Reprezentacija

Porazom do bronce

hrvatska spanjolska cizHrvatska je izgubila posljednju utakmicu na svjetskom prvenstvu divizije IIB za mlade reprezentacije. Naše je hokejaše nadjačala reprezentacija Španjolske koja je ovom pobjedom prekinula srebrni niz te osvojila prvo mjesto i promociju u viši razred natjecanja. Španjolci su tijekom prvih dvadeset minuta bili bolja momčad i svoju su premoć pretvorili u vodeći pogodak sredinom prve trećine. Hrvatska je u nastavku susreta uspostavila ravnotežu u igri što se od polovice druge trećine vidjelo i na rezultatu. Suparnici su u posljednju trećinu ušli izjednačeni, a rezultatska ravnoteža je potrajala do sredine trećine kad se Španjolska vraća u vodstvo. Pokušaj naših da izbore produžetak završio je zgoditkom protivnika u praznu mrežu.

Hrvatska - Španjolska 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Beograd, Hala Pionir, 16.1.2018.
Gledatelja: 50
Suci: Eriksson, Fazekaš i Mahoney

Strijelci:

0:1 ŠPA Arraras (Rubio, Baldris) 9'
1:1 HRV Fičur (Trstenjak, Čanić) 30'
1:2 ŠPA Donath 48' PP1
1:3 ŠPA Donath (Garcia) 60' EN

Udarci na gol:
Hrvatska 18
Španjolska 36

Isključenja:
Hrvatska 10 min
Španjolska 12 + 10 (Torres)

Hrvatska: Nikolić, Hergešić-Adamović - Trstenjak, Kramarić, Krikšić, Fičur, Matić - Stančić, Crnec, Šutevski, Dobrić, Tadić - Babić, Joja, Čizmadija, Čanić, Paulović - Đerek, Rakar, Kozina, Vuglač, Ličina. Izbornik: Kolombo

Španjolska: Barbo, Serna - Baldris, Royo, Rubio, O'Hare, Donath - Torres, Garcia A., Cerda, Mendizabal, Burgos - Sarmiento, Garcia P., Sanchez, Gimenez, Arraras - Gil, Meyerson, Martinez, Martin A., Martin P. Izbornik: Mansi

Pobjeda Srbije nad Meksikom još je malo udaljila Hrvate od ionako daleke zlatne medalje. Za Hrvatsku je jedini preostali realni cilj bio svladati Španjolsku i prigrabiti srebrno odličje. Nakon eksperimenta protiv Turaka, Hrvati su se vratili na gotovo iste postave koje se izgubile od Srbije. Fičur je opet poveo Krikšića i Matića, Crnec se vratio u obranu, Čizmadija se pridružio Čaniću i Pauloviću kao krilo, a Dobrić je preuzeo Šutevskog i Tadića.

Hrvati su loše ušli u utakmicu. Španjolska je bez poteškoća držala pak u napadačkoj trećini, a "crveni" bi, i kad bi osvojili pak, brzo ga izgubili ili zabranjeno ispucali. Srećom po hrvatska vrata, Španjolci se nisu često odlučivali na udarac, a kada bi i puknuli, Nikolić je u pravilu bivao na mjestu. Inicijativa "žutih" naposljetku je dovela do prekršaja Matića u sedmoj minuti. Španjolska nije imala poteškoća pril držanju paka u napadačkoj trećini. "Žuti" su uputili nekoliko dalekometnih udaraca s kojima je hrvatski vratar znao izaći na kraj. Njegovi su suigrači odbijance uspijevali ispucati pa su Španjolci u par navrata morali ići u svoju trećinu po pak.

O'Hare je po desnom krilu unio pak u napadačku trećinu kad se Matićeva kazna već približila kraju. Kanadski Španjolac je vratio pak na plavu liniju odakle Baldris tuče prema vratima. Pak se odbio od ograde iza gola i došao na lijevu stranu do Rubija. Napadač "žutih" ubacio je pak u sredinu odakle je Arraras između dvojice čuvara vješto skrenuo pak u mrežu. Španjolska je zadržala inicijativu i nakon izjednačenja snaga na ledu. Igralo se uglavnom na polovici "crvenih" no hrvatska je obrana uspijevala zatvarati protivniku prostor za udarac. Pokušaji Hrvata da izvedu kakav protunapad u pravilu su završavali podalje od španjolskih vrata tako da Barbo nije imao nikakvog posla.

Igra bez igre potrajala je do 15. minute kad je Tadić ispucao pak preko ograde pa je Hrvatska ostala s igračem manje. Iduće dvije minute "crveni" su odigrali vrhunsku obranu. Španjolci su čak četiri puta morali ići u svoju trećinu po pak, a Hrvati su im u potpunosti onemogućili razvoj igre. Kazna za Tadića protekla je u tren oka. Nije prošlo ni dvadeset sekundi, a Hrvatska je ponovo ostala s igračem manje. Ovog puta na klupu za kažnjene sjeo je Šutevski. Španjolska je ovog puta bila nešto poduzetnija. O'Hare je zaprijetio u 18. minuti udarcem iz sredine, a minutu kasnije Nikolić je zaustavio i udarac Pabla Martina iz blizine. Hrvati su u zadnjoj minuti u par navrata zaposlili Barba no na odmor su ipak pošli s golom zaostatka.

Hrvatska je u drugu trećinu ušla s novom prvom navalom. Spojeni su Krikšić, Čizmadija i Crnec u pokušaju da se pronađe trojka koja će "kliknuti". Fičur je uklizao na mjesto Čizmadije, a Matić je umjesto Tadića zaigrao u trećem napadu s Dobrićem i Šutevskim. Bez obzira na osvojeni početni buli, "crveni" su skrivili zabranjeno ispucavanje, a Rubio se poslije osvojenog bulija u napadačkoj trećini probio pred Nikolića, ali nije uspio pogoditi mrežu. Uskoro smo vidjeli i druge dvije hrvatske napadačke kombinacije. Fičur se ponovo našao s raspoloženim dvojcem Čanić - Paulović, a Dobrić je poveo treći napad s Matićem i Šutevskim. Prekršaj Mendizabala u napadačkoj trećini dao je Hrvatima već u 22. minuti priliku za izjednačenje.

"Crveni" su loše odigrali s igračem više. Dugo im je trebalo da se uopće smjeste u napadačku trećinu, a kad su se i rasporedili, međusobna dodavanja nisu stvarala prostor za udarac. Barbo je morao obraniti pokoji dalekometni pak, ali prave opasnosti po vrata "žutih" nije bilo. Srećom po Hrvate, tek što se vratio u igru, Mendizabal je napravio još jedan prekršaj, ponovo u napadačkoj trećini. Ništa bolje hrvatska reprezentacija nije odigrala ni u drugom pokušaju. Ponovo su dodavanja bila sama sebi svrhom, odnosno nisu bila dio uigrane akcije koja iskorištava višak igrača na ledu u cilju neometanog udarca prema vratima.

Međutim, Španjolci su u borbi za pak uz ogradu napravili još jedan prekršaj. Mendizabalu se na klupi za kažnjene pridružio Baldris pa je Hrvatska sada imala 36 sekundi s dvojicom igrača više na ledu. "Crveni" su osvojili buli i počeli kružiti s pakom unaokolo no nikako nisu stvarali priliku za udarac. Jedini put kad su se približili vratima, došlo je do pogreške u prijemu paka. Na kraju se Mendizabal vratio u igru bez da su Hrvati makar i jednom zapucali prema vratima. Španjolski napadač je oteo pak Hrvatima i pojurio u protunapad. Izašavši pred vrata Mendizabal puca no Nikolić je zaustavio pak, a njegovi suigrači su odgurali Torresa od vrata kako bi omogućili svom vrataru da pokrije pločicu.

Imali su Hrvati još više od minute za odigrati s igračem više no preostalo vrijeme odigrali su izrazito loše. Tek pred sam istek kazne uspjeli su uputiti jedan dalekometni udarac no Cerda je odmah po odbijancu dugim pakom pronašao Baldrisa koji se upravo vratio u igru. Španjolac nije dobro prihvatio pak inače bi završio sam pred Nikolićem koji je ovako imao vremena isklizati i spasiti stvar. Tijekom iduće dvije minute "žuti" su imali inicijativu no nisu pronalazili put do protivničke mreže. Kad su se tome malo nadali, Hrvati su u 30. minuti izjednačili.

Baldris je primirio pak iza svojih vrata, a onda pokušao uposliti Roya na lijevoj strani. Pločica se odbila od ograde tako da je nije prihvatio ni Roya niti Rubio nego Trstenjak. Iz srednje trećine je uklizao po sredini u napadačku te ostavio pak za Čanića koji puca prema vratima. Barbo je odbio pak, ali samo do Fičura koji udarcem iskosa s lijeve strane pogađa nebranjeni dio mreže. Španjolci su na ovaj izazov smjesta odgovorili svojom ofanzivom. Samo minutu kasnije O'Hare se našao iza vrata odakle je uposlio Rubija u sredini koji udarcem iz prve zamalo pogađa mrežu.

Na sličan način je u 32. minuti Cerda pronašao Burgosa koji je pucao iskosa s lijeve strane no "žuti" ni ovog puta nisu bili precizni. Hrvatska je ipak uspjela uspostaviti ravnotežu snaga pa je i sama uputila par udaraca prema protivničkim vratima. Sedam minuta prije kraja trećine, prekršaj Torresa za kojeg je uz dvije minute dobio i disciplinsku kaznu, dao je "crvenima" priliku za preokret. Hrvatska je započela s opsadom španjolskih vrata no prije nego što su makar i jednom zaposlili Barba, "crveni" su sami sebi ispucali pak iz trećine. U protunapad je pohitao Donath, a Kramarić ga zaustavlja prekršajem.

U igri četvorice protiv četvorice nije bilo previše uzbuđenja. Španjolci su uglavnom držali pak pod kontrolom, a kad se Torres vratio na led, opalio je s plave linije. Nikolić odbija pak, a u stvorenoj gužvi pred vratima pogodak je pokušao postići Cerda no Hrvati su svojim tijelima ipak spriječili povratak "žutih" u vodstvo. Španjolska je u četrdesetak sekundi s igračem više ušla u napadačku trećinu no nije ozbiljnije zaprijetila vratima Hrvatske. Kad su se snage izjednačile, Hrvatska je u 37. minuti stvorila dobru prigodu u kojoj je Crnec pucao iz sredine no pogotka nije bilo.

Završnica trećine protekla je u obostrano otvorenoj igri, ali bez izrazitih prigoda za pogotke. Desetak sekundi prije odlaska na odmor, Španjolci su skrivili zabranjeno ispucavanje, ali ga suci nisu htjeli dosuditi. Kramarić je stigao prvi do paka u kutu kad ga je s leđa, nakon zaleta od dvadesetak metara u ogradu zakucao Arraras. Premda je sudac Eriksson bio u položaju da sve vidi, nije se odlučio dosuditi školski primjer nedopuštenog napada tijelom. Premda je isti sudac u uvodnom dvoboju Hrvata i Srba dijelio disciplinske i kapom i šakom, ovog puta je ostao nijem. Za Kramarića je prvenstvo završilo, a u zraku je ostalo pitanje čemu uopće služe suci koji ne znaju ili ne žele provoditi pravila hokeja na ledu, a na štetu zdravlja igrača.

Ozljeda Kramarića primorala je izbornika da Crneca vrati u obranu. Suparnici su u zadnju trećinu ušli borbeno sa željom da se postigne pogodak i povećaju izgledi za pobjedu. Prilika baš i nije bilo sve do isključenja Gila u 43. minuti. Hrvatska je potpuno podbacila u igri s igračem više. Tijekom dvije minute "crveni" nisu stvorili ni jednu, jedinu prigodu za prelazak u vodstvo. Lošim vijestima po Hrvatsku tu nije bio kraj. Dvadesetak sekundi kasnije, Dobrić pravi prekršaj u napadačkoj trećini. Hrvati su se vrlo dobro branili s igračem više, ne dopuštajući previše udaraca prema svojim vratima.

Međutim, u 47. minuti Španjolci su izašli kao pobjednici nakon duge borbe za pak u desnom kutu. O'Hare je uzeo pločicu, otklizao u sredinu i snažnim udarcem iz okreta natjerao Nikolića na odličnu obranu. Pak se odbio na lijevo krilo odakle Mendizabal tuče iz prve, a hrvatski vratar ponovo brani. Španjolci su s četvoricom igrača okružili vrata "crvenih" i brojčano nadjačali "crvene". Nakon borbe za pak iza vrata, pločicu osvaja Donath koji udarcem iskosa s lijeve strane "probija" hrvatskog čuvara mreže i vraća Španjolsku u vodstvo.

"Žuti" su zadržali napadački zamah pa su u kratkom roku još par puta zaprijetili hrvatskim vratima. U 49. minuti odugovlačenje španjolske klupe s izmjenom ponukalo je suca da kazni Španjolsku s dvije minute zbog zadržavanja igre. Hrvati ni ovog puta nisu dobro odigrali s igračem više. Isprva su pritisnuli protivnika no potom su u par navrata morali klizati po pak u vlastitu trećinu. Tek pred završetak kazne za Španjolce, Fičur je snažnim udarcem iz sredine pogodio stativu. Izjednačenje snaga na ledu dovelo je do pada u igri obje momčadi. "Žuti" su nastojali zatvoriti utakmicu, a Hrvati nisu pronalazili put do protivničkih vrata.

Suparnici bi tu i tamo uputili kakav dalekometni udarac, a takva igra bez igre išla je na ruku Španjolcima kojima se smiješilo zlato. Završnica trećine nije donijela nikakve promjene. Vrijeme je prolazilo, a Hrvatima ništa nije polazilo za rukom. Minutu i pol prije kraja, hrvatski izbornik zove pola minute predaha. Kad je utakmica ušla u 60. minutu Nikolić je prepustio svoje mjesto šestom igraču. Međutim, pločicu su ubrzo dohvatili "žuti". Garcia je poslao pak niz ogradu po lijevom krilu do Donatha koji udarcem u praznu mrežu postavlja konačnih 3:1 u korist Španjolske.

Španjolska je pobjedom protiv Hrvatske prekinula "srebrni niz" te konačno osvojila prvo mjesto i promociju u diviziju IIA. U drugoj utakmici dana Belgijanci su odigrali neozbiljno protiv Meksika i izgubili s 5:4. Belgija je tim porazom ostala četvrta, ali su Meksikanci s tri boda zatvorili krug u kojem je najkraći kraj izvukla Turska. Turci su se mogli izvući samo ako bi Srbiji iščupali bod. Nada im je potrajala jednu trećinu, a onda su Srbi ubacili u višu brzinu i sa 7:1 završili turnir i osvojili srebro čime su izašli iz "brončanog doba".

Hrvatskoj je za utjehu ostala bronca koju nije primila zajedno sa Španjolcima i Srbima nego odmah poslije ove utakmice što smatramo nesportskim odnosom prema domaćinu koji je zaslužio imati sve tri reprezentacije na ceremoniji. Drugu utjehu hrvatska reprezentacija je dobila od direktorata turnira koji je za najboljeg braniča proglasio Luku Kramarića. Hrvatski vratar Vito Nikolić je, unatoč najboljem postotku zaustavljenih udaraca, ostao bez nagrade za naboljeg vratara turnira koja je pripala Španjolcu Raulu Barbu. Najbolji napadač je Srbin Luka Vukičević koji je ujedno i najučinkovitiji po bodovima.

Hrvatska mlada reprezentacija je osvajanjem trećeg odnosno ukupno 31. mjesta ukupno na svijetu zabilježila najgori rezultat u ovom stoljeću. Nastup Hrvata u Beogradu ne može se nazvati nikako drugo nego kao teški neuspjeh za kojeg najveću odgovornost snosi stručni stožer. Nitko drugi ne može biti odgovoran za pripreme, odabir igrača, slaganje postava i taktiku. Uzme li se u obzir i uloge koje su članovi stručnog stožera imali i imaju
u hrvatskom hokeju tijekom zadnjih desetak i više godina, njihova odgovornost je i veća, ali je i dijele sa stručnjacima iz zagrebačkih klubova koji su sadašnje mlade reprezentativce učili hokeju. Na žalost, teško je očekivati da će se iz ovog podbačaja izvući pouke. Puno je veća vjerojatnost da ćemo slušati žalopojke o nedostatku leda, lošoj generaciji i slično. Za dva mjeseca je svjetsko juniorsko prvenstvo divizije IIB u Zagrebu pa ćemo iz prve ruke imati prilike vidjeti što nas čeka za dvije godine. Ako je suditi po rezultatima "osamnaestice" iz slovenskog prvenstva, o medalji možemo samo sanjati, a divizija IIB je za dogledno vrijeme novo stanište hrvatskih mladih reprezentacija.


 

Foto: Marijana Čizmadija

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information