Reprezentacija

Svi danas igraju hokej

hrv meksikoHrvatska reprezentacija je pobjedom protiv Meksika obavila svoj dio posla u borbi za prvo mjesto. Međutim, momčad iz Sjeverne Amerike pokazala se kao puno tvrđi orah nego što se to očekivalo. Hrvatska je povela u prvoj minuti pa se činilo da će Hrvati ponoviti izvedbu iz Logrona kad su pregazili Meksikance s 10:2. Međutim, Meksikanci zatvorili prilaze svojoj mreži i sredinom prve trećine izjednačili. Hrvatska je u nastavku susreta pojačala pritisak, ali se priča iz prve trećine počela ponavljati. Hrvati su se rano vratili u vodstvo, a Meksiko je sredinom trećine opet izjednačio. Hrvatska je uskoro ipak bila u prednosti zbog pogotka s igračem manje. Neizvjesnost je potrajala sve do sredine posljednje trećine kad su Meksikanci primili i četvrti pogodak. Posljednji pokušaj protivnika da izbjegne poraz završio je pakom u nebranjenoj mreži momčadi koja će iduće sezone zasigurno igrati u diviziji III.

Hrvatska - Meksiko 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Beograd, Hala Pionir, 13.1.2018.
Gledatelja: 20
Suci: Soin, Fazekaš i Morev

Strijelci:

1:0 HRV Fičur 1'
1:1 MEX Hagerman 9'
2:1 HRV Vuglač (Stančić) 24'
2:2 MEX Linares (Ramos) 31'
3:2 HRV Krikšić (Fičur) 33' SH1
4:2 HRV Šutevski 53'
5:2 HRV Fičur (Matić) 60' EN

Udarci na gol:
Hrvatska 41
Meksiko 23

Isključenja:
Hrvatska 10 min
Meksiko 8 min

Hrvatska: Hergešić-Adamović, Nikolić - Trstenjak, Kramarić, Krikšić, Fičur, Matić - Stančić, Crnec, Vuglač, Šutevski, Tadić - Babić, Joja, Dobrić, Čanić, Paulović - Đerek, Ličina, Kozina, Rakar. Izbornik: Kolombo

Meksiko: Garcia del Valle, Gomez - Gil, Pierce, Ariza, Ramos, Linares - Hagerman, Ortiz, Cruz, Perez, Urbano - Diaz, Riveroll, Becerril, Benabib, Najera - Colon, Mendez, Alvarez, Rosales. Izbornik: de la Garma

Pobjeda Španjolske nad Srbijom u raspucavanju nije išla na ruku hrvatskoj reprezentaciji. Za moguće osvajanje zlatne medalje, Hrvatskoj neće biti dovoljno samo pobijediti sve preostale suparnike nego će trebati navijati za nekog od preostalih srpskih suparnika da na bilo koji način svlada Srbiju. Možda su najbliže tome upravo Belgijanci protiv kojih domaćin igra na kraju trećeg dana turnira. Hrvatska je u međuvremenu trebala svladati Meksiko kojem su nakon poraza od Turske preostali samo teoretski izgledi za opstanak. Hrvati su u ovom dvoboju bili veliki favoriti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog hokejaške tradicije i razlike u kvaliteti između natjecanja u kojima igraju jedni i drugi reprezentativci. Ozljeda Čizmadije u dvoboju s Belgijom "zacementirala" je postave kakve su bile u trenutku izlaska hrvatskog napadača iz igre. Jedina promjena u odnosu na prethodnu utakmicu bila je pojava Hergešića-Adamovića između vratnica.

Tek što je utakmica počela, Hrvati su došli u vodstvo. Meksiko se od početno pritiska "crvenih" obranio ispucavanjem paka. Kramarić je zaustavio pločicu i vratio je po lijevom krilu do Matića. Hrvatski se napadač obranio od naleta protivnika tako da je pak mogao preuzeti Fičur i spustiti se do lijevog kuta. Odatle je hrvatski kapetan u polukrugu uklizao u sredinu i udarcem u bliži kut iznenadio meksičkog čuvara mreže. Činilo se kako će Hrvati začas napuniti protivničku mrežu.

Međutim, Meksiko se brzo oporavio od početnog šoka pa su uvodne minute protekle u više-manje ravnopravnoj borbi. Hrvati su imali inicijativu, ali nisu uspjeli spriječiti "bijele" da u par navrata ne zaposle Hergešića-Adamovića. Na drugoj strani, naši su hokejaši teško stvarali prostor za udarac i pojedinačnim akcijama dopuštali protivniku da udvaja ograča s pakom zbog čega je trpjela hrvatska igra u napadu.

Hrvati su pojačali pritisak no njihovi udarci su i dalje bili plod pojedinačnih akcija s kojima je Garcia del Valle uspijevao izaći na kraj. "Crveni" su previše vremena gubili na držanje paka i naguravanje uz ogradu umjesto da su brzim dodavanjima izbacivali meksičku obranu iz položaja. Najbolju prigodu u tom razdoblju imao je Ličina u osmoj minuti kad se pak poslije njegovog udarca s desne strane zamalo izmigoljio pokraj vratara "bijelih" no meksički braniči su na vrijeme otklonili opasnost.

Minutu kasnije, pak je završio u hrvatskoj mreži. Benabib je upucao pak iza hrvatskih vrata no Joja je stigao prvi do pločice čime je omogućio Babiću da ga ispuca niz ogradu po lijevoj strani. Na plavoj liniji ga zaustavlja Hagerman i bez gledanja upućuje u generalnom pravcu hrvatskog gola. Na opće iznenađenje, pločica je završila u mreži. Primljeni pogodak potaknuo je Hrvate na dodatni napor pa su "crveni" ubrzali igru ne bi li se što brže vratili u vodstvo. Pritom im je pomogao i Perez prekršajem u desetoj minuti.

Hrvatska je do tada pet od svojih ukupno šest zgoditaka postigla s igračem više. Bilo je realno očekivati da će slabašna obrana Meksika popustiti pred brojčano nadmoćnim protivnikom no to se nije dogodilo. Hrvati su obigravali oko protivničke obrane no svatko je od "crvenih" trošio pet, šest sekundi na vođenje paka prije nego što bi ga predao suigraču. Jedinu prigodu Hrvati su stvorili u 12. minuti kad se nakon udarca Kramarića iz daleka pak odbio od ograde iza gola do Paulovića čiji udarac iskosa s desne strane zamalo odlazi pored vrata.

Tek što se Perez vratio u igru, prekršaj je napravio Ortiz. Prošlo je još tridesetak sekundi prije nego što su Meksikanci došli u posjed paka nakon čega su Hrvati ponovo zaigrali s igračem više. Hrvatska je ovog puta bila nešto konkretnija no udarci su bili nedovoljno opasni čak i za meksičkog čuvara mreže. "Crveni" su imali dosta poteškoća s odbijenim pakovima pa su Meksikanci čak triput ispucavali pak iz svoje trećine. Drugi uzastopni neuspjeh s igračem više značio je da će se u završnicu trećine ući u rezultatskoj ravnoteži.

Hrvati su u tim trenucima ostali bez ideje u igri. "Bijeli" su im teško mogli oduzeti pak, ali su ih sprečavali da bilo što korisno naprave s njim. Da stvari za Hrvatsku budu još gore, u 17. minuti "crveni" su zbog pogreške u letećoj izmjeni, kažnjeni zbog viška igrača na ledu. Hrvatska je zaigrala agresivno s igračem manje i u istoj se minuti pred golom Meksika našao Fičur no Garcia del Valle je bio na mjestu. "Crveni" su s dvojicom igrača držali cijelu protivničku petorku u njihovoj trećini no naposljetku je Meksiko ipak nekako prešao centar.

"Bijeli" su u 18. minuti stvorili jednu priliku kad je Ramos uspio pucati uz blizine prije nego što ga je hrvatska obrana pomaknula od gola. Meksiko je zadržao napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu. Minutu prije kraja trećine iz blizine je pucao i Urbano. Hrvatska je naposljetku uspjela udaljiti protivnika iz svoje trećine, a u zadnjoj minuti Kramarić izvodi slalom i tuče iz sredine no vratar Meksika je ponovo bio na mjestu. Stručni stožer naših nikako nije mogao biti zadovoljan izvedbom protiv reprezentacije koja je bila na najboljem putu prema diviziji III.

Hrvatska je u nastavak susreta ušla puno poduzetnije. Meksički vratar je već u 21. minuti morao zaustaviti dva neugodna udarca, a u idućoj minuti prekršaj pravi Hagerman. "Crveni" su ovog puta zaigrali puno brže s igračem više. Pak je brzo kružio unaokolo no hrvatski su udarci bivali neprecizni. Jedinu pravu prigodu Hrvati su stvorili u 24. minuti kad je Matić pucao sdesna, a Garcia del Valle odbio pak do Krikšića koji puca iz blizine. Pak se odbio preko vratara "bijelih" i pao pred crtu gola no sudac je prekinuo igru zbog pomicanja meksičkih vrata.

Ramos je osvojio buli u svojoj trećini i dao pak iza gola za Riverolla koji ga ispucava niz ogradu po lijevom krilu. Međutim, pločica se odbila od neke neravnine na ogradi unutar trećine "bijelih" do Šutevskog. Napadač "crvenih" je bekhendom uposlio Vuglača na desnom krilu koji svojim udarcem hvata vratara Meksika nespremnog za intervenciju i vraća Hrvatsku u vodstvo. Sudačka trojka nije bila u stanju razlikovati brojeve "15" i "16" pa je asistenciju pripisala Stančiću. Prijedlog Hrvatskom savezu hokeja na ledu je da kod iduće nabave crvenih dresova inzistira kod IIHF-a na bijeloj boji brojeva. Bolje se vide i kod sudaca i preko monitora.

Prekršaj Babića u 26. minuti dao je priliku Meksikancima da pokušaju i drugi puta sustići prednost Hrvatske. Obrana "crvenih" nije dopustila nikakvu prijetnju svojim vratima. Hrvati su dvaput ispucali pak iz svoje trećine, a kad je Meksiko po treći put krenuo prema naprijed, suci su prebrojali šestoricu igrača u bijelim dresovima. Hrvatska je bez poteškoća dominirala u igri četvorice protiv četvorice tako da je povratak Babića u igru dočekala u protivničkoj trećini. "Crveni" su žestoko pritisnuli protivnika s igračem više. Pak se brže kretao unaokolo meksičke obrane, ali pravih udaraca ipak nije bilo. Ili su završavali u bloku ili pokraj vratiju.

Čim su se snage ponovo izjednačile, "bijeli" su krenuli u napad. Pritisak Meksika nije izgledao opasan po hrvatska vrata, ali Hrvatima nikako nije polazilo za rukom izaći iz trećine. U 31. minuti, Crnec se izborio za pak u kutu i ispucao ga iza gola niz ogradu. Pločicu je na trenutak zaustavio Linares no odbila se do Šutevskog koji pokušava izaći iz trećine kroz sredinu. Međutim, Meksikanci ga zaustavljaju, a pak dolazi do Ramosa koji puca s desne strane. Hergešić-Adamović obija pločicu ispred sebe gdje se našao Linares i iz neposredne blizine pogađa nebranjeni dio mreže.

Suparnici su poslije izjednačenja nastavili s ravnopravnom borbom koju je prekinuo prekršaj Paulovića u 32. minuti. Jedanaest sekundi kasnije, pločica se koprcala u meksičkoj mreži. Fičur je osvojio buli i odmah pohitao za pakom iza gola. Izašavši na drugoj strani, hita po desnom krilu i šalje pak prema naprijed do Krikšića. Napadač "crvenih" spustio se po desnoj strani i između asistencije u sredinu i udarca prema golu bira udarac kojim je "probio" Garciju del Vallea i vratio Hrvatsku u vodstvo. Hrvatska je i ostatak kazne započela aktivno pa je tako Krikšić u 33. minuti imao još jednu priliku za pogodak.

Meksikanci su drugu minutu s igračem više odigrali puno bolje. Sabili su "crvene" u njihovu trećinu te su ubrzo počeli sijevati dalekometni projektili prema Hergešiću-Adamoviću. Hrvatski je vratar sve protivničke pokušaje ukrotio pa se u zadnjih šest minuta trećine ušlo s minimalnim vodstvom hrvatske reprezentacije. Raspoloženje "crvenih" se vidno popravilo pa se igra ubrzo premjestila u trećinu Meksika. Pak je kružio unaokolo sve dok Trstenjak nije u 35. minuti udarcem s plave linije pogodio stativu. Minutu kasnije bilježimo pokušaje Šutevskog izbliza i Stančića s plave linije. Garcia del Valle je oba puta sjajno intervenirao.

Meksički vratar istaknuo se i u 37. minuti kad je zaustavio snažan udarac Krikšića iz sredine, a njegov kolega Hergešić-Adamović je iz dvoboja s Cruzom u zadnjoj minuti također izašao kao pobjednik. Uskoro je trećina završila, a Hrvatska je i dalje bila daleko od osigurane pobjede.

"Crveni" su u zadnju trećinu ušli napadački no prije nego što su stigli izložiti protivnika pravom pritisku, prekršaj Crneca u 42. minuti ponovo je dovukao Meksikance u napadačku trećinu. "Bijeli" su ubrzo stvorili dobru prigodu kad je Cruz pokušao izvesti "varaždinca", a potom i pospremiti odbijanac. Hrvati su potom zbili redove pa se igralo podalje od oba gola što je išlo na ruku brojčano slabijim Hrvatima. Neposredno pred povratak braniča "crvenih" u igru, Matić se probio kroz obranu Meksika i izašao sam pred gol no Garcia del Valle je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik.

Neposredno nakon izjednačenja snaga na ledu u odličnoj se prilici našao Čanić no njegov udarac iz neposredne blizine pogodio je stativu. Uslijedilo je razdoblje obostrano loše igre u kojem je prilike trebalo tražiti povećalom. Jedinu prigodu imao je Stančić koji je udarcem slijeva u 47. minuti pogodio stativu. Isključenje Fičura u 50. minuti narušilo je ravnotežu snaga na ledu. Bila je to dobra prilika za "bijele" da dođu do izjednačenja prije same završnice. Međutim, hrvatska obrana je vrlo dobro obavila svoju zadaću. Meksikanci su jedinu pravu prigodu stvorili tek u 52. minuti kad je Benabib tukao iz blizine u blok.

Minutu kasnije, Hrvatska je napokon napravila iskorak prema pobjedi. Stančić je prošao po lijevom krilu i upucao pločicu niz ogradu. Iza gola je pak prihvatio Hagerman no kad je pokušao uposliti Piercea u kutu, pločicu je presjekao Šutevski. Napadač "crvenih" izašao je pred vrata i bekhendom svladao Garciu del Vallea. Premda je do kraja trećine ostalo još velikih sedam minuta, ishod dvoboja više nije mogao doći u pitanje. Hrvatska je "zatvorila" utakmicu čime je trošila vrijeme bez nepotrebnog gubitka energije. Bespotrebno vađenje Garcije del Vallea iz igre samo je omogućilo Hrvatskoj da poveća svoju pobjedu. Fičur je u srednjoj trećini presjekao dodavanje Ortiza i otklizao po lijevom krilu sve dok mu se nije otvorio prostor za udarac u nebranjenu mrežu. Suci su pritom izmislili asistenciju Matića koje jednostavno nije bilo.

Unatoč pobjedi protiv trenutno najslabije momčadi u poretku, stručni stožer ne može biti zadovoljan izvedbom naše reprezentacije. Pažljiviji pregled hrvatskih pogodaka pokazuje da nijedan od njih pet nije postignut nakon napadačke kombinacije. Nije bilo pospremljenih odbijanaca poslije udaraca iz vana, nije bilo ubacivanja od iza gola pred gol, nije bilo ubacivanja sa strane u sredinu, nije bilo pogodaka s plave, nije bilo prebacivanja paka s jedne na drugu stranu iza kojeg slijedi udarac iz prve, ničeg.

Pokazalo se kako je zabrinutost stručnog stožera zbog obrane uslijed čega su napadači Trstenjak i Crnec prebačeni u zadnju liniju dramatično unazadila raspoložive mogućnosti u napadu. Još bismo razumjeli da je Trstenjak, koji je dobar dio karijere proveo u obrani, privremeno prekomandiran za utakmice protiv Srbije i Španjolske no za razbijanje obrana objektivno slabijih protivnika, gubitak dvojice napadača pokazao se nenadoknadivim, a u Zagrebu su ostavljeni braniči koji se cijelu sezonu nose sa slovenskim juniorima, a neki i sa seniorima. Ni slaganje raspoloživih napadača po postavama nije sretno izvedeno.

Nevjerojatno je da je naša prva navala sastavljena od igrača koji su ove sezone prvi put zaigrali zajedno u prvom kolu svjetskog prvenstva. Jedina navala u kojoj se vidi želja i sposobnost za kolektivnu igru je ona s Čanićem i Paulovićem koji se razumiju i igraju zajedno još od škole hokeja. Iznenađujuće je i što se nije pokušala sastaviti napadačka trojka koju bi se suprostavilo protivničkim zabijačkim napadima čime bi se sačuvali najraspoloženiji strijelci za napadačke zadatke. Kako god bilo, bodovi su na računu, a nadamo se da će protiv Turske naši strijelci ipak biti nešto učinkovitiji.

 

Foto: Marijana Čizmadija

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information