Prvenstvo Hrvatske

Preokret u trećoj

med mlaReprizom finala doigravanja u Zagrebu je započela je nova Internacionalna hokejaška liga. Oslabljena Mladost pružila je dobar otpor ojačanom Medveščaku koji bi trebao biti jedan od favorita za osvajanje prvog mjesta u natjecanju koje okuplja pet slovenskih, tri hrvatske i dvije srpske momčadi. U prvih dvadeset minuta vidjeli smo ravnopravnu igru u kojoj su obje momčadi više vodile računa o sigurnosti svojih vrata nego kako zaprijetiti protivničkima pa nije čudilo što se na prvi odmor krenulo netaknutih mreža. U nastavku susreta pomlađeni "mamuti" preuzimaju inicijativu i stvaraju više prilika no pak nije htio u mrežu. Tek kad su ostali s dvojicom igrača više, mladostaši su uspjeli postići zgoditak. Suočen s porazom, Medveščak je u trećoj dionici dvoboja ubrzao igru i uskoro se Mladost našla u podređenom položaju, grčevito braneći minimalnu prednost. Na sredini posljednje trećine "medvjedi" su izjednačili, a nekoliko minuta prije kraja preokrenuli omjer. Posljednji pokušaj mladostaša da izbore produžetak sa šestoricom igrača samo je olakšao Medveščaku postizanje pogotka u nebranjenu mrežu za konačnih 3:1.

Medveščak - Mladost 3:1 (0:0, 0:1, 3:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 16.9.2017.
Gledatelja: 60
Suci: Prezelj, Smerdelj i Polašek

Strijelci:

0:1 MLA Trstenjak N. (Ljubić, Grahovar) 34' PP2
1:1 MED Vedlin (Fičur) 51'
2:1 MED Miličić 57' PP1
3:1 MED Mirić (Jazbec) 60' EN

Udarci na gol:
Medveščak 29
Mladost 33

Isključenja:
Medveščak 12 + 10 (Mikulić) + 20 (Mikulić) min
Mladost 8 min

Medveščak: Ružić I., Nikolić - Smolec, Kegalj, Mirić, Brenčun, Mikulić - Pleško, Sertić, Buković, Ružić L., Žižanović - Vedlin, Šimunović, Jazbec, Miličić, Lazić - Kopričanec, Poljak, Vuglač, Fičur, Paulović. Trener: Kolombo

Mladost: Štimac-Rojtinić, Goršić - Borić, Matošić, Čunko, Cerovečki R., Večerina - Ljubić, Delić, Božić, Grahovar, Trstenjak N. - Trstenjak T., Kramarić, Šutevski, Martinić, Dobrić - Pleština, Smerdelj F., Cerovečki N. Trener: Franjković

Prijelazni rok donio je dosta novosti u redovima druge momčadi Medveščaka. Vratar Tomljenović pošao je u francusku drugu ligu, a napadač Šakić u njemačku četvrtu. Popis dolazaka bio je nešto dulji. "Medvjede" su pojačali mladi reprezentativci Rosandić, Kegalj, Jarčov i Fičur te branič Poljak i napadač Mirić. Prva četvorica su zapravo članovi prve momčadi koja se natječe u EBEL-u dok su druga dvojica pojačanja za Internacionalnu ligu. Nakon četverogodišnje stanke tijekom koje je odigrao samo jednu utakmicu, hokeju se vratio i nekadašnji reprezentativac Igor Lazić. Treneri Kolombo i Bregant imali su na raspolaganju puni sastav bez obzira što su izostali braniči Tadić, Senzel i Čavkić te napadači Budak, Oreščanin, Kovaček, Matija i Domagoj Krivošić te Nardin. Rosandić, Janković i Jarčov bili su s prvom momčadi u Innsbrucku. Svoj prvi seniorski nastup zabilježila su dvojica juniorskih reprezentativaca, Vuglač i Paulović.

Velika koncentracija seniorskih igrača u Medveščaku istovremeno znači i manjak igrača u druga dva zagrebačka kluba. Sasvim je razumljivo da će svaki hokejaš s dovoljno kvalitete i ambicija prihvatiti mogućnost da zaigra u profesionalnoj ligi poput EBEL-a, no nismo sigurni da bi ionaku usku igračku bazu u Hrvatskoj trebalo dodatno smanjiti pretvaranjem svih drugih klubova osim Medveščaka u rekreativne družine. Godinama su ljubitelji hokeja zdvajali nad nedostatkom kvalitetnijeg natjecanja od domaćeg prvenstva, a sad kad ga imamo, čak i amaterski igrači hrle u Medveščak jer su dobro shvatili da se u reprezentaciju teško može ući iz bilo kojeg drugog kluba.

Mladost je isklizala u postavi s čak sedmoricom juniora među kojima su trojica, Goršić, Dobrić i Pleština, zabilježili prvu seniorsku utakmicu. Za Mladost su pojačanja u prijelaznom roku bili povratci braniča Borića nakon jedne te braniča Smerdelja i napadača Božića nakon dvije sezone stanke od aktivnog igranja hokeja. Momčad su napustili napadači Mirić i Fičur, a tijekom sezone će se vidjeti tko je još iz prošlosezonskog sastava otišao iz hokeja. Za dvoboj s Medveščakom, trener Franjković nije imao na raspolaganju vratara Rastovskog, braniče Dretara i Milića te napadače Mira Smerdelja, Novaka, Petra Trstenjaka, Ivšca, Šimunovića, Plahutara, Vrbančića, Kopajtića. Neke od njih ove sezone zasigurno nećemo vidjeti na ledenim plohama.

Nakon početnog ispitivanja snaga prekršaj Miličića početkom treće minute dao je priliku "žutima" da u ranoj fazi susreta prijeđu u vodstvo. Obrana Medveščaka funkcionirala je bolje od neuigrane navale Mladosti pa je Ružić samo jednom morao intervenirati u dvije minute s igračem manje. Tek što su se snage izjednačile, na klupu za kažnjene sjeo je Grahovar. "Medvjedi" su bili nešto opasniji pri brojčanoj prednosti, a njihovu najbolju priliku osujetio je Štimac-Rojtinić odličnom obranom udarca Jazbeca iz neposredne blizine. "Plavi" su prije povratka protivničkog napadača u igru još nekoliko puta zaprijetili no mreža Mladosti je ostala mirovati.

Idućih nekoliko minuta malo se toga zbivalo na ledu budući da su obje momčadi bile učinkovitije u obrani nego u napadu. Isključenje Kopričanca dalo je novu prigodu "mamutima" da postignu prvi pogodak na utakmici. Mladost je i ovog puta imala dosta poteškoća u organizaciji napada pa nije uspjela uputiti više od jednog udarca s igračem više. Suparnici su nastavili s ravnopravnom i opreznom igrom i u drugom dijelu trećine. Kad je u 13. minuti na klupu za kažnjene sjeo Buković, navijači "žutih" ponadali su se trećoj sreći.

Mladostaši su doista žestoko pritisnuli "plave" te u više navrata natjerali Ružića da se potrudi zaštititi svoju mrežu no najviše su žalili kad je Robert Cerovečki izašao sam pred gol no njegov bekhend nije pronašao put do mreže. Nakon izjednačenja snaga na ledu, inicijativu je djelomično preuzeo Medveščak. Pritisak "medvjeda" doveo je i do prekršaja Kramarića u 18. minuti. Premda već pomalo umorni od prve utakmice u sezoni, mladostaši su se dobro odupirali ne dopustivši nijednom paku da dođe do Štimca-Rojtinića. U zadnjim sekundama kazne, Nikša Trstenjak bježi svojim čuvarima te izlazi sam pred gol. Međutim, Ružić je i iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Na prvi odmor se otišlo bez pogodaka što je samo po sebi bio uspjeh za mladostaše no "žuti" su ipak imali za čim žaliti budući da su njihove propuštene prigode bile izglednije od Medveščakovih.

Uvodne minute nastavka susreta pripale su "mamutima" koji su u par navrata zaprijetili Ružiću. Medveščak je nakon nekoliko minuta uspostavio ravnotežu pa smo gledali obostrano otvorenu igru s prilikama pred oba gola. Budući da su oba vratara bili raspoloženi za igru, mreže su i dalje mirovale pa se u drugu polovicu dvoboja ušlo netaknutih mreža. U 33. minuti isključen je Buković pa su mladostaši ponovo imali prigodu za prelazak u vodstvo. "Mamuti" su smjesta pritisnuli protivnika i u par navrata natjerali Ružića na intervenciju. U trenucima kad je prva minuta kazne isticala, prekršaj pravi Vedlin pa su "medvjedi" ostali s dvojicom igrača manje.

"Žutima" je trebalo četrdesetak sekundi da nanižu nekoliko dodavanja prije nego što je Grahovar vratio pak na plavu liniju do Ljubića koji puca iz zgloba. Pločica je zakačila Nikšu Trstenjaka i skrenula u mrežu. Mladostaši su nakon prelaska u vodstvo još minutu imali igrača više no Medveščak je zbio svoje redove i spriječio protivnika da se odlijepi. Suparnici su samo jednu minutu igrali u punim sastavima prije nego što je isključen Lazić. "Mamuti" su sada imali i pomalo umornog protivnika na ledu no samo jedan igrač više nije im bio dovoljna prednost za postizanje pogotka pa su propustili i petu priliku s igračem više.

Završnicu trećine obilježila je ravnopravna borba u kojoj su prigode za zgoditak imale obje strane no mreže se više nisu tresle. Mladost je svoju bolju igru u drugoj trećini pretvorila u minimalno vodstvo no "plavi" su pred sobom imali dugih dvadeset minuta u kojima su morali krenuti po preokret kako bi natjecanje u novoj ligi započeli željenom pobjedom.

Mladostaši su, pomalo neočekivano, započeli posljednju trećinu žestokom ofanzivom. "Medvjedi" su prvih nekoliko minuta proveli u na svojoj polovici braneći se od uzastopnih naleta "žutih". Vratar Ružić je i dalje bio na visini zadatka braneći poput hobotnice sve što je letjelo prema njemu. Nakon nekoliko minuta, "mamuti" su se ispuhali pa je došao red na hokejaše Medveščaka da pokažu što mogu u napadu. Protuofanziva "plavih" izložila je Štimca Rojtinića pravoj baražnoj paljbi no i vratar Mladosti je bio raspoložen pa je branio i prve udarce i odbijance održavajući svoju momčad u vodstvu.

Pritisak Medveščaka vremenom je postajao sve jači. Stručni stožer "medvjeda" je u trećoj trećini presložio napadačke trojke i ubrzao igru pa je i Mladost morala "skratiti" klupu. Naposljetku, svoju bolju igru "medvjedi" su okrunili u 51. minuti. Mladostaši su pokušali ispucati pak iz svoje trećine no pločicu je u letu zaustavio Fičur i smjesta opalio prema vratima. Štimac Rojtinić brani ovaj udarac no pak se odbio nalijevo do Vedlina koji udarcem iz prve pogađa nebranjeni dio mreže.

Minutu i pol kasnije, "žuti" griješe pri letećoj izmjeni pa je Medveščak ostao s igračem više. "Medvjedi" su osjetili priliku za preokret pa su navalili iz sve snage. Obrana Mladosti našla se u velikim poteškoćama. Udarci su sijevali sa svih strana no odlični Štimac Rojtinić držao je svoju momčad u utakmici. Po isteku kazne "mamuti" su ponovo imali veliku prigodu. Čunko je izašao sam pred gol, ali sjajni Ružić je "skinuo" i treći "soler" protivnika. Pet minuta prije kraja Mikulić je našao za shodno prigovoriti na suđenje zbog čega je kažnjen disciplinskom kaznom. Budući da napadač "plavih" nastavio s prigovorima, sudac mu je pokazao put u svlačionicu.

Bez obzira što su ostali bez jednog od brojnih reprezentativaca, "medvjedi" su nastavili s pritiskom kojem su mladostaši sve teže odolijevali. Kanonada prema vratima "žutih" se nastavila no Štimac Rojtinić je i dalje bio na visini zadatka. Četiri minute prije kraja trećine na klupu za kažnjene sjeda Čunko. Isprva su se "mamuti" dobro branili no onda je pak uzeo Miličić i izveo slalom kroz protivničku postavu kojeg završava preciznim udarcem iz sredine za vodstvo Medveščaka od 2:1.

Do kraja trećine ostalo je nešto više od tri minute no mladostaši više nisu imali energije za posljednji juriš. Vrijeme je neumitno prolazilo, a "plavi" su znalački čuvali stečenu prednost. U zadnjoj minuti trener Franjković zove pola minute predaha nakon koje je Mladost nastavila igru sa šestoricom igrača. Kako to obično biva, sastav bez vratara griješi u dodavanju nakon čega Jazbec upošljava Mirića koji svom nekadašnjem klubu postiže pogodak za konačnih 3:1.

Medveščak je teže nego što se očekivalo zabilježio pobjedu protiv gradskog suparnika. Momčad s devetoricom što sadašnjih što nekadašnjih reprezentativaca pri čemu su doslovno svi odigrali barem jedno svjetsko prvenstvo mlađih uzrasta do samog je kraja lomila otpor suparnika koji je u svojim redovima imao čak sedmoricu juniora. Od "medvjeda" se ove sezone očekuje pohod na prvo mjesto u ligi pa se nadamo da momčadi treba nešto vremena da dosegne "radnu temperaturu". Pred mladostašima je pak teška sezona u kojoj bi glavni cilj trebao biti polaganje temelja za novu momčad budući da je veterana koji su godinama nosili igru sve manje.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information