Reprezentacija

U Africi ništa novo

hrv ausHrvatsku je poslije dva teška poraza očekivao najjači protivnik na turniru. Reprezentacija Australije je nakon odustajanja Turske bila favorit za prvo mjesto no minimalni poraz od Belgije je zakomplicirao australske planove. Australke sasvim sigurno nisu bile sretne zbog izgubljene utakmice pa su im Hrvatice došle kao as na desetku za oporavak od iznenađujućeg neuspjeha. Hrvatska se dobro držala u prvih dvadeset minuta u kojima je unatoč podređenom položaju primila samo dva pogotka. Međutim, u nastavku dvoboja brana pred hrvatskim vratima je potpuno popustila i Hrvatice su pretrpjele pravi potop primivši čak 12 zgoditaka do spasonosnog završetka trećine. Posljednja je trećina prošla bolje za hrvatske hokejašice koje su pet puta morale vaditi pak iz mreže, bez da su uputile i jedan udarac. Australke su na kraju slavile s 19:0 no misli su im zasigurno bile na predstojećem okršaju Belgije i Novog Zelanda u kojem će svesrdno navijati za svoje pacifičke susjede. Hrvatskoj ostaje posljednji okršaj protiv Južne Afrike u kojem će se pokušati izboriti ostanak u diviziji IIB.

Hrvatska - Australija 0:19 (0:2, 0:12, 0:5)

Cape Town, Ice Station, 23.02.2023.
Gledatelja: 30
Suci: Mala, Holzer i Rostan

Strijelci:

0:1 AUS Godfrey (Sammons, Harvey) 1'
0:2 AUS Cochrane (Malcolm, Aparicio) 12' PP1
0:3 AUS Aparicio (Clark-Crumpton) 21'
0:4 AUS Kiliwnik (Godfrey, Walker) 22'
0:5 AUS Godfrey (Sammons, Kiliwnik) 24' PP1
0:6 AUS Cochrane 24'
0:7 AUS Walker (Malcolm) 26'
0:8 AUS Kiliwnik (Godfrey, Sammons) 27'
0:9 AUS Clark-Crumpton (Cochrane) 28'
0:10 AUS Malcolm (Tihema) 29'
0:11 AUS Clark-Crumpton (Aparicio) 30'
0:12 AUS Kiliwnik (Sammons, Dutton) 34'
0:13 AUS Cochrane (Clark-Crumpton, Walker) 35'
0:14 AUS Walker (Godfrey) 39'
0:15 AUS Clark-Crumpton (Godfrey) 43'
0:16 AUS Nottle (Badaoui, Harvey) 50'
0:17 AUS Sammons (Rapchuk) 51'
0:18 AUS Godfrey (Kiliwnik, Sammons) 60'
0:19 AUS Kiliwnik (Godfrey) 60'

Udarci na gol:
Hrvatska 8
Australija 67

Isključenja:
Hrvatska 6 min
Australija 6 min

Hrvatska: Baždar, Pretula - Primužak, Čavka T., Primužak, Matak N., Čavka E., Marinković - Lončarević, Goršić, Pack, Šnajder, Špigelski - Pudina, Lekaj, Antić, Ozimin Ptiček - Vorkapić, Matak V. Izbornik: Sertić

Australija: King, Perry - Moore, Dutton, Cochrane, Aparicio, Clark-Crumpton - Walker, Harvey, Godfrey, Kiliwnik, Sammons - Rapchuk, Goonan, Malcolm, Tihema, Pullin - Badaoui, Lukowiak, Nottle. Izbornik: Philps

Australija je jedna od reprezentacija koja svako malo ulazi ili ispada između divizija IIA i IIB. Australke su preustroj sustava svjetskih prvenstava dočekale u višem razredu natjecanja, ali su poslije tri godine ispale. Nakon dvije godine u diviziji IIB, vraćaju se u četvrti razred svjetskog hokeja u kojem su ostale do 2019. kad ponovo ispadaju, bez ijednog boda, s čak šest bodova manje od Sjeverne Koreje. Na već spomenutom turniru divizije IIB na Islandu održanom pred dolazak koronavirusa, Australija je osvojila prvo mjesto. Na istom natjecanju nastupila je i Hrvatska koja je u međusobnom okršaju pretrpjela težak poraz od 15:0. Budući da se nijedno prvenstvo viših divizija nije održalo zbog velepošasti koronavirusa, Australija je ostala u diviziji IIB u kojem je nastupila i prošle sezone u Zagrebu. Australija je na Velesajmu nadjačala Hrvatsku s 13:0 nadajući se prvom mjestu no u odlučujućem okršaju Island je bio uspješniji u raspucavanju i s 2:1 otišao umjesto Australije u viši razred natjecanja.

Hokejašice iz zemlje "dolje ispod" većinom igraju u domaćem prvenstvu u kojem se natječu pet klubova, a naslov prvaka brani Melbourne Ice. Između 20 hokejašica, dvije imaju dvojno državljanstvo, jer su rođene u Kanadi. Najiskusnija među australskim reprezentativkama je branič Georgia Moore, članica Melbournea, koja je odigrala 54 utakmice za Australiju upisavši 21 bod. Napadačica Sharna Godfrey je skupila 40 nastupa u reprezentaciji u kojima je postigla 32 boda, a članica je Sydneya. Njena kolegica u napadu, Kate Tihema je članica Adelaidea, a u australskom dresu je postigla 24 boda u 39 utakmica. Isto toliko utakmica je odigrala i branič Remi Harvey koja nastupa za Sydney. Michelle Clark-Crumpton je jedna od dvije "Kanađanke" koja je članica Pertha, a postigla je čak 32 boda u 19 utakmica u reprezentaciji. Isto toliko utakmica za Australiju je odigrala i druga "Kanađanka", Stephenie Cochrane koja je upisala samo 7 bodova u australskom dresu.

Prvo iznenađenje na turniru priredila je Belgija, reprezentacija koja je došla iz divizije IIIA pobjedivši Australiju s 1:0. Australke su tijekom cijele utakmice imale više od igre, opsjedale protivnička vrata, ali im nikako nije polazilo za rukom pronaći put do mreže. Belgija se uglavnom branila, zalazeći tek tu i tamo u protivničku trećinu. Belgijanke su jedini pogodak postigle s igračicom više u prvom dijelu druge trećine i sada su na pragu velikog podviga, prolaska u diviziju IIA. Novi Zeland je u svojoj drugoj utakmici svladao Južnu Afriku s 5:1. Novozelanđanke su dominirale tijekom cijelog dvoboja i postepeno su povećavale prednost osiguravši nova tri boda. Južna Afrika je počasni pogodak postigla u završnici susreta s dvije igračice više. Usporedimo li hrvatski s južnoafričkim srazom protiv Novog Zelanda, nemamo previše razloga za optimizam. Hrvatska je za dvoboj protiv Australije ostala bez Spudić i Katušin.

Hrvatska je imala prvu prigodu na utakmici. Marinković se već u prvoj minuti probila pred vrata, ali je udarcem sdesna promašila vrata. Australke su odmah uzvratile tako što je Clark-Crumpton dugim dodavanjem “izbacila” Cochrane samu pred vrata no Baždar je iz ovog dvoboja izašla kao pobjednica. Australija je odmah poslije bulija ipak prešla u vodstvo. Godfrey je iz sredine uposlila Harvey na lijevom krilu koja spušta pak u kut do Sammons koja vraća pak u sredinu odakle Godfrey preciznim udarcem pogađa mrežu. Prekršaj Pullin u drugoj minuti dao je “crvenima” priliku za brzi odgovor. Međutim, hrvatske protivnice na ovom turniru, u pravilu nemaju poteškoća s obranom vlastitih vrata i obično drže igru u svojim rukama. Australke su slijedile primjer Novog Zelanda i Belgije pa je Kiliwnik u trećoj minuti udarcem iz sredine natjerala Baždar na obranu. “Bijele” su ponovo zaprijetile tek po izjednačenju snaga na ledu kad je Clark-Crumpton udarcem iskosa s desne strane zaposlila hrvatsku čuvaricu mreže. Godfrey je u petoj minuti iz neposredne blizine propustila ugurati pak u nebranjenu mrežu.

Baždar se ponovo istaknula malo kasnije kad je Clark-Crumpton obranila “zicer” iz sredine. Australija je novu prigodu stvorila u sedmoj minuti u kojoj je Kiliwnik pucala iz sredine. Baždar brani ovaj udarac, a potom i pokušaj Sammons bekhendom iz neposredne blizine. Opsada hrvatskih vrata se nastavila pa je u osmoj minuti Moore ispalila projektil s plave linije koji Baždar brani. Hrvatice su tu i tamo zalazile na protivničku polovicu leda, ali su teško dolazile do prostora za udarac. “Bijele” su u 11. minuti ponovo zaprijetile vratima kad je Godfrey pucala s desne strane no Baždar se nije dala iznenaditi. Prekršaj Primužak je minutu kasnije dao Australkama priliku povećati prednost. Australskim hokejašicama nije puno trebalo da brojčanu prednost pretvore u pogodak. Hrvatice su izdržale prvi nalet no krajem 12. minute pak se našao u hrvatskoj mreži. Aparicio je osvojila buli i vratila pak do Malcolm koja puca iz sredine. Baždar je zaustavila pak, ali ga nije stigla pokriti prije nego što ga je
Cochrane iz neposredne blizine pogurnula preko crte gola. Hrvatska je i u drugom dijelu trećine ostala pod pritiskom.

Sammons je u 13. minuti pucala iz sredine no Baždar je bila sigurna. Lukowiak je minutu kasnije udarcem slijeva pokušala iznenaditi čuvaricu mreže “crvenih”, ali joj to nije pošlo za rukom. Aparicio se u 16. minuti probila pred vrata, ali nije uspjela “probiti” protivničkog vratara. Baždar se ponovo istaknula dvije minute kasnije kad je prvo obranila udarac Sammons iz sredine, a potom i odbijanac Godfrey iskosa s lijeve strane. Ništa više uspjeha nije imala ni Nottle pri pokušaju iskosa s desne strane u 19. minuti. Baždar je malo kasnije obranila i udarac Pullin iz blizine. Aparicio je pokušala pogoditi bekhendom slijeva u posljednjoj minuti trećine. Hrvatice su u zadnjim sekundama trećine uklizale u napadačku trećinu pa je King morala braniti udarac Tene Čavke s plave linije. Trećina je ubrzo završila i Hrvatice su zacijelo bile zadovoljne učinkom, jer je to bila njihova najbolja prva trećina na turniru. Jedini je problem bio što se to zbilo u pogrešnoj utakmici, dvoboju s Australijom u kojem Hrvatska nije imala nikakvih izgleda i u kojem je trebalo uštedjeti energiju za odlučujući okršaj protiv Južne Afrike. Hrvatska je ponovo igrala sa samo dvije petorke, dok je Australija ležerno vrtjela sva četiri napada, znajući da joj pobjeda ne može izmaknuti.

Druga trećina je uzbudljivo započela. Prvo se Marinković našla pred vratima, ali iz neposredne blizine nije uspjela pogoditi mrežu. Australke su smjesta uzvratile pa je Clark-Crumpton s lijevog krila pronašla Aparicio pred vratima koja puca iz neposredne blizine. Baždar je obranila, ali nije uspjela poklopiti pak pa ga je Aparicio iščeprkala i pogurnula preko crte. Hrvatice su prosvjedovale, ali sutkinja je bila neumoljiva. “Bijele” su nastavile s pritiskom pa je Walker gađala s plave linije, a u 22. minuti Kiliwnik pokušava pogoditi bekhendom iz sredine. Australija je u nastavku napada još jednom pronašla put do mreže. Walker je s plave linije spustila pak u desni kut do Godfrey koja se izvukla u sredinu i pucala. Baždar odbija pak, ali samo do Kiliwnik kojoj je uspjelo iz neposredne blizine pogurati pak preko crte gola. Hrvatska se nije predavala pa je Eva Čavka u 23. minuti gađala iz blizine no King se nije dala iznenaditi. Međutim, prekršaj Tene Čavke u idućem australskom napadu je ostavio “crvene” s igračicom manje.

Australkama je trebalo tridesetak sekundi da brojčanu prednost pretvore u pogodak. Kiliwnik je iz desnog kuta vratila pak u sredinu odakle ga Sammons prebacuje nalijevo do
Godfrey koja udarcem iz prve pogađa nebranjeni dio mreže. Na novi pogodak “bijelih” trebalo je pričekati samo dvadesetak sekundi. Eva Čavka je bekhendom iza gola ispucala pak pred vrata gdje se Cochrane bolje snašla od Primužak i bekhedom iz blizine pogodila mrežu. Hrvatska je primila čak četiri pogotka u manje od tri minute i prijetio joj je pravi potop. Nije bilo predaha za “crvene” pa je Nottle već u 24. minuti udarcem slijeva natjerala Baždar na obranu. Lukowiak je minutu kasnije zaprijetila udarcem iz sredine no Baždar se nije dala iznenaditi. Hrvatska čuvarica mreže je minutu kasnije ipak morala vaditi pak iz mreže. Malcolm je na plavoj liniji zaustavila ispucani pak i predala ga nadesno do Walker koja puca “šlencom”, a pak se nekako provukao do mreže pokraj od Pullin zaklonjene Baždar. Australski zgodici nizali su se kao na tekućoj vrpci. Sammons je u 27. minuti dugim dodavanjem pronašla Godfrey koja s desne strane šalje pak poprijeko do Kiliwnik koja preciznim “šlencom” povećava prednost Australije.

Tek nakon osmog primljenog pogotka na ledu smo vidjeli krila trećeg hrvatskog napada na što se stručni stožer slobodno mogao odvažiti od početka susreta, jer nikakve neizvjesnosti nije moglo biti protiv Australije. Jedini bitni okršaj se igrao samo 24 sata kasnije i za njega je trebalo sačuvati svaki djelić energije udarnih snaga reprezentacije. Baždar je u 28. minuti obranila dalekometni projektil Moore no u nastavku napada Australke su ipak zatresle mrežu. Cochrane je iz desnog kuta uposlila
Clark-Crumpton koja preciznim udarcem iz sredine postiže pogodak. Marinković se u idućem napadu našla u prilici pucajući sdesna no King je bila na mjestu. “Bijele” su u 29. minuti dosegnule dvoznamenkasti broj pogodaka. Tihema se izborila za pak uz ogradu na desnom krilu i spustila ga u kut do Malcolm koja se izvukla prema vratima. Baždar je palicom presjekla ubacivanje pred vrata no pak se vratio Malcolm koji iz neposredne blizine šalje pak u mrežu. Naleti Australije su se i dalje nizali jedan za drugim, dok je Hrvatska uglavnom pasivno promatrala zbivanja na ledu. Sammons je u 30. minuti izašla sama pred vrata no Baždar je iz ovog dvoboja izašla kao pobjednica. Malo kasnije, Australke ulaze u drugu deseticu. Aparicio je osvojila buli u napadačkoj trećini i predala pak Clark-Crumpton koja udarcem slijeva pogađa suprotne rašlje.

Malo je nedostajalo da Clark-Crumpton ne upotpuni
hat trick u 31. minuti no njen udarac slijeva je pogodio drugu stativu. Lukowiak se nadovezala pokušajem sdesna. Australija je povećala prednost u 34. minuti. Sammons je prošla po desnom krilu i ubacila pak u sredinu odakle Kiliwnik snažnim udarcem “probila” vratara “crvenih” i upotpunila hat trick. Baždar je ponovo na iskušenju bila već u idućoj minuti kad joj je Sammons izašla pred vrata no ovog puta je hrvatska čuvarica mreže sjajnom obranom spasila svoja vrata. Kiliwnik je pokušala pospremiti odbijanac u mrežu, ali bez uspjeha. Međutim, “bijele” su neumorno napadale pa je Walker u 35. minuti s desne strane ubacila pak pred vrata odakle ga je Clark-Crumpton pogurnula nalijevo za Cochrane koja udarcem iskosa s lijeve strane upotpunjuje hat trick. Australija je u 36. minuti ostala s igračicom manje zbog prekršaja Badaoui, ali da je sutkinja imala malo bolji pregled događaja mogla je isključiti i Walker zbog prekršaja na Špigelski. Ovako je prekršaj koji bi bio suđen i u muškom hokeju ostao nekažnjen, dok je na klupu za kažnjene sjela igračica zbog “prekršaja” koji ne bi bio suđen ni u kadetima (gdje dio naših reprezentativki još uvijek ima pravo nastupa).
Rasprava o svrsishodnosti zabrane igre na tijelo u ženskom hokeju traje i, iskreno govoreći, teško je podupirati takvu zabranu, pogotovo u višim razredima ženskog hokeja, ako se prisjetimo da žene bez poteškoća igraju rukomet u kojem se itekako “igra” na tijelo. Hrvaticama jedna igračica više ništa nije značila i jednako su bile u podređenom položaju kao i inače. Lukowiak je u 37. minuti gađala s lijeve strane no Baždar je bila spremna. Vratar “crvenih” je minutu kasnije izašla kao pobjednica u dvoboju sa Sammons koja bila probila pred vrata. Goršić je u 38. minuti pokušala iznenaditi King udarcem iz lijevog kuta, ali joj to nije pošlo za rukom. Godfrey je u zadnjim trenucima kazne pucala iz sredine no Baždar je bila na mjestu. Godfrey je u idućem napadu bila nešto bolje sreće. Ponovo se našla pred vratima kad ju je u posljednji trenutak omela Noa Matak, ali je zato na slobodni pak naklizala
Walker i snažnim udarcem iz blizine “probila” hrvatsku čuvaricu mreže. Nakon najbolje trećine na turniru, odmah je uslijedila i najgora. Australke su izrešetale hrvatsku mrežu s čak 12 pakova, a jedino pitanje koje je ostalo visiti u zraku je, zašto se naše vodeće igračice nisu više čuvale i odmarale za Južnu Afriku?

Clark-Crumpton je napravila prekršaj poslije samo pet sekundi zadnje trećine pa je Hrvatska dobila priliku za počasni pogodak odmah po odmoru. Međutim, Australke su i s igračicom manje preuzele inicijativu pa je Tihema u 41. minuti zaprijetila udarcem s plave linije. Harvey je minutu kasnije udarcem iskosa s lijeve strane pokušala iznenaditi Baždar, ali bez uspjeha. “Crvene” su se obranile s igračicom više, a Clark-Crumpton je netom po povratku na led upotpunila hat trick. Napadačica “bijelih” je s desnog krila odigrala dupli pas s Godfrer u kutu, nakon čega je skrenula u sredinu i preciznim udarcem pogodila mrežu. Australija je i u trećoj dionici dvoboja nastavila s napadima pa je Baždar u 43. minuti zaustavila pokušaj Aparicio iz sredine. Godfrey se u 46. minuti probila kroz postavu “crvenih” i pucala sdesna. Baždar brani, a Primužak je u posljednjem trenutku omela Sammons u pokušaju da pospremi odbijanac u mrežu. Baždar je u nastavku akcije zaustavila udarac Kiliwnik iz blizine. Naleti “bijelih” nisu jenjavali pa je Tihema u 48. minuti pucala iz sredine, a hrvatska čuvarica mreže je ponovo bila na mjestu.

Australski pritisak je ipak urodio plodom u 50. minuti. Pack je blokirala udarac Harvey s plave linije, a do paka je prva stigla Badaoui koja je iz desnog kuta proslijedila pak iza gola do
Nottle koja udarcem iskosa s desne strane pogađa bliži kut hrvatskih vrata. Hrvatski stručni stožer se u tom trenutku odlučio odmoriti Baždar i u igru uvesti Pretulu. Ne možemo se oteti dojmu da je pravi trenutak za zamjenu vratara bio nakon druge trećine kod 14:0 za protivnika. Poraz je već bio katastrofalan, a ulaskom u igru na početku trećine bi Pretula dobila malo vremena za zagrijavanje na ledu, umjesto da izravno s klupe stane “na streljanu”. Nova čuvarica mreže “crvenih” je zaustavila udarac Goonan s plave linije u 50. minuti no minutu kasnije je morala vaditi pak iz gola. Sammons se u desnom kutu izborila za pak i krenula prema vratima nakon čega je udarcem iskosa s desne strane pogodila mrežu. Pretula se istaknula u 52. minuti obranom oštrog udarca Dutton s plave linije. Hrvatska se minutu kasnije našla u dodatnim teškoćama kad je isključena Goršić.

Nije nam baš jasno kako je moguće dosuditi ometanje nad protivnicom koja vodi pak. Razumjeli bi da je dosuđen nedopušten nalet tijelom o kojem smo već izrazili mišljenje, ali u samoj definiciji “ometanja” je izraz “na igraču koji nije u posjedu paka” što je Malcolm definitivno bila prije sudara s Goršić. Na žalost, IIHF je i ovog puta potvrdio da na svjetska prvenstva nižih razreda šalje suce s dvojbenim znanjem kao da Novi Zeland ili Hrvatska ne zaslužuju jednako dobre suce kao i Finska ili Kanada. Hrvatice su učinkovito branile svoja vrata, a Pretula je zaustavila udarac Badaoui iz blizine u 54. minuti, a potom i pokušak Kiliwnik iskosa s desne strane. Hrvatska čuvarica mreže je minutu kasnije obranila i udarac Rapchuk s plave linije kao i odbijanac Kiliwnik. Walker je poslije bulija ispalila projektil s plave linije koji pogađa stativu. Australke su nastavile opsjedati hrvatska vrata i nakon izjednačenja snaga na ledu no uglavnom su promašivale ili pogađale u blok sve do 57. minute kad je Pretula odličnom reakcijom zaustavila projektil Clark-Crumpton iz sredine. Bolje sreće nije bila ni Goonan koja je malo kasnije iskušala svoj dalekometni udarac.

Čuvarica mreže “crvenih” je nastavila skupljati obrane i u 58. minuti u kojoj je spriječila udarac iz sredine Badaoui da pronađe put do mreže. Bolje sreće nije bila ni Lukowiak koja je pucala iz blizine. Prigode su se nizale svakih pet, šest sekundi. Pretula brani prvo pokušaj Nottle s plave linije, a potom i odbijanac Lukowiak. Sammons je u zadnjoj minuti izašla pred vrata, ali joj nije uspjelo po drugi put svladati hrvatskog pričuvnog vratara. Kanonada “bijelih” ipak je urodila plodom 25 sekundi prije kraja dvoboja. Sammons je “iskopala” pak iz gužve uz ogradu na desnoj strani, a Kiliwnik je otklizala iza gola i odatle uposlila
Godfrey u sredini koja udarcem iz prve upotpunjuje hat trick. Točku na “i” postavila je Kiliwnik deset sekundi prije kraja. Napadačica “bijelih” dobila je pak s desnog krila od Godfrey te ga je gromovitim “šlencom” iz sredine zakucala u mrežu. Zamalo su Australke dosegnule punih dvadeset pogodaka, ali su u posljednjim trenucima pogriješile pri dodavanju. Hrvatska je pretrpjela dosad najteži poraz na ovom turniru no on ne bi trebao ostaviti posljedica na našu reprezentaciju koju čeka odlučujući okršaj protiv domaćeg sastava. Nadajmo se da je Hrvaticama preostalo dovoljno energije za 60, a možda i više minuta borbe, da su stekle nova znanja i iskustva koje će im pomoći da Afrikankama uzvrate za poraz s Velesajma na prošlom svjetskom prvenstvu i izbjegnu posljednje mjesto na turniru.

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information