Prvenstvo Hrvatske

Igrat će se majstorica

S Zag Mla 170316 2 1Zagreb je u uzvratnoj utakmici polufinala doigravanja svladao Mladost čime je izborio odlučujuću, treću utakmicu. "Veprovi" su odlučno krenuli u dvoboj u kojem nisu imali pravona grešku. Do polovice prve trećine zagrebaši su dvaput iskoristili igrača više. Mladost je na sredini prve trećine smanjila zaostatak no Zagreb je u istoj minuti i potreći put brojčanu prednost pretvorio u pogodak. "Mamuti" su u nastavku susreta tražili način da uhvate priključak no polovicom trećine Zagreb odlazi na tri gola razlike. Mladost je do kraja bezuspješno pokušavala popraviti omjer, a ništa uspješnija nije bila ni u prvih deset minuta zadnje trećine. Neposredno po ulasku u drugi dio posljednje trećine "mamuti" su u razdoblju od 67 sekundi triput zatresli protivničku mrežu. Kad se već činilo da bismo ponovo mogli gledati produžetak, "veprovi" su pet minuta prije kraja opet poveli. Pokušaj Mladosti da izvlačenjem vratara nešto učini, samo je pomogao zagrebašima da postave konačnih 6:4 u svoju korist.

Zagreb - Mladost 6:4 (3:1, 1:0, 2:3)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 16.3.2017.
Gledatelja: 250
Suci: Krčelić, Prezelj, Metzinger i Saković

Strijelci:

1:0 ZGB Jačmenjak (Jarčov F., Blagus) 9' PP1
2:0 ZGB Blagus (Srketić) 9' PP1
2:1 MLA Mirić (Smerdelj) 11'
3:1 ZGB Jačmenjak (Blagus, Srketić) 11' PP1
4:1 ZGB Jarčov F. (Jačmenjak, Srketić) 31'
4:2 MLA Fičur (Ljubić) 51'
4:3 MLA Trstenjak N. 51'
4:4 MLA Mirić (Kramarić, Novak) 52'
5:4 ZGB Kegalj (Jačmenjak) 56'
6:4 ZGB Jačmenjak (Srketić) 59' EN

Udarci na gol:
Zagreb 37
Mladost 20

Isključenja:
Zagreb 10 min
Mladost 14 min

Zagreb: Valenčić, Filipec - Kegalj, Srketić, Jačmenjak, Blagus, Jarčov F. - Polašek, Stančić T., Crnec, Jarčov L., Kaleb - Stančić P., Krikšić, Šupih Kvaternik, Čizmadija, Tadić. Trener: Zavacky

Mladost: Štimac Rojtinić, Rastovski - Ljubić, Plahutar, Mirić, Novak, Smerdelj - Delić, Trstenjak N., Martinić, Trstenjak P., Fičur - Trstenjak T., Kramarić, Ivšac, Grahovar, Šutevski - Večerina. Trener: Franjković

Zagreb je na "domaćem ledu" na Velesajmu imao imperativ pobjede. Nes(p)retan poraz u prvoj utakmici nije "veprovima" ostavio nikakvog izbora pred uzvrat. Trener Zavacky ni za ovaj susret nije mogao računati na napadača Novotnog, ali mu se u sastav vratio prvi strijelac juniorskog prvenstva, Krikšić. Bez prevelikog prostora za kombinacije, a u osnovi zadovoljan izvedbom u prvoj utakmici, slovački je trener ostavio Valenčića između vratnica i zadržao plan igre s dva branička para i tri navale u istim postavama kao što je to bio slučaj dva dana ranije. Juniori Stančić i Krikšić bili su u pripravi uklizati u slučaju potrebe.

Na drugoj strani, trener Mladosti Franjković i dalje nije imao na raspolaganju napadače Čunka i Cerovečkog. U sastav se vratio branič Delić, ali su u međuvremenu otpali branič Dretar i napadač Šimunović. Kadrovske promjene uvjetovale su sastav "mamuta" koji se sastojao od tri pune petorke pri čemu su se u trećoj navali izmjenjivala četvorica igrača. Dretara je u drugom paru zamijenio Delić, Smerdelj je zaigrao u prvom napadu umjesto Martinića koji je popunio ispražnjeno mjesto Šimunovića u drugoj napadačkoj trojki.

Suparnici su u drugi polufinalni dvoboj ušli borbeno pri čemu su prvenstveno bili usmjereni prema onemogućavanju protivničkih akcija. Udaraca prema golovima gotovo da i nije bilo tijekom prvih pet minuta. Nakon početnog ispitivanja snaga inicijativu su preuzeli zagrebaši. Srketić je udarcem sdesna u petoj minuti iskušao spremnost Štimca-Rojtinića. Malo kasnije Tibor Stančić tuče s plave linije. Mladost je minutu kasnije uzvratila preko Šutevskog.

Zagrebaši su pojačali pritisak i u potpunosti zagospodarili ledenom plohom. Vratar "žutih" zaustavio je udarac Jačmenjaka iz sredine, a Blagus ga je pokušao iznenaditi udarcem iz bulija. Kaleb je u osmoj minuti tukao iz sredine na što se nadovezao Crnec pokušajem iz neposredne blizine. Mladostaši su teško parirali brzim "veprovima" pa je tako i Nikša Trstenjak napravio prekršaj krajem osme minute. Branič Mladosti nije se stigao ni smjestiti na klupi za kažnjene jer su "plavi" već zatresli mrežu.

Filip Jarčov je osvojio buli na lijevoj strani te vratio pak na plavu liniju odakle Jačmenjak "bendijem" zakucava pak u mrežu. Nije prošlo ni pola minute, a sudački dvojac je na klupu za kažnjene poslao i Petra Trstenjaka. Srednji brat Trstenjak zadržao se izvan igre tek nešto dulje od svog starijeg brata. "Plavima" je trebalo samo 12 sekundi da po drugi put pretvore brojčanu prednost u zgoditak. Nakon osvojenog bulija, pločica je došla do Srketića koji puca s lijeve strane. Štimac Rojtinić odbija pak koji dolazi do Filipa Jarčova čiji udarac vratar Mladosti brani, ali ne i onaj Blagusa iz neposredne blizine.

"Mamuti" nisu htjeli pokazati jesu li i koliko uzdrmani s dva primljena gola u 40 sekundi. Novak se u desetoj minuti probio pred gol, ali nije uspio svladati valenčića. Malo kasnije vratar "plavih" ipak je morao vaditi pak iz mreže. Ljubić je dugim dodavanjem pronašao Smerdelja na lijevoj strani koji prebacuje pak u sredinu odakle Mirić preciznim udarcem pogađa mrežu. Kako je četvorici sudaca promaklo dodavanje Ljubića kojem nisu dodjelili asistenciju teško je reći.

Ako nisu vidjeli tko je kome dodao i kada, sudački dvojac nije propustio ponovo isključiti Petra Trstenjaka dvadesetak sekundi kasnije. Zagrebaši su ponovo bili ubojito učinkoviti s igračem više. Nije im trebalo više od 15 sekundi da pospreme pak u mrežu. Srketić je dao pak za Blagusa koji s desne strane vraća pak na plavu liniju do Jačmenjaka. Nekadašnji branič "veprova" još jednim "bendijem" je zakucao pak u mrežu Mladosti.

Sudački dvojac nastavio je s osebujnim, kahaelovski prestrogim kriterijem dosuđivanja udaraca palicom. Nova "žrtva" bio je Filip Jarčov početkom 12. minute. Za razliku od učinkovitih zagrebaša, "žutima" je malo toga polazilo za rukom. Smerdelj je pucao s lijeve strane, a Valenčić obranio. Malo kasnije, Blagus dolazi pred gol no Štimac Rojtinić je bio na mjestu. Prije izjednačenja snaga na ledu svoj je udarac iskušao i Martinić i to je bilo sve od Mladosti.

Pet minuta prije odlaska na odmor vratar "plavih" brani udarac Mirića iz sredine, a malo kasnije na klupu za kažnjene sjeda Luka Jarčov. Dvije minute brojčane prednosti "mamuta" svele su se na udarac Nikše Trstenjaka s plave linije. Bilo je više nego razvidno da Zagreb ima uigrane kombinacije za igrača više dok su "mamuti" samo improvizirali. Netom po izjednačenju snaga na ledu prekršaj, pogađate, udarac palicom, pravi Ljubić. Zagrebaši su ponovo stvorili "frku-paniku" u protivničkoj trećini. Štimac-Rojtinić je redom morao braniti udarce Jačmenjaka i Srketića s plave linije, a potom i Kaleba iskosa s lijeve strane.

Istina, ovog puta Zagreb nije postigao pogodak, ali je ponovo utjerao strah u kosti mladostašima od mogućih novih prekršaja koji bi dali "veprovima" igrača više. Plodonosnih dvadeset minuta za Zagreb zaključio je Jačmenjak udarcem s plave linije. Mladost se kao i u prvoj utakmici našla u zaostatku od dva gola poslije prve trećine. Zagreb je prošli put ispustio prednost pa je bilo za očekivati da će itetako pripaziti da im se ne ponovi nešto slično.

"Veprovi" su nastavak susreta otvorili udarcem Filipa Jarčova s lijeve strane. Mladost je odgovorila u idućoj preko Šutevskog. Nešto kasnije u prilici se našao i Grahovar, a uvodne minute zaključio je Jačmenjak pokušajem iskosa s lijeve strane. U 26. minuti Ivšac tuče s plave linije, a u idućoj minuti u prilici se našao Martinić. Petar Trstenjak nastavio je pritisak "žutih" udarcem iz sredine. Polašek u 27. minuti nije imao izbora nego ispucati pak preko ograde pa je Mladost dobila novu priliku s igračem više.

"Mamuti" su ovog puta bili nešto poduzetniji. Kanonadu je započeo Delić udarcem sdesna. Nadovezao se Ljubić pokušajem iz sredine, a malo kasnije iz daljine je pucao i Kramarić. Primjećujete da se napadači "žutih" nisu izborili ni za jedan udarac niti odbijanac. Mladostaši su premalo kombinirali i klizali da bi se našli u položaju iz kojeg bi se moglo ugroziti Valenčića pa su se morali ograničiti na pokušaje izvana. "Mamuti" su nakratko zadržali napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Grahovar je u 30. minuti pucao iskosa s desne strane, ali bez uspjeha.

U jeku naleta protivnika, Zagreb u 31. minuti podiže razliku na tri gola. Srketić je dodavanjem izbacio Jačmenjaka u protunapad. Iskusni reprezentativac je s desne strane uposlio Filipa Jarčova u sredini koji je sigurnim udarcem zatresao mrežu. Ovaj pogodak prilično je uzdrmao "mamute" koji su praktički nestali s leda. Filip Jarčov se dvije minute kasnije ponovo našao u prilici no Štimac Rojtinić je obranio njegov udarac iz sredine. Malo kasnije Kaleb puca s lijeve strane, a pet minuta prije drugog odmora prekršaj pravi Šutevski.

Zagreb je dobio priliku riješiti utakmicu u prije posljednje trećine. Jačmenjak je udarcem s plave linije dao znak za početak opsade. Nadovezao se Kegalj udarcem sdesna. Štimac Rojtinić odbija pak ispred sebe do Filipa Jarčova, a onda brani i njegov udarac. Pak se odbio skroz do plave linije s koje tuče Jačmenjak, ali vratar "žutih" je opet bio na mjestu i spašavao svoju momčad od težeg poraza. Čim su se snage na ledu izjednačile Mladost se oslobodila pritiska, a prekršaj Valenčića dao je priliku "mamutima" za popravak omjera.

Plahutar je stigao zapucati s desne strane prije nego što je na klupu za kažnjene sjeo i Smerdelj. U igri četvorice protiv četvorice jedino je Luka Jarčov tukao iz sredine no nije uspio pogoditi mrežu. "Veprovi" su u zadnju trećinu ušli u dominantnom položaju s tri gola prednosti. Bilo je za očekivati da će zagrebaši znati sačuvati tako veliku prednost u svega dvadeset minuta.

Trener Mladosti Franjković morao je nešto promijeniti ako je htio izvući svoju momčad iz teškog položaja u kojem se našla nakon četrdeset minuta. Premjestio je Petra Trstenjaka u prvu navalu, a na njegovo mjesto u drugom napadu postavio Šutevskog. Grahovar je u trećem napadu na krila dobio dotadašnje braniče, Plahutara i Tomu Trstenjaka. Uz Ljubića je u braničkom paru zaigrao Kramarić.

Zagreb je prvi potegnuo preko Blagusa u 41. minuti. Uzvratio je u idućem napadu Fičur. Nekoliko minuta je potrajalo svojevrsno zatišje kojeg prekida Tibor Stančić u 44. minuti udarcem s plave linije. Suparnici su nastavili s obostrano otvorenom ravnopravnom igrom. Ljubić je minutu kasnije tukao s plave linije, a Zagreb odgovara preko Blagusa. Valenčić je u 47. minuti ponovo zaustavio dalekometni pokušaj Ljubića nakon čega prvo Šupih Kvaternik, a potom i Jačmenjak nastoje udarcima s desnog krila "probiti" Štimca Rojtinića.

U međuvremenu, sudački dvojac je u potpunosti promijenio kriterij. Kako se utakmica bližila kraju igračima je sve više toga bivalo dopušteno. Nisu suđene visoke palice u protivnička lica, osvetnički nasrtaji s dignutim rukama, a o udarcima palicom da i ne govorimo. Primjedba koja se najčešće može čuti o hrvatskim sucima je nedosljednost. Od suca do suca, od utakmice do utakmice pa i od trećine do trećine, igrači nikad ne mogu biti sigurni hoće li im biti dosuđen "slashing" ili neće, hoće li biti dosuđen "icing" ili neće. Netko će reći da hrvatski suci ne mogu biti ništa bolji od hrvatskih igrača ili trenera no s tim se ne bismo mogli složiti, posebice u svijetlu sjajnog uspjeha suca Piragića koji se probio do položaja redovnog suca u EBEL-u premda je još bio igrač kad su neki i danas neprikosnoveni suci "žarili i palili" po Velesajmu i Domu sportova.

Približila se i polovica zadnje trećine, a razmak među suparnicima je i dalje stajao tamo gdje je bio postavljen prije dvadeset minuta igre. "Mamuti" kreću u očajnički juriš. Petar Trstenjak je u 49. minuti pucao s lijeve strane, a malo kasnije s istog mjesta sreću je okušao i Mirić. Isti igrač u nastavku akcije tuče iz sredine, ali Valenčić sjajnom obranom štiti svoju mrežu. Pritisak Mladosti naposljetku je urodio plodom u 51. minuti. Ljubić se našao iza gola te uposlio Fičura pred vratima koji udarcem iz prve pogađa mrežu.

Dvadesetak sekundi kasnije, pak se ponovo našao u Zagrebovoj mreži. Nikša Trstenjak je došao u posjed paka te krenuo prema naprijed po lijevoj strani. Oslobodio si je prostor za udarac i precizno pogodio suprotne rašlje. Odjednom su porasle nade pristaša "žutih". Mladost je s dva pogotka za samo dvadeset sekundi prešla iz izgubljenog položaja u onaj iz kojeg se može izboriti za produžetak. Trener Zavacky odlučio se, iz samo njemu poznatih razloga, ne pozvati pola minute predaha. Za manje od minute došao je u položaj zažaliti zbog svoje odluke.

U 52. minuti Novak je vratio pak na plavu liniju do Kramarića koji je opalio prema vratima. Pločicu je zakačio Mirić i Mladost je izjednačila. Slovački trener odlučio se čuvati svojih trideset sekundi predaha za "zadnji štih".  "Mamuti" su nastavili s naletima. Novak je u 54. minuti tukao iz sredine, a u nastavku napada iskosa s desne strane. Malo kasnije Mirić gađa s plave linije, ali bez uspjeha. Zagrebaši su se uspjeli pribrati i uskoro su preuzeli igru u svoje ruke.

Jačmenjak je pet minuta prije kraja opalio s plave linije, a Štimac Rojtinić je bio na mjestu. Nešto kasnije Filip Jarčov pogađa prečku udarcem iz sredine. Protuofanzivu "plavih" okrunio je Kegalj pogotkom u 56. minuti. Nakon duge borbe u trećini Mladosti za pak se izborio Jačmenjak te s desne strane uposlio Keglja pred golom koji udarcem iz prve pogađa nebranjeni dio mreže. Do kraja trećine ostalo je nešto manje od pet minuta i bilo je teško očekivati da će "mamuti" pronaći energije za još jedan povratak.

Kramarić je u 57., a Petar Trstenjak minutu kasnije udarcem s desne strane pokušao poravnati. Dvije minute prije kraja trener Franjković zove pola minute predaha. Isprva se nije odlučio zaigrati sa šest igrača no nakon tridesetak sekundi Štimac-Rojtinić napušta led. "Mamuti" su vrlo brzo pogriješili u organizaciji napada pa je Srketić mogao uposliti Jačmenjaka koji bez poteškoća pogađa praznu mrežu protivnika. U završnici susreta vidjeli smo kanonadu "plavih" koji su zasuli vrata Mladosti nizom udaraca. Jačmenjak, Kegalj i dvaput Luka Jarčov omogućili su vrataru "žutih" da se dodatno istakne.

Neposredno pred kraj isključeni su Ljubić i Jačmenjak, a kad je sirena posljednji put zasvirala, zagrebaši su mogli proslaviti pobjedu koja ih vodi u "majstoricu". "Veprovi" su tijekom većeg dijela susreta nadigrali i nadmudrili protivnika. Igrali su kombinatornije, brže i učinkovitije. Trener Zavacky je posložio svoje igrače prije nego što je doigravanje počelo i nije imao razloga mijenjati sustav koji djeluje. Jedna navala zadužena je za zabijanje, ostale za držanje rezultata. Kod Mladosti su vidljive posljedice promjene na čelu stručnog stožera. Postave se mijenjaju od utakmice do utakmice i od trećine do trećine. Pati uigranost pa "mamuti" počinju igrati tek kad protivnik ima dva, tri gola prednosti. U 120 minuta polufinala mladostaši nijednu nisu proveli u vodstvu. Ne podigne li Mladost značajno razinu svoje izvedbe, u finalu ćemo nakon 13 godina ponovo gledati hokejaše Zagreba.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information