Prvenstvo Hrvatske

Tko zna, zna

S Mla Zag 171014Dva zagrebačka kluba sučelila su se u derbiju začelja u okviru šestog kola IHL-a. "Veprovi" su u natjecanje ušli nešto uspješnije s dvije pobjede u šest utakmica dok su mladostaši ostali na jednoj pobjedi u pet susreta. Iza Zagreba i Mladosti na ljestvici se nalazi samo "fenjeraš" Vojvodina. Zagrebaši su rano došli u vodstvo, a potom su u ravnopravnoj i obostrano otvorenoj igri zadržali prednost koju su pred kraj trećine i povećali. "Mamuti" su tražili način kako sustići suparnika no raspoloženi "veprovi" su do sredine druge trećine udvostručili razliku. Mladost je tik pred drugi odmor uspjela smanjiti zaostatak. Razigrani Zagreb je s dva zgoditka na otvaranju zadnje trećine otklonio svaku dvojbu oko ishoda. Mladost je uskoro još jednom zatresla mrežu, ali su "veprovi" odmah odgovorili istom mjerom. Do kraja susreta obje su momčadi postigle po jedan zgoditak za konačnih 8:3 u korist Zagreba.

Mladost - Zagreb 3:8 (0:2, 1:2, 2:4)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 14.10.2017.
Gledatelja: 35
Suci: Metzinger, Saković i Grozaj

Strijelci:

0:1 ZGB Blagus (Jačmenjak) 5'
0:2 ZGB Blagus (Jačmenjak, Srketić) 15' PP1
0:3 ZGB Blagus (Jačmenjak, Srketić) 28' PP1
0:4 ZGB Blagus (Kaleb, Polašek) 31'
1:4 MLA Trstenjak N. (Smerdelj) 38'
1:5 ZGB Jačmenjak (Blagus, Srketić) 44'
1:6 ZGB Jačmenjak (Blagus, Srketić) 44'
2:6 MLA Trstenjak N. (Smerdelj, Novak M.) 48' PP1
2:7 ZGB Jačmenjak (Blagus) 48'
2:8 ZGB Blagus (Polašek, Videk) 51'
3:8 MLA Smerdelj (Novak M., Trstenjak N.) 59' PP1

Udarci na gol:
Mladost 36
Zagreb 40

Isključenja:
Mladost 10 + 10 (Delić) min
Zagreb 8 min

Mladost: Štimac-Rojtinić, Goršić - Ljubić, Borić, Čunko, Cerovečki R., Trstenjak T. - Kramarić, Trstenjak N., Ivšac, Šutevski, Pleština - Matošić, Delić, Trstenjak P., Novak M., Smerdelj - Cerovečki N., Dobrić. Trener: Franjković

Zagreb: Filipec, Hergešić-Adamović - Polašek, Srketić, Jačmenjak, Blagus, Kaleb - Stančić T., Stančić P., Novak L., Jarčov, Čizmadija - Joja, Videk, Selitaj, Crnec, Tadić. Trener: Miljak.

Zagreb je u odnosu na susret protiv Crvene zvezde isklizao u gotovo istom sastavu. Hergešić-Adamović je mjesto između vratnica prepustio Filipecu, a sam sjeo na klupu za pričuve. Prve dvije postave ostale su na okupu no treći je napad ostao bez Jovića. Na njegovom mjestu zaigrao je Crnec zbog čega je Tadić iz obrane vraćen u navalu. Mladom braniču Joji u trećem braničkom paru pridružio se povratnik u hokej, Videk. Blagus je s 10 bodova najučinkovitiji "vepar", a slijede ga Jarčov sa 6 i Jačmenjak s 4 boda. Među braničima, najviše bodova, 4, skupio je Patrik Stančić. Od trojice vratara, Valenčić je trenutno najuspješniji s 89,23% obrana.

Mladost je nakon uvjerljivog poraza u Beogradu protiv Zagreba tražila bodove koji bi je pomaknuli prema sredini ljestvice. Za razliku od gostujućih utakmica na kojima se jedva skupe, "mamuti" su na Velesajmu brojčano nadjačali Zagreb. Trener Franjković je na raspolaganju imao više od tri postave, a nedostajali su mu napadači Božić, Večerina, Martinić i Grahovar. Praznine u napadačkim trojkama popunili su dvojica juniora: ofanzivni branič Tomo Trstenjak i Pleština. Najučinkovitiji napadač Mladosti je Mario Novak sa 7 bodova, ispred Smerdelja s 5. Štimac Rojtinić u dosadašnjem tijeku prvenstva ima 87,80% obrana.

Uvodne minute susreta pripale su Mladosti. "Mamuti" su pritisnuli Zagreb na njegovu polovicu pri čemu su stvorili više prigoda. Vratar Filipec je više puta morao intervenirati kako bi spriječio "crne" da povedu već na početku dvoboja. U jeku napada mladostaša, vodeći pogodak postižu "veprovi". Jačmenjak je u petoj minuti prošao po lijevom krilu te ubacio pak u sredinu odakle Blagus udarcem iz prve pogađa mrežu. Minutu kasnije Borić tuče s plave linije no Filipec odličnom obranom održava netom stečenu prednost svoje momčadi.

Mladost je nastojala što prije poravnati, ali ni zagrebaši nisu bili pasivni. Kaleb se u osmoj minuti probio pred vrata i iz neposredne blizine gađao bekhendom no Štimac Rojtinić je bio na mjestu. Malo kasnije pred vratima "crnih" našao se i Blagus, ali mu nije pošlo za rukom povećati razliku u korist svoje momčadi. "Mamuti" su drugi dio trećine otvorili napadački pa su protivnička vrata zasuli nizom udaraca. Filipec je bio na visini zadatka, ali se i njegov kolega na drugoj strani istaknuo kad mu je Jačmenjak u 14. minuti došao pred gol. Malo kasnije, prekršaj Matošića ostavlja "crne" s igračem manje.

Mladostaši su se uspješno branili gotovo punu minutu, a onda je Jačmenjak opalio s lijeve strane. Štimac-Rojtinić odbija pak u sredinu odakle Blagus udarcem iz prve  pretvara brojčanu prednost u pogodak. Poteškoćama "mamuta" tu nije bio kraj. Samo minutu kasnije Mladost je ponovo ostala s igračem manje jer je na klupu za kažnjene sjeo Kramarić.  "Veprovi" su držali protivnička vrata pod opsadom tijekom koje su zasuli Štimca-Rojtinića nizom udaraca no vratar "crnih" nije pokleknuo.

Čim su zaigrali u punom sastavu, mladostaši su preuzeli igru u svoje ruke. Premda je do kraja trećine ostalo svega dvije i pol minute, nastojali su barem smanjiti zaostatak kako bi si olakšali zadaću u nastavku susreta. Međutim, Filipec je i dalje bio na visini zadatka. Najveću priliku "mamuti" su ipak imali u zadnjoj minuti kad je Smerdelj izašao sam pred gol. Vratar "bijelih" je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik, a potom je zaustavio i udarac Novaka iskosa s desne strane.

U prvih dvadeset minuta gledali smo zanimljivu i obostrano otvorenu igru u kojoj su zagrebaši bili učinkovitiji što se ogledalo i u omjeru. Za razliku od prethodne trećine, "veprovi" su drugu dionicu dvoboja otvorili napadački. Štimac-Rojtinić je u kratkom razdoblju skupio nekoliko obrana no najviše se namučio u 24. minuti kad je Kaleb u protunapadu došao pred gol i iz neposredne blizine pokušao povećati prednost "bijelih". Igra se potom rasplamsala pa su obje momčadi stvorile više prigoda za pogodak. Vratari su svoj posao obavljali na visokoj razini pa su mreže u drugoj trećini mirovale.

Isključenje Roberta Cerovečkog u 26. minuti dovelo je "mamute" u nezavidan položaj. Zagreb je bez poteškoća uspostavio igru u napadačkoj trećini. Nizom brzih i preciznih dodavanja "veprovi" su stvarali prilike za pogodak. Unatoč nekoliko dobrih obrana vratara "crnih", činilo se kako gol Mladosti "visi u zraku". Samo 16 sekundi prije izjednačenja snaga na ledu, Srketić je s plave linije uposlio Jačmenjaka na  lijevom krilu koji daje pak poprijeko do Blagusa koji udarcem iz prve pogađa nebranjeni dio mreže čime je upotpunio hat trick.

Uzdrmani mladostaši su pokušali uzvratiti no Zagreb je na krilima trećeg zgoditka zagospodario ledenom plohom. U 29. minuti "bijeli" izvode protunapad dvojice na jednog kojeg završava Jarčov udarcem iz neposredne blizine. Štimac-Rojtinić je zadržao prisebnost i izašao kao pobjednik iz ovog dvoboja. Međutim, dvije minute kasnije, pločica se ponovo našla u vratima "crnih". Kaleb je s lijevog krila ubacio pak pred gol odakle se pločica odbila od Matošića preko crte gola. Suci su ipak pogodak pripisali Blagusu koji se također nalazio pred vratima.

"Mamutima" je prijetio pravi potop. Nisu imali rješenje za ubojiti dvojac Jačmenjak - Blagus, a u napadu su srljali iz pogreške u pogrešku. Isključenje Polašeka devet minuta prije kraja trećine dalo im je priliku da poprave omjer. "Veprovi" su se ubrzo našli pod opsadom. Udarci mladostaša sijevali su sa svih strana no Filipec je i dalje branio na reprezentativnoj razini. Nizom obrana izluđivao je hokejaše Mladosti koji nikako nisu pronalazili put do Zagrebove mreže. Tridesetak sekundi prije povratka isključenog zagrebaša, na klupe za kažnjene sjeli su Kaleb i Delić pri čemu je branič "crnih" dobio i disciplinsku kaznu.

Najbolju priliku za Mladost u tom razdoblju imao je Nikša Trstenjak u 34. minuti kad je iz neposredne blizine pucao preko gola. Nakon izjednačenja snaga na ledu, Blagus se probio pred vrata Mladosti no nije svladao vratara "crnih". Suparnici su u završnicu trećine ušli s obostrano otvorenom igrom. Akcije su se izmjenjivale na obje strane, a izdvojili smo udarac iz sredine Nikše Trstenjaka u 38. minuti koji pogađa prečku. Točno dvije minute prije drugog odmora, Mladost je smanjila zaostatak.

Smerdelj je s lijeve strane prebacio pak nadesno do Nikše Trstenjaka koji udarcem iz zgloba postiže prvi pogodak za "mamute". Nadu u preokret narušilo je isključenje Roberta Cerovečkog dvadeset sekundi prije kraja trećine. Mladostaši su bez poteškoća priveli trećinu kraju no na početku trećeg dijela susreta čekalo  ih je još 40 sekundi s igračem manje. "Veprovi" su, unatoč kratkom vremenu, žestoko pritisnuli Mladost u preostalom vremenu s igračem više no vratar "crnih" zaustavio je sve pakove koji su letjeli prema njemu.

Zagreb je u 43. minuti imao veliku priliku osigurati pobjedu kad su čak trojica "bijelih" jurili u protunapad na usamljenog mladostaša. Međutim, Štimac-Rojtinić je zaustavio udarac Tadića. Minutu kasnije, pak se ipak zaustavio u mreži Mladosti. Blagus je dugim dodavanjem pronašao Jačmenjaka koji bekhendom sdesna vraća razliku na četiri gola u korist Zagreba. Pola minute kasnije, zagrebaši se ponovo vesele. Jačmenjak je iz neposredne blizine pogodio Tomu Trstenjaka od kojeg se pločica odbila preko crte gola.

Trener Franjković odlučio je poštedjeti svog prvog vratara dalje muke pa je u "vatru" poslao mladog Goršića. Nakon par minuta mirnije i ravnopravnije igre prekršaj Polašeka daje priliku Mladosti da ublaži poraz. Nije prošlo ni pola minute, a pak se našao u mreži "bijelih". Nakon kombinacije Novaka i Smerdelja, Nikša Trstenjak je udarcem iz sredine zakucao pak pod prečku. Na odgovor Zagreba nije trebalo dugo čekati. Poslije samo 35 sekundi igre Blagus osvaja pak u lijevom kutu odakle pronalazi Jačmenjaka pred vratima koji udarcem iz prve upotpunjuje hat trick.

Svjesni neizbježnog poraza, mladostaši su zaigrali bez opterećenja pa su u idućih nekoliko minuta pritisnuli "bijele". Filipec je u par minuta skupio nekoliko obrana, a u 51. minuti njegovi suigrači podižu prednost. Polašek je dugim dodavanjem pronašao Blagusa koji prodire kroz obranu "crnih" i preciznim udarcem pogađa mrežu. Nakon ovog zgoditka tempo igre naglo pada pa je postalo jasno da su suparnici odlučili "premotati" utakmicu do kraja.

Prekršaj Luke Novaka tri minute prije završetka ponukao je mladostaše da pokušaju još jednom popraviti omjer. Četrdesetak sekundi kasnije, Filipec je morao vaditi pločicu iz mreže. Mario Novak je iz desnog kuta uposlio Smerdelja koji udarcem iz prve pretvara brojčanu prednost u zgoditak. Do kraja susreta vidjeli smo još par prigoda na obje strane, a potom je sirena označila kraj utakmice u kojoj je Zagreb slavio veliku pobjedu.

Zagreb se trećom pobjedom uvrstio u sredinu ljestvice zajedno s Crvenom zvezdom, Bledom i Medveščakom. "Veprovi" su pokazali da su se pod vodstvom novog trenera Miljka, daleko bolje pripremili za sezonu. Zagrebašima je cilj uvrstiti se u doigravanje IHL-a i finale domaćeg prvenstva. Odlični Blagus i Jačmenjak za sobom su povukli i ostatak momčadi koju već dugo nismo vidjeli igrati tako dobro kao ove sezone. Navijačima Zagreba zasigurno je drago što imaju igrača poput Blagusa no ostaje žal što u profesionalnom Medveščaku nisu prepoznali kakvog su igrača tri godine imali na raspolaganju.

Mladost je s druge strane pretrpjela teži poraz nego što bi se to moglo zaključiti po odnosu snaga na ledu. "Mamuti" su se ponovo našli u položaju u kojem su bili pred kraj prošle sezone kad su trpjeli poraz za porazom pa je bilo potrebno zbiti redove u svlačionici. Momčadi je ponovo potreban podstrek za nastavak sezone u kojoj su ciljevi isti kao i kod Zagreba. U sastavu ima i kvalitete i potencijala, ali nedostaje borbenog duha kakav obično krasi "veprove" neovisno o tome koliko jaku momčad imaju.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information