hokejaška sezona tek zahuktava što je katkad prednost, a nerijetko i mana. Realno, Australija bi trebala biti zadovoljna s bilo kakvim odličjem, a Hrvatska bi uz ozbiljan pristup premijeri, trebala iskoristiti nadarenost i energiju svojih mlađih igrača te kvalitetu i iskustvo veterana za prvu pobjedu.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information