Reprezentacija

Na svjetskom prvenstvu nema lakih protivnika

hrv savezHrvatska je pobjedom protiv Turske osigurala medalju na svjetskom prvenstvu divizije IIB. Kojeg će ona biti sjaja, saznat će se tek zadnjeg dana turnira. Naši su reprezentativci već u prvoj minuti imali igrača više, kao i još dva puta u prvom dijelu prve trećine, ali nijednom nisu pronašli put do mreže. Unatoč premoći u posjedu paka, Hrvatski su napadači bili potpuno neučinkoviti, a kazna je stigla neposredno pred odlazak nad odmor kad Turci prelaze u vodstvo. Hrvatska je i u nastavku susreta imala inicijativu no sve što je uspjela uraditi bilo je izjednačenje. Nakon četrdeset minuta blijede igre Hrvati su bili u rezultatskoj ravnoteži s dojučerašnjim starosjediocem najnižeg razreda natjecanja u hokeju. Stvari su krenule nabolje tek početkom posljednje trećine kad Hrvatska sretnim zgoditkom s igračem manje preokreće omjer. Prije nego što su se turski hokejaši pribrali, Hrvatska je imala dva pogotka prednosti koje je održavala sve do pred kraj utakmice. Dvije minute prije završetka, Hrvatska postavlja konačnih 4:1 u prvoj međusobnoj utakmici ovih dviju reprezentacija.

Turska - Hrvatska 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)

Beograd, Hala Pionir, 15.1.2018.
Gledatelja: 30
Suci: Soin, Fazekaš i Verbruggen

Strijelci:

1:0 TUR Bakal (Kars, Secer E.) 19'
1:1 HRV Matić (Krikšić) 27'
1:2 HRV Trstenjak 43' SH1
1:3 HRV Paulović 48' PP1
1:4 HRV Krikšić (Matić, Fičur) 59'

Udarci na gol:
Turska 18
Hrvatska 45

Isključenja:
Turska 10 min
Hrvatska 6 min

Turska
: Kaya, Dilli -
Salt K., Kars, Kahraman, Taygar, Bingol - Ulas, Elakas, Secer E., Salt H., Bakal - Secer H., Avci, Turan M., Turan E., Demirezen - Kizilkaya, Ozmen, Senturk, Gokcen, Anlar. Izbornik: Citak

Hrvatska: Nikolić, Hergešić-Adamović - Trstenjak,
Kramarić, Čanić, Fičur, Paulović - Stančić, Joja, Krikšić, Crnec, Matić - Đerek, Babić, Šutevski, Čizmadija, Tadić - Rakar, Kozina, Vuglač, Dobrić, Ličina. Izbornik: Kolombo

Španjolska je između dvije hrvatske utakmice zabilježila uvjerljive pobjede nad Turskom od 7:2 i Belgijom od 9:3 čime je nastavila pobjednički pohod. Međutim, "furiji" je za osvajanje prvog mjesta neophodna i pobjeda u posljednjem kolu protiv Hrvatske. Bilo kakav poraz Španjolaca od Hrvata otvorio bi prolaz Srbiji prema višem razredu natjecanja. Tako će se naši susjedi koji su prilično emotivno proslavili pobjedu na otvaranju turnira, naći u položaju da svesrdno podupru hrvatske hokejaše u borbi za srebrno odličje. Belgija je s dva uzastopna poraza od Srbije i Španjolske ispala iz borbe za medalje i u posljednjem će kolu protiv Meksika igrati za četvrto mjesto. Naš protivnik Turska, je na najboljem putu da opstane u diviziji IIB, tako da je protiv Hrvatske mogla odigrati rasterećeno, sa željom da pokaže što može protiv momčadi koja je ne tako davno igrala i u diviziji IB.

Tek što je utakmica počela, na klupu za kažnjene morao je sjesti Kars. Hrvati su odmah uspostavili igru u protivničkoj trećini i uskoro su počeli sijevati udarci prema turskim vratima. Međutim, turski vratar je bez poteškoća zaustavljao sve što je bilo upućeno prema njemu. Tek što su se snage na ledu izjednačile, "crveni" griješe pri letećoj izmjeni pa je Hrvatska dobila novu priliku za rano vodstvo. Ovog puta Turci su puno bolje odigrali s igračem manje ili da budemo točniji, "bijeli" su odigrali izrazito loše dopustivši protivniku da nekoliko puta ispuca pločicu iz svoje trećine.

Kad je napokon zaigrala s punom postavom, Turska je uspješno parirala hrvatskoj reprezentaciji ne dopuštajući našima da organiziraju bilo kakvu opasniju akciju. Tu i tamo, "crveni" bi zašli i u napadačku trećinu no hrvatska je obrana uspješno izlazila na kraj s takvim "izletima" protivnika. Turci su u devetoj minuti ponovo ostali s viškom igrača na ledu pa je Hrvatska u prvih deset minuta utakmice po treći put zaigrala s igračem više. Napad "bijelih" ni ovog puta nije obavio posao kako treba. Dodavanja nije nedostajalo, ali se uglavnom radilo o predaji paka prvom do sebe koji nije bio u ništa boljem položaju za udarac od dodavača. Zapravo su najbolju priliku imali "crveni", ali je hrvatska obrana spriječila Bakala prije nego što je opalio iz sredine.

Nakon izjednačenja snaga na ledu, Hrvatska je i dalje imala prividnu inicijativu no njena igra u napadu ukazivala je da Hrvati mogu postići pogodak samo slučajno. Malo po malo, "crveni" su bivali sabijeni na svoju polovicu, a broj udaraca prema vratima Turske sve je brže rastao. Međutim, jedini rezultat hrvatskog pritiska bila je poboljšana statistika vratara Kaye. "Crveni" su se aktivno branili te su koristili svaku priliku da pohitaju u protunapad i to s trojicom pa i četvoricom igrača. U 17. minuti pred hrvatskim se vratima našao Kahraman no obrana "bijelih" ga je, zajedno s Nikolićem, onemogućila u namjeri.

Čanić se minutu kasnije našao pred golom poslije udarca Trstenjaka, ali nije uspio pospremiti odbijanac u mrežu. Dvije minute prije kraja trećine, dogodilo se nezamislivo. Gokcen je u svojoj trećini presjekao dodavanje "bijelih", pa je Kars krenuo u protunapad. Turski branič izveo je slalom kroz hrvatsku postavu te uposlio Bakala na desnoj strani koji je ne odviše snažnim udarcem "probio" hrvatskog vratara. Bio je to najniži trenutak hrvatske mlade reprezentacije na turniru, ako ne i u njenoj povijesti. Hrvatska, koja je prije samo šest godina pobjeđivala Italiju i Japan, sada je gubila od Turske koja je u to vrijeme gubila od Novog Zelanda s 12:0. Ima li bolje ilustracije kroničnog nerada u hrvatskim klubovima?

U preostale dvije minute Turci su još nekoliko puta zaprijetili vratima "bijelih" pri čemu je Senturk u zadnjim sekundama pucao iz neposredne blizine no Nikolić je spriječio veću sramotu. Premda još uvijek nije bilo mjesta strahu za ishod ovog susreta, sama činjenica da su Hrvati propustili tri prilike s igračem više u samo deset minuta svjedoči da podosta nije valjalo u igri naše reprezentacije.

Hrvatska je odlučnije krenula u nastavak susreta. Već u 21. minuti Čanić puca s lijeve strane, a Fičur pred vratima skreće pak no Kaya je bio na mjestu. Međutim, Turci su zbili redove i zatvorili prostor na svojoj polovici. "Bijeli" su imali više od igre, ali to nisu uspjeli pretočiti u niz ozbiljnih prilika iz kojih bi mogli ugroziti protivnička vrata. Turska je s druge strane i dalje koristila svaku mogućnost za protunapad. Ovakvo je stanje potrajalo sve do 27. minute kad se Fičur izborio za pak u svojoj trećini i "izbacio" Krikšića u protunapad. Hrvatski napadač prošao je kroz sredinu i pucao. Kaya odbija pak do kojeg prvi dolazi Matić i udarcem iskosa s lijeve strane postiže pogodak.

Hrvatska je sada preuzela inicijativu no i dalje nije bila u stanju žešće pritisnuti protivnika. Krikšić je u 28. minuti uputio opasniji udarac iz sredine, ali Kaya je bio na mjestu. "Bijeli" su veći dio vremena provodili u napadačkoj trećini tražeći pravu prigodu za preokret no nikako je nisu pronalazili. Turska je mogla biti sasvim zadovoljna svojom izvedbom i izjednačenim omjerom na polovici susreta. U 33. minuti Tadić pravi prekršaj na Bakalu u trenutku udarca prema vratima kojeg je Nikolić obranio. "Crveni" su isprva opsjedali hrvatska vrata no Hrvatska je ubrzo izgurala Turke iz svoje trećine i svako malo zaprijetila kojim dalekometnim projektilom. Turci su tek pred istek kazne stvorili dobru priliku no Nikolić je zaustavio udarac Bakala iz blizine.

Završnica trećine donijela je obostrano otvorenu, ravnopravnu borbu. Prilike su se smjenivale na obje strane, a udaraca je bilo napretek. Uglavnom se radilo o dalekometnim pokušajima s kojima su vratari lako izlazili na kraj. Jedinu pravu prigodu imao je Krikšić u 37. minuti kad je izašao sam pred vrata no Kaya je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Na kraju se na drugi odmor pošlo u rezultatskoj ravnoteži. To nikako nije bio ishod kojeg smo očekivali poslije 40 minuta igre. Preraspodjela napadača i braniča nije donijela željenu promjenu u hrvatsku izvedbu pa je preostalo svega 20 minuta za izbjegavanje neželjenog ishoda.

Posljednja trećina nije dobro počela za "bijele". Poslije minutu i pol igre, prekršaj Crneca ostavio je Hrvate s igračem manje. Turska nije bila posebno opasna tijekom prve minute kazne za hrvatsku "desetku". A onda je u 43. minuti Trstenjak sa svoje plave linije parabolom ispucao pak pred protivnička vrata. Kaya se sagnuo poklopiti pak, a on je na opće iznenađenje prošao ispod rukavice kroz noge turskog vratara ravno u mrežu. Hrvati su dobili poklon, a ostalo je vidjeti hoće li ga znati iskoristiti.

"Crveni", po očekivanju, ništa nisu napravili do izjednačenja snaga na ledu. Hrvatska je potom preuzela igru u svoje ruke i uskoro su se prigode počele nizati jedna za drugom. Matić je u 25. minuti u dva navrata zaprijetio turskim vratima, a minutu kasnije dvije odlične prilike imao je Krikšić. Posebno smo zapamtili snažan udarac sdesna kojeg je vratar "crvenih" zaustavio sjajnim refleksom na kojem mu je čestitao i hrvatski napadač. Malo kasnije, prekršaj Emrea Secera ostavlja Hrvatsku s igračem više. "Bijeli" ni ovog puta nisu imali poteškoća pri zadržavanju igre u napadačkoj trećini, ali i dalje su pretjerano dugo držali pločicu čime su gubili dragocjeno vrijeme za otvoreni udarac.

Turci su učinkovito trošili vrijeme i kad su pred kraj kazne ispucali pak, činilo se da su se obranili. Međutim, Nikolić je otklizao iza gola po pločicu i dugim dodavanjem pronašao Paulovića u srednjoj trećini. Napadač "bijelih" krenuo je u prodor po sredini, uklizao u napadačku trećinu oko protivničke obrane i potom udarcem slijeva svladao Kayu. Hrvatska je napokon mogla lakše disati, a sudačka trojka uskratila je hrvatskog vratara za rijetku poslasticu, asistenciju. Šteta je što stručni stožer nije pažljivije pratio utakmicu i tražio od sudaca da isprave ovu pogrešku kao što se to učinilo na utakmici protiv Belgije kad su suci propustili upisati asistenciju Krikšića za drugi pogodak Hrvatske.

Hrvatska je imala još 12 minuta da povisi razliku no brzo se vidjelo da naši nemaju ni mogućnosti, a ni poticaja za punjenje turske mreže. Bila je to četvrta utakmica u šest dana što je tempo s kojim se fizički nepripremljeni hrvatski hokejaši teško nose. Čim se utakmica doimala dobivenom, Hrvati su je "zatvorili" ili u prijevodu, igrali tako da ne prime pogodak uz pokoji udarac prema vratima. Turska nije odustala od borbe, ali znanje i vještina njenih igrača nije obećavala izgledni preokret. Posljednju priliku za povratak u utakmicu "crveni" su dobili u 52. minuti kad je na klupu za kažnjene sjeo Matić.

Turci tijekom dvije minute s igračem više nisu došli ni blizu postizanja pogotka. Što nije otklonila hrvatska obrana, uhvatio je Nikolić tako da su "bijeli" u završnicu trećine mogli ući s dva razlike u svoju korist. U 55. minuti Turska se zamalo približila na samo gol manjka kad je Bakal udarcem iz sredine pogodio stativu. Čanić je minutu kasnije uzvratio na isti način udarcem sdesna. U nastavku akcije Emrecan Turan pravi prekršaj iza svojih vrata čime je omogućio Hrvatskoj da mogućim zgoditkom dovrši priču o ovoj utakmici. Hrvati su pritisnuli Turke, uputili više udaraca, posebice Fičur, ali nijedan pokušaj hrvatskog kapetana nije doveo do zgoditka.

Izbornik Turaka je poslije zabranjenog ispucavanja kojeg su skrivili njegovi igrači pozvao pola minute predaha kako bi ih odmorio i dao posljednje upute. Međutim, desetak sekundi kasnije, pločica se zakoprcala u turskoj mreži. Fičur je osvojio buli i dao pak nalijevo do Matića. Napadač Hrvatske je iz lijevog kuta pronašao Krikšića pred vratima koji vještim udarcem bekhendom postavlja konačni rezultat ove utakmice. Tijekom akcije došlo je do žestokog sudara Karsa i Kahramana nakon kojeg je potonji ostao ležati na ledu te su ga morali iznijeti s klizališta.

Dvije minute kasnije, utakmica je završila. Hrvatska je pobijedila puno teže nego što se to očekivalo i posljednjeg dana turnira borit će se sa Španjolskom za srebro, osim ako Meksiko ne iznenadi Srbe. Budući da je to teško očekivati, Hrvati će u zadnje kolo ući sa spoznajom da nisu uspjeli ostvariti zacrtani cilj. Unatoč promjena u napadačkim trojkama, učinkovitost hrvatskih napadačkih trojki ostala je na niskoj razini. No, ovog puta htjeli bismo ukazati na pogreške koje stručni stožer radi pri odabiru vratara.

Na prošlom svjetskom prvenstvu za mlade reprezentacije nije bilo vratara juniorske momčadi Graza, Trohe, premda se s velikom sigurnošću moglo pretpostaviti da će debitirati na juniorskom svjetskom prvenstvu u Koreji. Umjesto da je prvo, makar teško iskustvo u reprezentativnom dresu sticao protiv Japana ili Litve, Troha je prvenstvo odgledao iz Zagreba pa se sa svjetskim prvenstvom prvi puta susreo protiv Rumunjske u Koreji. Na tom prvenstvu pak nije bilo jedinog hrvatskog vratara u godišu 1999. Rastovskog.

Nije bio pozvan ni na pripreme reprezentacije, a onda je stručni stožer morao gledati kako isti taj vratar osvaja naslov juniorskog prvaka, prima nagradu za najboljeg sudionika doigravanja i brani u finalu seniorskog prvenstva dok su na drugoj strani bili igrači poput Perkovicha, Zanoškog, Voronjina i Jankovića. Rastovski je izostavljen iz sastava i za ovo prvenstvo premda se i ove sezone dokazao u seniorskom natjecanju. Umjesto da je braneći protiv Meksika ili Turske sticao neophodno iskustvo za iduću "dvadesetku", Rastovski je opet ostao u civilu. Na žalost, o takvim se kadrovskim odabirima ne raspravlja u hrvatskim hokejaškim krugovima niti se pogreške ispravljaju.

 

Foto: www.facebook.com/CroHockey / Hrvatski savez hokeja na ledu

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information