Reprezentacija

Srebro kao utjeha

Hrv Izr 190121Hrvatska nije ostvarila svoj zadani cilj na svjetskom prvenstvu, osvajanje prvog mjesta koje vodi u diviziju IIA. Srbija je u prvoj utakmici posljednjeg dana turnira uvjerljivo svladala Nizozemsku što joj je osiguralo zlato. Hrvati su u dvoboju bez natjecateljskog značaja, svladali Izrael s 2:1. Bila je to još jedna vrsta utakmice koju hrvatski hokejaši ne vole igrati. Manjak entuzijazma za povijesni prvi okršaj s reprezentacijom Izraela bio je vidljiv i na ledu i na klupi. Domaći su, unatoč premoći, poveli tek u završnici prve trećine. Početkom drugog dijela susreta Hrvatska povećava svoju prednost. Vrijeme je sporo teklo za sve nazočne u dvorani, a uzbuđenje nije poraslo ni kad su Izraelci smanjili zaostatak na sredini zadnje trećine. Hrvati su na kraju ipak sačuvali minimalnu prednost koja im je donijela četvrtu pobjedu na ovom turniru.

Hrvatska - Izrael 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Zagreb, Dom sportova, 21.1.2019.
Gledatelja: 678
Suci: Wannerstedt, Elonen i Rigoni

Strijelci:

1:0 HRV Trstenjak (Čanić) 18' PP1
2:0 HRV Selitaj (Čanić, Paulović) 25' PP1
2:1 IZR Halpert (Avraham) 51' PP1

Udarci na gol:
Hrvatska 51
Izrael 13

Isključenje:
Hrvatska 8 min
Izrael 8 min

Hrvatska: Goršić, Troha - Trstenjak, Kramarić L., Zanoff, Šutevski, Burazin - Dobrić, Babić R., Selitaj, Čanić, Paulović - Belina, Babić K., Kozina, Kramarić N., Hanžek - Joja, Đerek, Vuglač, Polonijo, Rakar. Izbornik: Kolombo

Izrael: Werner, Reisinger - Mostovoj, Nihajčuk, Bachinski, Halpert, Avraham - Hoffman, Vinegrad, Levin, Aharonovič, Haver - Zadik, Kaznačejev, Sharon, Rom, Lando - Marziko, Celimecki, Merkulov. Izbornik: Holik

Najvažnija utakmica posljednjeg dana turnira odigrana je već na početku. Srbija je protiv Nizozemske trebala samo jedan bod kako bi osigurala prvo mjesto i najveći uspjeh u povijesti srpskog hokeja. Nizozemci bi pobjedom u 60 minuta zatvorili krug sa Srbima i Hrvatima no zbog visokog poraza od naših u prvom kolu trebalo im je pet razlike za srebro, a čak 11 za zlato. Hrvatska je navijala za Nizozemsku čija bi uspjeh domaćima donio zlato. Isprva se činilo kako događaji idu Hrvatima na ruku. Nizozemci su poveli u sedmoj minuti no Srbija je samo dvije minute kasnije izjednačila. Nakon ravnopravne borbe, Srbi su u završnici trećine preokrenuli omjer.

Srpska reprezentacija je u nastavku susreta preuzela igru u svoje ruke. Nizozemci su se opirali sve do sredine druge trećine kad su "orlovi" povećali prednost na dva gola. Nekoliko minuta kasnije Srbi odlaze na tri razlike čime su se sasvim približili željenom uspjehu. Tračak nade Hrvatima dao je nizozemski pogodak krajem druge trećine. Neizvjesnost je potrajala sve do petog pogotka Srbije koji je otklonio svaku dvojbu oko ishoda ove utakmice kao i cijelog turnira. Srbija je sredinom zadnje trećine postavila konačnih 6:2 i veliko je slavlje naših susjeda moglo početi.

Meksiko se prošle godine spasio od ispadanja, "senzacionalnom" pobjedom protiv Belgije što je otjeralo Tursku u diviziju III. Budući da je Izrael već osigurao opstanak, Belgijanci si u Zagrebu nisu mogli priuštiti "opuštanje". Meksiko se u prvih dvadeset minuta dobro odupirao pa je početno vodstvo Belgije preokrenuo za nekoliko minuta. Belgijanci su pred kraj trećine uspjeli izjednačiti. Drugih dvadeset minuta proteklo je u nadmoći Belgijanaca no mreže se nisu tresle. Neizvjesnost oko ishoda potrajala je sve do sredine posljednje trećine. Belgija je u zadnjih deset minuta susreta slomila otpor Meksika i s pet uzastopnih pogodaka ostvarila uvjerljivu pobjedu od 7:2 kojom je osvojila svoje uobičajeno četvrto mjesto, a Meksikance poslala u diviziju III.

Hrvatska je prvi put zaprijetila u drugoj minuti kad se Dobrić probio iza gola odakle je uposlio Selitaja koji puca iz blizine no Werner je odličnom reakcijom sačuvao svoja vrata. Malo kasnije ponovo je u prilici Selitaj koji tuče iz sredine, a vratar "plavih" nespretno brani. Izraelci su uzvratili preko Merkulova čiji je udarac slijeva zamalo iznenadio Goršića koji je napokon dobio priliku između vratnica. Uslijedilo je razdoblje spore igre tijekom kojih su domaći uputili par udaraca prema vratima, a onda je u petoj minuti, nakon nekoliko čvršćih naleta, Selitaj napravio prekršaj u napadu.

Domaći su isprva držali pak podalje od svojih vrata no Izraelci su ipak uspjeli prenijeti igru u napadačku trećinu. Mostovoj je u petoj minuti zaprijetio udarcem sdesna, a minutu kasnije Goršić u dva navrata brani udarce Zadika s plave linije. Hrvatska je potom mirno izdržala svoju kaznu do kraja. Prvi trenuci po izjednačenju snaga na ledu protekli su u sporoj i nepovezanoj igri u kojoj su domaći samostalnim akcijama pokušavali doći do vrata "plavih". Malo po malo, pritisak Hrvatske postajao je sve jači pa je Werner počeo skupljati obranu za obranom. Najteže mu je bilo u desetoj minuti kad je Dobrić krenuo iz svoje trećine, nanizao nekolicinu Izraelaca no kad je izašao pred vrata, Werner je bio na mjestu.

Uslijedilo je razdoblje izrazite premoći Hrvatske koja se očitovala isključivo u posjedu paka u napadačkoj trećini. Udaraca prema vratima gotovo da i nije bilo. Tek su Luka Kramarić i Trstenjak uputili par dalekometnih pokušaja, ali nijedan dovoljno opasan da zaprijeti izraelskim vratima. Najizgledniju priliku imao je Selitaj kada je u sredini primio pak od Čanića s lijevog krila. Premda ga nitko nije ometao, njegov udarac u 14. minuti također je postao Wernerovim plijenom. Malo kasnije, prekršaj Bačinskog daje novu priliku "bijelima" za vodstvo. Međutim, uslijedio je možda najgori igrač više u izvedbi Hrvatske na ovom prvenstvu. Ništa nije domaćima polazilo za rukom pa čak ni kad je Nihajčuk odigrao pola minute bez palice.

Šest sekundi prije isteka kazne na napadača "plavih", Hrvati su pogriješili pri letećoj izmjeni pa su nakon bezidejnog igrača više, u 16. minuti ostali s igračem manje. Domaći su osvojili buli i prenijeli igru u napadačku trećinu kad je Izrael zaigrao u punom sastavu. Malo kasnije Mostovoj nezgodno pada u ogradu nakon naleta Dobrića pa nije odmah mogao nastaviti igru. Gosti su tražili prekršaj no sudac je, za razliku od mnogih svojih kolebljivih kolega koji sude posljedicu, a ne uzrok, ostao pri svojoj odluci da se radi o čistom naletu. "Plavi" su igrača više odigrali jednako loše kao i Hrvati, ali oni barem u svoju obranu mogu reći da su se sučelili jačem suparniku.

Luka Kramarić je u 17. minuti izveo slalom i završio ga udarcem iz blizine. Werner je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik no prije toga Zadik je napravio prekršaj na kapetanu "bijelih". Hrvati su pritisnuli Izraelce s četvoricom protiv četvorice, ali ponovo bez udarca. U 18. minuti Aharonovič ispucava pak iz svoje trećine. Domaći su ga nakratko zaustavili, a onda je branič "plavih" ponovo uzeo pak i sjurio se sam prema vratima. Sada je došao red na Goršića da pokaže svoju vještinu i obrani udarac izraelskog braniča iz neposredne blizine. Uskoro su "bijeli" zaigrali s igračem više, ali nikako im nije polazilo za rukom organizirati napad.

Kad je Vinegrad dvije minute prije kraja trećine pokušao ispucati pak iz trećine, omeo ga je Čanić od kojeg se pločica odbila do Trstenjaka na svojoj plavoj liniji. Branič domaćih krenuo je u slalom kroz postavu "plavih". Obišao je dvojicu suparnika i vratara te udarcem iskosa s lijeve strane napokon doveo Hrvatsku u vodstvo. Hrvatska je u preostalom vremenu pritisnula goste ne bi li na brzinu povećala prednost. Werner je u kratkom razdoblju skupio nekoliko obrana od kojih mu je najteža bila u 20. minuti kad je zaustavio udarac Čanića s desne strane. Domaći su na prvi odmor pošli s minimalnim vodstvom, ali su potpuno podbacili igrom ne uspjevši nadigrati ni slabašni sastav Izraela.

Gledateljima su tijekom prvih dvadeset minuta pažnju više privlačili službenici osiguranja izraelske reprezentacije koji su poput likova iz američkih akcijskih serija netremice promatrali gledalište kao da će iz njega svaki trenutak iskočiti kakav bombaš samoubojica. Prvu ozbiljniju priliku u nastavku utakmice imao je Izrael kad je Mostovoj u 22. minuti izveo "varaždinca" no Goršić se nije dao iznenaditi. Domaći su uzvratili s nekoliko udaraca prema vratima od kojih izdvajamo pokušaj Paulović iz blizine i Dobrića s plave linije. Prekršaj Roma u 23. minuti dao je priliku Hrvatima da na samom početku druge trećine povećaju vodstvo.

"Bijeli" su isprva pokušali brojčanu prednost iskoristiti dalekometnim udarcima. Tukli su i Dobrić i Luka Kramarić po dva puta, ali bez uspjeha. Kad je kazna za napadača "plavih" počela isticati, Paulović je s lijevog krila dao pak poprijeko do Selitaja koji ga vraća na plavu liniju do Čanića. Prvi strijelac domaćih započinje novi krug predajom paka nalijevo prema Pauloviću koji puca prema vratima. Werner odbija pak u gužvu pred vratima iz koje pločica naposljetku stiže do Selitaja koji iz neposredne blizine postiže pogodak. Gledatelji su se ponadali da će se "bijeli" sada zaigrati brže i odlučnije kako bi slomili otpor protivnika.

Hrvatska je zadržala inicijativu, ali udaraca prema vratima baš i nije bilo napretek. Hanžek je u 27. minuti pucao iz sredine no Werner je bio na mjestu. Domaći su nastavili s pritiskom no njihova dodavanja su i dalje bila spora jer je svatko htio malo imati pak kod sebe prije nego što bi ga predao suigraču. Trstenjak je ipak došao u priliku u 28. minuti kad je tukao sdesna, a minutu kasnije Burazin osvaja pak na plavoj liniji i odmah tuče prema golu gdje je Werner i dalje bio na visini zadatka. Belina je odmah poslije osvojenog bulija raspalio s plave linije no ni ovaj pak nije pronašao put do mreže.

Izrael je tek u 30. minuti uspio izaći iz svoje trećine, a minutu kasnije Merkulov je udarcem iz sredine natjerao Goršića na odličnu obranu. Kad su Hrvati krenuli u protunapad, "plavi" su pogriješili pri letećoj izmjeni što su suci otkrili tek petnaestak sekundi kasnije nakon povika "šest, šest". Domaći su isprva ponovo bili neuvjerljivi s igračem više. Nisu bili u stanju rasporediti se u napadačkoj trećini niti zaprijetiti suparničkim vratima. Tek u 33. minuti Čanić dolazi iza gola odakle daje odličan pak za Paulovića koji tuče sdesna no Werner je ponovo bio na mjestu. Malo kasnije izraelski vratar je sjajnom obranom onemogućio i Zanoffa koji je tukao iskosa s lijeve strane. Uskoro su gosti zaigrali u punom sastavu pa je i ova prilika otišla u nepovrat.

Hrvatska je zadržala napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu. Međutim, "bijeli" su se uglavnom ograničili na dalekometne pokušaje koji su bili bezopasni za vrata Izraela. Gosti su se par minuta branili, a onda su u 35. minuti izveli protunapad kojeg je Zadik završio jakim udarcem iz sredine. Ulazak u završnicu trećine obilježila je neučinkovita opsada izraelskih vrata. Domaći su ponovo "carinili" pak, odugovlačili s dodavanjem ili pucanjem, olakšavajući zadaću Izraelcima. Tek u 39. minuti Šutevski se uspio probiti pred vrata no njegov bekhend nije bio precizan. Minutu kasnije, Čanić s desnog krila pronalazi usamljenog Selitaja koji tuče iz sredine, ali zadnju riječ ipak je imao Werner.

Hrvatska je u drugoj trećini povećala svoju prednost, ali je i dalje prikazivala blijedu igru, nedostojnu momčadi koja će osvojiti drugo mjesto na turniru. Izraelci su se branili koliko je bilo u njihovoj moći pri čemu jedva da su i prelazili na protivničku polovicu leda. Domaći su od prve minute posljednje trećine preuzeli inicijativu. Šutevski je obišao gol i vratio pak za Burazina koji iz neposredne blizine dva puta pokušava svladati Wernera. "Bijeli" su nastavili držati pak u posjedu, ali su njihove akcije bile prespore i predvidljive za protivničku obranu. Udarci prema vratima upućivali su se na postavljenu obranu pa su postajali plijenom vratara "plavih".

Čanić je u 45. minuti u par navrata zaprijetio gostujućem vrataru udarcima iz sredine, a dvije minute kasnije Vuglač gađa iskosa s lijeve strane no Werner je bio na mjestu. Hrvatska je imala inicijativu no bilo je teško gledati koliko se našima ova utakmica zapravo nije igrala. Izraelci su se tek u 49. minuti oslobodili pritiska kad je Marziko u laganom tempu pošao u protunapad kojeg završava udarcem iz sredine. Domaći su ubrzo vratili igru u napadačku trećinu no u njoj nisu bili previše poduzetni. Novi protunapad "plavih" iznudio je prekršaj Hanžeka u 50. minuti. Uočivši priliku za hvatanje priključka, legenda NHL-a, Bobby Holik, zove pola minute predaha kako bi pripremio napad svojih izabranika.

Izrael je dobro počeo svoje dvije minute s igračem više. Pak je brzo išao unaokolo no kad su Hrvati uspjeli presiječi protivničko dodavanje, Zanoff je iznio pak u napadačku trećinu. "Plavima" je trebalo neko vrijeme da se vrate i postave novi napad. U 51. minuti Halpert je iz desnog kuta vratio pak do Avrahama na krilu koji ga odmah prosljeđuje na plavu liniju prema Mostovoju. Branič gostiju daje pak nalijevo za Zadika koji potom šalje pločicu poprijeko kroz obranu "bijelih" do Avrahama, a branič Izraela s desne strane ubacuje pločicu pred gol odakle je Halpern skreće u mrežu. Izraelci su potpuno izigrali našu obranu, a sve se to odigralo prebrzo za sudačku trojku koja je zakinula Zadika za asistenciju.

Hrvatska je mogla vratiti dva razlike u 53. minuti kad je Kozina sjajnim udarcem iz sredine pogodio prečku. Minutu kasnije u dobroj se prilici našao i Šutevski no njegov udarac iz sredine nije pronašao put do mreže. Domaći su još neko vrijeme bezopasno držali pak u napadačkoj trećini, a onda su u 56. minuti "plavi" ispucali pločicu do koje su Hrvati stigli prije zabranjenog ispucavanja. Haver je presjekao dodavanje iza gola i vratio pak u sredinu odakle Aharonovič snažnim udarcem tjera Goršića na intervenciju. Hrvati su odmah potom vratili igru na polovicu protivnika, ali su ostali više-manje bezopasni. Tek u 58. minuti Paulović gađa slijeva no Werner je bio na mjestu.

Izraelci su mogli izjednačiti početkom 59. minute kad je Mostovoj izveo slalom kroz postavu "bijelih" i pucao iz blizine, ali Goršić je ostao na visini zadatka. Trstenjak je odmah u idućem napadu uzvratio na isti način no werner je ovog puta bio uspješniji. Prekršaj Čanića u napadu 79 sekundi prije kraja trećine dao je gostima priliku za izjednačenje. Izraelci su odmah po buliju u napadačkoj trećini izvukli vratara. Pritisak "plavih" nije bio opasan po hrvatska vrata pa su domaći svako malo ispucavali pak prema nebranjenoj mreži Izraela. Najbliži pogotku bio je Paulović koji je 15 sekundi prije kraja trećine udarcem sa svoje plave linije pogodio stativu. Vrijeme je uskoro isteklo čime je završilo i cijelo prvenstvo.

Srbija je osvojila prvo mjesto bez ijednog izgubljenog boda čime je dobila zadovoljštinu za nesretni poraz od Španjolaca prošle sezone u Beogradu koji im je uskratio zlato pred svojim navijačima. Srpska reprezentacija je uz pobjednički pehar ponijela i priznanja za najboljeg braniča i napadača koja su pripala Andriji Španjeviću i Marku Dragoviću. Hrvatska je,
osvojivši srebro, za jedno mjesto popravila učinak iz prošle godine, a uz to je Domagoj Troha proglašen za najboljeg vratara na turniru. Nizozemci su zasigurno bili razočarani trećim mjestom koje ih nikako ne može zadovoljiti. Belgija je petu godinu za redom ostala na četvrtom mjestu, a Izrael je ostvario  povijesni uspjeh opstankom u diviziji IIB. Meksiko odlazi tamo gdje mu je i mjesto, u diviziju III.

Hrvatska je ove sezone prošla za jedno mjesto bolje u odnosu na prošlogodišnji rezultat, no svoj glavni cilj, povratak u diviziju IIA, nije ispunila. Premda se s pravom može reći da naša zemlja po hokejaškoj infrastrukturi, broju hokejaša i klubova i pripada u peti razred svjetskog hokeja, činjenica je da smo sadašnji položaj dosegnuli tek u posljednje dvije godine. Opće stanje hrvatskog hokeja nije bilo bitno drugačije prije deset godina kad se mlada reprezentacija preko Velike Britanije i Nizozemske probila u diviziju I u kojoj je ostala čak četiri godine, a ni prije tri godine kad smo bili opstali u diviziji IIA.

Netko će reći da smo prije imali bolje igrače nego sada i to bi lako mogla biti istina no tada se postavlja pitanje da li kvaliteta hrvatske mlade reprezentacije ovisi isključivo o genima i financijskom stanju obitelji mladih hokejaša ili bi nekakav utjecaj trebali imati i treneri čija je zadaća od nespretne djece s pet godina učiniti mlade hokejaše s 19. Ako prihvatimo stav da o kvaliteti reprezentacije ne mogu odlučivati samo geni i novci, a pritom znamo da se broj klizališta i klubova nije promijenio od 2008 do danas (novo klizalište u Sisku još ne može utjecati na "dvadesetku"), onda se nameće jasan zaključak da hrvatska struka radi sve gore i proizvodi sve manje hokejaša sposobnih nositi se sa svojim vršnjacima iz Španjolske, Srbije ili Belgije, a da o Rumunjskoj, Estoniji ili Litvi ni ne govorimo.

Na žalost, od hrvatske struke nikad nećemo čuti ni riječ samokritike. Uvijek će biti krivi nedostatak leda, fakulteti i škole, djevojke u koje se mladi hokejaši zaljubljuju, ali nikad, baš nikad oni koji hokejaše uče klizati, baratati palicom, pucati, braniti, dodavati se, vraćati u obranu, odigrati igrača više. U najavama za ovo prvenstvo mogli smo čuti kako je na ovakvim turnirima jedino važno biti prvi ili izbjeći posljednje mjesto. Ako ćemo zdravorazumski pretpostaviti da nikome nije bilo ni na kraj pameti da bi se Hrvatska u diviziji IIB trebala boriti za opstanak, onda je jasno da je cilj Hrvatske bio prvo mjesto.

Postavljeni cilj u Zagrebu nije bio ispunjen, jednako kao ni u Beogradu 2018. Dvije godine ranije, Hrvatska je na svjetsko prvenstvo divizije IIA otišla s neuigraom reprezentacijom unatoč dvadesetak utakmica EBYSL-a. U odlučujućoj utakmici za opstanak u diviziji IIA trebao nam je samo jedan bod protiv Nizozemske, ali smo svejedno izgubili unatoč vodstvu od 2:0. Drugim riječima, Hrvatska nije ostvarila svoj cilj, nego je ispala u diviziju IIB. Sva tri neuspjeha nose potpis istog stručnog stožera. U bilo kojem drugom momčadskom sportu u Hrvatskoj, savez bi se zahvalio na uslugama neučinkovitog stručnog stožera i dao priliku nekom drugom.

Uzmemo li u obzir da za ljude koji su vodili reprezentaciju, ni Meksiko više nije hokejaška egzotika, postavlja se pitanje da li se hrvatsku hokejašku javnost priprema za dugotrajni boravak u diviziji IIB u kojem će se i sam opstanak predstavljati uspjehom samo da bi se izbjegla odgovornost. Uz propast profesionalnog hokeja u Zagrebu, neuspjeh mlade reprezentacije je novi korak unatrag za hrvatski hokej. Postavlja se samo pitanje ima li u hrvatskom hokeju volje i sposobnosti da se napravi nužni zaokret prije nego što cijeli sport ponovo završi u "polumraku Velesajma"?
Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information