Prvenstvo Hrvatske

Uzbudljivo do kraja

S Mla Med 151001 1U unaprijed odigranoj utakmici 2. kola prvenstva Slovenije na Velesajmu su se sučelili Mladost i Medvesčak. Dupkom ispunjene klupe za pričuve kao i žar s kojim su igrači obje momčadi usli u utakmicu pokazao je kako su hrvatski hokejasi jedva dočekali početak natjecanja i utakmice koje daju sam smisao aktivnog bavljenja hokejom. "Mamuti" su u prvoj trećini imali vise od igre i svoju premoć su okrunili vodstvom već u sestoj minuti. Tijekom prvih dvadeset minuta mladostasi su propustili brojne prilike za povećanje vodstva sto je Medvesčak "kaznio" izjednačenjem tik pred odlazak na odmor. Mladost je u nastavak susreta usla s dodatnim poticajem i za manje od dvije minute dvaput zatresla protivničku mrežu. Međutim, kako se brzo vratila u vodstvo, tako je Mladost brzo i ostala bez prednosti. Odgovor "medvjeda" bio je brz i učinkovit pa je do isteka 25. minute omjer ponovo bio poravnat. Mreže su do kraja druge trećine ostale mirovati pa je za odluku trebalo pričekati treću dionicu susreta. "Mamuti" su ponovo bili učinkoviti u uvodnim minutama te su za pet minuta postigli dva pogotka. Medvesčak je sredinom treće dionice dvoboja smanjio zaostatak pa se uslo u neizvjesnu zavrsnicu. Rizik izvlačenja vratara nije se isplatio "medvjedima" jer je Mladost osvojila pak i preciznim udarcem u nebranjenu mrežu postavila konačnih 6:4 u svoju korist.

Mladost - Medvesčak 6:4 (1:1, 2:2, 3:1)

Zagreb, klizaliste na Velesajmu, 1.10.2015.
Gledatelja: 70
Suci: Belić, Saković i Polasek

Strijelci:

1:0 MLA Mirić (Borić) 6'
1:1 MED Krivosić M. (Krivosić D.) 19'
2:1 MLA Trstenjak P. (Čunko) 21'
3:1 MLA Trstenjak N. (Trstenjak P., Smerdelj) 22'
3:2 MED Dretar (Sertić) 23'
3:3 MED Krivosić M. 25'
4:3 MLA Smerdelj (Trstenjak P., Čunko) 45'
5:3 MLA Mirić 46'
5:4 MED Nardin (Krivosić D.) 51'
6:4 MLA Trstenjak P. (Delić) 60' EN

Udarci na gol:
Mladost 34
Medvesčak 36

Isključenja:
Mladost 8 min
Medvesčak 6 + 10 (Mikulić) min

Mladost: Krpes, Štimac-Rojtinić - Ljubić, Delić, Čunko, Smerdelj, Trstenjak P. - Plahutar, Trstenjak N., Mirić, Novak, Kučera - Milić, Borić T., Cerovečki, Martinić, Smolec - Zelić, Večerina, Kopajtić, Grahovar. Trener: Bregant

Medvesčak: Ružić, Jünker Đurić - Sertić, Senzel, Buković, Brenčun, Kovaček - Čavkić, Vedlin, Mikulić, Jazbec, Tadić -
Plesko, Kopričanec, Krivosić M., Nardin, Krivosić D. - Šimunović, Budak, Dretar. Trener: Kolombo

U odnosu na momčad koja je svladala Bled u gostima, trener Mladosti Bregant za dvoboj protiv Medvesčaka imao je na raspolaganju provjerene snage, Novaka i Grahovara, kao i mlade "mamute", Tonija Borića, Milića i Smoleca koji su zaigrali zajedno u trećoj postavi. Izostanak Ivsca i Šimunovića doveo je do preslagivanja braničkih parova i navala pri čemu je Novak preuzeo drugi napad, a Grahovar i Kopajtić su zaigrali u četvrtom. Ofanzivni branič Smolec započeo je utakmicu u trećem napadu, ali ju je zavrsio u obrani. Na mjestu između vratnica susret je započeo Krpes. Osim velikog broja igrača momčad Mladosti obilježava i ravnomjerna raspodijeljenost igrača po godistima. U sastavu se nasao podjednak broj tinejdžera i veterana, ali i seniora u najboljim godinama sto inače nije značajka brojnih klubova u momčadskim sportovima koji vise podsjećaju na juniorske sastave nego na seniorske.

Svoju prvu utakmicu u novoj sezoni amaterski sastav Medvesčaka zaigrao je u sastavu u kojem je jedino novo ime bio pričuvni vratar Jünker Đurić koji je jos uvijek junior. U odnosu na postavu koja je prosle godine nastupala u redovnom dijelu prvenstva, Medvesčak je ostao bez Tomljenovića koji je presao u poljskog prvoligasa Jastrzebie, Šilovića koji sada brani boje Slavije u Inter-nacionalnoj ligi, Šakića koji je presao u redove njemačkog četvrtoligasa Zweibrückena i Vukoje koji igra za austrijski Feldkirch u Inter-nacionalnoj ligi. Na utakmici nije bilo ni Lenda, Bobinca, Čurčića, Žižanovića niti Luke Ružića. Neobično je kako u redovima Medvesčaka nisu nastupila ni pojačanja iz Zagrebe, Janković ni Miličić. Aktivnom hokeju vratio se napadač Nardin koji je poveo treću navalu, a zanimljivo je kako je reprezentativni branič Tadić, zaigrao u napadu.

Obje momčadi usle su u utakmicu napadački, sa željom da sto prije postignu pogodak i nametnu svoj ritam protivniku. Mladost je u uvodnim minutama imala nesto veći posjed paka no Medvesčakovi protunapadi sa sobom su nosili izglednije prilike. Vratar "crnih", Krpes kojem je ovo bila prva utakmica poslije jednogodisnje stanke uspjesno je obavljao svoju zadaću pa "medvjedi" nisu mogli doći do rane prednosti. U sestoj minuti Mladost prelazi u vodstvo. Borić je tukao s plave linije, a Mirić vjesto podmetnuo palicu i skrenuo pak iza Ružića. Nije prosla ni minuta, a "bijeli" su dobili priliku za poravnanje poslije prekrsaja Martinića. Medvesčak se nije uspio nametnuti s igračem vise. "Medvjedi" su uputili udarac prema vratima, ali je i njihov vratar bio primoran zastititi svoju mrežu od naleta Mladosti s igračem manje.

Ravnopravna igra nastavila se i po izjednačenju snaga na ledu sve do desete minute kad je prekrsaj dosuđen Domagoju Krivosiću. "Crni" su odlučno navalili na obranu Medvesčaka ne bi li povećali prednost. Vratar Ružić u par je navrata morao spasavati svoja vrata, ali je uz pomoć svoji suigrača spriječio "mamute" da iskoriste brojčanu prednost. Dvadesetak sekundi po povratku isključenog napadača u igru, "medvjedi" su ostali s igračem vise jer je na klupu za kažnjene morao poći Smerdelj. Sad je dosao red na "bijele" da pritisnu brojčano slabijeg protivnika. Medvesčak je ispalio nekoliko pakova prema protivničkim vratima no Krpes je svaki put bio na mjestu. Čim su se snage na ledu izjednačile, "mamuti" su preuzeli igru u svoje ruke. Naleti mladostasa redali su se jedan za drugim no raspoloženi Ružić djelovao je poput hobotnice zaustavljajući jedan pak za drugim. Kako to obično biva u sportu, u jeku neuspjesnih napada "crnih", pogodak je postigao Medvesčak.

Započinjala je 19. minuta kad je Domagoj Krivosić s plave linije uposlio svog brata Matiju u sredini koji je vjesto izvedenim bekhendom iznenadio čuvara mreže Mladosti i omjer je bio izjednačen. U nepune dvije minute preostale do prvog odmora, "mamuti" su pokrenuli jos jednu ofanzivu prema vratima Medvesčaka no Ružić je bio nesavladiv. U želji da povrate izgubljenu prednost prije kraja trećine, mladostasi su zapostavili obranu pa su "bijeli" mogli izvesti preokret no Krpes je bio siguran.

Prvih dvadeset minuta zavrsilo je neodlučenim ishodom, a gledatelji su mogli vidjeti dobar hokej u kojem su obje momčadi klizale, izvodile akcije i stvarale prilike. Nastavak susreta "medvjedi" su otvorili udarcem prema golu no za manje od minute primili su dva gola i nasli se u nezavidnom položaju. Jos se igrala prva minuta nastavka kad je Čunko uposlio Petra Trstenjaka u sredini koji preciznim udarcem pogađa mrežu. Pedesetak sekundi kasnije mladostasi izvode sjajnu akciju 1-2-3 i povisuju vodstvo. Smerdelj je s desne strane prebacio pak nalijevo do Petra Trstenjaka koji odmah vraća pak na drugu stranu do svog brata Nikse. Braniču "crnih" preostalo je samo pogoditi nebranjeni dio mreže.

Na trenutak se učinilo kako bi "medvjedi" mogli potonuti no vrlo brzo se Medvesčak vratio u igru. Sertić je u 23. minuti dugim dodavanjem "izbacio" Dretara u protunapad koji udarcem s lijeve strane pogađa mrežu. Dvije minute kasnije, "bijeli" su po drugi put izjednačili. Pred vratima Mladosti stvorila se gužva iz koje su "medvjedi" tri puta pokusali pogoditi vrata. Pak se naposljetku odbio na plavu liniju do Matije Krivosića koji tuče ravno u gužvu, a pločica nekako pronalazi put do gola. Olako izgubljena prednost "razljutila" je mladostase koji pokreću novu ofanzivu prema protivničkim vratima. Naleti "crnih" nižu se jedan za drugim no obrana Medvesčaka sve ih redom odbija, a Ružić je siguran na vratima. Na polovici susreta Mikulić opravdano prosvjeduje zbog nedosuđenog prekrsaja no pritom se koristi nedopustenim rječnikom pa je bio primoran idućih deset minuta provesti na klupi za kažnjene.

Isključenje "bijele trinaestice" dalo je dodatni poticaj njegovim suigračima koji preuzimaju inicijativu pa se u drugoj polovici trećine pretežito igralo na polovici Mladosti. Kako je vrijeme odmicalo "mamuti" su sve vise grijesili pri dodavanjima te se sve teže kretali. Medvesčak je pritiskao "crne", stvarao prilike, ali ni njegovim napadačima pak nije htio ući u mrežu. U posljednjoj minuti zbio se sporni trenutak kakav bi se mogao ponavljati tijekom cijele sezone. Smerdelj se nasao sam pred Ružićem kad ga je s leđa srusio Tadić. Međutim, umjesto kaznenog udarca dosuđeno je obično isključenje

Problem je u tumačenju engleskog pojma "breakaway" od strane hrvatskog sudačkog zbora. Pravila igre definiraju ovaj pojam kao bilo koju situaciju u igri koja zadovoljava sljedeće kriterije:

1. Napadač kontrolira pak ili je u očiglednom položaju da uzme slobodni pak i otkliže sam prema vrataru
2. Napadač nema nijednog protivničkog igrača između sebe i gola
3. Pak se nalazi izvan obrambene trećine napadačeve momčadi
4. Napadač se nalazi u izglednom položaju za postizanje pogotka

Kontrola paka znači da igrač vodi pak palicom ili se služi rukom odnosno nogom da zadrži posjed paka.

Cijela glava 11 pravila hokejaske igre govori o dosuđivanju kaznenih udaraca odnosno pogodaka. U preambuli glave izričito se navodi kako je namjera navedenih pravila povratiti razumnu priliku za pogodak koja je uskraćena prekrsajem s leđa.

Kad se sve skupa uzme u obzir, gotovo je nemoguće složiti se sa sudačkim procjenama iz ove utakmice kao i utakmice EBYSL-a između Medvesčaka i Olimpije kada nije dosuđen kazneni udarac zbog prekrsaja nad Platužićem. U oba slučaja, i Platužić i Smerdelj su bili u izglednoj prilici za pogodak, sami pred protivničkim vratarom. U oba slučaja se pak nalazio uz njihove palice pri čemu nijedan protivnički igrač nije bio u položaju omesti kontrolu paka od strane Platužića odnosno Smerdelja. Obojica napadača srusena su s leđa u trenutku kad se očekivao udarac prema vratima. Pa ipak, hrvatski suci misle da bolje znaju od napadača tko ima, a tko nema kontrolu nad pakom i umjesto da postupaju u skladu s duhom i slovom pravila i dosuđivanjem kaznenog udarca vrate "razumnu priliku za pogodak", oni koriste svoje slobodno sudačko uvjerenje na stetu momčadi nad kojom je učinjen prekrsaj. Da li se radi o neadekvatnom prijevodu izvornih pravila na hrvatski ili nerazumijevanju engleskog, tesko je reći, ali je jasno kako se hrvatski igrači tesko mogu nadati ispravnom dosuđivanju kaznenih udaraca dokle god među hrvatskim sucima vlada ovakvo shvaćanje pravila hokejaske igre.

Mladost nije iskoristila brojčanu prednost ni u preostalom vremenu druge kao niti u nesto vise od minute u trećoj trećini. U posljednjih 19 minuta igre suparnici su usli s izjednačenim omjerom i krajnjom neizvjesnosću u ishod. Medvesčak je po povratku Tadića u igru na kratko preuzeo inicijativu i stvorio nekoliko prigoda za prelazak u vodstvo. U trenucima kad se činilo da bi "medvjedi" mogli skrenuti utakmicu u svom smjeru, Mladost se vratila u vodstvo. Čunko je "izbacio" Smerdelja u protunapad koji odigrava dupli pas s Petrom Trstenjakom i udarcem s lijeve strane pogađa mrežu. Već u idućem napadu Kučera pogađa stativu nakon asistencije Novaka. Samo minutu kasnije, pločica se ponovo nasla u mreži Medvesčaka. Mirić je pobjegao u protunapad i tukao iz sredine. Ružić odbija pločicu koja ponovo dolazi do Mirića, a napadač "crnih" je iz drugog pokusaja ugurao pak preko crte.

Medvesčak se već jednom nasao u sličnom položaju pa se ubrzo izvukao iz njega. Pokusali su "medvjedi" ponoviti pothvat s početka druge trećine. Ubrzali su igru i navalili prema naprijed, a "mamuti" su prihvatili izazov. Razvila se ravnopravna igra s prilikama na obje strane no malo po malo "bijeli" su preuzimali inicijativu. U 51. minuti u lijevom kutu se nasao Domagoj Krivosić te uočio usamljenog Nardina pred golom. Uslijedilo je brzo dodavanje tako da je Nardin imao vremena precizno ispaliti pločicu pod prečku i tako pogotkom obilježiti povratak u hokej. "Medvjedima" je pogodak dao dodatni poticaj, ali mladostasi se nisu namjeravali samo pasivno braniti. Gledamo zanimljiv i borbeni hokej kojem je jedina mana bio veći broj pogresaka u dodavanjima.

Vrijeme je malo po malo isticalo, a minutu i pol prije kraja Domagoj Krivosić pravi prekrsaj nad Mirićem koji mu ne ostaje dužan pa su obojica poslani na klupe za kažnjene. Trener Kolombo u tom trenutko zove pola minute predaha. Desetak sekundi po nastvaku igre, Ružić napusta svoja vrata. Medvesčak je krenuo na sve ili nista no ovog puta dobio je ovo drugo. Delić je osvojio pak i predao ga Petru Trstenjaku koji ne propusta pogoditi praznu mrežu. Do kraja susreta prekrsaj je stigao napraviti Čunko no ishod susreta već je bio poznat. Mladostasi su zabilježili drugu pobjedu u prvenstvu Slovenije i prvu u prvenstvu Hrvatske. Gledali smo sasvim prihvatljiv hokej i nadamo se da ćemo gledati jos takvih dvoboja.
Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information