Prvenstvo Hrvatske

U tri koraka do naslova

dodjelaMedveščak je pobjedom od 10:2 u trećoj utakmici finala doigravanja osvojio 21. naslov prvaka Hrvatske. Već je poslije drugog susreta bilo jasno da Mladost više nema energije kojom bi nadmašila svoje trenutne mogućnosti i pripremila iznenađenje kojim bi produžila finale. "Medvjedi" su iskoristili sve svoje prednosti i nakon deset minuta igre imali dva gola razlike u svoju korist. Prednost su do kraja trećine i povećali čime su otklonili svaku dvojbu oko ishoda. U nastavku utakmice Medveščak je samo povećavao razliku pa se na drugi odmor otišlo sa sedam pogodaka prednosti za branitelje naslova. Mladostaši su u posljednjih dvadeset minuta na trenutak popravili omjer no nisu uspjeli spriječiti "medvjede" da ponovo dosegnu dvoznamenkasti broj pogodaka.

Medveščak - Mladost 10:2 (4:1, 4:0, 2:1)

Zagreb, Dom sportova, 24.3.2017.
Gledatelja: 270
Suci: Piragić, Metzinger, Grozaj i Saković

Strijelci:

1:0 MED Tadić (Zanoški, Fox) 7' PP1
2:0 MED Ružić (Žižanović) 8'
3:0 MED Perkovich (Fox) 15' PP1
3:1 MLA Fičur (Plahutar) 16' SH1
4:1 MED Zanoški (Mikulić, Fox) 17' PP1
5:1 MED Vedlin (Zanoški, Fox) 21'
6:1 MED Ružić (Zanoški, Kovaček) 29'
7:1 MED Zanoški (Fox) 33'
8:1 MED Janković (Senzel) 38' PP1
8:2 MLA Mirić (Ljubić) 44' PP1
9:2 MED Šakić (Janković, Tadić) 47'
10:2 MED Kovaček 59'

Udarci na gol:
Medveščak 44
Mladost 27

Isključenja:
Medveščak 14 + 10 (Perkovich) + 10 (Vedlin) min
Mladost 16 + 10 (Cerovečki) + 20 (Cerovečki) min

Medveščak: Tomljenović, Nikolić - Perkovich, Tadić, Zanoški, Fox, Vedlin - Smolec, Senzel, Mikulić, Brenčun, Jazbec - Pleško, Kopričanec, Šakić, Janković, Miličić - Šimunović, Buković, Žižanović, Ružić, Kovaček. Trener: Kolombo

Mladost: Štimac-Rojtinić, Rastovski - Ljubić, Plahutar, Mirić, Novak, Cerovečki - Delić, Trstenjak N., Martinić, Fičur, Smerdelj - Trstenjak T., Kramarić, Ivšac, Grahovar, Šutevski - Večerina. Trener: Franjković

Trener Medveščaka mogao je biti sasvim zadovoljan učinkom svojih igrača u prve dvije finalne utakmice. "Medvjedi" su u prvom susretu izdržali sve što je Mladost donijela sa sobom u finale i svejedno došli do pobjede. U drugoj utakmici prvaci su nadmoćno došli na prag obrane naslova i sada je samo trebalo dovršiti posao. Izmjene u sastavu bile su minimalne. Voronina je u "međunarodnom" napadu zamijenio Vedlin, a Kovaček se pridružio četvrtoj navali. Na Vedlinovo mjesto došao je Smolec čime je omogućeno Kopričancu da osjeti čar igranja u finalu. Od standardnih igrača u postavi nije bilo braniča Sertića i Čavkića te napadača Budaka.

Mladost se nakon dva poraza našla pritješnjena uz "bandu". Još jedan poraz značio bi i kraj sezone i deveto uzastopno srebro. Ionako mali izgledi za uspjeh dodatno su se smanjili kada se Čunku i Šimunoviću na popisu izostalih napadača pridružio i Petar Trstenjak. Bez dvojice od trojice najučinkovitijih napadača teško je bilo očekivati da će Tomljenoviću biti teže nego u prethodna dva susreta. U sastavu nije blo ni braniča Dretara niti Matošića. Cerovečki se premjestio u prvi napad umjesto Trstenjaka, čime je ispraznio prostor za Ivšca i Večerinu. Branički parovi su ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodnu utakmicu.

Medveščak je od samog početka preuzeo inicijativu jasno davjući do znanja kako neće dopustiti nikakvo iznenađenje. Jazbec je u drugoj minuti udarcem sdesna dao znak za početak paljbe. Dvije minute kasnije Štimac-Rojtinić brani udarac Šakića iz sredine. U nastavku napada vratar "žutih" zaustavio je i dva pokušaja Zanoškog. Mladost je tek u petoj minuti "svratila" do protivničkih vrata. Fičur se našao iza gola i uposlio Martinića koji iz blizine ne uspijeva svladati Tomljenovića.

U idućem napadu Zanoški tuče sdesna, a Perkovich ne uspijeva odbijanac pospremiti u mrežu. Malo kasnije prekršaj pravi Cerovečki. "Mamuti" su se dobro branili gotovo minutu i pol ne dopustivši nijedan udarac protivnika prema golu. Fox je u završnici kazne iz desnog kuta dao pak unatrag za Zanoškog koji ga prosljeđuje Tadiću na plavoj liniji. Reprezentativni branič je udarcem iz zgloba iznenadio čuvara mreže "žutih" i doveo Medveščak u vodstvo. Mladost je odgovorila udarcem Kramarića s plave linije no "medvjedi" su ubrzo vratili igru u napadačku trećinu.

Štimac-Rojtinić je zaustavio udarac Jazbeca s desne strane, a u osmoj minuti ponovo je morao vaditi pak iz mreže. Senzel je s plave linije uposlio Žižanovića koji tuče sdesna. Vratar Mladosti odbija pak, ali samo do Ružića koji iz neposredne blizine ubacuje pločicu u nebranjeni dio mreže. Minutu kasnije prekršaj Šakića daje priliku mladostašima da uhvate priključak. Sedam sekundi kasnije na klupu za kažnjene sjeo je i Perkovich. Mladost se našla u položaju kakav se teško mogao ponoviti i u tom trenutku trener Franjković ne bi pogriješio da je pozvao pola minute predaha.

"Mamuti" se nikako nisu mogli organizirati u napadu. Samo je Ljubić uspio opaliti s plave linije prije nego što Zanoški u 11. minuti pojurio u protunapad i zamalo postigao pogodak udarcem iz neposredne blizine. Prije nego što će se "modri" dvojac vratiti u igru još je samo Martinić bekhendom iz okreta pokušao iznenaditi Tomljenovića no od toga ništa nije bilo. Mladost je ispustila i onu malu, teoretsku priliku da okrene utakmicu. Od tog trenutka jedino je pitanje bilo s koliko će pogodaka razlike "medvjedi" dobiti ovaj susret.

U 14. minuti Buković je "zakucao" Novaka u ogradu za što je uz dvije minute mogao dobiti i disciplinsku kaznu zbog naleta na glavu. Ljubić je odmah nasrnuo na Bukovića, ali su suci brzo razdvojili "zaraćene strane". Sve se završilo sa po dvije minute za Bukovića i Ljubića. Samo 15 sekundi kasnije Delić je visokom palicom neoprezno zahvatio Tadića za što je kažnjen s dvije plus dvije minute kazne. Mladostaši su se našli s trojicom protiv četvorice. Perkovich je opalio s plave linije, a Štimac-Rojtinić obranio. Malo kasnije vratar "žutih" brani i udarac Zanoškog sdesna no u 15. minuti "medvjedi" su pronašli put do mreže. Fox je po plavoj liniji isporučio pak Perkovichu koji snažnim udarcem zakucava pak u mrežu.

Medveščakov profesionalac potom se nesportski ponio pred klupom Mladosti. Suci su mu sjesta dosudili disciplinsku kaznu, ali su istovremeno istu kaznu dodijelili i Cerovečkom za kojeg su smatrali da je isprovocirao Medveščakovog napadača. U tom trenutku utakmica se približila incidentu no strasti su se vrlo brzo stišale. Pogodak "modrih" nije utjecao na brojčani odnos snaga na ledu jer su se kazne za Bukovića i Ljubića uzajamno "poništile" pa je pogodak Medveščaka dokinuo prve dvije minute Delićeve kazne. "Mamuti" su se učinkovito branili te su dočekali i ulazak Bukovića i Ljubića na led bez ijednog udarca prema svojim vratima.

U 16. minuti Plahutar je dugim dodavanjem tijekom kojeg se pak neočekivano odbijao od leda uposlio Fičura koji izlazi sam pred gol i rutinirano šalje pločicu u mrežu. Radost mladostaša nije dugo trajala. Nakon kombinacije Mikulića i Foxa na svojoj polovici leda, Zanoški je pojurio po lijevom krilu u protunapad kojeg je završio jakim udarcem koji je zakucao pak od prečke u gol. Vraćanje razlike na tri gola smirilo je igru pa je tempo u posljednje četiri minute značajno pao. Štimac-Rojtinić je zaustavio udarac Brenčuna u 18. minuti, a malo kasnije na klupu za kažnjene sjeda Plahutar. Mladostaši su u potpunosti onemogućili "medvjede" koji su jedini udarac uputili tek u zadnjoj minuti kad je Štimac-Rojtinić obranio udarac Tadića.

Mladostaši nisu imali puno izbora pred početak drugog dijela susreta. Ako su željeli još nešto učiniti u finalu doigravanja, bio im je pod hitno potreban pogodak kojim bi se približili "medvjedima". Međutim, "modri" su ubrzo presjekli bilo kakva razmišljanja protivnika o čudesnom povratku. Već u prvoj minuti nastavka Fox je uposlio Zanoškog koji iz desnog kuta vraća pak Vedlinu na desnom krilu. Uslijedio je brzi udarac koji je iznenadio čuvara mreže Mladosti. Stavivši stvari na svoje mjesto, "medvjedi" su nastavili s naletima prema protivničkim vratima.

Janković je u 23. minuti zapucao s desne strane, a u nastavku napada Štimac-Rojtinić je obranio i udarac Pleška s plave linije. Mladost je odgovorila pokušajem Kramarića s plave linije. Medveščak se odmah vratio u napad. Šakićev udarac slijeva vratar "žutih" odbija ispred sebe, a potom brani i udarac Pleška iz neposredne blizine. Mirić je u 24. minuti pucao sdesna, a nakon udarca Tadića s plave linije na klupu za kažnjene sjeda Plahutar. "Mamuti" su se dobro branili tako da su ograničili protivnika na udarac Mikulića iz sredine.

Nakon izjednačenja snaga na ledu Mirić je u 26. minuti otklizao iza gola te uposlio Grahovara pred vratima no Tomljenović je bio na mjestu. Minutu kasnije Kopričanec tuče s plave linije, a u nastavku akcije vratar "žutih" zaustavio je i pokušaj Brenčuna s lijevog krila. Mirić u 27. minuti na trenutak premješta akciju izvan trećine Mladosti no njegov udarac iz sredine ne pronalazi put do mreže. Štimac-Rojtinić je minutu kasnije izašao kao pobjednik iz dvoboja s Ružićem, a potom je zaustavio i udarac Senzela s plave linije.

Ofanziva Medveščaka dovela je i do novog pogotka. U 29. minuti nakon kombinacije Zanoškog i Kovačeka pak se našao pred golom odakle ga je Ružić ubacio u mrežu. U idućem napadu, Večerina je pokušao smanjiti zaostatak udarcem iskosa s lijeve strane, a minutu kasnije prekršaj je napravio Vedlin. Mladostaši se nisu iskazali s igračem više. Jedinu prigodu imao je Novak u 31. minuti kad je iz blizine pokušao svladati Tomljenovića. Odmah po izjednačenju snaga na ledu Perkovich se probio pred vrata no Štimac Rojtinić je bio na mjestu. Minutu kasnije, pločica se opet zakoprcala u mreži "žutih".

Fox je iz sredine uposlio Zanoškog koji je udarcem slijeva iznenadio čuvara mreže Mladosti. Bio je to znak za trenera Franjkovića da u igru ubaci Rastovskog. Mirić je u idućem napadu udarcem iskosa s lijeve strane pokušao popraviti omjer no to mu nije pošlo za rukom. Prekršaj Pleška u 33. minuti ponovo ostavlja "mamute" s igračem više.  Napori mladostaša sveli su se na udarac Cerovečkog iz sredine. Dvadesetak sekundi pred povratak braniča "modrih" u igru, na klupi za kažnjene pridružio mu se Senzel. Mladost nije ništa uradila za 18 sekundi s dvojicom igrača više, a i kasnije su "žuti" uputili samo jedan udarac. Novak je dao povratni pak za Mirića čiji udarac iz sredine postaje plijenom Tomljenovića.

Tek što se Senzel vratio u igru, Večerina je bekhendom iza leđa pokušao iznenaditi Tomljenovića. Malo kasnije, napadač Mladosti sjeda na klupu za kažnjene. Otpor "žutih" potrajao je tek dvadesetak sekundi. Senzel je uposlio Jankovića koji preciznim udarcem sdesna pogađa mrežu protivnika. "Medvjedi" su nastavili s naletima u završnici trećine. Rastovski je dvije minute prije kraja obranio udarac Pleška s desne strane, a potom i onaj Jazbeca sa suprotnog krila. Mladi vratar "žutih" bio je uspješan i prilikom Tadićevog projektila s plave linije. Drugi dionicu susreta zaključio je Novak pokušajem iz sredine. Do kraja prvenstva ostalo je za odigrati samo dvadeset minuta.

Trener Kolombo je na početku posljednje trećine ponovo priliku dao Nikoliću. Na isteku prve minute u trećini došlo je do sukoba između Vedlina i Cerovečkog zbog kojeg su obojica kažnjeni disciplinskim kaznama. Kako je napadaču Mladosti to bila već druga na utakmici, za njega je u tom trenutku prvenstvo završilo. Martinić je u 42. minuti bekhendom iz neposredne blizine pokušao ugurati pak u mrežu, ali pri tome nije bio uspješan. Malo kasnije, prekršaj pravi Mikulić. Janković je s igračem manje zaprijetio vratima Mladosti, a početkom 44. minute "žuti" pretvaraju brojčanu prednost u pogodak. Ljubić je dodavanjem "izbacio" Mirića samog ppred gol, a najučinkovitiji napadač Mladosti sigurnim je udarcem zatresao mrežu.

"Mamuti" su pod dojmom netom postignutog zgoditka još neko vrijeme pritiskali. Smerdelj je u 45. minuti pucao s desne strane, a Plahutar je tukao iz sredine. Nikolić je oba puta bio siguran. Minutu kasnije Mikulić je pod prekršajem doklizao pred gol no nije uspio ubaciti pak u mrežu. U 47. minuti Tadić zaustavlja napad protivnika i daje pak Jankoviću koji u protunapad izbacuje Šakića. Do ove utakmice najučinkovitiji napadač "modrih" dojurio je pred gol, obišao vratara i zatresao mrežu. U idućoj akciji Nikolić je sjajnom obranom zaustavio "bombu" Delića s plave linije, a na isti način istaknuo se i Rastovski nakon udarca Šakića iz sredine.

Mladi vratar "žutih" obranio je i pokušaj Žižanovića s lijeve strane, a Nikolić mu nije ostao dužan zaustavivši udarac Plahutara. Fox se u 51. minuti probio pred vrata no Rastovski je bio na mjestu. Dvije minute kasnije Večerina izvodi "varaždinca", ali Nikolić se nije dao iznenaditi. Ružić je u 54. minuti pokušao upotpuniti hattrick, ali Rastovski se nije složio. Ivšac je pet minuta prije kraja pucao iz sredine, a odgovorio je Miličić udarcem s plave linije. Krajem 56. minute na klupu za kažnjene sjeda Ljubić. Mladostaši su sačuvali svoju mrežu sve do povratka njihovog braniča u igru.

Sedamdeset sekundi prije završetka dvoboja Kovaček je udarcem iskosa s lijeve strane iznenadio Rastovskog i postavio konačnih 10:2 u korist svoje momčadi. Pokušaj Smerdelja u zadnjoj minuti nije donio promjenu omjera. Vrijeme je uskoro bilo isteklo što je značilo da je Medveščak osvojio 21. naslov hrvatskog prvaka. Mladost je ostala druga, Zagreb treći, a Sisku je pripalo četvrto mjesto.


Pod vodstvom trenera Danijela Kolomba, zlatnu medalju su osvojili: Ivan Brenčun, Tin Budak, Damir Buković, Alain Čavkić, Aaron Fox, Sergej Gajdučenko, Ivan Janković, Josip Jazbec, Leon Jünker Đurić, Domagoj Kapetanić, Nikola Kopričanec, Tin Kovaček, Domagoj Krivošić, Matija Krivošić, Luka Mikulić, Matija Miličić, Mateo Nardin, Vito Nikolić, Filip Oreščanin, Nathan Perkovich, Martin Pleško, Ivan Ružić, Luka Ružić, Nikola Senzel, Mario Sertić, Jan Smolec, Marko Šakić, Branimir Šimunović, Marko Tadić, Mate Tomljenović, Domen Vedlin, Kiril Voronin, Tomislav Zanoški i Jan Žižanović. Najučinkovitiji strjelac bio je Mislav Blagus, a najuspješniji vratar Mate Tomljenović. Za najučinkovitijeg igrača redovnog dijela prvenstva proglašen je Mislav Blagus, a u doigravanju Aaron Fox.


Na kraju ćemo se samo osvrnuti na sramotan odnos kojeg su prema hrvatskom hokeju pokazali vodeći mediji posebice jedini sportski dnevni list: "Sportske novosti". Nekada popularne i čitane "Sportske" tijekom cijele sezone nisu objavile nijedan rezultat, nijedan članak ni o hrvatskom hokeju odnosno nastupu hrvatskih klubova u slovenskom prvenstvu te završnici hrvatskog prvenstva. Premda "Sportske" zaslužuju svaku osudu zbog svog propusta, dio odgovornosti snose i vodeći ljudi hrvatskog hokeja, posebice klubova, koji su propustili stupiti u kontakt s medijima i privući ih da na odgovarajući način prate hrvatski hokej. Kad bismo bili zlobni, pomislili da možda nekima u hrvatskom hokeju i odgovara da se o njemu ne piše kako bi ostao u "polumraku Velesajma" izvan pogleda javnosti.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information