Prvenstvo Hrvatske

Medveščak obranio naslov

medvescak prvakMedveščak je pobjedom u trećoj utakmici finala doigravanja obranio naslov prvaka. Zapravo to u hrvatskom seniorskom hokeju i nije neka vijest. "Medvjedima" je ovo sedmo uzastopno osvajanje prvenstva, a devetnaesto ukupno. Otpor Mladosti u posljednjoj utakmice ove sezone potrajao je do sredine druge trećine. U prvih dvadeset minuta Medveščak je dvaput poveo, a "mamuti" bi izjednačili. Međutim, treće vodstvo "bijelih", mladostaši više nisu mogli uhvatiti. Medveščak je u drugoj trećini još dva puta zatresao protivničku mrežu, ali ovog puta nije dopustio nikakav povratak "crnima" u trećoj dionici susreta. Za samo četiri minute treće dionice dvoboja, "medvjedi" su isto toliko puta pogodili mrežu. Do kraja susreta svaka je momčad postigla po gol čime se došlo do konačnih 10:3 za Medveščak.

Mladost - Medveščak 3:10 (2:3, 0:2, 1:5)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 13.3.2015.
Gledatelja: 200
Suci: Beganović, Prezelj, Belić i Saković

Strijelci:

0:1 MED Perkovich (Glumac) 4'
1:1 MLA Trstenjak N. (Novak, Trstenjak P.) 8' PP1
1:2 MED Krivošić D. 10'
2:2 MLA Čunko T. (Trstenjak P., Novak) 12'
2:3 MED Perkovich (Murray, Letang) 13'
2:4 MED Glumac 28' PP1
2:5 MED Perkovich (Murray) 34'
2:6 MED Krivošić D. (Žižanović) 43'
2:7 MED Murray (Katic) 45'
2:8 MED Hedberg 46'
2:9 MED Glumac (Murray) 47'
3:9 MLA Mirić (Čunko T., Ljubić) 51'
3:10 MED Žižanović 58'

Udarci na gol:
Mladost 27
Medveščak 46

Isključenja:
Mladost 8 min
Medveščak 6 min

Mladost: Štimac-Rojtinić, Rastovski - Ljubić, Smolec, Trstenjak P., Novak, Čunko T. - Borić L., Trstenjak N., Mirić, Grahovar, Kopajtić - Čunko M., Ivšac, Božić, Martinić, Cerovečki - Večerina, Šimunović. Trener: Bregant

Medveščak: Tomljenović, Ružić - Letang, Tadić, Glumac, Murray, Perkovich - Sertić, Katic, Šakić, Kostović, Hedberg - Vedlin, Šilović, Žižanović, Krivošić D., Krivošić M. - Budak. Trener: Ratej

Početak treće utakmice finala doigravanja za naslov prvaka Hrvatske predviđen je za manje od 24 sata od završetka prethodnog susreta. Najbolji hrvatski hokejaši morali su navrat - nanos završiti svoju utakmicu jer je podmladak jednog od zagrebačkih brzoklizačkih klubova morao na vrijeme početi s treningom. Za razliku od redovnog dijela prvenstva koji počinje tek u listopadu (za razliku od velike većine europskih zemalja u kojima prvenstva počinju u rujnu) i laganim se tempom odvija uz stanku kad god nekome zatreba. Kad dođe vrijeme za doigravanje, jedna momčad više nema leda, druga utječe na promjene termina zbog kalendara svog primarnog natjecanja, a sve skupa se mora odigrati u nekoliko dana što pogoduje klubu koji u svojim redovima ima profesionalce koji jedini mogu izdržati takav tempo igranja.

Mladostaši su isklizali sa željom da što duže održe rezultatsku neizvjesnost prije nego što dođe do neizbježnog pada u igri zbog iscrpljenosti. U postavu se vratio Mario Čunko i odmah zauzeo svoje privremeno radno mjesto u obrani. Kod Medveščaka ponovo nije bilo Martinovića, ali su izostali i igrači poput Senzela, Jazbeca, Mikulića i Brenčuna koji su nosili igru "medvjeda" kad bi profesionalcima bilo dopušteno da "uzmu zraka". Zapravo je neobično bilo što Medveščak, s pregrštom igrača na raspolaganju nije napunio klupu do kraja i time omogućio što većem broju svojih igrača koji su iznijeli redovni dio prvenstva da prime svoje zlatne medalje na ledu, u klizaljkama.

"Medvjedi" su krenuli žustro u utakmicu pa je Hedberg već u drugoj minuti udarcem s lijeve strane pogodio stativu. Mladostaši su uzvratili vlastitom akcijom no "bijeli" su zadržali inicijativu u uvodnim minutama. U četvrtoj minuti pritisak Medveščaka doveo je do prvog pogotka. Glumac je uposlio Perkovicha koji sa svojeg omiljenog mjesta u sredini preciznim udarcem pogađa mrežu. "Medvjedi" su nastavili s ofanzivom kako bi što brže slomili otpor protivnika i riješili pitanje pobjednika. Međutim, prekršaj Vedlina u sedmoj minuti privremeno je otklonio opasnost od vratiju "crnih".

Mladostaši su ostali u napadačkoj trećini, ali su ubrzo izgubili pak pa se Murray našao u protunapadu. Ljubić je učinio sve ne bi li ga omeo pa je pritom zaradio kazneni udarac za Medveščak. Štimac-Rojtinić dobio je dvoboj s kanadskim napadačem i zadržao neizvjesnost u prvoj trećini. Dvadeset sekundi kasnije "mamuti" su poravnali rezultat. Osvojivši buli u svojoj trećini mladostaši su brzo prenijeli igru u napadačku trećinu te izveli sjajnu kombinaciju jedan-dva-tri u koju je započeo Petar Trstenjak predavši pak nadesno do Novaka koji ga odmah prebacuje na drugu stranu k Nikši Trstenjaku kojem je preostalo ubaciti pločicu u nebranjeni dio mreže.

"Medvjedi" se nisu dali zbuniti primljenim pogotkom, nego su nastavili s napadima. Mladostaši su odbili nekoliko naleta, ali u desetoj minuti Medveščak je ponovo imao prednost. Pločica je s desne strane ubačena pred gol "crnih". Štimac-Rojtinić je zaustavio dva udarca upućena iz gužve pred njegovim vratima no kad njegovi suigrači nisu počistili ni poslije drugog udarca, Domagoj Krivošić je iz neposredne blizine ubacio pak u mrežu. "Mamuti" su se za ovaj propust u obrani iskupili pred svojim navijačima još jednom odličnom akcijom. Početkom 12. minute Novak je s lijeve strane započeo "1-2-3" tako da je uposlio Petra Trstenjaka na desnom krilu koji iz prve pronalazi Tomislava Čunka na drugoj strani koji udarcem iz prve još jednom izjednačuje rezultat.

Radost mladostaša nije bila dugog vijeka. Minutu kasnije "medvjedi" su u protunapadu izveli "prebrojavanje" kojeg je započeo Letang na desnoj strani prebacivši pak do Murraya u sredini koji upošljava Perkovicha na lijevom krilu. Udarcem iz prve svladao je čuvara mreže "crnih" i Medveščak je opet bio u vodstvu. Uvidjevši da "mamuti" neće tek tako odustati od borbe, "bijeli" su pojačali pritisak. Na ledu su se smjenjivale samo dvije postave pomoću kojih je trener Ratej, kao da se radi o utakmici kadeta, pokušao slomiti otpor upornih mladostaša. Bilo je pomalo tragikomično gledati kako se profesionalci koji su dovedeni i plaćeni da se hrvaju s Radulovim, Kovaljčukom i Mozjakinom, upinju nadigrati treću navalu Mladosti u kojoj igraju đak, student i igrač koji od ožujka 2013. do veljače 2015. nije odigrao ni jednu, jedinu utakmicu.

Naleti Medveščaka nastavili su se i nakon što je u 16. minuti na klupu za kažnjene sjeo Sertić. "Mamutima" je bilo nešto lakše braniti se s igračem više no kad su se snage na ledu izjednačile, mladostaši su bili ti koji su preuzeli kontrolu nad igrom i u nekoliko akcija zaprijetili Tomljenoviću. Na odmor se pošlo s minimalnom prednosti "bijelih", a očekivalo se kako će Medveščak nastojati iskoristiti drugu trećinu u kojoj igrači za leteću izmjenu moraju otklizati na protivničku polovicu za povećanje vodstva.

Isključenje Borića početkom 23. minute dovelo je Mladost u nezgodan položaj no "mamuti" su se bili dovoljno odmorili tako da su izdržali dvije minute protivničkih naleta. Činilo se kako su "crni" držali protivnika pod kontrolom smanjivši broj udaraca prema Štimcu-Rojtiniću. Međutim, u 27. minuti na klupu za kažnjene sjeda Tomislav Čunko. Punu minutu su mladostaši aktivnom obranom spriječavali "bijele" da zapucaju prema golu. No, na polovici 28. minute Glumac obilazi vrata Mladosti i izvodi "varaždinca" tako da je pogodio Borića u klizaljku od koje je pak otišao preko crte gola.

Nes(p)retno primljeni pogodak nije obeshrabrio "crne" koji, nemajući što izgubiti, kreću prema naprijed. U idućih nekoliko minuta smjenjuju se naleti mladostaša prema protivničkim vratima. Najbliže zgoditku bili su u tridesetoj minuti kad je Petar Trstenjak udarcem iz sredine pogodio prečku. Poslije ove prigode za Mladost, "medvjedi" su shvatili da utakmica još nije završila pa su se vratili napadačkoj igri. Poslije nekoliko akcija u kojima je Štimac-Rojtinić bio na visini zadatka, Medveščak je u 34. minuti povećao prednost. Murray je ubacio pak u gužvu pred vratima "crnih" u kojoj se najbolje snašao Perkovich i udarcem iz sredine zatresao mrežu.

Suprotno očekivanjima, igra se u završnici druge trećine potpuno rasplamsala. Obje su strane zaigrale pod manjim pritiskom. "Medvjedi" su bili uvjereni da im pobjeda i pripadajući naslov više ne mogu izmaknuti, a mladostaši više nisu imali što braniti pa su nastojali postići još koji pogodak prije nego što završi prvenstvo. Akcije su se izmjenjivale na obje strane, a Tomljenović i Štimac-Rojtinić imali su priliku pokazati sve što znaju. Do kraja trećine mreže su mirovale pa se u treću dionicu susreta ušlo s tri pogotka prednosti za "bijele", jedan manje nego što je to bio slučaj u prethodnoj utakmici.

Za razliku od druge utakmice u kojoj su "mamuti" s dva pogotka u kratkom razmaku vratili rezultatsku neizvjesnost, "medvjedi" su ovaj put pokazali svoju snagu. U 43. minuti Žižanović puca u gužvu pred golom. Vratar "crnih" je obranio pak, ali nije vidio da se pločica odbila tik uz crtu gola. Pak nije vidio nitko od igrača pred golom izuzev Domagoja Krivošića koji iz neposredne blizine ubacuje pak u nebranjeni dio mreže. Ovaj pogodak slomio je otpor Mladosti koja u iduće četiri minute prima još tri zgoditka.

Katic je u 45. minuti "izbacio" Murraya samog pred gol i Kanađanin je ovog puta bio uspješniji u dvoboju jedan na jedan. Minutu kasnije Šakić puca s lijeve strane, a Hedberg odbijanac posprema u mrežu. Na isteku 47. minute Murray i Glumac su uspješno završili protunapad dvojice na jednoga. Do kraja susreta je ostalo 13 minuta, a "medvjedi" su imali ogromnih sedam pogodaka prednosti. Dvije minute kasnije na klupu za kažnjene odlazi Grahovar. Činilo se kako će se niz Medveščaka nastaviti no mladostaši su se pribrali i izdržali minutu i pol s igračem manje prije nego što je Perkovich isključen u 51. minuti.

U međuvremenu je između vratnica Medveščaka stao Ružić, a "mamutima" je trebalo samo sedam sekundi da u igri četvorice protiv četvorice postignu pogodak. Tomislav Čunko se našao iza gola i uposlio Mirića pred golom koji postiže treći zgoditak svoje momčadi. Premda je do kraja susreta ostalo desetak minuta prave igre više nije bilo. Obje momčadi su uglavnom čekale da prođe vrijeme i tek povremeno izvodile akcije pred protivničkim vratima. Jednu takvu priliku je udarcem sdesna u posljednji pogodak prvenstva pretvorio Žižanović.


Pod vodstvom trenera Kolomba u redovnom dijelu prvenstva i Rateja u pet utakmica doigravanja, naslov prvaka za Medveščak osvojili su: Pavao Bobinac, Damir Buković, Ivan Brenčun, Tin Budak, Alain Čavkić, Sandro Čurčić, Phillip Dretar, Mike Glumac, Edwin Hedberg, Josip Jazbec, Domagoj Kapetanić, Mark Katic, Nikola Kopričanec, Dario Kostović, Tin Kovaček, Domagoj Krivošić, Matija Krivošić, Jan Lendo, Alan Letang, Saša Martinović, Luka Mikulić, Andrew Murray, Nathan Perkovich, Renato Platužić, Martin Pleško, Ivan Ružić, Luka Ružić, Nikola Senzel, Mario Sertić, Michael Robin Stebbings, Marko Šakić, Borna Šilović, Branimir Šimunović, Marko Tadić, Mate Tomljenović, Domen Vedlin, Luka Vukoja i Jan Žižanović.

Najbolji strijelac prvenstva je napadač Mladosti, Tadija Mirić koji je vodio mrtvu trku sa suigračem Marijom Novakom. Pred ovu utakmicu Mirić je imao bod prednosti no Novak ga je s dvije asistencije u prvoj trećini prestigao. Pogotkom u trećoj trećini Mirić se izjednačio sa svojim kapetanom na 43 boda te je zbog većeg broja postignutih zgoditaka obranio naslov najboljeg strijelca. Najuspješniji vratar je po prvi puta član Mladosti, Ivan Štimac-Rojtinić koji se cijelog prvenstva nadmetao s višestrukim osvajačem naslova najboljeg vratara, Tihomirom Filipecom koji je ove sezone nosio dres Zagreba. Po izboru svih trenera koji su vodili momčadi u hrvatskom prvenstvu, za najboljeg igrača prvenstva proglašen je mlai napadač Zagreba, Ivan Janković koji je u 11 odigranih utakmica postigao devet pogodaka i deset asistencija.

"Medvjedi" su tijekom prvenstva pokazali dva lica. U redovnom dijelu momčad sastavljena od domaćih igrača uglavnom je bila u podređenoj ulozi u odnosu na svoje gradske suparnike no kako je natjecanje odmicalo "medvjedi" su igrali sve bolje. Dolaskom nekolicine domaćih igrača reprezentativnog kalibra Medveščak se izjednačio Zagrebu, a mogao je izazvati i Mladost. Doigravanje je donijelo sasvim drugu priču u kojoj je zacrtani cilj osvajanja naslova prvaka u drugi plan stavio sve ostalo. Sedam aktivnih profesionalaca i jedan umirovljeni bili su prevaga koja je osigurala zlatnu medalju koja, što god uprava i dio navijača Medveščaka mislili, nikada neće biti onakvog sjaja kao one osvojene prije 2010.

Mladost je usprkos odlasku nekolicine igrača prije početka prvenstva zadržala dovoljno visoku razinu igre koja joj je donijela prvo mjesto u redovnom dijelu prvenstva i ulazak u finale doigravanja. "Mamuti" se još uvijek oslanjaju na jezgro starijih odnosno iskusnijih igrača koji iza sebe imaju više svjetskih prvenstava u nogama. Međutim, sve više mjesta i vremena dobivaju i mlađi igrači bez čijeg bi doprinosa momčad za koju godinu ostala bez budućnosti. Neizbježna smjena generacija dovest će do promjene trenutnog odnosa snaga između amaterskih sastava tri zagrebačka kluba, ali klub koji ima svoj juniorski pogon nema straha pred vremenom koje dolazi.

Foto: www.facebook.com/KHLMedvescakZagreb

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information