Prvenstvo Hrvatske

"Medvjedima" primat u Sloveniji

S Mla Med 170213Nakon što su mjesecima odgađali svoj međusobni dvoboj koji se u jednom trenutku imao odigrati pred Novu Godinu na Šalati, Mladost i Medveščak zbrzali su svoja tri susreta redovnog dijela sezone u tri tjedna. Kad se nisu mogli dogovoriti za "Zimsku klasiku" na Šalati, "medvjedi" i "mamuti" su pobjegli čak u Delnice. Na kraju su dva zagrebačka kluba utakmicu predviđenu za posljednje kolo odigrali unaprijed. Mladost je krenula žestoko u utakmicu i nakon deset minuta igre stvorila dva gola prednosti. Suparnici su bili učinkoviti u napadu pa su u drugom dijelu trećine postigli po dva gola svaki. Medveščak je u nastavku susreta namjestio ciljnike i s tri pogotka "izrešetao" mladostaše čime je preokrenuo omjer. U zadnjoj trećini "medvjedi" su prednost i povećali. Mladost je do kraja susreta stigla samo ublažiti poraz na konačnih 5:6.

Mladost - Medveščak 5:6 (4:2, 0:3, 1:1)

Zagreb, Dom sportova, 13.2.2017.
Gledatelja: 40
Suci: Piragić, Grozaj i Polašek

Strijelci:

1:0 MLA Mirić (Delić, Smerdelj) 1'
2:0 MLA Fičur (Čunko) 7' PP1
3:0 MLA Trstenjak P. 15'
3:1 MED Šakić (Mikulić) 17' PP1
4:1 MLA Cerovečki (Čunko) 18'
4:2 MED Brenčun (Šakić, Buković) 20'
4:3 MED Krivošić D. (Čavkić, Žižanović) 26'
4:4 MED Sertić (Brenčun, Čavkić) 32'
4:5 MED Mikulić (Tadić) 40'
4:6 MED Šakić (Jazbec, Vedlin) 48' PP1
5:6 MLA Grahovar 59'

Udarci na gol:
Mladost 33
Medveščak 39

Isključenja:
Mladost 14 min
Medveščak 12 min

Mladost: Štimac-Rojtinić - Ljubić, Matošić, Čunko, Fičur, Cerovečki R. - Delić, Trstenjak N., Mirić, Smerdelj, Trstenjak P. - Trstenjak T., Kramarić, Šimunović I., Grahovar, Plahutar - Večerina. Trener: Bregant

Medveščak: Nikolić - Sertić, Tadić, Buković, Brenčun, Šakić - Čavkić, Senzel, Žižanović, Budak, Mikulić - Šimunović B., Krivošić D., Vedlin, Jazbec. Trener: Kolombo

Mladostaši su dočekali "medvjede" smješteni na šestom mjestu u poretku s tri boda zaostatka u odnosu na Medveščak. Utjeha "mamutima" bila je što su odigrači čak četiri utakmice manje od svog velikog gradskog suparnika. Mladostašima nova 2017. nije donijela previše uspjeha. Započeli su je porazom u Kranju, nakon čega je uslijedila dosad jedina pobjeda, upravo protiv Medveščaka. Izgubili su "mamuti" potom u Beogradu, a zatim i u Delnicama od "medvjeda". Niz poraza spustio je Mladost na šesto mjesto. Vodeći strijelci "mamuta" bili su Mirić s 20 bodova, Nikša Trstenjak s 18, Petar Trstenjak s 15 te Čunko s 14 bodova. Od standardnih igrača treneru Bregantu nedostajali su branič Dretar i napadač Ivšac.

Medveščaku je nedostajalo nešto više igrača. Izostali su vratar Tomljenović, braniči Pleško, Kapetanić i Smolec te napadači Kovaček, Janković i Ružić. Od igrača koji su isklizali na dvoboj s "mamutima" najučinkovitiji je bio Šakić s 30 bodova, dok su ga slijedili Mikulić s 25 te braniči Vedlin s 13 i Tadić s 12 bodova. "Medvjedi" su na petom mjestu imali devet bodova manjka u odnosu na Bled. Medveščak je u novoj godini igrao promjenljivo. Svladao je Bled, Zagreb, Maribor i Mladost, a izgubio od Slavije, Mladosti i Celja.

Tek što je utakmica počela, Mladost je došla u vodstvo. Smerdelj je dugim dodavanjem "izbacio" Mirića u protunapad, a kapetan "crnih" je preciznim udarcem iz blizine lansirao pak pod prečku. "Mamuti" su nastavili napadati protivnika pa je Nikolić u kratkom roku skupio nekoliko obrana. Pritisak Mladosti doveo je i do prekršaja Krivošića u sedmoj minuti. Mladostašima je trebalo samo dvadeset sekundi da brojčanu prednost pretvore u pogodak. Ljubić je s plave linije prebacio pak nadesno do Čunka koji pronalazi Fičura u sredini. Juniorski napadač snažnim je udarcem zakucao pak pod prečku.

Medveščak više nije imao što braniti pa se i on otvorio. Uskoro se razvila obostrano otvorena igra u kojoj su se prilike smjenjivale na obje strane. Vratari su imali dosta posla, a u devetoj minuti Mirić je udarcem iz sredine pogodio stativu. "Medvjedi" su u drugom dijelu trećine preuzeli igru u svoje ruke. Naleti "bijelih" nizali su se jedan za drugim pa se Štimac-Rojtinić našao pod pravom kanonadom udaraca sa svih strana. "Mamuti" bi se tu i tamo odvažili prijeći centar no Medveščak je bio potpuni gospodar ledene plohe.

U jeku ofanzive "medvjeda", pogodak su u 15. minuti postigli mladostaši. Smerdelj se našao iza gola i doturio pak pred vrata gdje se u nastaloj gužvi najbolje snašao Petar Trstenjak i iz neposredne blizine ugurao pak u mrežu. Medveščak se našao s tri gola zaostatka na pet minuta do kraja trećine. Na trenutak se činilo kako je za "medvjede" sve bilo izgubljeno. Međutim, prekršaj Grahovara minutu kasnije dao je nadu "bijelima" za povratak. "Mamuti" su se uspješno branili tijekom prve minute, a onda je Mikulić prošao po lijevoj strani i ubacio u sredinu za Šakića koji prolazi kroz obranu "crnih", izlazi sam pred gol i pogađa mrežu.

Postignuti pogodak dao je dodatni poticaj "medvjedima" koji sabijaju protivnika u njegovu trećinu. Udarci su sijevali sa svih strana no čuvar mreže "crnih" bio je svaki put na mjestu. U trenucima pune nadmoći, Medveščak je primio pogodak. Cerovečki je s lijeve strane odigrao dupli pas s Čunkom u sredini, a potom snažnim udarcem slijeva poslao pak u prečku od koje se odbio iza crte gola. Kad se već činilo da će se na odmor poći s tri gola prednosti za Mladost, Medveščak je ponovo udario. Buković je u zadnjoj minuti pucao s lijeve strane, vratar "crnih" kratko odbio, a u gužvi pred vratima najbolje se snašao Brenčun i iz neposredne blizine smanjio zaostatak.

Mladost je odmah po nastavku susreta krenula u ofanzivu. "Crni" su stvorili nekoliko prilika za povećanje vodstva no Nikolić je bio siguran. "Medvjedi" su tek u 25. minuti došli do riječi kad je Jazbec tukao iz sredine. Minutu kasnije, pločica se zakoprcala u mreži Mladosti. Žižanović je uposlio Čavkića koji se uputio iza gola te povratnom pločicom pronašao Krivošića koji udarcem iz prve pogađa mrežu. "Bijeli" su uhvatili priključak i vratili neizvjesnost u utakmicu. Desetak sekundi kasnije na klupu za kažnjene sjeda Delić. Medveščak je došao u odličnu priliku za poravnanje.

Vrata Mladosti našla su se pod pravom opsadom tijekom iduće dvije minute. "Bijeli" su imali punu kontrolu igre te su nemilice zasipali vratara Mladosti udarcima sa svih strana. Međutim, Štimac-Rojtinić je zajedno sa svojim suigračima uspješno obavio zadaću. "Medvjedi" su pokušali zadržati napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu, ali im to nije pošlo za rukom. Mladostaši su prešli u protuofanzivu kako bi ponovo stvorili sigurniju razliku. Sada je došao red na Nikolića da pokaže svoje mogućnosti. Juniorski vratar "medvjeda" bio je siguran te je omogućio svojim suigračima da izjednače u jeku naleta protivnika.

Nakon kombinacije Brenčuna i Čavkića pak je došao do Sertića na plavoj liniji koji je snažnim udarcem iznenadio čuvara mreže "crnih". Malo kasnije prekršaj pravi Mikulić. Mladostaši su dobili priliku brzo se vratiti u vodstvo no obrana Medveščaka funkcionirala je bez greške. "Mamuti" su nastavili s naletima i nakon povratka Medveščakovog napadača u igru. Nikolić je poput hobotnice zaustavljao jedan udarac za drugim. "Medvjedi" su se našli u teškom položaju, a četiri minute prije kraja trećine na klupu za kažnjene ponovo sjeda Mikulić.

Činilo se kako su se mladostaši "ispuhali" tijekom prethodne ofanzive. Tijekom dvije minute vidjeli smo samo udarac Šakića s lijeve strane koji je pogodio prečku. Početkom zadnje minute u trećini Tadić je dugim dodavanjem pronašao odmorenog Mikulića koji bježi pažnji svojih čuvara i preciznim udarcem sdesna dovodi Medveščak u vodstvo. Uzdrmani mladostaši morali su pretrpjeti još nekoliko udaraca "bijelih" prije nego što je Mirić udarcem iz blizine zaključio ovu, za Mladost poraznu, trećinu.

"Mamuti" su i treću dionicu susreta počeli napadački. Nikolić se suočio s nizom udaraca upućenih prema njegovim vratima dok su njegovi suigrači zaprijetili samo "varaždincem" Mikulića u 43. minuti. Nalate "crnih" zaustavilo je tek isključenje Mirića minutu kasnije. Vrata Mladosti našla su se pod opsadom "medvjeda". Sada je došao red na Štimca Rojtinića da održava svoju momčad u utakmici. Vratar Mladosti zaustavio je nekoliko udaraca prije nego što su se snage na ledu izjednačile.

Prošla je samo minuta, a "mamuti" su ponovo ostali s igračem manje. Na klupu za kažnjene sjeo je Kramarić. Mladost je ovog puta izdržala samo minutu. Štimac Rojtinić je zaustavio udarac Šakića iz blizine no u 48. minuti Jazbec je opalio s plave linije, vratar Mladosti kratko odbio, a Šakić nakon dva pokušaja uspijeva ubaciti pločicu u mrežu. Već u idućoj minuti na brzinu smanjiti zaostatak kako bi imala što više vremena za potjeru za izjednačenjem. Međutim, "medvjedi" su se još jednom obranili.

Mladost je u zadnjih desetak minuta ušla napadački, pokušavajući se na sve moguće načine približiti na gol manjka. Nikolić i njegovi suigrači su bili na visini zadatka uspješno odbijajući protivničke napade sve do 54. minute kad je prekršaj Cerovečkog zaustavio ofanzivu "crnih". Medveščak se nije posebno trudio napadati budući da je imao dva gola prednosti. Bitno je bilo održavati pritisak i paziti na protunapade. Kad je u 55. minuti isključen i Ljubić, pobjeda se široko osmjehnula "bijelima".

Samo tri sekunde nakon bulija u trećini Mladosti, isključen je Mikulić. Igra četvorice protiv trojice nije donijela posebna uzbuđenja. Jedan za drugim, sva su se trojica isključenih igrača vratila u igru. Dvije minute prije kraja trećine Štimac-Rojtinić ustupa mjesto šestom igraču. Mladostaši su pritisnuli i nakon samo 14 sekundi sa šestoricom igrača zatresli mrežu Medveščaka. Bio je to tipični pogodak u ovakvim okolnostima. Pred Nikolićevima vratima stvorila se gužva u kojoj se najbolje snašao Grahovar i iz neposredne blizine postigao pogodak.

Krajem predzadnje minute Tadić je ispucao pak preko ograde pa su "bijeli" ostali sa četvoricom. Mladost je ponovo krenula sa šestoricom igrača u očajnički pokušaj spašavanja boda. "Mamuti" su čak i stvorili prigodu no Nikolić je sjajnom obranom zaustavio udarac Fičura iz sredine i priči je bio kraj. Medveščak je preokrenuo zaostatak od tri gola i izborio pobjedu kojom se učvrstio na petom mjestu u poretku smanjiviši zaostatak za Bledom na šest bodova. Istina, "labudovi" imaju čak tri utakmice manje. Mladost je nastavila s padom forme u 2017. što se odrazilo i na poredak. "Mamuti" su sada po bodovima bliži Crvenoj zvezdi nego Medveščaku. Imaju tri boda i dvije utakmice više od Beograđana pa im prijeti dalje potonuće na ljestvici.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information