Prvenstvo Hrvatske

"Blitzkrieg" na Velesajmu

S Zag Mla 151027Poslije dvije rezultatski neizvjesne i borbene utakmice koje su između sebe odigrali hrvatski klubovi u okviru prvenstva Slovenije, dvoboj Zagreba i Mladosti se očekivao sa zanimanjem. Međutim, svaka pomisao na ravnopravan i uzbudljiv okršaj ugasila se nakon desetak minuta igre u kojoj su mladostaši postigavši četiri pogotka slomili otpor "veprova". Sve što se kasnije događalo na ledu samo je potvrdilo početnu sliku goropadne Mladosti i nemoćnih zagrebaša. "Žuti" su pred kraj druge trećine udvostručili prednost iz prvog dijela utakmice i tek je neposredno pred drugi odmor Zagreb s dva zgoditka smanjio zaostatak. Nemilosrdno punjenje protivničke mreže nastavilo se u još jačem tempu u posljednjoj trećini u kojoj su "mamuti" dosegnuli gotovo nevjerojatnih 15 pogodaka.

Zagreb - Mladost 4:15 (0:4, 2:4, 2:7)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 27.10.2015.
Gledatelja: 60
Suci: Beganović, Saković i Metzinger

Strijelci:

0:1 MLA Smolec (Novak) 4'
0:2 MLA Grahovar (Cerovečki, Kopajtić) 6'
0:3 MLA Delić (Novak) 7'
0:4 MLA Smolec (Mirić) 12'
0:5 MLA Trstenjak P. (Čunko, Smerdelj) 22'
0:6 MLA Smolec (Novak, Ljubić) 30'
0:7 MLA Čunko (Plahutar) 31'
0:8 MLA Cerovečki (Kopajtić) 34'
1:8 ZGB Jarčov F. (Jarčov L., Polašek) 38' PP1
2:8 ZGB Jarčov L. (Jarčov F., Novotny) 40'
2:9 MLA Novak (Trstenjak N.) 44'
2:10 MLA Novak (Smolec, Mirić) 44'
2:11 MLA Smerdelj 45'
2:12 MLA Cerovečki (Grahovar) 50'
2:13 MLA Kopajtić (Delić, Ljubić) 51'
2:14 MLA Novak (Borić T.) 52'
3:14 ZGB Škrapec (Rakić, Novotny) 53'
4:14 ZGB Novotny 57'
4:15 MLA Smerdelj (Trstenjak P., Kopajtić) 59'

Udarci na gol:
Zagreb 28
Mladost 41

Isključenja:
Zagreb 4 min
Mladost 8 min

Zagreb: Filipec, Hergešić-Adamović - Škrapec, Rakić, Jačmenjak, Kaleb, Blagus - Polašek, Srketić, Jarčov L., Jarčov F., Novotny - Poljak, Stančić P., Gučec, Krikšić, Gjoni. Trener: Zavacký

Mladost: Štimac-Rojtinić, Krpes - Ljubić, Delić, Mirić, Novak, Smolec - Trstenjak N., Plahutar, Čunko, Smerdelj, Trstenjak P. - Ivšac, Zelić, Kopajtić, Grahovar, Cerovečki - Borić T., Borić L., Šimunović, Martinić, Večerina. Trener: Bregant

Gotovo četiri tjedna su prošla otkako su mladostaši odigrali posljednju utakmicu u prvenstvu Slovenije. Prekomjerno zauzeće zagrebačkih ledenih ploha ostavilo je "mamute" bez igre i s pokojim treningom. Prisilna neaktivnost "mamute" je pretvorila u svojevrsni parni kotao koji je samo čekao prvu priliku da eksplodira. Trener Bregant imao je na raspolaganju sve igrače izuzev Kučere koji se uputio igrati hokej u Dubai. Na njegovo mjesto u navali s Novakom i Mirićem zaigrao je junior Smolec što se kasnije pokazalo kao pun pogodak. Preraspodjele su pogodili i treći i četvrti napad pa su tako iskusni Kopajtić i Grahovar zaigrali s Cerovečkim dok su četvrtu navalu popunili mlađi igrači.

Zagreb je u dvoboj s "mamutima" isklizao na krilima pobjede nad Medveščakom izborene u posljednjim sekundama utakmice. Trener "veprova" Zavacký nije mogao računati na Sladea, Šprljana, Keglja, Šišetu, Novaka, Buljanovića, Jovića i Tibora Stančića. Zagrebaši su usprkos brojnim izostancima izveli tri pune petorke. Kapetan Jačmenjak zadržao se u prvom napadu premda bi njegovo iskustvo bilo bolje iskorišteno u povezivanju obrambenih redova koji su se od početka našli pred neizdrživim pritiskom. Premještajem Polašeka u obranu ostalo je ispražnjeno mjesto u trećem napadu na kojem se pojavio Gučec.

Mladost je krenula u dvoboj kao momčad gladna utakmica. "Žuti" su unijeli puno energije u utakmicu no prvih nekoliko minuta zaposlen je bio samo Štimac-Rojtinić koji je u nekoliko navrata pravovremenim obranama sačuvao svoju mrežu. Međutim, prvi pogodak postignut je na drugoj strani leda. Poslije nekoliko brzih dodavanja "mamuta", Novak se našao iza gola i odlično pronašao Smoleca pred vratima koji sigurno pogađa nebranjeni dio mreže. Vodeći zgoditak dao je dodatni poticaj mladostašima koji ubrzavaju igru i stvaraju još nekoliko prilika pred vratima Zagreba.

Za manje od dvije minute, Mladost je povećala prednost. Pred vratima "bijelih" stvorila se gužva koju zagrebaši ni iz nekoliko pokušaja nisu uspjeli raščistiti. Naposljetku je Cerovečki pogurnuo pak do Grahovara koji iz neposredne blizine ubacuje pločicu preko crte. Jedva da je prošla i minuta, a "veprovi" su ponovo morali vaditi pak iz mreže. Mladostaši su nizom brzih dodavanja "izvrtili" protivničku postavu sve dok Novak nije uposlio Delića u sredini koji prvim udarcem pogađa stativu, a drugim mrežu. Za malo više od šest minuta "mamuti" su nanijeli težak udarac protivniku i stavili Zagreb u gotovo izgubljeni položaj prije nego što je utakmica stvarno i počela.

Dvadesetak sekundi kasnije na klupu za kažnjene sjeda Kaleb pa se činilo kako bi se niz "žutih" mogao nastaviti. Mladostaši su pritisnuli protivnika i uputili više udaraca prema Filipecu no čuvar mreže "veprova" je svaki put bio na mjestu. Napadački zamah "mamuta" potrajao je i poslije izjednačenja snaga na ledu pa je novi pogodak bio samo pitanje vremena. U 12. minuti mreža Zagreba ponovo se zatresla. Mirić je povukao pak po desnoj strani, obišao vrata i dao pak pred gol odakle Smolec iz neposredne blizine postiže zgoditak. Bilo je to previše za čuvara mreže "bijelih" koji je odlučio sam izaći iz igre pa je između vratnica stao junior Hergešić-Adamović.

Već u idućoj minuti prekršaj pravi Luka Jarčov pa je pred obranom Zagreba bilo novo iskušenje. Međutim, "žuti" su bili zadovoljni visokim vodstvom, a i pomalo umorni poslije desetak minuta u jakom tempu pa su "veprovi" bez većih poteškoća izdržali dvije minute s igračem manje. Tek što su snage na ledu izjednačile, igru je na dvije minute morao napustiti Ivšac. Zagreb je tražio priliku za pogodak kojim bi popravio omjer no "mamuti" su aktivnom obranom čuvali svoju i prijetili protivničkoj mreži. Završnica trećine protekla je u igri bez igre. Klizalo se amo tamo, borbenosti nije nedostajalo, ali koncentracije jest. Izrađenih akcija gotovo da nije ni bilo pa se na odmor otišlo s rezultatom iz 12. minute.

Igrala se tek druga minuta nastavka kad je Mladost povećala vodstvo. Smerdelj je s lijeve strane poslao dijagonalu na Čunka uz crtu zabranjenog ispucavanja koji prebacuje pak na drugu stativu odakle Petar Trstenjak pogađa nebranjeni dio mreže. Bio je to znak za početak nove ofanzive mladostaša. "Mamuti" su zagospodarili ledenom plohom i stvarali niz prilika za pogodak. Hergešić-Adamović je u svojoj prvoj ovosezonskoj utakmici imao pune ruke posla i u prvih 18 minuta na ledu obranio je više teških udaraca i primio samo jedan pogodak. Međutim, pritisak "žutih" nije prestajao i sredinom druge trećine otpor "veprova" se ponovo slomio.

Ljubić je u 30. minuti "spustio" pak do Novaka na desnom krilu koji pronalazi Smoleca u sredini. Juniorski reprezentativac udarcem iz prve upotpunio je hat trick. Minutu kasnije, Mladost postiže i sedmi pogodak. Nikša Trstenjak je tukao s plave linije, vratar "bijelih" odbija pločicu koju Petar Trstenjak posprema u mrežu. Naleti mladostaša nisu jenjavali. Obrana Zagreba teško se nosila s neprekidnim pritiskom. Hergešić-Adamović bio je pod stalnom paljbom sa svih strana. u 34. minuti "žuti" su ponovo zatresli mrežu. Kopajtić je tukao s lijeve strane, pak je odbijen na desnu stranu odakle Cerovečki preciznim udarcem povisuje vodstvo svoje momčadi. "Veprovi" su tek nakon ovog trostrukog udara došli k sebi i počeli organiziranije prelaziti na protivničku polovicu.

Zagreb je u par navrata zaprijetio protivničkim vratima, a poslije prekršaja Luke Borića u 35. minuti "bijelima" se pružila prilika da dođu makar do počasnog pogotka. "Mamuti" su se aktivno branili no pritom su napravili pogrešku pri letećoj izmjeni pa su minutu kasnije ostali sa samo trojicom hokejaša u igri. "Veprovi" su pojačali pritisak pa se Mladost našla u nezavidnom položaju. Štimac-Rojtinić je obranio nekoliko teških udaraca i ubrzo se Borić vratio u igru. "Žuti" su imali izdržati još 16 sekundi s igračem manje kad je Polašek s lijeve strane prebacio pak nadesno do Filipa Jarčova koji udarcem iz prve pogađa bliži kut. Mladostaši su poslije primljenog gola malo zastali što je Zagreb znao iskoristiti.

Četrdesetak sekundi prije odlaska na drugi odmor, Filip Jarčov tuče s plave linije, a Luka Jarčov vješto skreće pločicu u mrežu. Zagrebaši su s dva pogotka u završnici trećine donekle popravili dojam no u većem dijelu druge dionice dvoboja bili su u podređenom položaju, na milost i nemilost razigrane Mladosti koja je pogotke postizala u serijama. Ishod susreta nije bio u pitanju, ali je ostalo vidjeti hoće li "veprovi" uspostaviti ravnotežu u igri i moguće još malo ublažiti poraz.

Činilo se kako su zagrebaš ravnopravno ušli u posljednju trećinu no privid je trajao samo tri minute. Nikša Trstenjak je iz lijevog kuta dijagonalom pronašao Novaka na desnom krilu koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Još uvijek se igrala 44. minuta kad je Novak postigao svoj drugi pogodak. Mirić je s desnog krila prebacio pak na drugu stranu odakle Smolec pronalazi Novaka pred vratima kojem je preostalo ubaciti pločicu u nebranjeni dio mreže. Mladost je do dvoznamenkastog broja stigla već u idućoj minuti. Smerdelj je poveo pak kroz sredinu i kad je prešao plavu liniju opalio je kao iz topa i pogodio mrežu. Tri pogotka u devedeset sekundi pretvorila su visok poraz u pravi potop "veprova".

"Mamuti" su, bez obzira na visoko vodstvo, nastavili s naletima. Hergešić-Adamović nije imao ni trenutka predaha tijekom svog "vatrenog krštenja". Tu i tamo bi njegovo suigrači izveli kakav protunapad, a najbliže pogotku Zagreb je bio kad je sredinom trećine Jačmenjak izbio sam pred gol no Štimac-Rojtinić je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Ova prigoda "bijelih", kao da je dala dodatni poticaj mladostašima pa u iduće tri minute "žuti" još tri puta tresu protivničku mrežu. Prvo je u 50. minuti Grahovar s lijeve strane ubacio pak pred gol odakle Cerovečki pogađa mrežu.

Minutu kasnije, Delić s lijeve strane pronalazi Kopajtića u sredini koji zakucava pločicu u rašlje. Naposljetku u 52. minuti Toni Borić gađa s plave linije, vratar "bijelih" kratko odbija, a Novak iz neposredne blizine bekhendom šalje pak pod prečku i postaje drugi mladostaš s hat trickom u ovom susretu. Tko zna gdje bi se mladostaši zaustavili da Zagreb nije u 53. minuti zatresao protivničku mrežu i na taj način sebi, ali i "žutima" poručio da predaji nema mjesta u sportskom rječniku. Rakić je opalio s plave linije, a Škrapec pospremio odbijanac u mrežu.

Zagrebaši su sada zaigrali poletnije i angažiranije, ne gledajući grozno stanje na semaforu. Štimac-Rojtinić i njegovi suigrači našli su se pod pritiskom i poslije nekoliko izglednih prilika, Zagreb je tri minute prije kraja još jednom popravio omjer. Novotny se probio pred gol i pucao. Vratar "žutih" odbija pak, a Novotny pod prekršajem u padu bekhendom postiže zgoditak. Priči tu ipak nije bio kraj. Mladostaši su željeli sami zaključiti utakmicu u kojoj su potpuno dominirali. Minutu prije kraja Petar Trstenjak se našao iza gola te uposlio Ljubića u sredini koji postavlja konačnih 15:4 u korist Mladosti.

"Veprovi" su teško stradali u ovoj utakmici. Nedostajalo im je nekoliko igrača, a momčad se još uvijek nije oporavila od, zapravo nepotrebnih, odlazaka Jankovića i Miličića. Međutim, Zagreb je i u prošlom prvenstvu znao trpiti teške poraze, ali se znao i posložiti na vrijeme. Još uvijek pamtimo sjajnu izvedbu "veprova" u prvoj utakmici polufinala doigravanja kad su vodili 3:0 protiv Medveščakovih profesionalaca. "Mamuti" su se pokazali kao sretna kombinacija iskustva i mladosti koja je u svim čimbenicima nadmašila protivnika i tijekom cijele utakmice djelovala kao momčad koja zna što hoće. Kako će se mladostaši suočiti s protivnicima koji slijede pokazat će koji su dometi "žutih" u novoj sezoni.


 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information