Prvenstvo Hrvatske

Sa zvukom sirene

S Mla Med 170123 2Četiri mjeseca nakon početka prvenstva Mladost i Medveščak odigrali su tek prvu međusobnu utakmicu ove sezone. Iako nije igrana u nekom visokom tempu, neizvjesnosti nije nedostajalo.U napetoj završnici sa 6:5 pobjedila je Mladost.

Povela je Mladost već u prvoj minuti no tu su i stali. Medveščak je dobro iskoristio igrača više u prvoj trećini te do trinaeste minute okrenuo rezultat. Mladost na trenutak vraća rezultat u egal, ali već u slijedećem napadu Medveščak vraća prednost, a do kraja trećine diže razliku na dva gola. Činilo se da  bi "medvjedi" bez većih problema mogli iskontrolirati utakmicu i doći do pobjede, no u nastavku su "mamuti"  aktivnija i opasnija momčad.

Druga trećina protekla je u nastojanjima Mladosti da se vrati u igru. Uspjeli su smanjiti razliku, ali ne i doći do izjednačenja. Efikasniji su bili u posljednjih dvadeset minuta kada prvo dolaze do izjednačenja, a četiti minute prije kraja i do vodstva. Medveščak do izjednačenja dolazi osamdesetak sekundi prije kraja i to u trenucima kada su imali igrača manje na ledu. U posljednjim sekundama Mladost kreće u završni napad i pogotkom uz zvuk sirene pobjeđuje i odnosi vrijedne bodove kojima prekače "medvjede" na ljestvici DPS-a.

 

Zagreb, Dom Sportova, 23.01.2017.
Gledatelja: 80
Suci: Belić, Saković, Metzinger


MLADOST - MEDVEŠČAK  6:5 (2:4,1:0,3:1)Strijelci:
1:0 MLA Čunko 1'
1:1 MDV Šakić (Janković) 11' PP1
1:2 MDV Janković (Vedlin) 13' PP1
2:2 MLA Plahutar (Trstenjak N) 15' PP1
2:3 MDV Tadić (Sertić, Buković) 16'
2:4 MDV Žižanović 20'
3:4 MLA Šimunović (Kramarić) 32'
4:4 MLA Ljubić (Cerovečki) 44'
5:4 MLA Čunko (Fičur) 56'
5:5 MDV Senzel (Mikulić) 59' SH1
6:5 MLA Mirić (Plahutar) 60'


Udarci na gol:
Mladost 36 (9,13,14)
Medveščak 30 (10,9,11)Kazne:
Mladost 12 (4,2,6)
Medveščak 12 (4,4,4)


Sastavi:
Mladost: Štimac Rojtinić, Rastovski - Ljubić, Matošić, Mirić, Plahutar, Smerdelj - Trstenjak T., Trstenjak N., Cerovečki, Fičur, Čunko - Kramarić, Dretar, Grahovar, Ivšac, Šimunović. Trener: Bregant

Medveščak: Jünker Đurić - Sertić, Tadić, Janković, Mikulić, Tadić - Senzel, Vedlin, Buković, Kovaček, Ružić - Čavkić, Jazbec, Brenčun, Budak, Žižanović. Trener: Kolombo


Svaka sezona u hrvatskom hokeju ima svoje specifičnosti. Jesen bez međusobnih utakmica hrvatskih ekipa je svakako jedna za ovu sezonu. U listopadu je Zagreb odigrao utakmice protiv Mladosti i Medveščaka. U studenom su "veprovi" odigrali i protiv Siska, a pred kraj prosinca u Sisku su gostovali Medveščak i Mladost. I to je to. Pet utakmica u četiri mjeseca. Medveščak i Mladost do ove utakmice nisu ukrštali palice. Barem su utakmice protiv slovenskih ekipa više, manje redovite pa ljubitelji hokeja nisu previše zakinuti.

Prema spisku igrača koji su ove sezone nastupali za obje ekipe i jedni i drugi su mogli napuniti puni roster, no na led su isklizali sa po tri petorke. Za ovo sučeljavanje "mamuti" nisu mogli računati na startere Petra Trstenjaka, Novaka i Delića. Od standarnijih igrača nije bilo Martinića i Vačerine dok je Franjković na klupi bio u ulozi pomoćnog trenera. Listu izostanaka zaključuju Kopajtić, Milić, Šutevski, Vrbančić. Slične izostanke imali su i "medvjedi". Dalekoistočna turneja KHL ekipe onemogučila je nastup Miličića, Smoleca i Tomljenovića. U sastavu ovog puta nije bilo ni Pleška, Oreščanina, Kapetanića, Nardina, Šimunovića, Kopričaneca i braće Krivošić, a kako su spriječeni bili i Ružić i Nikolić na vrata je stao nominalno četvrti vratar Jünker Đurić.

Prvo uzbuđenje na utakmici nije trebalo dugo čekati. Već u prvoj minuti se Mario Čunko probio po lijevoj strani. Otišao je malo preduboko, ali je ipak odlučio okušati udarac. Šut iz ove situacije iznedadio je i golmana pa se pak od njega odbio u mrežu. Rano vodstvo Mladosti nije "zakuhalo" utakmicu. Pokušaja prema golu nije nedostajao, no prave opasnosti po gol nije bilo.

S prvim isključenjem dolazi do promjene rezultata. Mladost se dobro branila gotovo cijelu kaznu i držala Medveščak bez šuta u okvir gola, a onda je s plave odapeo Janković. Njegov šut Rojtinić Štimac kratko odbija, ali ne stiže poklopiti pak. Marko Šakić je brži od braniča "mamuta" i ubacuje pak u mrežu. Izjednačeni rezultat nije dugo potrajao jer ubrzo slijedi novo isključenje Mladosti. Ovaj put je sve kratko trajalo. "Medvjedi" su osvojili buli i nakon dva, tri dodavanja na šut se s pozicije lijevog braniča odlučio Ivan Janković. Pak je po putu nekog dodirnuo, malo promjenio smjer i prevario golmana "mamuta". Rezultatski preokreti i vodstvo Medveščaka 2:1.

Novo isključenje donosi novi gol. Medveščak ima igrača manje, a Mladost brzo dolazi do izjednačenja. Nikša Trstenjak je s plave linije pucao, a Danijel Plahutar pred golom skrenuo pak, prevario golmana i zabio za izjednačenje. "Mamuti" se još nisu ni navikli na izjednačenje, a već su bili u novom rezultatskom zaostatku. Medveščak je s centra krenuo prema golu Mladosti. "Mamuti" zaustavljaju napad s desne strane, no Buković vraća na Sertića koji brzo prebacuje pak na drugog braniča. Marko Tadić je neometan na lijevoj strani i preciznim šutem pogađa suprotne rašlje gola Mladosti.

Tri gola "mdvjeda"  u kratkom periodu poljuljala su sigurnost obrane Mladosti pa svaki ulazak Medveščaka u naapadačku trećinu izgleda opasno. Minutu pred kraj trećine Mladost je uspjela složiti opasniji napad no pokušaje Ljubića i Čunka golman "medvjeda" brani. Za kraj trećine mreža se ipak trese na drugoj strani. Udarac iskosa s lijeve strane golman kratko odbija, braniči nisu dovoljno brzi, golman ne poklapa odbijeni pak pa ga uzima Jan Žižanović i posprema u mrežu. 4:2 vodstvo Medveščaka na kraju prve trećine davalo je dojam jednosmjerne utakmice. Mladost se mučila i u napadu i u obrani, a svaki opasniji pokušaj Medveščaka rezultirao je pakom u mreži Mladosti.

Druga trećina prolazi u nastojanjima Mladosti za što skorim povratkom u rezultatski neizvjesne vode. Pritisak Mladosti je kontinuriran i rezultira s dosta šuteva u okvir, no i golman Medveščaka je spreman. Najbolja prilike u tom periodu nije ni ušla u statistiku udaraca. U periodu igre s igračem više, Trstenjak dobro upošljava Mirića, a njegov šut s desne strane ipak nije bio dovoljno precizan. Golman je već savladan, no na putu prema mreži ispriječio se okvir gola. 

Prvi šut u okvir "medvjedi" imaju tek su sedmoj minuti, nakon što su "mamuti" ostali s igračem manje. U slijedećim minutama oni imaju više šuteva prema golu, no gol pada na drugoj strani. Kramarić je iznosio pak iz obrambene trećine, uočio rupu u obrani Medveščaka i probio se po desnoj strani. U blizini gola ga zaustavljaju braniči "medvjeda" no mladi branič Mladosti u padu uspjeva usmjeriti pak pred gol i usposliti Ivana Šimunovića koji šutem iz prve smanjuje na 3:4. Mladost pokušava brzo doći do izjednačenja, no već u slijedećem napadu ostaje bez Smerdelja. Ozljeda koljena izbacila ga je iz igre do kraja utakmice pa Mladost mora u nova preslagivanja.

S igračem manje Medveščak ima odličnu priliku preko Jankovića koji izlazi sam pred gol Mladost, no Rojtinić Štimac zaustavlja njegov šut. Igra se nakon toga malo primirila. Mladost je nakon toga stala. Prije svega u napadačkom dijelu, a Medveščak nije uspijevao napraviti pritisak na obranu "mamuta". Nekoliko šuteva u završnici trećine nije ozbiljno prijetilo golu Mladosti.

Nakon pauze Mladost se vraća motiviranija i pokušava doći do izjednačenja. To im i uspijeva u 44. minuti. Cerovečki je prošao po lijevoj strani, obišao gol Medveščaka i primjetio nadolazećeg Ljubića. Pričekao je dolazak u dobru poziciju i dodao, a Marko Ljubić šutem iz prve zabija za novo izjednačenje. Uskoro Mladost ostaje s igračem manje pa se Medveščak nastoji što prije vratiti u vodstvo, Pritisak je dobar, šuteva ima, no "mamuti" se dobro brane. Izjednačavanjem snaga na ledu Mladost preuzima inicijativu i češće prijeti. Njihov nalet zaustavlja novo isključenje. Medveščak još jednom ne koristi priliku s igračem više i ubrzo biva kažnjen.

Četiri minute pred kraj utakmice podbacivanje pločice je u lijevom krugu Medveščakove trećine. Fičur osvaja buli, vuče pak na Cerovečkog koji vraća na plavu liniju do Trstenjaka, a njegov šut golman brani. Novo podbacivanje na istom mjestu i isti scenario. Fičur, Cerovečki, Trstenjak i Jünker Đurić brani. Treće podbacivanje urodilo je golom. Fičur je promjenio stranu i povukao pak na Maria Čunka koji puca iz prve i pogađa suprotni kut Medveščakovog gola. Činilo se da je utakmica ovim golom prelomljena, pogotovo nakon što je u 58. minuti Medveščak ostao s igračem manje, no prava uzbuđenja su tek uslijedila. Nakon prekršaja Budeka nad Čunkom dodatno je zaiskrilo među njima pa obojica moraju na hlađenje s tim da Medveščak ima i dodatnu dvominutnu kaznu.

Mladost je držala pritisak u trećini Medveščaka, no nakon jednog sudara kod plave linije napadač Mladosti ostaje na ledu, a pak nezaštićen. Mikulić je najbrži, uzima pak i juri prema golu Mladosti. Pred golom upošljava Nikolu Seznela na drugoj stativi koji preciznim šutem zabija i donosi novo izjednačenje. Malu su pomutnju nakon gola napravili i suci jer su tek tada promjetili da na klupi za kazne ima premalo igrača Medveščaka i dopunili je. Medevečak je dočekao povratak kažnjenog igrača i u posljednjih trideset sekundi pokušao doći do pobjedničkog gola. U tome ne samo da nisu uspjeli, nego su izgubili pak koji Plahutar usmjerava prema Tadiji Miriću. Sekunde su curile, Mirić je povukao pak po lijevoj strani i zabio po ledu. Zatresla se mreža, začula se sirena za kraj i slavlje Mladosti je moglo početi.

Utakmica nije bila previše kvalitetna, no svakako je bila uzbudljiva. Medveščak je propustio priliku da pobjedom najavi smjenu generacija u hrvatskom hokeju i nadmaši Mladost i prije finala. Hoće li im to ipak uspjeti ostaje za vidjeti u utakmicama koje dolaze.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information