Reprezentacija

Bez bodova protiv domaćina

litva hrvatskaHrvatska je otvorila svjetsko prvenstvo divizije IB porazom protiv domaćina Litve. Litvanci su u dvoboj krenuli goropadno, sa željom da što prije slome otpor protivnika i osiguraju pobjedu. Hrvati su isprva bili prisiljeni na obranu no kako je vrijeme odmicalo sve su se bolje nosili s domaćima. Kad se već činilo da će se na odmor poći u rezultatskoj ravnoteži, Litva je pogotkom s igračem više prešla u vodstvo. Prije nego što je Hrvatska stigla bilo što učiniti u nastavku, pločica se ponovo našla u hrvatskoj mreži. Naši su hokejaši i u ovoj trećini uspostavili ravnotežu u igri, ali su i dalje pokazivali neučinkovitost u napadu. Sredinom druge trećine Hrvatska propušta iskoristiti dvojicu igrača više. Litva je odmah po izjednačenju snaga na ledu, "kaznila" Hrvatsku za njen propust. Do kraja trećine omjer se više nije mijenjao, a u zadnjoj trećini domaći su znalački čuvali prednost i štedjeli energiju pa je dvoboj završio pobjedom Litvanaca s 3:0.

Hrvatska - Litva 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

Kaunas, Žalgiris Arena, 22.4.2018.
Gledatelja: 6050
Suci: Halm, Niittylä i Výleta

Strijelci:

0:1 LIT Kumeliauškas (Bogdziul, Kieras) 20' PP1
0:2 LIT Krakauskas (Čypas, Gintautas) 23'
0:3 LIT Četvertak (Rybakov, Kieras) 35'

Udarci na gol:
Hrvatska 26
Litva 33

Isključenja:
Hrvatska 10 min
Litva 15 + 20 (Gintautas) min

Hrvatska: Tomljenović, Nikolić - Šijan, Tadić, Jazbec, Brine, Zanoški - Senzel, Vedlin, Jarčov, Janković, Miličić - Puzić, Šilović, Rendulić, Blagus, Kanaet - Kegalj, Brenčun, Vukoja, Fičur, Šakić. Izbornik: Sacilotto

Litva: Armalis, Pavliukov - Ališauskas, Kasparaitis, Bosas, Zubrus, Kaleinikovas - Kieras, Katulis, Verenis, Kumeliauškas, Bogdziul - Jasinevičius, Čypas, Gintautas, Čizas, Krakauskas - Aliukonis, Rulevičius, Laukaitis, Rybakov, Četvertak. Izbornik: Haake

Već prva utakmica na turniru donijela je malo iznenađenje. Estonija je u susretu protiv Japana osvojila bod kojeg joj je malo tko prognozirao prije početka prvenstva. Estonci su sredinom prve trećine iskoristili igrača više i poveli. Japanci do kraja trećine nisu pronašli način kako probiti čvrstu i discipliniranu obranu Estonije. U nastavku susreta Japan ubacuje u višu brzinu pa se estonski gol nalazi pod opsadom gotovo cijelu trećinu. Estonci su se krajnjim naporima opirali pa su morali pribjegavati prekršajima. Japan je iskoristio tek četvrtog igrača više i krajem trećine izjednačio. Japanci su imali više od igre i u posljednjoj trećini no nisu uspjeli preokrenuti omjer. Prekršaj Estonaca osam sekundi prije kraja treće trećine je zapravo i odlučio pobjednika. Japan je u produžetku za pedesetak sekundi brojčanu prednost pretvorio u pobjedu. Valja istaknuti kako je Estonija igrala bez najboljeg braniča Ossipova i najboljeg napadača Roobe koji su izdržavali kaznu s prethodnog svjetskog prvenstva.

U drugoj utakmici dana Ukrajina je svladala Rumunjsku s 3:0. Rumunji su u prvoj trećini zaskočili Ukrajince ofanzivnom igrom. Međutim, ukrajinska obrana je odlično obavila svoju zadaću, a u drugom dijelu trećine Ukrajina prelazi u vodstvo. Ukrajinci se u nastavku susreta nisu uspjeli igrom nametnuti protivniku, ali su sredinom trećine prvo povećali vodstvo, a u samoj završnici trećine otišli na tri razlike. Ukrajina je u posljednjih dvadeset minuta rutinski sačuvala prednost koja joj je donijela prva tri boda. Treba istaknuti kako Rumunjska ni ovog puta nije "razočarala". Već godinama traju unutarnje borbe u rumunjskom savezu, najčešće na relaciji Rumunji - Mađari pa reprezentacija rijetko kad nastupi u najjačem mogućem sastavu jer uvijek "pobjednička frakcija" imenuje izbornika koji sastavlja momčad po svom ukusu zaobilazeći "nepodobne". Kako bi se nadoknadile praznine, poseže se za strancima, ovog puta Ukrajincima za koje se ispostavilo da protiv Ukrajine ipak neće moći igrati pa su Rumunji isklizali sa samo 16 igrača.

Litvanski se izbornik Haake u konačnici odlučio značajnije pomladiti reprezentaciju pa su iz sastava ispali inače standardni reprezentativci poput veterana Pliškauskasa ili dosta mlađih Nomanovasa, Bendžiusa ili Protčenka. Na njihova mjesta iklizali su još golobradi, ali izuzetno kvalitetni mladi igrači kao što su Kaleinikovas i Krakauskas.  Veterana ipak nije nedostajalo, počev od Kasparaitisa i Zubrusa do neizbježnog braničkog trojca, Kieras-Katulis-Aliukonis od kojih neki u reprezentaciji igraju od prošlog stoljeća.

Na drugoj strani je hrvatski izbornik Sacilotto donekle intervenirao u postave koje su svladale Srbiju na Velesajmu. Vedlin je zaigrao na mjestu Keglja u braničkom paru sa Senzelom, a mladi branič je zauzeo mjesto sedmog braniča umjesto Smoleca koji je ostao na tribinama kao 21. igrač, bez prava nastupa. Jarčov je iz "obrambene" navale prešao u drugu napadačku s nekadašnjim društvom iz "veprova", Jankovićem i Miličićem, dok se Jazbec pridružio Brineu i Zanoškom u "rudarskim" poslovima. Bez promjene su ostale udarna i četvrta navala dok je Brenčun ostao na klupi kao 13. napadač. Ozljeda vratara Rosandića s utakmice protiv Slovenije pokazala se preteškom pa se ponovila nedavna povijest kad se na Island putovalo bez Petra Trstenjaka koji je također bio ozlijeđen na pripremnoj utakmici sa zapadnim susjedima. Hrvatska je u susret krenula pružiti što bolji otpor optimističnoj Litvi nastojeći se ne oslanjati previše na nedavnu tradiciju u kojoj su Hrvati dobili tri od četiri posljednje utakmice na svjetskim prvenstvima.

Hrvati su bolje otvorili utakmicu i već u uvodnim minutama par puta dali posla Armalisu. Domaći su uz veliku podršku s tribina prvi puta zaprijetili tek u četvrtoj minuti kad je Tomljenović zaustavio udarac mladog Laukaitisa iz sredine. Suparnici su nastavili s ravnopravnom borbom u kojoj nije bilo puno prilika za pogotke. Prekršaj Kumeliauškasa u osmoj minuti narušio je ravnotežu snaga na ledu. Hrvatska je s igračem više krenula po vodstvo, a do izražaja su došli hrvatski navijači, pripadnici satnije HV koja se trenutno nalazi u Litvi. Hrvatska nije dobro odigrala s brojčanom prednosti i jedinu je pravu priliku u 9. minuti imao Blagus kad je nakon dijagonale Rendulića pucao iz prve iskosa s desne strane no Armalis je stigao na vrijeme zatvoriti kut.

Igra s punim postavama jedva da je potrajala minutu prije nego što je na klupu za kažnjene morao sjesti Jazbec. "Crveni" su isprva držali protivnika podalje od svoje mreže no kad su se domaći jednom smjestili u napadačku trećinu, Hrvati ih više nisu uspjeli istjerati napolje. Zubrus je u 12. minuti snažnim udarcem sdesna zaposlio Tomljenovića, a hrvatski je čuvar mreže u idućoj minuti dvaput zaustavio jake udarce Kumeliauškasa, prvi put s lijevog krila, drugi put iz sredine. Tik nakon povratka hrvatskog napadača u igru, Kieras je uputio projektil sdesna kojeg je Tomljenović sigurno hvata. U tim je trenucima izgledalo kako "žuti" preuzimaju igru u svoje ruke.

Hrvatska je ipak stigla u napadačku trećinu i u par navrata dala posla Armalisu. Domaći su potom izveli vlastitu akciju koju Rulevičius završava udarcem iz sredine koji pogađa stativu. Malo kasnije isti igrač pravi prekršaj pa su "crveni" dobili novu priliku za prelazak u vodstvo. Prvu priliku imao je Rendulić kad se s lijeve strane spustio pred gol no nije uspio iznenaditi Armalisa. U nastavku napada hrvatski kapetan spušta pak pred gol no Brine se nije dobro snašao. U 17. minuti Vedlin je udarcem slijeva pokušao pronaći put do mreže no vratar "žutih" je i ovog puta bio na mjestu.

Domaći su po izjednačenju snaga na ledu krenuli prema naprijed. Hrvatski je vratar zaustavio dva dalekometna udarca, prije nego što je u 19. minuti isključen Puzić. Hrvatski je branič nekoliko sekundi ranije čvrstim naletom poslao Kumeliauškasa u vrata na ogradi koja su se otvorila. Litvanski napadač se prilično naljutio na hrvatske pričuve, no Puzić je zapravo isključen jer je ispucao pak preko ograde. Hrvati su 80 sekundi prije završetka trećine ostali s igračem manje. Litvanci su brojčanu prednost mogli pretvoriti u vodstvo već u 18. minuti kad je Ališauskas s desne strane ubacio pak pred gol gdje ga usamljeni Kaleinikovas nije uspio pogoditi.

Hrvati su se potom dobro branili pa su dvadesetak sekundi prije kraja trećine čak ispucali pak iz svoje trećine. Vrijeme je već isticalo kad je Kieras iznio pak iz svoje trećine i uposlio Bogdziula u sredini koji upošljava Kumeliauškasa na lijevom krilu. Napadač "žutih" nitko nije ušao u blok pa je neometano tukao prema golu, a pak je prošao Tomljenoviću ispod pazuha i samo šest sekundi prije kraja trećine, završio u mreži. Premda velik dio "zasluga" za pogodak pripada hrvatskom vrataru, njegovi suigrači su se kolektivno zagledali u pak bez da je bilo tko pripazio na napadača njemačkog drugoligaša Dresdena koji je sam, samcat uklizao u položaj za udarac.

Litva je stekla važnu psihološku prednost pred nastavak susreta no utakmica je i dalje bila "živa". Hrvatska je u nastavku susreta prva stvorila prigodu, Jarčov je u 22. minuti pucao iskosa s desne strane no Armalis je bio na mjestu. Domaći su ubrzo uzvratili s par udaraca, a već u idućoj minuti pločica se ponovo našla u hrvatskoj mreži. Gintautas je u borbi za pak uz ogradu iza gola nadmudrio Puzića nakon čega je vratio pak na plavu liniju do Čypasa. Branič "žutih" je opalio prema vratima i pogodio Šilovića koji se nalazio pred Tomljenovićem. Pak se odbio do mladog napadača švicarskog drugoligaša Ajoiea, Krakauskasa koji iz neposredne blizine ubacuje pak u nebranjeni dio mreže.

Domaći su iskoristili nespretnost u igri hrvatskih braniča koji su opet više vodili računa o paku nego o protivničkim napadačima. Umjesto da su izgurali Litvance iz Tomljenovićevog vidokruga, oni su mu zapravo blokirali vidik i pritom ostavili protivničkog napadača samog na odbijancu. Minutu kasnije, prekršaj Tadića dovodi Hrvatsku u nezavidan položaj. Hrvatski su hokejaši zbili redove i onemogućili suparnika da u ranoj fazi trećine pobjegnu s rezultatom. Tijekom dvije minute samo je Kumeliauškas zaprijetio udarcem slijeva no Tomljenović je bio na mjestu. Nakon izjednačenja snaga na ledu, nastavila se borba za svaki pak.

Hrvatska je dobru priliku imala u 28. minuti kad je Jarčov pucao iz blizine. Domaći su odgovorili minutu kasnije akcijom Kumeliauškasa koji je pucao iz sredine, stigao prvi na odbijanac iskosa s desne strane, a prije hrvatske obrane do paka je stigao i Verenis no vratar "crvenih" je poklopio pločicu. Nakon akcije "žutih" ponovo su do izražaja došli Hrvati koji su u par navrata zaposlili Armalisa. Prekršaj Katulisa ostavio je Hrvatsku u 31. minuti s igračem više. Litva je odlično započela s obranom, ispucavši pak iz svoje trećine i potrošivši pola minute. Međutim, u 32. minuti Čypas ispucava pak preko ograde pa je Hrvatska sada imala više od minute dvojicu igrača više.

Gostima se pružila odlična prilika za povratak u utakmicu. Međutim, već sam pogled na igrače poput Zanoškog i Brinea koji cijelu sezonu nisu odigrali ni sekunde s igračem više doveo je hrvatske poznavatelje hokeja u nedoumicu. Umjesto da su na ledu bili vrsni strijelci poput Jankovića ili ofanzivni braniči poput Vedlina, izbornik Sacilotto je na led poslao dvojicu veterana koji su cijelu sezonu proveli u četvrtoj navali Medveščaka. Nije stoga bilo čudno što je pak išao sporo, što nijedno dodavanje nije otvorilo prostor za udarac i što smo uputili samo jedan udarac prema vratima. Senzelov pokušaj je bio dobar no Armalis je bio na mjestu.

"Kazna" za upropaštenu priliku za izjednačenje stigla je vrlo brzo. Rybakov je osvojio buli u napadačkoj trećini i vratio pak na plavu liniju do Kierasa. Branič domaćih je poslao pak iza gola do Rybakova. Budući da su hrvatski napadači pogriješili u izlasku na protivničke igrače, napadač američke juniorske momčadi Tahoe Icemen, Četvrtak je ostao sam u sredini tako da mu poslije primanja paka od Rybakova nije bilo teško udarcem iz prve pogoditi mrežu. Takve pogreške ne bi se smjele praviti u situacijama koje se uče i uvježbavaju godinama. Pet minuta prije kraja trećine, Hrvatska je zaostajala za tri pogotka i samo ju je čudo moglo dovesti do produžetka.

Prekršaj Kaleinikovasa minutu kasnije dao je tračak nade gostima da bi mogli uhvatiti priključak. Hrvati su ovog puta bili nešto poduzetniji, a najbolju priliku je imao Janković koji je pred golom skrenuo pak no nije pronašao put do mreže. U 37. minuti Šijan gubi pak na plavoj liniji pa se Gintautas uputio sam prema golu no u odlučujućem trenutku puca pokraj vrata. Do kraja trećine su i jedni i drugi imali pokoju prigodu za promjenu rezultata no pak više nije htio u mrežu. Litva je na drugi odmor pošla u dobitnom položaju.

Hrvati su u posljednju trećinu krenuli na sve ili ništa. Međutim, domaći su bili spremni na takvu taktiku "crvenih". Hrvatska je unatoč inicijativi teško stvarala prilike. Tek je Puzić u 43. minuti zaprijetio bekhendom iz blizine. Minutu kasnije uzvratio je Bosas udarcem sdesna. Litvancima se nikamo nije žurilo pa su olako trošili vrijeme i, kad god je bilo moguće, "zatvarali" utakmicu. Blagus je u 47. minuti pokušao probiti Armalisa udarcem iz blizine, ali mu nije pošlo za rukom pogoditi mrežu. Minutu kasnije Šakić u protunapadu tuče slijeva, a na odbijeni pak nailazi Vukoja koji puca pokraj gola. Litva je odgovorila "bombom" Ališauskasa s plave linije koju je Tomljenović ukrotio.

Uslijedilo je još par minuta "premotavanja" utakmice, a onda je u 51. minuti Kumeliauškas udarcem iz okreta iz sredine zamalo svladao Tomljenovića. Malo kasnije prekršaj pravi Kanaet što je potvrdilo ono što smo naslućivali još u drugoj trećini, da nikakvog preokreta neće biti. "Žuti" su žestoko pritisnuli hrvatske hokejaše. Čizas je u 52. minuti udarcem slijeva pogodio prečku, a u idućoj minuti Kaleinikovas udarcem iz sredine šalje pak zamalo pokraj gola. Prije nego što su se snage na ledu izjednačile, pred litvanska se vrata probio Jarčov no Armalis je bio na mjestu. Domaći su zadržali napadački zamah i nakon povratka Kanaeta u igru. Udarci su sijevali sa svih strana no Tomljenović nije dopustio da litvanska prednost naraste.

Hrvatska je u završnicu susreta ušla nešto poduzetnije ne bi li postigla barem počasni pogodak. Rendulić se u 55. minuti probio pred vrata no vratar domaćih je bio na mjestu. "Crveni" su u još par navrata zaprijetili litvanskim vratima no u 57. minuti Tadić radi prekršaj kako bi onemogućio protivnički protunapad. Litva se nije pretjerano trudila napadati, ali je do povratka isključenog hrvatskog braniča u igru, uputila par dalekometnih projektila prema hrvatskom golu. Gosti su u zadnjoj minuti pokušavali nešto učiniti no samu završnicu susreta obilježio je grubi nasrtaj Gintautasa na Puzića zbog čega je litvanski napadač kažnjen disciplinskom kaznom igre. Budući da je do kraja utakmice bilo ostalo svega 15 sekundi, vremena za bilo kakvu promjenu više nije bilo.

Hrvatska je na otvaranju prvenstva pretrpjela poraz kojeg smo, ruku na srce, i očekivali. Domaći su i u napadu i u obrani i između vratnica bili učinkovitiji. Bolje su klizali i bili čvršći u dvobojima uz ogradu. U obrani su koristili učinkovitu kombinaciju iskustva i kvalitete koja ih drži na ovoj razini već niz godina, dok je pomlađeni napad svojom energijom i poletom stvarao dosta poteškoća našoj reprezentaciji. Hrvatska nije dobro odigrala ovu utakmicu i u svojim redovima je imala više pojedinaca koji mogu i moraju odigrati bolje. Na žalost, ni vođenje momčadi nije bilo na visini što se posebno očitovalo u odabiru postave za igru petorice na trojicu. Dalo bi se razgovarati i o odabiru pojedinaca u reprezentativni sastav no za to će biti vremena kad prvenstvo završi. Hrvatima slijedi dvoboj protiv Japana u kojem će pokušati iznenaditi suparnika koji je ispustio bod protiv Estonije i kod kojeg je zamjetna stagnacija, ako ne i pad kvalitete.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information