Prvenstvo Hrvatske

"Medvjedi" slavili u produžetku

S Med Mla 170320Doigravanje za naslov prvaka Hrvatske nastavilo se tempom na kojem bi mu pozavidjeli i u KHL-u. Samo dva dana poslije raspleta polufinalnog dvoboja između Mladosti i Zagreba, mladostaši su u svojstvu izazivača krenuli prema branitelju naslova, Medveščaku. Višestruki prvaci Hrvatske za ovu su se priliku pojačali trojicom igrača profesionalnog sastava. Mladost je u susret ušla oprezno, čuvajući energiju i pazeći na pogreške. "Medvjedi" su prihvatili takvu igru pa se na vodeći pogodak Medveščaka čekalo do završnice prve trećine. Aktualni prvaci su početkom drugog dijela dvoboja povećali prednost. "Mamuti" nisu gubili prisebnost nego su nastavili s odgovornom igrom koja je primirila protivnika. U završnici druge trećine Mladost je dvaput zatresla mrežu i vratila neizvjesnost u utakmicu. Medveščak je imao više od igre u posljednjoj trećini no nije uspio dohvatiti pobjedu. U produžetku smo gledali pokušaj mladostaša da izdrže do raspucavanja no "medvjedi" su u predzadnjoj minuti došli do pobjedonosnog zgoditka za konačnih 3:2.

Medveščak - Mladost 3:2 (1:0, 1:2, 0:0, 1:0) PP

Zagreb, Dom sportova, 20.3.2017.
Gledatelja: 350
Suci: Beganović, Prezelj, Saković i Grozaj

Strijelci:

1:0 MED Janković (Mikulić, Šakić) 16'
2:0 MED Šakić (Senzel) 23'
2:1 MLA Cerovečki (Šutevski) 35'
2:2 MLA Novak (Mirić, Ljubić) 40'
3:2 MED Perkovich (Voronin, Janković) 64'

Udarci na gol:
Medveščak 32
Mladost 31

Isključenja:
Medveščak 16 + 10 (Miličić) min
Mladost 10 min

Medveščak: Tomljenović, Nikolić - Pleško, Tadić, Jazbec, Brenčun, Miličić - Senzel, Vedlin, Mikulić, Janković, Šakić - Čavkić, Smolec, Zanoški, Perkovich, Voronin - Kopričanec, Šimunović, Buković, Ružić, Žižanović. Trener: Kolombo

Mladost: Štimac-Rojtinić, Rastovski - Ljubić, Plahutar, Mirić, Novak, Trstenjak P. - Delić, Trstenjak N., Martinić, Fičur, Smerdelj - Trstenjak T., Kramarić, Šutevski, Grahovar, Cerovečki - Ivšac, Večerina. Trener: Franjković

Trener Medveščaka Kolombo, imao je slatke brige prije prve finalne utakmice. Na raspolaganju je imao gotovo 30 igrača, s izuzetkom vratara Nikolića, samih seniora. Iz profesionalnog sastava uvrstio je trojicu napadača, Zanoškog, Perkovicha i Voronina koji su već iskušali ovu razinu hokeja skupivši nekoliko nastupa u slovenskom prvenstvu. Drugu udarnu navalu činili su vodeći strijelci "medvjeda" ove sezone, Šakić, Janković i Mikulić. Iduća trojica napadača po učinku, Jazbec, Miličić i Brenčun sastavili su treći napad. Za četvrti napad nije bila predviđena veća uloga u ovoj utakmici. Medveščak je prijavio i četiri branička para no samo su tri bila predviđena za redovitu igru. Od standardnijih igrača, nedostajali su branič Sertić te napadači Kovaček i Budak. Između vratnica nalazio se drugi najuspješniji vratar slovenskog prvenstva, Tomljenović dok je u pričuvi ostao Nikolić. "Medvjedi" su posljednju zahtjevniju utakmicu odigrali deset dana ranije protiv Triglava budući da su polufinalni dvoboj sa Siskom odradili s malom potrošnjom energije.

Mladost je na drugoj strani u finale ušla "na rezervi". U osam dana "mamuti" su odigrali pet utakmica, dvije s Bledom u završnici slovenskog prvenstva i tri teška okršaja protiv Zagreba u polufinalu doigravanja. Trener Franjković nije mogao računati na braniče Matošića i Dretara kao ni na napadače Čunka i Šimunovića. Usprkos smanjenom broju igrača, mladostaši su isklizali s tri pune petorke i još dvojicom napadača. "Mamuti" su namjeravali početi sa svim igračima pa postepeno "skraćivati klupu" kako utakmica bude odmicala. Poput "medvjeda" i mladostaši su skoncentrirali trojicu najučinkovitijih napadača, Mirića, Petra Trstenjaka i Novaka u istu navalu. Nakon toga su se napadači Mladosti preraspodijelili kako bi složili dvije podjednake navale s Cerovečkim i Grahovarom u jednoj, a Smerdeljom i Fičurom u drugoj. Mladi igrači Martinić i Šutevski popunili su preostala mjesta. Obrana se podijelila po uzrastu. Jedan veteranski, jedan "u najboljim godinama" i jedan juniorski branički par. Ukupno su mladostaši imali petoricu juniora u sastavu.

Cerovečki je udarcem sdesna u prvoj minuti otvorio finalni dvoboj za naslov prvaka za 2017. Minutu kasnije pred vratima Medveščaka našao se Ivšac. "Medvjedi" su odgovorili udarcem Vedlina s plave linije. Mladost je utakmicu otvorila izuzetno opreznom igrom u tempu koji je obećavao minimalnu potrošnju energije. Par minuta se na ledu nije događalo ništa, a onda su "žuti" pogriješili pri letećoj izmjeni pa je Medveščak u petoj minuti ostao s igračem više. Mladost se organizirano postavila u obrani te je ne samo onemogućila "medvjede" u napadu nego je u sedmoj minuti Petar Trstenjak udarcem sdesna pokušao iznenaditi Tomljenovića.

Osokoljeni uspješnom obranom s igračem manje, mladostaši preuzimaju inicijativu. Mirić je tukao iskosa s desne strane, a u nastavku napada Novak odlazi s pakom iza gola te upošljava Petra Trstenjaka pred vratima no čuvar mreže "modrih" odličnom je obranom sačuvao svoja vrata. Dvije minute kasnije na klupu za kažnjene morao je sjesti Kramarić. "Mamuti" su se ponovo posložili u obrambenu postavu i opet su držali protivnika bez udarca na gol sve do isključenja Jankovića minutu kasnije. Sa tribina se činilo kako je isključenje Medveščakovog napadača bila čista kompenzacija za bezrazložno isključenje braniča Mladosti.

Delić je u desetoj minuti tukao s plave linije, a malo zatim "žuti" su zaigrali s igračem više. Ni njima baš nije išlo najbolje s brojčanom prednosti. Jedini udarac izveli su "medvjedi" u 11. minuti kad je Miličić u padu izbio pak prema vratima Mladosti. Nakon izjednačenja snaga na ledu "mamuti" su ponovo bili poduzetniji. Delić je još jednom tukao s plave linije, a u nastavku napada Fičur puca iz neposredne blizine. Nalet "žutih" nastavio je Plahutar udarcem s plave linije, a odbijenu pločicu Mirić pokušava bekhendom iz sredine ugurati u gol.

Zanoški je u 14. minuti tukao sdesna, a Štimac-Rojtinić odlično obranio. Nešto kasnije u prilici se našao i Miličić no njegov bekhend nije bio učinkovit. Mladost je odgovorila udarcem Nikše Trstenjaka s plave linije nakon čega Martinić pokušava bekhendom iz sredine no bez uspjeha. Sudačka pogreška u 16. minuti posredno je dovela do prvog pogotka na utakmici. "Medvjedi" su ispucali pak sa svoje polovice, a linijski dvojac je potpuno pogrešno procijenio što jest, a što nije moguće realno stići te je pustio igru da se nastavi.

Gledajući hrvatske suce kako procjenjuju mogućnost igrača protivničke momčadi da igraju pakom prije nego što prijeđe crtu zabranjenog ispucavanja moramo priznati kako nismo vidjeli posebnu dosljednost pri prosuđivanju. Nerijetko se linijski suci, čak i kad se radi o aktivnim igračima oslanjaju isključivo na procjenu fizičke udaljenosti između crte kretanja paka i igrača ne vodeći računa o smjeru i brzini kretanja igrača koji bi trebao dohvatiti pak.

Mikulić je zaustavio pak na plavoj liniji te je uposlio Šakića koji ubacuje pak u sredinu odakle Janković preciznim udarcem pogađa mrežu. Perkovich se minutu kasnije probio pred vrata no nije uspio svladati čuvara mreže "žutih". Četiri minute prije kraja trećine prekršaj pravi Mirić. Perkovich je u 17. minuti pucao iskosa s desne strane no Štimac Rojtinić je bio na mjestu. Tridesetak sekundi prije povratka kapetana "žutih" u igru na klupu za kažnjene morao je sjesti i Smerdelj. "Mamuti" su izdržali nekako dvadesetak sekundi s trojicom igrača na ledu, a potom su učinkovito držali protivnika podalje od svog gola. Prije odlaska na odmor Novak je udarcem slijeva pokušao iznenaditi Tomljenovića.

Usprkos razlici u kvaliteti, Medveščak nije uspio stvoriti veću prednost niti se nametnuti na način kao što je to u više navrata tijekom polufinala učinio Zagreb. Mladostaši nisu bili preseretni zbog zaostatka, ali su načelno mogli biti zadovoljni svojom izvedbom i gajiti nadu u preokret. "Mamuti" će dugo žaliti za prilikom Fičura iz 21. minute kad je snažnim udarcem iz sredine pogodio prečku. Malo kasnije Plahutar je tukao s plave linije, a onda je, nakon još jednog sudačkog propusta kad nije dosuđen udarac visokom palicom, Medveščak povisio svoju prednost.

Senzel je dugim dodavanjem "izbacio" Šakića samog pred gol, a trenutno najučinkovitiji strijelac "medvjeda" nije propustio ovu prigodu. Tko zna kako bi se mladostaši izvukli iz ove nevolje da samo četdeset sekundi kasnije, prekršaj nije napravio Voronin. Mladost ni na koji način nije zaprijetila vratima Tomljenovića, ali je tijekom dvije minute držala "modre" podalje od svog gola i time spriječila "medvjede" da možda i riješe utakmicu u prvoj polovici iste.

"Mamuti" su tek u 26. minutu zaposlili Tomljenovića udarcem Cerovečkog s lijeve strane. Malo kasnije s plave linije tuče Kramarić, a potom u protunapad bježi Janković i završava ga udarcem slijeva. Delić je u 27. minuti zapucao s plave linije, a potom je nastupilo zatišje koje je potrajalo nekoliko minuta. Mladost je još u prvoj trećini odustala od pokušaja igranja s četiri napada, a u nastavku susreta se, pazeći da ne ostavlja previše prostora u obrani, donekle otvorila i jurila zaostatak. Na drugoj strani, ni Medveščak, osim tu i tamo, nije koristio četvrtu postavu no njegove udarne postave i dalje su imale određenu zadršku u igri.

Martinić je udarcem iz sredine u 31. minuti započeo novi nalet "žutih", na što se minutu kasnije nadovezao Mirić udarcem s istog mjesta. Osam minuta prije kraja trećine prekršaj pravi Perkovich koji je još dobro prošao sa samo dvije minute kazne budući da je njegov nalet završio na glavi protivnika. Valja napomenuti kako se su suci tijekom većeg dijela susreta nisu pridržavali pravila da nakon što gost pošalje petorku na led, domaćin ima priliku promijeniti postavu. U više navrata bi treća petorka "žutih" napravila nalijevo krug čim bi se s klupe Medveščaka u igru uputili "kahaelovci".

Mladost je bila potpuno nemoćna bilo što uraditi s igračem više. "Medvjedi" su blokirali sve pravce prema svojim vratima tako da je "mamutima" preostalo bezopasno se dodavati po trećini i naguravati uz ogradu. Tek što su se snage na ledu izjednačile prigovor Miličića na sudačku odluku donio mu je disciplinsku kaznu. Tridesetak sekundi kasnije, Mladost je smanjila zaostatak. Šutevski je osvojio pak u napadačkoj trećini te uposlio Cerovečkog koji preciznim udarcem iz sredine pogađa mrežu. Primljeni pogodak trgnuo je "medvjede" koji u završnici trećine preuzimaju stvari u svoje ruke.

Tadić je u 36. minuti završio protunapad udarcem slijeva, a malo kasnije s istog mjesta tuče i Voronin. Senzel je u idućoj minuti u dva navrata iskušao svoj dalekometni udarac no Štimac-Rojtinić je svaki put bio na mjestu. Dvije minute prije kraja trećine Mirić bježi svojim čuvarima i izlazi sam pred gol, ali Tomljenović je sjajnom obranom sačuvao svoju mrežu. Malo kasnije vratar "modrih" brani i udarac Smerdelja. Kad se već činilo da će se na drugi odmor poći s minimalnom prednosti "medvjeda", Ljubić je u zadnjoj minuti poslao pak po lijevom krilu do Mirića koji iz kuta ubacuje pločicu pred gol odakle je Novak ubacuje u mrežu.

Za mladostaše je ulazak u posljednju trećinu s izjednačenim omjerom bio veliki uspjeh. "Mamuti" su si izborili prigodu kakva se pruža često u dvoboju s jačim protivnikom. Medveščak nikako nije mogao biti zadovoljan razvojem događaja niti svojom izvedbom pa se očekivalo kako će "medvjedi" u trećoj dionici dvoboja maksimalno pojačati tempo ne bi li slomili otpor "žutih". Mladost je prva napala u zadnjoj trećini kad je Cerovečki u 41. minuti opalio s lijeve strane. Minutu kasnije na klupu za kažnjene sjeo je Vedlin. "Modra" postava je i ovog puta besprijekorno odradila svoju zadaću pa Tomljenović iduće dvije minute nije imao nikakvog posla.

Čim su se snage na ledu izjednačile, Zanoški je udarcem iz sredine iskušao spremnost vratara "žutih". U 46. minuti Smerdelj je snažno pucao iz sredine, a Tomljenović još bolje obranio. Malo kasnije vratar "modrih" pokazao je svoju kvalitetu i kod udarca Delića s lijeve strane. Prekršaj Šutevskog u 47. minuti dao je Medveščaku priliku da se vrati u vodstvo. U naredne dvije minute samo je Vedlin uspio zaprijetiti vratima Mladosti. "Medvjedi" su zadržali napadački zamah pa se u 49. minuti u prilici našao Zanoški kada je pucao iskosa s lijeve strane. Pritisak Medveščaka zaustavilo je isključenje Perkovicha.

U četrdesetak sekundi "mamuti" stigli ništa uraditi, ali je zato isključen i Brenčun. Ovo je bila dobra prilika uzeti pola minute predaha radi organizacije napada no klupa "žutih" je odlučila ne iskoristiti ovu mogućnost. Prvu priliku za pogodak imao je Vedlin no Štimac-Rojtinić se nije dao iznenaditi. Akcije mladostaša svele su se na pokušaj Delića s plave linije i udarac Mirića iz sredine no Tomljenović je bio na mjestu. Jedan po jedan, isključeni "medvjedi" su se vratili u igru i velika prilika za preokret je propala.

U 54. minuti Voronin se našao u prilici zbog kakve je i uvršten u sastav. Pobjegao je svojim čuvarima, izašao sam pred gol, ali njegov bekhend nije bio dovoljno precizan. Malo kasnije Zanoški tuče iz sredine, a vratar "žutih" je na mjestu. Štimac-Rojtinić istaknuo se i obranom projektila Pleška s plave linije, a "medvjedi" su se hvatali za glavu kad je nakon dodavanja Zanoškog Janković opalio iz sredine samo da bi Štimac-Rojtinić obranio i ovaj udarac. Ofanziva Medveščaka se nastavila. Šakić je pet minuta prije kraja trećine pucao sdesna, a u nastavku napada Mikulić gađa iz sredine. Isti igrač je malo kasnije isključen pa su "mamuti" dobili veliku priliku iskoračiti prema pobjedi.

Inače, u posljednoj trećini mladostaši su dodatno "skratili klupu" igrajući s četvoricom braniča i tri navale. Medveščak je bio nešto slobodniji no i kod "modrih" su prve dvije postave sve češće boravile u igri. Voronin se u 57. minuti probio pred vrata, ali nije uspio svladati Štimca-Rojtinića. Uzvratio je Delić udarcem s plave linije, a tik pred povratak isključenog napadača Medveščaka, Plahutar je dalekometnim udarcem nastojao iskoristiti brojčanu prednost. Samo sedam sekundi je prošlo u igri s punim postavama prije nego što je isključen Mirić.

Tri minute prije kraja Medveščak je imao igrača više protiv suparnika koji je vozio na "benzinskim parama". Mladostaši su se upinjali kako bi sačuvali svoja vrata i izborili produžetak. Janković je tukao iz sredine, a malo kasnije je Senzel udarcem sdesna pokušao svladati Štimca-Rojtinića. Posljednju priliku prije kraja trećine imao je Janković no ni ovaj pokušaj nije dao učinka. Nakon dvadeset minuta igre bez pogodaka, suparnike je očekivao produžetak. Uzme li se u obzir način igranja u dodatnom vremenu, bilo je jasno da su "medvjedi" u prednosti.

Voronin se već u 61. minuti probio pred gol no Štimac-Rojtinić je i iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Mladostaške trojke su se potom usredotočile na osvajanje paka i njegovo zadržavanje bez neke posebne želje da se ugroze protivnička vrata. Medveščak je bio toliko siguran da mu se ništa ne može dogoditi u produžetku da je igrao sa po trojicom napadača u postavi. "Mamuti" su uspješno zadržavali igru i čekali raspucavanje sve do 64. minute kad su Janković i Voronin doturili pak Perkovichu koji ga sjajnim udarcem s lijeve strane zakucava u mrežu za prvu pobjedu Medveščaka u finalu doigravanja.

Mladost će zasigurno žaliti za propuštenim prilikama poput prečke Fičura ili promašaja Delića no istovremeno će "mamuti" biti realni i priznati kako je Štimac-Rojtinić odličnim obranama držao momčad u utakmici, a da igrač više nikako nije funkcionirao. Mladostašima će svaka iduća utakmica biti još zeža zbog utroška energije tako da će raspodjela vremena biti od velikog značaja. Mladost je posljednji put dobila utakmicu u finalu još 2013. prije ulaska Medveščaka u KHL.

"Medvjedi" su dobili prvu utakmicu nakon koje bi im zadaća mogla biti sve lakša kako protivnik bude padao s energijom i motivacijom. Izuzetna širina s kojom raspolaže Medveščak omogućuje prvacima da im pola momčadi podbaci, a da druga polovica svojom kvalitetom iznese utakmicu do pobjedonosnog završetka. Za očekivati je kako će u drugom susretu Medveščak ipak odigrati nešto žustrije ne bi li otklonio svaku neizvjesnost u završnici koja bi mogla dovesti do poraza i ravnoteže u omjeru pobjeda.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information