Prvenstvo Hrvatske

Za osam minuta obavili posao

S Mla Med 170322Nakon dramatičnog završetka prve finalne utakmice branitelji naslova prvaka Hrvatske nisu više ništa htjeli prepustiti slučaju. U drugoj finalnoj utakmici "medvjedi" su za samo osam minuta igre čak četiri puta zatresli mrežu Mladosti pa je utakmica bila odlučena prije nego što je zapravo i počela. Medveščak je u prvih dvadeset minuta postigao još jedan pogodak pa smo u preostale dvije trećine gledali revijalnu utakmicu u kojoj su medveščakovci nemilosrdno punili protivničku mrežu sve dok se nisu zaustavili na 12 postignutih pogodaka. "Mamuti" su nakon lošeg ulaska u utakmicu počeli sa štednjom energije ne bi li zadržali makar minimalne izglede u trećoj utakmici. Počasni su zgoditak postigli u drugoj trećini pa su "medvjedi" s konačnih 12:1 došli na prag devetog uzastopnog naslova prvaka.

Mladost - Medveščak 1:12 (0:5, 1:2, 0:5)

Zagreb, Dom sportova, 22.3.2017.
Gledatelja: 237
Suci: Piragić, Krčelić, Grozaj i Metzinger

Strijelci:

0:1 MED Zanoški (Fox, Tadić) 4'
0:2 MED Fox (Voronin, Zanoški) 7'
0:3 MED Perkovich (Zanoški, Fox) 7' PP1
0:4 MED Janković (Vedlin) 8'
0:5 MED Voronin (Fox, Perkovich) 14'
0:6 MED Fox (Zanoški) 22' SH1
1:6 MLA Martinić (Smerdelj) 25'
1:7 MED Tadić (Zanoški, Perkovich) 32'
1:8 MED Janković (Miličić) 42'
1:9 MED Smolec 44'
1:10 MED Zanoški (Fox, Tadić) 51' SH1
1:11 MED Vedlin (Miličić) 53'
1:12 MED Zanoški (Fox, Perkovich) 59' SH1

Udarci na gol:
Mladost 27
Medveščak 42

Isključenja:
Mladost 10 min
Medveščak 6 + 10 (Miličić) min

Mladost: Štimac-Rojtinić, Rastovski - Ljubić, Plahutar, Mirić, Novak, Trstenjak P. - Delić, Trstenjak N., Martinić, Fičur, Smerdelj - Trstenjak T., Kramarić, Šutevski, Grahovar, Cerovečki - Ivšac, Večerina. Trener: Franjković

Medveščak: Tomljenović, Nikolić - Perkovich, Tadić, Zanoški, Fox, Voronin - Vedlin, Senzel, Šakić, Janković, Miličić - Pleško, Smolec, Mikulić, Brenčun, Jazbec - Šimunović, Buković, Ružić, Žižanović. Trener: Kolombo

Premda Mladost nije dobila prvu utakmicu finala doigravanja, trener Franjković je mogao biti zadovoljan izvedbom svoje momčadi. Nije stoga čudilo što su "mamuti" u drugi susret finala isklizali u potpuno istim petorkama. Nijedan od standardnih igrača koji su izostali iz prve utakmice nije bio na raspolaganju ni za drugu. Braniči Matošić i Dretar, odnosno napadači Čunko i Šimunović, morali su predstojeći okršaj gledati s tribina.

Na drugoj strani trener Medveščaka tretirao je prvu utakmicu kao svojevrsni poraz pa je unio dosta promjena u sastav. Jedina navala koja je ostala netaknuta bila je ona koja je najmanje igrala, četvrta. U udarni, profesionalni napad, umjesto Perkovicha je uvršten povratnik iz hokejaške mirovine, Fox, dok su u preostale dvije trojke, Miličić i Mikulić su zamijenili mjesta. Perkovich je iz navale premješten u obranu u kojoj je zaigrao s Tadićem. Pleško je spojen sa Smolecom, a Šimunović je ostao sam u paru. Od standardnih igrača nedostajali su braniči Sertić i Čavkić te napadači Kovaček i Budak.

Janković je udarcem iz sredine u drugoj minuti otvorio drugu finalnu utakmicu. Odgovorio je Smerdelj s dva uzastopna udarca koji su Tomljenovića zatekli spremnog za borbu. Dvije minute kasnije, Medveščak je bio u vodstvu. Fox je pronašao Zanoškog na desnoj strani koji je udarcem iskosa po ledu iznenadio čuvara mreže "crnih". Mladost se pribojavala ovakog ulaska u utakmicu pa je pokušala zatvoriti igru ne bi li spriječila "medvjede" da već u ranoj fazi susreta steknu nedostižnu prednost. "Mamuti" su tri minute održavali rezultat, a onda je brana pred njihovim vratima popustila.

Voronin je u sedmoj minuti opalio s plave linije pak se odbio iza gola odakle ga Zanoški vraća prema sredini. Tu se našao Fox koji preciznim udarcem iz zgloba povećava vodstvo "bijelih". Samo šest sekundi kasnije prekršaj Ljubića ostavlja Mladost s igračem manje. Branič "crnih" na klupi za kažnjene proveo je svega 14 sekundi. "Mamuti" su poslije bulija uzeli pak, ali su neobjašnjivo krenuli prema naprijed tako da su primili pogodak iz protunapada trojice na jednoga. Kombinaciju 1-2-3 izveli su Zanoški, Voronin i strijelac Perkovich.

Minutu kasnije Janković tuče s lijeve strane, a Štimac Rojtinić odbija pak iza gola. Pločicu ponovo uzima Janković te je ubacuje pred gol gdje se odbija od braniča "crnih" preko crte gola. Za samo osam minuta utakmica je rezultatski bila odlučena. Medveščakovi profesionalci su zaradili svoju plaću obavivši posao zbog kojeg su i uključeni u završnicu domaćeg prvenstva u kojem su golema većina igrači koji se hokejom bave iz hobija jer su u stvarnom životu radnici, studenti ili đaci. Ponovili smo više puta, ponovit ćemo još jednom. Dinamo iz Rige, Dinamo iz Minska, Slovan i Baris ne sudjeluju u državnim prvenstvima svojih zemalja, ili barem sudjeluju isključivo s drugom momčadi. Činjenica je da je Medveščak posljednjih godina ojačao svoju drugu momčad i da bi bio favorit i bez profesionalaca, no u klubu ništa nisu htjeli prepustiti slučaju. Fair play ionako pripada nekim davno prošlim vremenima.

Ofanzivu "bijelih" zaključio je Brenčun udarcem slijeva u 9. minuti. Mladost je pokazala znakove života minutu kasnije kad je prema vratima s desnog krila tukao Mirić. U nastavku akcije Petar Trstenjak pokušava udarcem iskosa s lijeve strane. Tomljenović se nije dao iznenaditi. Poslije kratkotrajnog zatišja Jazbec u 13. minuti puca s desne strane, a odgovara Fičur udarcem slijeva. Minutu kasnije, pak se ponovo našao u mreži "crnih". Perkovich je pronašao Foxa koji prolazi po desnoj strani te ubacuje pak u sredinu za brzonogog Voronina koji sigurnim udarcem pogađa mrežu.

Kramarić je u 15. minuti uputio udarac s plave linije, a uzvratio je Miličić snažnim udarcem iz sredine kojeg je Štimac-Rojtinić odlično obranio. Uslijedila su dva uzastopna udarca Pleška s plave linije koji su postali plijenom vratara Mladosti. Dvije minute prije kraja trećine Fox pogađa stativu udarcem iz sredine, a u nastavku napada s istog je mjesta tukao i Perkovich. Dugogodišnji član "medvjeda" ispalio je u 19. minuti projektil s desne strane kojeg Štimac-Rojtinić brani. U posljednjim sekundama trećine Miličić nalijeće s leđa na Cerovečkog i pogađa ga u glavu za što je kažnjen s dvije minute i disciplinskom kaznom.

Mladost je u nastavak susreta ušla s pričuvnim vratarom, juniorom Rastovskim. Štimca-Rojtinića valjalo je sačuvati za pokušaj podviga u trećoj utakmici. "Mamuti" su početkom trećine imali igrača više, ali to se nije pokazalo kao prednost. Fox je osvojio pak u svojoj trećini i stigao pred vrata Mladosti gdje je obišao čuvara mreže i pospremio pak u gol. Čim su se snage na led izjednačile, u samostalni je prodor krenuo Mikulić no Rastovski je sjajnom obranom sačuvao svoja vrata. Naleti Medveščaka nisu prestajali. Janković je u istoj minuti pucao s lijeve strane, a nešto kasnije Zanoški gađa iz sredine.

"Mamuti" su pokušali nešto učiniti preko Mirića koji je u 25. minuti dvaput pucao prema vratima. Malo kasnije, "crni" dolaze do zgoditka. Martinić je u sredini odigrao dupli pas sa Smerdeljom te iz neposredne blizine svladao čuvara mreže "bijelih". U 26. minuti pred vratima se našao i Cerovečki no Tomljenović je bio uspješniji od nekadašnjeg suigrača iz mlađih uzrasta Mladosti. Rasterećeni dvojbi oko ishoda susreta, suparnici su zaigrali otvoreno pa su se prilike smjenjivale na obje strane. Šakić je u 27. minuti gađao s lijeve strane, a uzvraća Plahutar udarcem s plave linije.

Do polovice susreta izredalo se više pucača na obje strane. Vedlin je iskušao svoj udarac iz sredine nakon čega su "crni" zasuli Tomljenovića s nekoliko udaraca. Fičur je gađao s lijeve strane, a Smerdelj s desne. "Medvjedi" su također bili aktivni pa je Rastovski u 30. minuti morao braniti udarce Jankovića i Brenčuna. Nakon pokušaja Nikše Trstenjaka s desne stane u 31. minuti, Medveščak povećava prednost minutu kasnije. Perkovich je opalio s plave linije, Rastovski odbija pak, ali samo do Zanoškog koji iz neposredne blizine gura pak prema Tadiću. Dugogodišnjem braniču Mladosti preostalo je samo gurnuti pak u nebranjeni dio mreže.

Mladostašima nije pošlo za rukom održati neodlučan ishod ove trećine no prije odlaska na drugi odmor pokušali su barem malo ublažiti omjer. Martinić je u 33. minuti pucao slijeva, a potom Nikša Trstenjak u dva navrata tuče s plave linije. Prekršaj Plahutara u 36. minuti zaprijetio je "mamutima" novim pakom u njihovoj mreži. Medveščak se nije posebno pretrgnuo iskoristiti igrača više. Samo je Fox udarcem iz blizine bio u prilici svladati Rastovskog. Mladostaši su se uspjeli obraniti, a u zadnjim minutama trećine pokušali su preko Tome Trstenjaka i Smerdelja iznenaditi Tomljenovića, ali im to nije pošlo za rukom.

Na početku posljednje trećine u igru je ušao i pričuvni vratar Medveščaka, junior Nikolić. Mirić se prvi našao u prilici no vratar "bijelih" ušao je u igru potpuno spreman. "Medvjedi" su odmah odgovorili vlastitom protuofanzivom. Voronin je tukao s lijeve strane, a nešto kasnije pred vratima se našao Zanoški. U 42. minuti Miličić upošljava Jankovića u sredini koji udarcem iz zgloba pogađa mrežu. Dvije minute kasnije, na sceni je još jedan dugogodišnji mladostaš. Smolec je osvojio pak, izveo slalom kroz postavu "crnih" i iz neposredne blizine ubacio pak u mrežu.

Nekoliko sekundi kasnije, na klupu za kažnjene sjeda Mirić. Rastovski je u 45. minuti odlično obranio udarac Voronina iz neposredne blizine i doista nam nije jasno zašto ovaj juniorski vratar nije uvršten ni na širi popis kandidata za juniorsku reprezentaciju. Minutu kasnije ni Foxu nije pošlo za rukom pogoditi mrežu iz neposredne blizine, a Rastovski je niz obrana zaključio zaustavljanjem Vedlinovog udarca iskosa s lijeve strane. Večerina je u 48. minuti "razbudio" Nikolića, a malo kasnije vratar "crnih" brani i snažan udarac Pleška s plave linije. U 50. minuti na klupu za kažnjene sjeda Mikulić.

Mladostaši nisu došli ni u priliku zaprijetiti protivničkim vratima prije nego što je Fox dugim dodavanjem "izbacio" Zanoškog samog pred gol nakon čega je pločica po deseti put odsjela u mreži Mladosti. Minutu kasnije prekršaj pravi Petar Trstenjak. Smolec je udarcem iskosa s lijeve strane pokušao iznenaditi Rastovskog. U 53. minuti Miličić daje pak kroz sredinu za Vedlina koji iz neposredne blizine pod prekršajem Martinića pogađa mrežu.

Ulaskom u završnicu razigrani "medvjedi" prolaze kroz postavu protivnika koji je pružao samo pasivni otpor. Ružić je u 54. minuti gađao s lijeve strane, a malo kasnije Perkovich tuče iz sredine. Sa sličnog mjesta minutu kasnije puca i Zanoški. Smerdelj je zaprijetio u 56. minuti udarcem slijeva, a dvije i pol minute prije kraja na klupu za kažnjene sjeda Janković. Buković se prvi našao u prilici kad je udarcem sdesna pogodio stativu. Isti igrač je imao još jednu prigodu prije nego što se Novak probio pred vrata, ali nije uspio svladati Nikolića.

U 59. minuti Medveščak postavlja konačnih 12:1. Fox je prošao po lijevoj strani te ubacio pak pred gol odakle Zanoški ubacuje pak u mrežu. Do kraja susreta vidjeli smo još priliku Smerdelja i priči je tu bio kraj. "Medvjedi" su u drugoj utakmici izveli pravu demonstraciju sile i do vrha napunili mrežu Mladosti. Profesionalni igrači su sudjelovali u osam od ukupno 12 Medveščakovih pogodaka od čega su najznačajnija prva tri koja su i odlučila utakmicu. Dokle god će se u doigravanju za naslov prvaka Hrvatske miješati kruške i jabuke dotle će taj naslov imati samo administrativno, a za osvajača i materijalno značenje. Sportsko nadmetanje je tu u drugom planu.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information