Prvenstvo Hrvatske

Dvoboj za pamćenje

S Mla Zag 170318Nakon 160 minuta žestoke i izjednačene borbe, polufinalisti doigravanja za naslov prvaka Hrvatske, Mladost i Zagreb, našli su se potpuno izjednačeni. Suparnici su imali po jednu pobjedu na svojoj strani i omjer od 2:2 pred odlučujućih dvadeset minuta. Neizvjesnost je bila na vrhuncu. U prvih dvadeset minuta "majstorice" Zagreb je bio bolja momčad. "Veprovi" su imali daleko više od igre i samo je raspoloženi čuvar mreže Mladosti održavao svoju momčad u utakmici. U nastavak susreta isklizala je sasvim drugačija Mladost no vodeći pogodak postigli su zagrebaši. "Mamuti" su ubrzo izjednačili no Zagreb je jednako brzo vratio prednost. Do novog izjednačenja došlo je u zadnjoj minuti druge trećine. Mladostaši su svoje prvo vodstvo u polufinalu dosegli tek nakon 165 minuta igre. Gledatelji su na tribinama očekivali odgovor "veprova"... do kojeg nije došlo. Stekavši sigurnost vodstva hokejaši Mladosti su igrali sve bolje te su u preostalom dijelu susreta s dva pogotka osigurali ulazak u 13. uzastopno finale doigravanja. Tamo ih očekuje branitelj naslova - moćni Medveščak.

Mladost - Zagreb 5:2 (0:0, 2:2, 3:0)

Zagreb, Dom sportova, 18.3.2017.
Gledatelja: 100
Suci: Piragić, Krčelić, Metzinger i Saković

Strijelci:

0:1 ZGB Tadić (Stančić T., Čizmadija) 28'
1:1 MLA Novak (Trstenjak P.) 31' PP1
1:2 ZGB Blagus (Jačmenjak) 34'
2:2 MLA Smerdelj (Ljubić) 40'
3:2 MLA Mirić (Trstenjak P.) 45' PP1
4:2 MLA Mirić (Trstenjak P., Novak) 53' PP1
5:2 MLA Novak (Mirić, Delić) 57'

Udarci na gol:
Mladost 47
Zagreb 35

Isključenja:
Mladost 6 min
Zagreb 8 min

Mladost: Štimac-Rojtinić, Rastovski - Ljubić, Kramarić, Mirić, Novak, Trstenjak P. - Delić, Trstenjak N., Martinić, Fičur, Smerdelj - Ivšac, Grahovar, Večerina - Cerovečki R., Šutevski, Trstenjak T. Trener: Franjković

Zagreb: Valenčić, Filipec - Kegalj, Srketić, Jačmenjak, Blagus, Jarčov F. - Polašek, Stančić T., Crnec, Jarčov L., Kaleb - Stančić P., Krikšić, Šupih Kvaternik, Čizmadija, Tadić. Trener: Zavacky

Nakon poraza u drugoj utakmici trener Franjković morao je odrediti što nije valjalo i što treba učiniti za odlučujućoj utakmici. Za početak ostao je bez iskusnog Plahutara kojeg je mogao koristiti i u obrani i u napadu. Od prije nije mogao računati na ozlijeđenog napadača Čunka kao ni na Dretara i Šimunovića. Dobru vijest donio mu je povratak napadača Cerovečkog. Mladostaši su isklizali sa samo dva branička para. Junior Kramarić pridružio se Ljubiću u prvom paru dok su Delić i Trstenjak ostali zajedno. Petar Trstenjak i Smerdelj su zamijenili mjesta, a Večerina se pridružio trećem napadu. Četvrtu navalu sastavili su povratnik Cerovečki te dvojica juniora, Šutevski i premješteni branič Tomo Trstenjak. Najraspoloženiji strijelci u redovima "mamuta" bili su Mirić i Novak sa po četiri boda, a Štimac-Rojtinić je u dvije utakmice ostvario 88,1% obrana.

Slovački trener Zavacky imao je razloga za zadovoljstvo poslije pobjede kojom se Zagreb zadržao u doigravanju. Prvu utakmicu je izgubio tek u raspucavanju dok je u drugoj, s izuzetkom pet minuta zadnje trećine bio nadmoćan "mamutima". Budući da se momčad koja pobejđuje ne mijenja, "veprovi" su u treću utakmicu uklizali s istim postavama kao što je to bio slučaj na Velesajmu. Novotnog i dalje nije bilo u sastavu, kao ni drugih igrača koji su tijekom sezone nastupali za Zagreb. Najučinkovitiji zagrebaši u prve dvije utakmice bili su Jačmenjak sa 7 te Blagus sa 6 bodova. Vratar Valenčić zaustavio je 77,8% udaraca upućenih prema njegovim vratima.

Utakmicu je otvorio Smerdelj udarcem s lijeve strane koji je postao plijenom Valenčića. Malo kasnije vratar Zagreba brani pokušaj Novaka s istog mjesta. Štimac-Rojtinić na prvu je obranu čekao do četvrte minute kad je iz sredine prema vratima tukao Jačmenjak. U nastavku napada Kaleb tuče s plave linije, a odgovara mu Smerdelj pokušajem sdesna. Nakon uvodne razmjene udaraca inicijativu preuzimaju "bijeli". Luka Jarčov je u sedmoj minuti zaposlio Štimca-Rojtinića udarcem slijeva, a poslije bulija tuče s istog mjesta i postiže isti učinak. Prekršaj Nikše Trstenjaka ostavlja "veprove" s igračem više.

Mladostaši su se znatno učinkovitije postavili nego što je to bio slučaj u prethodnoj utakmici. Zagrebaši su za dvije minute samo jednom zaprijetili vratima "crnih". Jačmenjak je tukao s plave linije, a vratar Mladosti bio je na mjestu. Zagreb je zadržao napadački zamah pa je Jačmenjak iskušao svoj dalekometni udarac i u devetoj minuti. Na njegov pokušaj nadovezao se Filip Jarčov udarcem slijeva, a opsadu gola Mladosti prekinuo je Novak koji je iznio pak i svoju akciju završio udarcem iskosa s desne strane. Ispostavilo se kako je to bio usamljeni bljesak "crnih" budući da je uslijedilo razdoblje potpune nadmoći Zagreba.

Kanonadu prema vratima Mladosti započeo je Kegalj udarcem iz sredine u 12. minuti. Štimac-Rojtinić u istoj je minuti zaustavio i pokušaj Tibora Stančića s lijeve strane. Pravo iskušenje slijedilo je dvije minute kasnije. Blagus je pucao slijeva, potom Jačmenjak tuče s iste strane, a malo kasnije Zagrebov veteran gađao je i s plave linije. U 15. minuti Kaleb tuče u dva navrata, ali nijedan pak ne prolazi raspoloženog vratara "crnih". Žestoki pritisak "bijelih" naposljetku je doveo i do prekršaja Delića pet minuta prije kraja trećine.

Mladostaši su se našli u kritičnom položaju. Štimac-Rojtinić bio je izložen pravoj baražnoj paljbi "veprova". Prvo je Kegalj raspalio s plave linije. Nadovezao se Jačmenjak s dva dalekometna projektila, a zadnji plotun ispalio je Tibor Stančić, također s plave linije. Nakon izjednačenja snaga na ledu pred vrata Mladosti se probio Luka Jarčov, ali ni njemu nije pošlo za rukom svladati sjajnog vratara "crnih". Petar Trstenjak je u 18. minuti omogućio predah svom napaćenom vrataru. Prvo je protunapad završio udarcem iz sredine, a onda je pokušao iznenaditi Valenčića udarcem s plave linije.

Malo kasnije, prekršaj je napravio Ljubić pa su se mladostaši ponovo našli pred svojim vratima. Srketić je u 19. minuti pucao s lijeve strane, Štimac-Rojtinić odbija pak do kojeg dolazi Blagus no ne uspijeva iz neposredne blizine ugurati pak u mrežu. U zadnjoj minuti trećine Kegalj je tukao s lijeve strane no mreža Mladosti ostala je netaknutom. Tri sekunde prije izjednačenja snaga na ledu, prekršaj pravi Filip Jarčov. Sve što su "mamuti" stigli uraditi prije kraja trećine bio je udarac Mirića iskosa s lijeve strane.

Mladost je nakon prve trećine mogla biti daleko zadovoljnija "nulom" od svog suparnika. Zagreb je većim dijelom trećine gospodario ledenom plohom i samo je raspoloženi Štimac-Rojtinić stajao između "veprova" i visokog vodstva. Zagrebaši su imali za čim žaliti, a Mladost je bila svjesna da ne može i po treći put ući u zadnju trećinu s dva, tri gola zaostatka. Nešto je trebalo promijeniti.

"Mamuti" su u nastavak susreta ušli s igračem više preostalim iz završnice prve trećine. Zagreb je prvu minutu držao pak podalje svojih vrata no Ljubić je u 22. minuti opalio iz sredine. Malo kasnije Novak pokušava iz blizine ugurati pak u mrežu no Valenčić je bio na mjestu. Nakon izjednačenja snaga na ledu nastupilo je svojevrsno zatišje. Ubrzo se vidjelo kako su mladostaši smanjili broj navala na tri uz preraspodjelu igrača tako da je samo prvi napad ostao netaknut. Srketić je u 25. minuti izveo slalom kroz postavu "crnih" no njegov udarac nije pronašao put do mreže. Odgovorio je Ljubić pokušajem iskosa s desne strane, ali bez uspjeha.

Zagreb je imao odličnu priliku kad je Blagus podmetnuo palicu pred golom Mladosti kako bi presjekao dodavanje protivnika no Štimac-Rojtinić se nije dao iznenaditi. "Mamuti" su nastavili s aktivnom igrom pa je vratar "bijelih" u kratkom razmaku zaustavio udarce Novaka i Delića. Luka Jarčov se našao u prilici u 27. minuti no njegov bekhend iz sredine nije bio dovoljno jak. Cerovečki je iskušao svoj udarac minutu kasnije, a u idućem napadu Zagreb prelazi u vodstvo. Tibor Stančić je uposlio Čizmadiju koji s desne strane ubacuje pak pred gol gdje se u nastaloj gužvi najbolje snašao Tadić i ubacio pločicu u mrežu.

Mladost se i u trećoj polufinalnoj utakmici našla u zaostatku. "Mamuti" su se triput vraćali u prethodne dvije utakmice no ovo je mogla biti kap koja je prelila čašu. Delić je smjesta pokušao izjednačiti udarcem s plave. Nadovezao se Martinić udarcem sdesna, a malo kasnije odatle je tukao i Fičur. Valenčić je bio na visini zadatka no njegova momčad se u 31. minuti našla s igračem manje poslije prekršaja Jačmenjaka. Dvadesetak sekundi kasnije, pak se našao u Zagrebovoj mreži. Prvo je Petar Trstenjak tukao s desne strane i pogodio stativu nakon čega Novak uzima pak obilazi vrata i "varaždincem" izjednačuje omjer.

Postignuti pogodak dao je dodatni poticaj mladostašima. Minutu kasnije Petar Trstenjak tuče iz sredine, a Mirić udarcem iskosa pokušava pospremiti odbijanac u mrežu. U nastavku napada Martinić gađa iz sredine, ali minutu kasnije Luka Jarčov bježi pažnji svojih čuvara i iz neposredne blizine šalje pak preko gola. Igra se sada potpuno rasplamsala. Smerdelj je u 34. minuti opalio iz sredine, a na akciju "crne devetke" odgovorila je "bijela". Jačmenjak je pokupio jedan slobodni pak u napadačkoj trećini i s lijeve strane otklizao iza gola odakle je pronašao Blagusa koji udarcem iz prve vraća Zagreb u vodstvo.

Blagus je malo kasnije udarcem slijeve pokušao povećati prednost no time je samo izazvao "mamute" na novu ofanzivu. Martinić je minutu kasnije pucao s lijeve strane no Valenčić je bio na mjestu. Dvije minute kasnije Mirić tuče iz sredine, ali bez učinka. Svoj je udarac iz daljine iskušao i Kramarić u 37. minuti. Dvije minute prije kraja trećine ponovo su "bijeli" u akciji. Filip Jarčov je zaprijetio sdesna, a malo kasnije Kaleb udarcem iz sredine pogađa stativu. U zadnjoj minuti izjednačiti je pokušao Petar Trstenjak udarcem slijeva no uspješniji je malo kasnije bio Smerdelj. Primio je pak od Ljubića i krenuo u prodor po lijevom krilu kojeg završava udarcem iz blizine koji je zakucao pak pod prečku.

Prije završetka trećine Srketić je još jednom zaposlio Štimca Rojtinića, a onda su suparnici pošli na još jedan odmor. Nakon osam odigranih trećina nitko nije bio u prednosti. Sav uloženi trud u prethodne dvije utakmice ustupit će mjesto onome što će i jedni i drugi biti u stanju pokazati u idućih dvadeset minuta. Mladost je u drugoj trećini podigla razinu svoje igre no ponovo se našla u položaju da mora juriti protivnička vodstva. Dvaput je uspjela, ostalo je pitanje tko će prvi pogoditi u trećoj trećini i hoće li se onaj drugi uspjeti vratiti?

Zagreb je u posljednju trećinu ušao bez braniča Polašeka koji je pretrpio snažan udarac u lice kad je udario u ogradu iza gola. Na njegovo mjesto prešao je juniorski napadač Crnec tako da je još jedan junior, Krikšić, zauzeo stalno mjesto u drugoj navali uz Luku Jarčova i Kaleba. Izmjene u sastavu napravila je i Mladost. Branič Nikša Trstenjak prešao je u napad s Fičurom i Smerdeljom dok je juniorski reprezentativac Tomo Trstenjak zauzeo mjesto u obrani uz Delića. Grahovar je poveo treću navalu s Cerovečkim i Martinićem.

Posljednju trećinu ofanzivom su otvorili "veprovi". Luka Jarčov je opalio s lijeve strane u 42. minuti, a malo kasnije Tibor Stančić tuče s plave linije. Štimac Rojtinić je potom obranio i projektil Keglja iz sredine. Nalete Zagreba zaustavilo je isključenje Filipa Jarčova u 43. minuti. Kramarić je započeo kanonadu "mamuta" udarcem s plave linije. Nadovezao se Smerdelj pokušajem iz neposredne blizine, nakon čega je ponovo Kramarić tukao iz daljine. Samo šest sekundi prije nego što se napadač "bijelih" imao vratiti u igru, Mladost je povela, po prvi put u polufinalnom dvoboju.

Petar Trstenjak je tukao slijeva, a Mirić je iz neposredne blizine pospremio odbijanac u mrežu. Sada je trebalo vidjeti kako će na rezultatski zaostatak reagirati "veprovi". Hoće li smoći energije da preokrenu omjer i vrate se u vodstvo? Mladostaši ih nisu namjeravali čekati u svojoj trećini. Nikša Trstenjak je u 46. minuti pucao iz sredine, a minutu kasnije Kramarić gađa s plave linije. Valenčić je obranio oba udarca no kod pokušaja Fičura u 48. minuti pomogla mu je stativa. Ovaj slijed udaraca bio je samo uvod u opći napad "mamuta".

Delić je u 49. minuti opalio s plave linije. Potom se Novak probio pred gol, ali "bijeli" odbijaju pak ponovo do Delića koji još jednom tuče izvana. Ni ovaj pak se nije probio do mreže. Nikša Trstenjak je raspalio u 50. minuti s plave linije, Valenčić opet brani. Grahovar je potom gađao iz sredine, nakon čega Martinić puca s plave. Kramarić se spustio pred gol ne bi li pospremio odbijanac no Valenčić je opet bio siguran. Trener Zavacky je odmah po prekidu igre zatražio pola minute predaha kako bi zaustavio protivnički zamah i dao svojim igračima da dođu do daha.

Kegalj je udarcem iz sredine na trenutak pružio nadu navijačima "bijelih" no Mladost se ubrzo vratila u napadačku trećinu. Cerovečki je protunapad završio udarcem sdesna, a poslije bulija Mirić gađa iskosa s desne strane. U 53. minuti Fičur je bekhendom uposlio Tomu Trstenjaka pred golom, ali vratar Zagreba i dalje je održavao svoju momčad u utakmici. Malo kasnije, prekršaj pravi Filip Jarčov. Samo 17 sekundi kasnije, mogao se vratiti u igru. Novak je iz sredine uposlio Petra Trstenjaka na desnoj strani koji ubacuje pak pred gol odakle Mirić postiže novi pogodak za "crne".

Zagrebov brod počeo se opasno naginjati. Ne samo da su "veprovi" sedam minuta prije kraja zaostajali dva gola nego su jednostavno prestali igrati, kao da su potrošili svu energiju. Mladostaši nisu ništa htjeli prepustiti slučaju. Nikša Trstenjak je u 54. minuti tukao iz sredine. Blagus odgovara na isti način minutu kasnije. Četiri minute prije kraja trećine, "mamuti" privode priču kraju. Delić je uposlio Mirića koji obilazi vrata i predaje pak za Novaka pred golom nakon čega pločica odsjeda u mreži.

"Mamutima" je sada samo preostalo privesti utakmicu kraju. Kramarić je u 57. minuti pucao s plave linije, a u nastavku akcije Grahovar pokušava udarcem iz sredine uvećati pobjedu "crnih". Malo kasnije je Cerovečki ostao ležati na ledu poslije jednog naleta protivnika. Prekršaja nije bilo, a srećom i igrači su pokazali dovoljno samokontrole tako da sucima nije bilo teško održati red na ledu. Zamro je i navijački dvoboj koji je trajao većim dijelom druge i treće trećine jer su uglavnom slavili mladostaši. U posljednjim trenucima susreta zabilježili smo i udarce Cerovečkog, Fičura i Grahovara, a dvoboj je pokušajem iz blizine zaključio Jačmenjak.

Zagreb nije bio ovako blizu finalu još od 2005. kad su mladostaši izborili nastup u finalu tek u produžetku "majstorice". Usprkos teškoj sezoni u kojoj su prvi bod zabilježili tek nakon 16 odigranih utakmica slovenskog prvenstva, "veprovi" su optimalnu formu dosegnuli u najvažnijem dijelu sezone. Od ulaska u finale dijelo ih je malo koncentracije u napadu. Dugo će se "veprovi" prisjećati produžetka prve utakmice ili prve trećine "majstorice" kada ih je Štimac Rojtinić zaustavio na putu prema pobjedi. Ostat će i upit da li je najiskusniji igrač Jačmenjak, trebao zauzeti svoje "prirodno" mjesto u obrani umjesto da natrag igra prekomandirani Tibor Stančić. I napad bi imao dodatnu širinu da je mogao nastupiti Novotny. Zagrebašima je sada najvažnije da nastave s izgradnjom seniorske momčadi. Prošireno prvenstvo Slovenije moralo bi biti dovoljan poticaj za bavljenje hokejom svakog nadarenog hokejaša koji je dogurao do kraja juniorskog staža.

Mladost je ostala u igri dovoljno dugo da iskustvo njenih igrača postane odlučujuća prevaga u zadnjoj trećini "majstorice". Plesali su "mamuti" dugo i predugo na rubu. U produžetku prve utakmice čuvale su ih dobre vile i Štimac Rojtinić koji je svoje najbolje obrane ostavio za završnicu sezone. U drugoj utakmici mladostaši su pokazali nevjerojatnu sposobnost za povratak iz izgubljenih situacija no dvoboji se ne dobivaju stizanjem zaostataka. Mladost je u polufinale ušla usred prijelaznog razdoblja nakon odlaska dugogodišnjeg trenera. Igrači i trener Franjković još se navikavaju jedni na druge i bilo je vidljivo kako mladostaši u sve tri utakmice traže postave koje će "kliknuti" jedna s drugom. Ispunivši osnovni cilj, ulazak u finale, "mamuti" će protiv jakog Medveščaka tražiti način kako mu se suprostaviti. "Medvjedi" su posljednjih nekoliko godina izgradili jaku domaću momčad kojoj u ovom trenutku ne trebaju ni stranci za pobjedu no poznavajući način razmišljanja u Medveščaku, ništa se neće prepustiti slučaju.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information