Reprezentacija

Dvije zemlje, dva puta

estonijaU20 1U proljeće 2015. estonski hokejaši godišta 1997. i mlađi nastojali su izboriti opstanak u juniorskoj diviziji IIA čije se prvenstvo igralo u Tallinnu. Odlučujuću utakmicu igrali su protiv Hrvatske na samom kraju natjecanja. Vodili su Estonci s 3:2 i 4:3, natpucali Hrvate s čak 60:19 no konačna pobjeda pripala je Hrvatskoj. U prosincu 2016. mlada reprezentacija Estonije dobit će priliku za uzvrat u trećem kolu svjetskog prvenstva divizije II koje se ponovo igra u glavnom gradu ove pribaltičke zemlje. Ishod ovog susreta bit će dobra naznaka kamo se kreće estonski, a kamo hrvatski hokej.

Estonija je na posljednjem svjetskom prvenstvu mladih reprezentacija osvojila brončano odličje u diviziji IIA. Turnir u Elektrenaiu Estonci su započeli protiv domaćina, Litve. Poslije velike i neizvjesne borbe Litvanci su slavili sa 6:5. Uslijedio je okršaj s Hrvatskom kojeg je Estonija dobila teže nego što bi se to dalo zaključiti iz rezultata od 6:3. U dvoboju protiv Mađarske, Estonija nije imala nikakvih izgleda. Mađari su projurili kroz utakmicu svladavši suparnika s glatkih 6:0. Utakmica protiv Koreje bila je jedna od onih kakve se rijetko viđaju na turnirima ove razine. Estonci su slavili s vaterpolskih 11:8 čime su osigurali medalju. Bez obzira što se nisu mogli pomaknuti u poretku ni na bolje niti na gore, hokejaši Estonije su protiv Nizozemse odigrali motivirano te su pobjedom od 5:3 ostvarili svoj najveći uspjeh u ovom uzrastu otkako se igra po ovom sustavu natjecanja.

Estonija je preustroj svjetskih prvenstva dočekala u diviziji IIB. Na turniru kojeg su sami organizirali u prosincu 2011. Estonci su bilo kakve izglede u promociju izgubili već na otvaranju visokim porazom od Rumunjske. Ni četiri visoke pobjede protiv Belgije, Australije, Meksika i Srbije niti srebrna medalja nisu mogle utješiti domaćina. Godinu dana kasnije u Beogradu Estonija je pregazila konkurenciju. Redom su padali Australija, Srbija, Island, Belgija i na kraju u odlučujućem okršaju za zlato, Koreja. Estonci su se napokon probili u viši razred natjecanja. U prosincu 2013. Estonija se u Miškolcu borila za opstanak. Isprva se činilo da im prijeti brzo ispadanje budući da su redom gubili od Nizozemske, Litve i Mađarske. No, pobjeda u četvrtom kolu protiv Hrvatske osigurala je opstanak tako da su bodovi u zaključnom dvoboju s Rumunjskom samo uljepšali dojam osvajanjem četvrtog mjesta. Na svom ledu u Tallinnu, Estonija je godinu dana kasnije jedva opstala u diviziji. Domaći su posao obavili u prve dvije utakmice u kojima su osvojili bod s Korejom i svladali Rumunjsku. U preostala tri dvoboja Estonci nisu osvojili ni jedan bod protiv Nizozemske, Litve i Velike Britanije tako da su opstali samo zahvaljujući pobjedi u izravnom okršaju s Rumunjskom.


Mladu reprezentaciju i ove će sezone voditi finski stručnjak Jussi Tupamäki. U estonski hokej došao je 2015. kao izbornik seniorske reprezentacije, a prošle sezone preuzeo je u svoje ruke i obje mlade reprezentacije. Od 24 hokejaša koji su ostali na pripremama čak desetorica igraju u Finskoj. Četvorica se bave hokejom u SAD i Kanadi, po jedan u Švedskoj i Rusiji dok preostalih osam nastupa u seniorskom prvenstvu Estonije. Jedna od najvažnijih odluka estonskog izbornika bit će kome povjeriti mjesto između vratnica.

Stariji Bogdan Valjaikin nastupio je samo na tri utakmice juniorske divizije IIA 2015. kada su Estonci zahvaljujući porazu od Hrvatske ispali. Upravo je Valjaikin primio pet pogodaka od Hrvata, a na cijelom turniru skupio je svega 83,3% obrana. Posljednje dvije sezone proveo je u švedskom klubu Kalixu za čiju mladu momčad je branio na nekoliko utakmica druge švedske juniorske lige. I ovu je sezonu počeo u Švedskoj no u međuvremenu se pridružio mladoj selekciji estonskog saveza koja nastupa u seniorskom prvenstvu. U dvije utakmice ovaj omaleni vratar skupio je 83% obrana. Konkurenciju će mu praviti dvije godine mlađi Daniel Erport koji je debitirao prošle sezone na turniru juniorske divizije IIB. U prvo mjesto ugradio je 87,1% obrana nastupivši na svih pet utakmica. Premda je kao mlađi junior proveo sezonu u Finskoj, posljednje dvije godine je u domovini. Ove sezone nastupio je za momčad Vikinga iz Tallinna na tri utakmice domaćeg prvenstva u kojima je skupio 85,3% obrana, a potom se pridružio selekciji za koju je branio na jednoj utakmici. Moglo bi se reći da Estonija neće dobro proći na predstojećem prvenstvu ako će se oslanjati na vratare.

Nesigurni vratari zahtijevaju ispred sebe čvrstu obranu. Prvi branič mlade reprezentacije bit će Mihkel Sinikas gorostas od dva metra koji posljednjih nekoliko godina nastupa u Finskoj. Član je Blues Akatemie za koju je ove sezone u drugoj finskoj juniorskoj ligi odigrao 11 utakmica na kojima je upisao tri boda. Najiskusniji je branič po broju nastupa na svjetskim prvenstvima kojih je skupio čak šest. Debitirao je za juniore još 2013. i na većini turnira usredotočio bi se na obrambene zadatke, bez ijednog upisanog boda. Izuzevši juniorski turnir 2014. u diviziji IIB svi ostali nastupi bili su u višem razredu natjecanja. Prošle sezone je upisao tri asistencije za mladu reprezentaciju među kojima i onu za peti pogodak protiv Hrvatske. Protiv Hrvatske je nastupio i u Miškolcu 2014., ali i na juniorskim prvenstvima u Tallinnu 2013. i 2015. Debitirao je i za seniorsku reprezentaciju na olimpijskim kvalifikacijama na kojima je u tri susreta upisao tri boda.

Njegov vršnjak, Jegor Petrov, također je skupio šest nastupa na svjetskim prvenstvima mlađih uzrasta. Debitirao je 2013. kod kuće i odmah upisao dva boda. Napadački učinak ostvario je i na preostala dva juniorska turnira, a s izuzetkom debitantskog nastupa za mladu reprezentaciju u Miškolcu 2014., bodove je upisivao i u mladoj reprezentaciji. Prošle sezone je na turniru u Litvi zabilježio dva boda od kojih nijedan protiv Hrvatske. Poput Sinikasa odigrao je više utakmica protiv naših, a za dvoboj u Tallinnu 2015. vežu ga pomiješani osjećaji budući da je postigao prvi pogodak za svoju momčadi, ali i istrpio gorčinu poraza koji je bacio Estonce u diviziju IIB. Za razliku od dobrog dijela svojih suigrača, nije napuštao Estoniju ostajući vjeran matičnoj Narvi. Ove sezone usporedno je igrao za Viking i selekciju, upisavši tri boda u šest utakmica.

Eduard Slessarevski još uvijek je junior, ali iza sebe ima već tri nastupa na svjetskim prvenstvima. Ovaj 187 cm visoki branič debitirao je za reprezentaciju 2015. i sudjelovao u ispadanju u diviziju IIB. Godinu dana kasnije ugradio je dvije asistencije u povratak juniorske reprezentacije u viši razred natjecanja. Prošle sezone zabilježio je i prvi nastup u mladoj reprezentaciji za koju je upisao prvu asistenciju. Dosadašnji razvoj vodio ga je malo u Finsku malo iz nje, a ove sezone je nastupao za momčad Haukat u finskoj ligi Jr. B Mestis za koju je u 18 utakmica postigao 10 bodova. U sklopu priprema za svjetsko prvenstvo odigrao je i tri utakmice za selekciju u estonskom prvenstvu. Estonskoj obrani neće nedostajati centimetara kao primjerice, japanskoj. Saveli Novikov zastao je na 198 cm. Poput Slessarevskog i on je još uvijek junior pa je nastupao u finskoj juniorskoj ligi Jr. B2 Mestis u momčadi Vipers za koju je u četiri utakmice upisao osam bodova. Prvi nastup za Estoniju imao je prošle sezone u mladoj reprezentaciji i jedinu asistenciju zabilježio je upravo protiv Hrvatske za četvrti pogodak svoje momčadi. Nekoliko mjeseci kasnije na debitantskom nastupu u juniorskoj reprezentaciji osvajanju zlatne medalje u diviziji IIB pomogao je s četiri asistencije.


Najpoznatiji estonski napadač u hrvatskim hokejaškim krugovima je Daniil Fursa. Član je Kokkola Hermesa, finskog drugoligaša za čiju je prvu momčad ove sezone odigrao dvije utakmice. Veći dio vremena ipak je proveo u mladoj momčadi koja se natječe u drugoj juniorskoj ligi, Jr. A Mestis. U 17 utakmica ove sezone upisao je 19 bodova. Prije nekoliko godina, kao član Red Bulla nastupao je i u Hrvatima poznatom EBYSL-u. Estonski dres prvi je puta navukao 2013. na juniorskom prvenstvu u Tallinnu na kojem je upisao i prve dvije asistencije. Godinu dana kasnije ugradio je sedam bodova u pobjedu u diviziji IIB, a zabilježio je i prva dva boda za mladu reprezentaciju na turniru u Miškolcu. Jedan od njih bila je i asistencija za drugi gol protiv Hrvatske. Na juniorskom prvenstvu 2015. postigao je tri boda, ali nijedan u odlučujućem susretu protiv naših. Djelomičnu zadovoljštinu dobio je prošle sezone kad je asistirao za jedan od šest pogodaka mlade reprezentacije, a ukupno je postigao šest bodova. Uz šest nastupa na turnirima mlađih uzrasta, u 2016. debitirao je i za seniorsku reprezentaciju kako na svjetskom prvenstvu tako i na olimpijskim kvalifikacijama no tu je još uvijek bez napadačkog učinka.

Za seniorsku reprezentaciju prošle je sezone debitirao i Nikita Kozõrev. U tri utakmice olimpijskih kvalifikacija postigao je čak sedam bodova. Prije ulaska u seniorsku reprezentaciju nastupio je pet puta na turnirima mlađih reprezentacija. Debitirao je 2014. u juniorskoj diviziji IIB s čak osam bodova. Godinu dana kasnije njegovih 4 boda nisu bili dovoljni za opstanak u višem razredu premda je jedan od njih bila asistencija za treći pogodak protiv Hrvatske. Prošle je sezone s osam bodova ponovo vratio juniore u diviziju IIA. U mladoj reprezentaciji prvi je put nastupio 2015. s dvije asistencije. Prošle je sezone u mladoj reprezentaciji postigao čak deset bodova od kojih nijedan našima budući da na toj utakmici nije nastupio. Hokejaški razvoj vodio ga je od Red Bulla preko Finske, Njemačke i Švedske do Minnesote gdje igra u juniorskoj ligi NAHL u kojoj je u 27 utakmica postigao 15 bodova.

Rijetke su zemlje za čije se seniorske reprezentacije može nastupiti sa 17 godina no prošle je sezone još uvijek junioru Robertu Arraku upravo to pošlo za rukom. Postigao je šest pogodaka u tri utakmice olimpijskih kvalifikacija i najavio veliku karijeru. Do sada je nastupio na tri svjetska prvenstva i na svakom ostvario napadački učinak. Debitirao je 2014. u diviziji IIB s četiri boda no iduće sezone zaigrao je samo za mladu reprezentaciju u kojoj je upisao još dva. Ni prošle sezone ga nije bilo u juniorskoj reprezentaciji, ali je za mladu postigao čak pet od kojih nijedan protiv Hrvata. Godinama se razvijao u podmlatku Bluesa u kojima je i ove sezone postigao 11 bodova u 17 utakmica. U međuvremenu je otišao preko "bare" u najjaču američku juniorsku ligu USHL gdje je u dresu Cedar Rapidsa postigao dva boda u šest utakmica.

Skupinu seniorskih reprezentativaca zaključujemo s Ristom Teppanom. Za razliku od većine suigrača Teppan je skupio samo dva nastupa u mlađim reprezentacijama. Za juniore je debitirao 2015. i sudjelovao u ispadanju sa samo jednim zgoditkom. Godinu dana kasnije zabilježio je i prvi nastup u mladoj reprezentaciji u kojoj je upisao dvije asistencije od kojih je jedna bila za drugi pogodak protiv Hrvatske. Omaleni napadač već pet godina igra u mlađim uzrastima finskog kluba Kiekkohait. Od prošle sezone redovito nastupa i u prvoj momčadi koja se natječe u četvrtoj ligi, II-divisioona. Ove sezone odigrao je 15 utakmica u kojima je postigao devet bodova.

Jedan od vrsnih napadača koji još uvijek čeka poziv u seniorsku reprezentaciju je Vladimir Nestertšuk. Iza sebe ima pet nastupa na svjetskim prvenstvima mlađih uzrasta. Prvi je zabilježio 2014. u juniorskoj diviziji IIB kad je postigao osam bodova. Godinu dana kasnije ostao je na dva boda i ispao u niži razred natjecanja. Prošle je sezone zato nadmašio sam sebe i ugradio 13 bodova u novi povratak Estonije u juniorsku diviziju IIA. U mladoj reprezentaciji debitirao je 2015. bez učinka, ali je zato prošle sezone upisao šest bodova pri čemu je polovicu postigao Hrvatima. Drugi i četvrti pogodak njegove su palice djelo, a asistirao je i za vodeći zgoditak svoje momčadi. Već četiri godine igra u Finskoj, a ove sezone nosi dres Haukata u Jr.A Suomi-sarja ligi u kojoj je postigao 18 bodova u 14 utakmica.

Pregled opasnih Estonaca završit ćemo njegovim suigračem iz Haukata, Maksimom Simonovim. Dio svog hokejaškog razvoja proveo je u Rusiji, a od ove sezone igra u raznim stupnjevima natjecanja u Finskoj pa je tako odigrao i tri utakmice u seniorskoj četvrtoj ligi u kojima je postigao dva zgoditka. U reprezentaciji je debitirao na juniorskom prvenstvu 2015. s jednim pogotkom. Prošle sezone bilježi i prvi nastup za mladu reprezentaciju i upravo je on na dodavanje Nestertšuka doveo Estoniju u vodstvo protiv Hrvatske. Na turniru je postigao još jedan pogodak, a nekoliko mjeseci kasnije postigao je šest bodova u pohodu juniora prema diviziji IIA.


Hrvatski i estonski mladi hokejaši susreli su se četiri puta u zadnjih pet godina, po dvaput u juniorskoj i mladoj konkurenciji. U proljeće 2013. hrvatski su juniori rođeni 1995. i kasnije bez poteškoća svladali Estoniju s 5:0. Uspomene iz tog susreta nose Smolec, Fursa, Petrov i Sinikas. Pola godine kasnije estonska je mlada reprezentacija pobjedom od 3:1 u Miškolcu ispratila svoje hrvatske vršnjake rođene 1994. i kasnije u diviziju IIB. Fursa, Sinikas, Petrov i Smolec bili su i na toj utakmici. U hrvatskom bi taboru vrlo rado ponovili ishod juniorske utakmice iz 2015. koju su odigrali igrači upravo ovih godišta koje će isklizati na predstojećem prvenstvu. U odlučujućoj utakmici za opstanak u diviziji IIA Hrvati su poveli u prvoj minuti preko Platužića. Početkom osme minuta Stančić povisuje prednost. Estonci su smanjili u 12. minuti zgoditkom Petrova. Prva trećina završila je omjerom udaraca od 18:9 u korist domaćih i vidjelo se da će najveći teret ponijeti vratar Valenčić. U nastavku susreta Estonija preokreće omjer zgodicima Volkova u 23. i Simonova u 27. minuti. Hrvatska je neposredno pred odmor izjednačila pogotkom Matica. Omjer udaraca iznosio je sada već nevjerojatnih 44:14 za Estonce. Kork vraća domaće u vodstvo u 42. minuti no Kopričanec je poravnao samo četiri minute kasnije. Početkom 53. minute Premerl postiže pogodak koji će se na kraju pokazati odlučnim. Izrazita nadmoć u brojuudaraca od 60:19 Estoncima na kraju nije značila ništa.

Krajem iste godine hrvatska mlada reprezentacija glatko je poražena na prvenstvu u Litvi. Prvih dvadeset minuta proteklo je bez pogodaka, a u 24. minuti Simonov dovodi Estoniju u vodstvo. Smolec je izjednačio već u idućoj minuti nakon čega se igralo ravnopravno sve do završnice trećine. Tada su Estonci za tri i pol minute tri puta zatresli hrvatsku mrežu i osigurali pobjedu. Nestertšuk u 36., Vasjonkin u 39. i opet Nestertšuk u 39. doveli su Hrvatsku na rub poraza. Jarčov je u 41. minuti dao tračak nade Hrvatima no pet minuta kasnije Vasjonkin vraća razliku na tri gola. Minjin je šest minuta prije kraja pogotkom u praznu mrežu podigao vodstvo 6:2. Konačnih 6:3 postavio je Platužić minutu i pol prije kraja. Estonci su do kraja turnira zabilježili još dvije pobjede i doklizali do bronce dok je Hrvatska osigurala opstanak i četvrto mjesto pobjedom protiv Koreje.


Estonija na ovo prvenstvo dolazi s jakom momčadi koja se i ove sezone može boriti za medalju. Da su Estonci u svoje redove uspjeli dovesti i braniča Andresa Kata i napadača Vadima Vasjonkina koji nastupaju u SAD uvrstili bi domaću reprezentaciju među favorite za zlatno odličje. Veliki je izazov za estonsku reprezentaciju činjenica da dvije najteže utakmice igraju na otvaranju turnira, bez dana odmora između njih. Prvi protivnik je Japan i ako domaći svladaju reprezentaciju zemlje "izlazećeg sunca" tada će se protiv Litve "baciti na glavu" ne bi li ostvarili povijesni uspjeh i promociju u diviziju IB. Hrvatska će Estonce dočekati u trećem kolu i ishod dvoboja u velikoj će mjeri ovisiti o raspoloženju domaćina nakon prve dvije utakmice. Posljednja dva dvoboja s Nizozemskom i Rumunjskom poslužit će Estoniji bilo kao "pojas za spašavanje" ili kao prilika za proslavu. Mišljenja smo da će čvrsta obrana i nadahnuće napadača dovesti Estoniju visoko, ali da vratarima koje imaju ne mogu do zlata.

Hrvatska nije favorit protiv Estonije. Premda se radi o zemlji koja nam je po dosta stvari hokejaški slična, Estonci su po shvaćanju hokeja otišli korak naprijed i Hrvatska ih može stići samo ako promijeni način razmišljanja o hokeju. Nesrazmjer broja mladih igrača koji odlaskom u inozemstvo pokušavaju stvoriti podlogu za profesionalno bavljenje hokejom između Estonije i Hrvatske je sve veći na štetu Hrvatske. Mladi Estonci odlaze u Finsku i SAD kako bi postali hokejaši dok mladi Hrvati o tome praktički ni ne razmišljaju. Estonci su barem bili iskreni prema svojim mladićima i jasno im dali do znanja da profesionalnog hokeja u Estoniji biti neće. Hrvatski su dečki nekoliko godina potrošili na uzaludne nade u nastup u EBEL-u da bi naposlijetku shvatili da od hokeja neće živjeti i da je par treninga tjedno uz tekmu sa Slovencima ili gradskim rivalima krajnji domet hrvatskog mladog hokejaša. Dramatična razlika u sastavu juniorske reprezentacije iz proljeća 2015. i sadašnje mlade reprezentacije u potpunosti ocrtava gubitak povjerenja hrvatskih mladih hokejaša u razvoj hokeja u vlastitoj zemlji. Taj nesrazmjer u pristupu hokeju između dvije zemlje nikakvo nadahnuće u šezdeset minuta međusobne utakmice neće promijeniti.


Do sada je objavljeno:

Japan

Rumunjska


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information