Reprezentacija

Hrvatska propustila priliku

hrv vs japanMalo je nedostajalo da Hrvatska iznenadi Japance i uhvati prve bodove na prvenstvu. Hrvati su se ravnopravno nadmetali s dalekoistočnim hokejašima tijekom prvih dvadeset minuta. Japan se dvaput morao braniti s igračem manje, a onda je u završnici trećine prešao u vodstvo. Hrvatska je na protivnički izazov odgovorila "ledenom olujom" u nastavku. U razmaku od pet minuta Hrvati su čak triput zatresli protivničku mrežu čime su preuzeli utakmicu pod kontrolu. Međutim, Japanci se nikada ne predaju pa su, opet u završnici trećine, postigli pogodak i približili se na gol manjka. Na samom početku posljednje trećine, Azijati još jednom pogađaju mrežu čime su poništili hrvatsku prednost. Rezultatska ravnoteža potrajala je desetak minuta, a onda je Japan izveo preokret. Premda je do kraja trećine ostalo još sedam minuta, Hrvatima nije pošlo za rukom spasiti barem bod.

Japan - Hrvatska 4:3 (1:0, 1:3, 2:0)

Kaunas, Žalgiris Arena, 23.4.2018.
Gledatelja: 292
Suci: Bulovec, Stepankevičius i Výleta

Strijelci:

1:0 JAP Hashimoto (Furuhashi) 16'
1:1 HRV Rendulić (Senzel, Blagus) 23' PP1
1:2 HRV Rendulić (Šijan) 25'
1:3 HRV Jazbec (Blagus, Šijan) 28'
2:3 JAP Furuhashi 37'
3:3 JAP Sato (Miura, Hashimoto) 43'
4:3 JAP Hashimoto (Tanaka, Furuhashi) 53'

Udarci na gol:
Japan 31
Hrvatska 26

Isključenja:
Japan 10 min
Hrvatska 6 min

Japan: Narisawa, Fukufuji - Kawai R., Yamada K., Nakayashiki, Irikura, Yamada J. - Hashiba, Ito, Takagi, Saito, Kawai T. - Sato, Hashimoto, Miura, Tanaka, Furuhashi - Ushu, Hayata, Terao, Echigo, Nakajima. Izbornik: Iwamoto

Hrvatska: Tomljenović, Nikolić - Tadić, Šijan, Jarčov, Brine, Zanoški - Šilović, Puzić, Jazbec, Janković, Miličić - Senzel, Vedlin, Rendulić, Blagus, Kanaet - Kegalj, Brenčun, Vukoja, Fičur, Šakić. Izbornik: Sacilotto

Drugi dan turnira u Kaunasu započeo je velikim iznenađenjem. Estonija je svladala Ukrajinu s 2:0 čime je pokazala da osvojeni bod protiv Japana nije bio slučajnost, kao i da Ukrajinci nisu toliko jaki kao što su mislili. Momčad s Baltika povela je već u prvoj minuti zgoditkom Roobe koji je izdržao kaznu s prošlog svjetskog prvenstva zbog koje nije smio igrati protiv Japana. Sredinom prve trećine Vasjonkin povećava prednost svoje momčadi s kojom se otišlo i na odmor. U preostale dvije trećine vodila se ravnopravna borba u kojoj ni jedni niti drugi više nisu pronašli put do suparničke mreže. Takva "suša" išla je na ruku Estoncima koji su s četiri boda praktički osigurali opstanak, a protiv Hrvata i Rumunja tražit će bodove koji bi im osigurali i medalju, najveći uspjeh estonskog reprezentativnog hokeja u povijesti.

Japanski izbornik nije bio zadovoljan izvedbom svoje momčadi u susretu prvog kola protiv Estonije pa je unio promjene u sve četiri napadačke linije. Promijenio je i dva branička para, a povrh svega zamijenio je i vratare premda je Fukufuji primio samo jedan pogodak protiv Estonije. Ono što Iwamoto nije mogao uraditi je promijeniti izvor odakle dolaze japanski reprezentativci, četiri japanska kluba iz Azijske lige. Koga god odabrao, doći će iz istog okruženja s istim hokejaškom podlogom i navikama. Međutim, u slučaju neuspjeha, morat će odgovoriti na pitanje zašto u reprezentaciji nema nijednog od četvorice najboljih japanskih strijelaca lige, Yurija Teraoa, Daisuke Obare, Shuheia Kujia i Yute Suzuke. U "normalnim" zemljama, poštuje se izbornikovo pravo da odabire sastav, ali ga se isto tako poziva na odgovornost ako rezultati nisu u skladu s očekivanjima.

Hrvatska je na drugoj strani u okršaj protiv Japana ušla sa samo jednom izmjenom, Jarčov se vratio u "obrambenu" napadačku liniju s Brineom i Zanoškim, a Jazbec se pridružio Jankoviću i Miličiću tako da su sve navale izgledale kao protiv Srbije na Velesajmu. Naši reprezentativci nisu mogli biti favorit protiv Japana no bod kojeg je Estonija otkinula Japancima davao je Hrvatima podlogu za umjereni optimizam. Na drugoj strani, razloge za zabrinutost davali su neučinkovitost u napadu i nesnalaženje u obrani.

Prvu akciju na utakmici izveo je Talagi no Tomljenović je bio spreman za njegov udarac s lijeve strane. Minutu kasnije pred hrvatskim se vratima našao Furuhashi no njegov udarac otišao je preko vratnice. Uskoro smo vidjeli i prvu hrvatsku prigodu, a u trećoj minuti na klupu za kažnjene pošao je Miura. Unatoč brojčanoj prednosti, Hrvati su se lako mogli naći u zaostatku kad je Saito pobjegao sam prema vratima "bijelih" no njegov  bekhend zamalo je promašio vrata. Hrvatska je do kraja kazne uputila par dalekometnih udaraca no Narisawa je bio siguran.

Tomljenović je netom po izjednačenju snaga na ledu skupio jednu obranu, a u sedmoj minuti japanski se čuvar mreže istaknuo obranivši prvo udarac Kanaeta iz neposredne blizine, a potom i odbijanac Blagusa. Nakon kraćeg zatišja, Janković u desetoj minuti prolazi po desnoj strani i završava svoj prodor udarcem kojeg Narisawa brani. Minutu kasnije prekršaj Irikure ponovo ostavlja "bijele" s igračem više. Hrvatska je i ovog puta pronašča način kako zaposliti vratara "crnih" no pak nije htio u mrežu Azijata. Japan je preuzeo inicijativu po izjednačenju snaga na ledu no hrvatski je vratar bio na visini zadatka.

U 14. minuti protivničkim je vratima udarcem slijeva zaprijetio Fičur. Dvije minute kasnije, Japan prelazi u vodstvo. Hashimoto je osvojio pak u svojoj trećini i "gurnuo" Furuhashija samog prema hrvatskim vratima. Senzel i Rendulić su jurili za Japancem, ali ga nisu stigli prije nego što pucao iz blizine. Tomljenović se nije odlučio za spuštanje na "betone" nego je u padu obranio palicom. Hrvatski se vratar otklizao od gola, a na slobodni pak je naklizao branič Ojija, Hashimoto, i poslao ga u praznu mrežu. Šteta je što Vedlin također nije klizao punom snagom prema svojim vratima jer bi možda stigao omesti japanskog braniča prije udarca, a ni dvojac u potjeri za Furuhashijem nije vodio računa o mogućem odbijancu.

Hrvati su na primljeni pogodak reagirali napadački no prvu veću prigodu imao je Kotaro Yamada koji je udarcem iz sredine prilično namučio Tomljenovića. "Bijeli" su uzvratili preko Miličića u 17. minuti, a u istoj minuti Vukoja udarcem iz sredine zamalo promašuje vrata. Japanci su potom "zatvorili" igru pa do kraja trećine više nije bilo uzbuđenja. Hrvatska se u prvih dvadeset minuta usredotočila na razgradnju protivničke igre. Naši su organizirano napadali samo s igračem više, a da nije bilo obrambenih propusta u 16. minuti Hrvatska bi na odmor otišla u rezultatskoj ravnoteži.

Tek što je počela druga trećina, prekršaj Kotara Yamade ostavio je Hrvatsku s igračem više. "Bijeli" su dosta kombinirali unaokolo napadačke trećine tražeći prostor za udarac. Naposljetku je Rendulić opalio s lijeve strane, ali je pogodio u blok. Pak se odbio na plavu liniju do Senzela koji je odigrao dupli pas s Blagusom na desnom krilu. Hrvatski branič je potom vratio pak nalijevo do Rendulića koji "bendijem" iz prve zakucava pak u mrežu. Japancima se nikako nije svidio gubitak vodstva. Terao je u 24. minuti pucao iz neposredne blizine, a malo kasnije Nakayashiki tuče slijeva, Tomljenović odbija pak ali samo do Junya Yamade na desnoj strani koji nogom ubacuje pak u mrežu.

Sudac je, naravno, poništio pogodak, a minutu kasnije Japanci su pretrpjeli novi udar. Nakon nekoliko akcija Hrvata koje nisu dovele do pogotka, Šijan je osvojio pločicu u srednjoj trećini i pogurnuo je do Rendulića. Hrvatski kapetan je krenuo u prodor obilazeći jednog protivnika za drugim. U jednom je trenutku bio okružen s cijelom petorkom "crnih", ali se probio po desnoj strani i fantastičnim udarcem iz mrtvog kuta provukao pak u bliži kut pod prečku. Bila je to akcija dostojna sadašnjeg napadača Vitjaza i nekadašnjeg igrača Colorada. Dvije minute kasnije Narisawa je bio uspješniji kod pokušaja Puzića iskosa s istog mjesta.

U 28. minuti Hrvati postižu i treći zgoditak. Šijan je poveo napad iz svoje trećine te uposlio Jazbeca na desnom krilu. Mladi napadač "bijelih" proslijedio je pak prema Blagusu koji iz desnog kuta ubacuje pak u sredinu odakle usamljeni Jazbec udarcem iz prve pogađa mrežu. Hrvatska je u pet minuta postigla tri pogotka i u potpunosti preokrenula omjer. Japan se našao u nezavidnom položaju pitajući se što ga je to udarilo u drugoj trećini. Hrvati su nekoliko minuta održavali zatišje na ledu, a onda je u 31. minuti prekršaj napravio Tadić. Hrvatska je dobro odigrala s igračem manje ograničivši protivnika na samo jedan udarac prema vratima.

"Bijeli" su dobro zatvarali igru i sad je bilo samo pitanje vremena kad će Japanci, koji se nikada ne predaju, pokazati svoju ostale osobine, a to su nestrpljenje i sklonost pogreškama kad stvari ne idu po planu. Kad im je najviše trebalo, Japancima se osmjehnula sportska sreća, a ponešto su pomogli i naši. U 37. minuti Saito je pucao prema vratima, a Tomljenović odbio pak u kut. U borbu za pak uz Saita su se uključili Miura i Vedlin. Kad se prema ogradi uputio i Blagus, na njegovo mjesto nitko nije došao, a upravo se u tom trenuku pak odbio unatrag do usamljenog napadača Nikko Icebucksa, Furuhashija, koji udarcem slijeva zakucava pak u mrežu.

Hrvate je uzdrmao ovaj nepotrebno primljeni pogodak. Japanci su počeli pritiskati u završnici trećine pa se Tomljenović našao pod paljbom. Ito je u 38. minuti opalio s plave linije, a nakon bulija u napadačkoj trećini pak ponovo dolazio do Itoa koji ovog puta tuče slijeva no Tomljenović je ponovo bio na mjestu. Dvije minute prije kraja trećine prekršaj pravi Brine. Hrvatska je još jednom odlično odigrala s igračem manje pa je na drugi odmor pošla s minimalnom prednošću. Iza naše reprezentacije je bilo najboljih dvadeset minuta na prvenstvu no do kraja susreta ostalo je još puno vremena.

Japanci su po očekivanju u zadnju trećinu ušli napadački. Furuhashi je već u 41. minuti tukao iz sredine no Tomljenović je bio na mjestu. Hrvatski je vratar skupio još nekoliko obrana prije nego što su Azijati u 43. minuti izjednačili. Hashimoto je s plave linije dao pak u desni kut za Miuru koji ubacuje pločicu na drugu stativu odakle usamljeni branič Nikko Icebukcsa, Sato, udarcem iz prve pogađa mebranjeni dio mreže. Tridesetak sekundi kasnije, Hrvatska je dobila priliku vratiti se u vodstvo jer je na klupu za kažnjene sjeo Ito. Sada je došao red na Japance da se uspješno obrane i oni su upravo to i učinili.

Dvije minute po izjednačenju snaga na ledu ukazala se nova prilika za "bijele" jer je prekršaj napravio Terao. Jedinu pravu prigodu imao je Jarčov u 50. minuti kad je pucao iz sredine no Narisawa je bio na mjestu. Odmah po izjednačenju snaga na ledu, Furuhashi tuče iz sredine, ali je i Tomljenović bio na visini zadatka. Rendulić se u 53. minuti probio pred vrata i pokušao pogurnuti pak u vrata no bez uspjeha. U idućem napadu u prodoru se našao Takagi no Tomljenović je zaustavio njegov udarac s lijevog krila. Ova uzbudljiva minuta je još trajala kad su "crni" preokrenuli omjer.

Furuhashi je krenuo u prodor po desnom krilu odakle je dao povratni pak za Tanaku koji bekhendom prebacuje pločicu u sredinu odakle Hashimoto udarcem iz prve vraća Japan u vodstvo. Hrvatima je ostalo sedam minuta za povratak u utakmicu koju su Japanci odmah po buliju na centru počeli zatvarati. Zanoški je u 56. minuti imao prigodu kad je pucao iz sredine, ali prekršaj Puzića malo kasnije ugasio je nade "bijelih" u uspješan ishod. Japanci su uglavnom trošili vrijeme s igračem više, a kad su Hrvati napokon zaigrali u punom sastavu, više nije bilo vremena ni za kakvu ozbiljniju prijetnju vratima "crnih". Japan je i ove godine uzeo našima sva tri boda no Hrvati imaju za čim žaliti.

Hrvatska je poslije dva kola i dalje bez ijednog boda no na tako nešto su u hrvatskom stručnom stožeru morali biti spremni. Pobjeda Estonaca protiv Ukrajine, uz prethodno osvojeni bod s Japanom, ubrzava ulazak Hrvata u "pravi" turnir. Ukrajina se pokazala ranjivom pa valja zaboraviti na njene godine u elitnoj skupini i diviziju u kojoj nastupaju mladi Ukrajinci. Ako se nešto može učiniti sada, treba uzeti sve što je ponuđeno. Raduje što su proradili naši vodeći napadači, ali čekamo da se pridruže i dečki iz drugog plana. Obrana je protiv Japana djelovala dobro, osim kad nije. Drugim riječima, ponavljaju se greške kojima nije uzrok vrhunska izvedba protivnika nego neizvršavanje osnovnih dužnosti igrača u obrambenoj trećini. Slijedi dan odmora tijekom kojeg će stručni stožer moći proanalizirati vlastite kao i protivničke utakmice i pripremiti momčad za predstojeće izazove.
Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information