Prvenstvo Hrvatske

Trenutak povijesti na Zibelu

Zibel oprostajUtakmicom osmog kola prvenstva Hrvatske između Siska i Mladosti završit će ledena sezona 2016./17. Ishod utakmice ni o čemu neće odlučivati budući da se prva tri mjesta u doigravanju dijele temeljem položaja zagrebačkih klubova u prvenstvu Slovenije, a četvrto je unaprijed pripalo Sisku, neovisno o ishodima utakmica koje su "vitezovi" odigrali tijekom sezone. Međutim, ovaj susret ući će u povijest sisačkog hokeja kao posljednji koji će se odigrati na otvorenom klizalištu Zibel. U skladu s ugovorom o gradnji Ledene dvorane Zibel kojeg je grad Sisak potpisao krajem studenog 2016. radovi na novoj dvorani trebali bi započeti odmah po kraju ove sezone, a nova dvorana imala bi biti spremna u prosincu 2017. mjesecu u kojem tradicionalno počinje sezona klizanja u Sisku.

Prva hokejaška utakmica u Sisku odigrana je još 1930. između učenika Državne realne gimnazije. Hokejaška sekcija sportskog društva Slavija osnovana je četiri godine kasnije i u veljači 1935. odigrala je u Karlovcu i svoju prvu utakmicu. Sisački hokejaši bili su aktivni iduće tri godine no potom su zbog gašenja kluba prešli u zagrebački HAŠK u kojem su nastupali i u prvenstvu Jugoslavije. Hokejaše aktivnosti nije zaustavio ni Drugi svjetski rat pa su se utakmice igrale još 1942.

Po završetku rata hokej u Sisku obnavlja se u okviru sportskog društva Naprijed. Momčad se od 1946. do 1952. natjecala u prvenstvima Hrvatske i Jugoslavije nakon čega hokejaši postaju sekcija novog sportskog društva Segesta. Pod ovim imenom sisački "oklopnici" natječu se pretežito na republičkoj razini, a 1960. natječu se u prvoj ligi kao jedini hrvatski klub. Siščani su u društvu najboljih klizali samo jednu zimu, a desetak godina kasnije dočekali su sljedeći veliki iskorak u razvoju hokeja u gradu. Umjetno klizalište dovršeno je 1971. čime su hokejaši dobili bolje uvjete za rad.

Od 1972. sisački hokejaši djeluju pod imenom INA pod kojim igraju u drugom razredu jugoslavenskog hokeja. Protivnici su im bili slovenski klubovi poput Triglava, Bleda, Slavije, Tivolija te zagrebačka Mladost. Rezultati baš i nisu bili sjajni budući da je većina protivnika već imala natkrivena klizališta dok su Siščani sve više trpjeli zbog ograničeg vremena korištenja leda. U istim uvjetima INA je dočekala raspad Jugoslavije i Domovinski rat.

Činjenica da se njihov grad nalazio na samoj bojišnici spriječila je Siščane da se uključe u prvo hrvatsko prvenstvo 1992. no sklapanje primirja omogućilo je INA-i da se pridruži svojim zagrebačkim suparnicima u drugom prvenstvu Hrvatske. Sisački hokejaši u pravilu su osvajali četvrto mjesto u prvenstvu no 2000. su nadjačali Mladost u dvoboju za treće mjesto. Novo stoljeće nije donijelo previše dobra sisačkom hokeju. Nekoliko sezona u Sisku nije bilo seniorskog hokeja, a od 2008. klub djeluje pod novim imenom kojeg nosi i danas: Sisak.

Promjena imena donijela je napredak u smislu da Siščani više nisu propuštali nastupe u hrvatskom prvenstvu. Posebno ohrabrenje donijela je sezona 2012/13 kad se u prvenstvo mlađih kadeta poslije više godina izostanka ponovo uključuje sisačka momčad. Bio je to znak da hokej u gradu opet ima budućnost. Iz godine u godinu mladih Siščana je sve više pa se ove sezone "vitezovi" natječu u tri od četiri mlađa uzrasta.

Sve ove godine, uporni hokejaški djelatnici i ljubitelji hokeja u Sisku maštali su o danu kad će hokej u gradu dobiti krov nad glavom. Bude li sve po planu, iduće će sezone svi naraštaji sisačkih "oklopnika" zaigrati u novoj dvorani s 2000 mjesta za gledatelje. Izbore li se u klubu za dovoljno termina na ledu, sisački će se mladi hokejaši ravnopravno upustiti u nadmetanje sa svojim zagrebačkim vršnjacima pa bismo za nekoliko godina mogli imati i naslov prvaka u nekom od mlađih uzrasta.

Hokejaška dvorana u Sisku postat će najbolja vijest za hokej u Hrvatskoj u ovom stoljeću. Sisak bi mogao biti domaćin svjetskih prvenstva za juniore i mlade reprezentacije, a njegov primjer mogli bi slijediti i drugi gradovi s tradicijom igranja hokeja poput Karlovca ili Varaždina, a možda i onih u kojima se pravi hokej gleda samo na televiziji.

Zatvaranje klizališta na Zibelu i početak radova na novoj dvorani bit će dio hrvatske i sisačke hokejaške i sportske povijesti. Ako želite biti trenutak nje, dođite 27. veljače u 20 sati na utakmicu Siska i Mladosti. Jednom u budućnosti, kad budete sjedili na tribinama nove dvorane, sjetit ćete se kako je to bilo stajati na trošnim kamenim tribinama i gledati hokej uz grude i kuhano vino. Bit će ispočetka malo sjete za prošlim vremenima, ali čovjek se uvijek brzo navikne na nešto bolje. A hokejaška dvorana će svakako donijeti puno toga dobrog za sisački i hrvatski hokej.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information