Reprezentacija

Teško do prve pobjede

hrv belNakon uvodnog poraza od Srbije koji je značajno umanjio izglede hrvatske reprezentacije za povratak u diviziju IIA trebalo je zbiti redove i sučeliti se Belgijancima koji su u prvom kolu svladali Meksiko. U prvih dvadeset minuta vodila se ravnopravna borba u kojoj su nešto više inicijative pokazivali naši protivnici. Hrvatska je sredinom prve trećine ipak prva povela zgoditkom s igračem više. Naši su reprezentativci prednost povećali u završnici trećine, ponovo s brojčanom prednosti. Nemajući što izgubiti, Belgijanci su u nastavak susreta krenuli na sve ili ništa. Prvi dio druge trećine obilježila su isključenja koja nisu dovela do promjene omjera, a u završnici trećine Belgija je svoju premoć okrunila prvim pogotkom. Niz prekršaja nastavio se i u zadnjoj trećini. Jedan od njih, sredinom trećine, Hrvati su iskoristili za povećanje vodstva. Međutim, već u idućoj minuti Belgija smanjuje zaostatak. Neizvjesnost je potrajala nekoliko minuta, a onda sje Hrvatska iz protunapada vratila razliku na dva gola koju je uspjela sačuvati sve do završetka dvoboja.

Hrvatska - Belgija 4:2 (2:0, 0:1, 2:1)

Beograd, Hala Pionir, 11.1.2018.
Gledatelja: 30
Suci: Eriksson, Hunor i Morev

Strijelci:

1:0 HRV Kramarić (Čanić, Paulović) 9' PP1
2:0 HRV Crnec (Krikšić, Trstenjak) 18' PP1
2:1 BEL Coolen (de Ceuster, Cuylaerts) 35'
3:1 HRV Paulović (Čanić, Fičur) 53' PP1
3:2 BEL Daems (Klijsen, Coolen) 54'
4:2 HRV Paulović 57'

Udarci na gol:
Hrvatska 32
Belgija 33

Isključenja:
Hrvatska 10 min
Belgija 20 min

Hrvatska: Nikolić, Hergešić-Adamović - Trstenjak, Kramarić, Krikšić, Fičur, Matic - Stančić, Crnec, Vuglač, Šutevski, Tadić - Babić, Joja, Dobrić, Čanić, Paulović - Đerek, Rakar, Kozina, Čizmadija, Ličina. Izbornik: Kolombo

Belgija: Gubbels, Schaller - Henin, Delamarche, Compere, Klijsen, de Croock - Auger, Darques, Versin, D'Hondt, Tambeur - Bogaerts, Cuylaerts, Swennen, Claessens, Wellens - Coolen, Daems, de Ceuster. Izbornik: van der Locht

U prvoj utakmici drugog dana natjecanja Turska je u dramatičnom dvoboju punom preokreta svladala Meksiko sa 6:4 i po svemu sudeći izborila opstanak u ovom razredu natjecanja. Hrvatska je u susretu protiv Belgije trebala zaboraviti na poraz od Srba i usredotočiti se na zadatak ispred sebe. Belgijska reprezentacija nije bila favorit u okršaju s Hrvatskom no nakon izvedbe protiv domaćina, hrvatski stručni stožer nije mogao biti dovoljno oprezan. Hrvatskoj reprezentaciji je protiv Belgije igrala samo pobjeda u šezdeset minuta kako bi se bila u stanju uključiti u mogući krug sa Srbijom i Španjolskom za što nam je trebala pobjeda Španjolaca nad Srbima unutar šezdeset minuta. Belgija je nakon poteškoća koje su potrajale gotovo pola utakmice, naposljetku nadjačala Tursku čime je napravila prvi korak ka ostvarenju minimalnog cilja, opstanka u diviziji. Za nešto više, Belgijanci su trebali svladati barem jednog favorita, a uzdrmani Hrvati su se činili kao dobar izbor.

Prvu priliku na utakmici stvorili su Belgijanci kad se Compere probio kroz hrvatsku obranu. Izašavši pred gol pucao je bekhendom no Nikolić je bio na mjestu. Uvodne minute protekle su u znaku inicijative "crvenih" no većina udaraca završavala je u belgijskom bloku. "Bijeli" su također bili aktivni u napadu što je najavljivalo zanimljivu utakmicu. Kako je vrijeme odmicalo tako su Belgijanci boljim klizanjem i jednostavnim dodavanjima ulazili u napadačku trećinu i u par navrata zaposlili hrvatskog vratara. Bolju igru Belgije zaustavila je pogreška u letećoj izmjeni koja je Hrvate ostavila s igračem više.

Hrvati se isprva nisu snašli s igračem više. Pak nije kružio unaokolo i vrijeme se gubilo u pojedinačnim dvobojima uz ogradu. Nakon promjene postava, "crveni" su povezali svoje redove i belgijska vrata su se ubrzo našla pod opsadom. U osmoj minuti Paulović s desnog krila bekhendom vraća pak u kut do Čanića koji kruži okolo desnog kuta i ostavlja pločicu Pauloviću koji odigrava dupli pas s Trstenjakom na plavoj liniji. Paulović potom daje pak za Čanića iza gola koji iz prve proigrava Kramarića u sredini, a branič Hrvatske udarcem iz prve pogađa mrežu.

Belgijancima se nije svidjelo biti u zaostatku pa su odmah po nastavku igre krenuli prema naprijed. U par minuta stvorili su nekoliko prilika za izjednačenje no Nikolić je svaki puta bio na mjestu. Nalete "bijelih" zaustavio je tek protunapad Hrvatske u 11. minuti u kojem je Fičur pronašao Krikšića pred golom no Gubbels je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Minutu kasnije Hrvatska je ostala bez Čizmadije koji je isklizao s leda držeći se za nogu. Uslijedilo je razdoblje nepovezane igre obje momčadi u kojoj su nešto poduzetniji bili Belgijanci no Nikolić je bio na visini zadatka kad god je zatrebalo.

Prekršaj Daemsa u 16. minuti dao je novu priliku Hrvatima da upotrijebe svog učinkovitog igrača više. "Crveni" su tijekom prve minute hazme bezuspješno pokušavali organizirati igru u napadačkoj trećini. Poslije samo jednog udarca prema vratima, Belgijanci su ispucali pak pa je Hrvatska promijenila postavu. Početkom 18. minute Hrvati su ipak iskoristili brojčanu prednost. Matić je prihvatio pak na plavoj liniji i krenuo prema desnom krilu. Stigavši na odredište vraća pak na plavu liniju do Trstenjaka koji spušta pločicu do Krikšića. Hrvatski napadač je bekhendom iza leđa uposlio Crneca pred vratima koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Bio je to četvrti zgoditak Hrvatske na turniru i četvrti postignut s igračem više.

Belgija je u preostale tri minute pokušala smanjiti zaostatak. Dobru priliku je imao Swennen u 38. minuti no Nikolić je vrlo dobrom obranom sačuvao svoja vrata. U zadnjoj minuti trećine Fičur izvodi slalom kroz postavu "bijelih" i prodor završava udarcem iz neposredne blizine kojeg Gubbels brani. Hrvatska je na prvi odmor otišla s dva pogotka prednosti, rezultatom boljim nego što je to bila igra hrvatske reprezentacije. Hrvati su imali razloga za optimizam, ali ostale su još pune dvije trećine za odigrati.

Tek što je počela druga trećina, prekršaj Comperea ostavio je Hrvate s igračem više. "Crveni" su dobili priliku napraviti možda i riješiti utakmice no stručni stožer se, umjesto za dobitnu kombinaciju, odlučio eksperimentirati s postavom koja dotad nije započinjala igru s igračem više. Hrvati su potrošili gotovo pune dvije minute prije nego što su prvi i jedini put zapucali na protivnička vrata pa je prilika za povećanje vodstva propala. Belgijanci su odmah po izjednačenju snaga na ledu preuzeli igru u svoje ruke. Odjednom su se prigode pred vratima "crvenih" nizale jedna za drugom, a posebno ćemo izdvojiti udarac de Croocka u 24. minuti koji je zamalo iznenadio hrvatskog čuvara mreže.

Pritisak "bijelih" nije jenjavao pa je Nikolić i dalje imao pune ruke posla. Branio je jedan udarac za drugim pri čemu mu je bilo najteže u 25. minuti kod brzog udarca Tambeura iz sredine. Upravo kad su počeli uspostavljati ravnotežu u igri, prekršaj Dobrića iza belgijskog gola vraća "bijele" u napadačku trećinu. Unatoč opsadi Nikolićevih vrata, obrana "crvenih" aktivnom je igrom oduzimala protivniku prostor za udarac pa su Belgijancima ostali samo tzv. alibi udarci prema vratima. Hrvati su požrtvovnom igrom sačuvali razliku od dva gola, ali su pritom potrošili dosta energije.

Belgija je zadržala napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Hrvati su imali dosta poteškoća u pokušajima izlaska iz svoje trećine, a Nikolić je marljivo skupljao obrane. Posebno dobra bila je ona u 27. minuti kad je zaustavio oštar udarac de Ceustera s lijeve strane. Pritisak "bijelih" naposljetku je doveo do novog prekršaja. U 30. minuti na klupu za kažnjene sjeda Tadić. Belgijancima ovog puta nije dobro išlo s kontrolom paka u napadačkoj trećini. Hrvati su bez poteškoća parirali protivničkoj igri i ubrzo ispucali pak iz trećine. Tek što su se vratili u napad, "bijeli" su ostali bez D'Hondta koji je napravio prekršaj u vratarskom prostoru.

Hrvatska je u igri četvorice protiv četvorice bila u podređenom položaju te je morala pričekati kraj Tadićeve kazne da ozbiljnije krene prema vratima "bijelih". "Crveni su imali kontrolu paka u napadačkoj trećini pa su uputili par udaraca prema vratima od kojih izdvajamo pokušaj Paulovića iz sredine u 33. minuti kojeg je Gubbels odlično obranio. Nakon izjednačenja snaga na ledu suparnici su se upustili u neorganiziranu jurnjavu po ledu tijekom koje je Fičur u 35. minuti u dva navrata propustio svladati belgijskog vratara udarcima iz neposredne blizine. Pet minuta prije odlaska na drugi odmor, Belgija je svoju bolju igru okrunila pogotkom.

Kramarić je ispucao pak niz ogradu no na plavoj liniji ga zaustavlja Cuylaerts upucavajući ga natrag po ogradi uz lijevu stranu. De Ceuster se našao iza gola i vratio pak u sredinu odakle usamljeni Coolen "bendijem" zakucava pločicu u mrežu. Primljeni pogodak je trgnuo Hrvate iz letargije u kojoj su proveli veći dio druge trećine. U preostalom vremenu do odlaska na odmor razvila se ravnopravna borba u kojoj su se prilike nizale na obje strane- Međutim, većina udaraca upućena je prema postavljenim vratarima tako da je jedina mogućnost za pogodak bila da vratari "propuste" pločicu kroz sebe. Jedini opasniji udarac uputio je Delmarche iz sredine u 38. minuti.

Kad se već činilo da je uzbuđenjima došao kraj, prekršaj Dobrića u zadnjoj minuti najavio je novi pritisak "bijelih". Budući da Hrvati nisu uspjeli osvojiti pak, hrvatski je napadač na klupu za kažnjene sjeo tek sedam sekundi prije kraja trećine. To je značilo da će Belgijanci u posljednju trećinu ući na juriš ne bi li ranim pogotkom vratili punu neizvjesnost u ishod dvoboja.

Prošlo je samo osam sekundi igre u trećoj dionici susreta kad je Nikolić ispucao pak preko ograde što je značilo da će Hrvatska idućih minutu i 45 sekundi igrati s dvojicom igrača manje. "Crvena" trojka je odigrala tako dobru obranu da je Belgijancima trebalo više od minute da uopće uđu u napadačku trećinu. Kad su se napokon rasporedili unaokolo hrvatske obrane, napori "bijelih" sveli su se na dva dalekometna pokušaja Tambeura koje je Nikolić sigurno ukrotio. Jedan za drugim, Dobrić i Čanić su ušli u igru te je velika belgijska prilika otišla u nepovrat.

Lošim vijestima po Belgiju tu nije bio kraj. Krajem 44. minute na klupu za kažnjene sjeda Delmarche. Hrvati su loše započeli igru s brojčanom prednosti, a do 45. minute su je i izgubili jer je prekršaj napravio Kramarić. Hrvatska je imala više od igre u nadmetanju četvorice protiv četvorice, ali udarci ni jednih niti drugih nisu bili previše zahtjevni za vratare. Budući da su "crveni" bili u posjedu paka kad su ostali s igračem manje, bez poteškoća su odradili preostale 44 sekunde za svog braniča na klupi za kažnjene. Od izjednačenja snaga na ledu prošlo je svega dvadesetak sekundi kad je sudac pomiješao mlađe seniore s mlađim kadetima i isključio de Ceustera zbog tzv. nedopuštenog napada tijelom.

Želja za pojedinačnim isticanjem bila je kod Hrvata jača od želje za momčadskim uspjehom. Kad se tome pridodaju i pogreške u prijemu paka nije bilo čudno što su se pokušaji "crvenih" s igračem više sveli na par dalekometnih udaraca. Puno bolju prigodu imao je Tadić u 50. minuti kad se našao sam pred golom. Međutim, Gubbels je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik trenutak prije nego što su braniči "bijelih" bacili hrvatskog napadača na led. Devet minuta prije kraja trećine, Belgija je ponovo ostala s igračem manje jer je isključen Coolen.

Tijekom prve minute kazne ponovila se priča iz prethodnog igrača više. Hrvati su "zaboravili" kombinacije koje su se dosad pokazale učinkovitim i pokušavali su "velesajamskim" prodorima jedan na četvoricu iskoristiti brojčanu prednost. U 53. minuti Paulović je iskoristio nepažnju belgijske obrane i izašao sam pred gol no Gubbens je i iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Omaleni vratar "bijelih" zaustavio je i odbijanac Čanića, a nakon desetak sekundi i udarac Fičura iz sredine. Belgijanci su pokušali ispucati pločicu no ona je ipak završila kod Fičura. Kapetan Hrvatske spušta pak do Čanića iza gola koji smjesta šalje pak pred gol odakle usamljeni Paulović obilazi vratara i udarcem iskosa s lijeve strane pogađa nebranjeni dio mreže.

Belgijancima je odjednom počelo ponestajati vremena. "Bijeli" su naglo ubrzali igru tražeći pogodak kojim bi uhvatili priključak prije same završnice zadnje trećine. U 54. minuti Coolen je poslao pak po desnom krilu za Daemsa koji ulazi u napadačku trećinu i ostavlja pak za de Ceustera koji tuče iz prve, ali pogađa Daemsa u klizaljku. Pak se opet vratio de Ceusteru koji drugim udarcem zakucava pak u mrežu. Smušeni suci pogodak su dodijelili Daemsu, a nesretnog de Ceustera su uskratili ne samo za zgoditak nego i za bilo kakav bod, pa čak i za plus/minus. Dobra pouka za svakog tko se previše oslanja na statistiku u procjenama.

Uslijedila je stanka od barem tri minute tijekom koje se uređivao led što je dalo priliku stručnim stožerima da "besplatno" izdaju upute svojim igračima pred završnicu trećine. Neplanirani odmor bolje su iskoristili "bijeli" koji su idućih nekoliko minuta imali inicijativu. Hrvatska se pretežito branila, a Nikolić je za par minuta skupio nekoliko obrana. U jeku naleta Belgije, "crveni" su napravili odlučujući iskorak prema pobjedi. Čanić je osvojio buli u svojoj trećini i vratio pak Trstenjaku koji ga ispucava iza gola na lijevo krilo. Paulović je u dvoboju uz ogradu nadmudrio Comperea i pohitao u protunapad po lijevom krilu. Iskoristivši slobodni put prema vratima, hrvatski napadač poteže u visini bulija i pogađa mrežu.

Dvadesetak sekundi kasnije, posljednju nadu u podvig, Belgijancima je ugasilo isključenje zbog zadržavanja igre. Hrvati su imali kontrolu igre, ali nikako nisu pronalazili prostor za udarac. Nakon neuspješnog belgijskog protunapada, Coolen pravi prekršaj u 58. minuti. Hrvatska je imala dvojicu igrača više. Zadovoljni izglednom pobjedom, "crveni" se nisu previše trudili organizirati propisan napad. Čak ni kad je sudac dosudio prekršaj delmarchea sa zadrškom, nismo vidjeli nikakvu organizaciju napada. Bilo je teško gledati šestoricu Hrvata kako smetaju jedan drugom i ne uspijevaju stvoriti prostor za udarac protiv trojice Belgijanaca.

Veći dio posljednje minute Hrvatska je odigrala s dvojicom igrača više. U par navrata "crveni" su nanizali par preciznih dodavanja nakon kojih je Čanić tukao prema vratima no Gubbels je zaustavio sve što je išlo prema njemu tako da je na kraju ostalo 4:2 za Hrvatsku.

Hrvati su, svladavši Belgiji, obavili svoju zadaću za drugi dan turnira. Sada preostaje onaj teži dio u kojem se moramo osloniti na Španjolce. Hrvatskoj treba pobjeda Španjolske u šezdeset minuta, po mogućnosti s minimalnom razlikom. U protivnom, izgledi Hrvata za brzi povratak u diviziju IIA svest će se na teoriju.

Hrvatska je u odnosu na dvoboj protiv Srbije zadržala raspored vratara i braniča. Nikolić je ostao između vratnica, četvorica braniča su ponijela veći dio tereta, a članovi trećeg braničkog para uglavnom su igrali "pod okriljem" nekog iz prve četvorke. U igri se to svelo na tipičan hrvatski sustav "svatko sa svakim, nitko s nikim", kakav se u Sloveniji koristi samo u slučaju nužde, odnosno kad nema dovoljan broj braniča. Reprezentacije u pravilu igraju sa stalnim braničkim parovima.

U napadu je Šutevski s krila pomaknut na centra, a njegovo mjesto je zauzeo Vuglač. Čizmadija je u ono malo što je igrao bio u trećoj navali s Čanićem i Paulovićem, dok je Dobrić trebao povesti Kozinu i Rakara u četvrtoj. Ozljeda Čizmadije vratila je Dobrića u treći napad, a četvrti prikovala na klupu. Na žalost, hrvatski napad ni na ovoj utakmici nije funkcionirao kako je trebao. Belgijanci su prejednostavno dolazili u našu trećinu, dok su se naše akcije uglavnom svodile na upucavanje paka i pokušaj da se za njega izborimo na ogradi što većini naših igrača nije omiljeno mjesto za igru jer traži izdržljivost i čvrstinu.

Tu se postavlja pitanje što je to naš stručni stožer radio od kolovoza do siječnja da podigne razinu fizičke pripremljenosti kandidata za reprezentaciju koji su, budimo realni, izborniku bili poznati i prije nego je sezona počela. U zemljama poput Slovenije ili Nizozemske, kandidati za reprezentaciju se okupljaju svakog mjeseca na vikend tijekom kojeg treniraju ili igraju pripremne turnire. Našim trenerima teško je okupiti reprezentativce i na trčanje oko Velesajma pa onda u reprezentaciji imamo svega, od profesionalno pripremljenih igrača, do igrača koji su tijekom cijele sezone odigrali nekoliko juniorskih utakmica u prosincu. Zato nam se i može dogoditi da nam poslije 40 minuta igre "velesila" poput Belgije vodi 26:14 u broju udaraca, ili da tijekom cijele utakmice protiv Srbije uputimo svega 15 udaraca od čega 3 u zadnjoj trećini.

 

Foto: Marijana Čizmadija

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information