Prvenstvo Hrvatske

Iznenađenje na startu

S Zag Mla 180228U stanci između završetka redovnog dijela i početka doigravanja IHL-a, započelo je i doigravanje za naslov prvaka Hrvatske. Ugodno iznenađenje ove sezone, Zagreb, sučelilo se ovosezonskim razočaranjem, Mladosti. Očekivala se sigurna pobjeda "veprova" no mladostaši su iznenadili i sebe i protivnika te discipliniranom igrom došli do prve pobjede u polufinalnom dvoboju. Prvih dvadeset minuta proteklo je u ravnopravnoj borbi u kojoj su mreže mirovale. Zagreb je u nastavku susreta imao više od igre, ali su u vodstvo došli mladostaši. "Veprovima" nije pošlo za rukom izjednačiti do kraja trećine pa su u treću dionicu susreta krenuli otvoreno. Međutim, "mamuti" nisu popustili pod pritiskom nego su početkom trećine povećali prednost. Mladost je veći dio trećine sigurno održavala razliku no u završnici susreta Zagreb smanjuje zaostatak. Zagrebaši su krenuli na sve ili ništa što je omogućilo "mamutima" da u posljednjim sekundama osiguraju pobjedu od 3:1.

Zagreb - Mladost 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 28.02.2018.
Gledatelja: 70
Suci: Krčelić, Grozaj i Saković

Strijelci:

0:1 MLA Plahutar (Novak) 28'
0:2 MLA Novak (Čunko, Plahutar) PP1
1:2 ZGB Blagus (Kaleb, Polašek) 55'
1:3 MLA Trstenjak (Plahutar) 60' EN

Udarci na gol:
Zagreb 34
Mladost 25

Isključenja:
Zagreb 11 + 20 (Jačmenjak) min
Mladost 10 + 10 (Matošić) min

Zagreb: Filipec, Hergešić-Adamović - Srketić, Polašek, Jačmenjak, Blagus, Čizmadija - Stančić T., Videk, Novotny, Jarčov, Kaleb - Stančić P., Joja, Novak L., Jović, Tadić - Slade, Babić, Selitaj. Trener: Miljak

Mladost: Štimac-Rojtinić, Rastovski - Ljubić, Matošić, Čunko, Novak M., Plahutar - Cerovečki R., Kuzmanović S., Šutevski, Grahovar, Trstenjak T. - Ivšac, Dobrić, Grgurić. Trener: Franjković

Zagreb i Mladost u bitno su različitom raspoloženju dočekali doigravanje za prvenstvo Hrvatske. Zagrebaši su tijekom redovnog dijela Internacionalne lige zauzeli visoko peto mjesto. "Veprovi" su osvojili 39 bodova u 27 utakmica ostavivši iza sebe Bled, Slaviju, Vojvodinu, Mladost i Maribor. Za klub je to izuzetno značajni napredak u odnosu na prošlu sezonu kad je momčad u gotovo istoj konkurenciji ostala na začelju. Uspjeh zagrebaša i njihovog novog trenera, Miljka, još je veći ako se uzme u obzir da je momčadu u odnosu na prošlu sezonu bila oslabljena odlaskom Keglja, Luke Jarčova, Šupiha Kvaternika i Krikšića. Vodeći strijelci u momčadi bili su Blagus s 56 bodova, Jačmenjak s 43 i branič Srketić s 21 bodom. Vratar Filipec je s 88,95% ostao u donjem dijelu poretka vratara u ligi. Od standardnijih igrača u sastavu nije bilo samo napadača Crneca.

Potpuno je drugačije raspoloženje bilo u redovima Mladosti. Momčad koja je u posljednjem desetljeću slovila kao najjači hrvatski amaterski sastav došla je pred kraj svog igračkog puta. Mnogi igrači su se približili završetku karijere, njihovih neposrednih nasljednika nema pa su u mnogim utakmicama juniori činili značajni dio momčadi. "Mamuti" su ostali na predzadnjem mjestu sa svega 20 bodova, manje nego što su osvojili prošle sezone kad je u ligi bilo samo devet momčadi. Iza Mladosti smjestio se samo Maribor. U odnosu na prošlo prvenstvo, u momčadi nije bilo braniča Dretara te napadača Fičura, Petra Trstenjaka, Mirića, Šimunovića te sve do same završnice sezone i Plahutara. Na kraju redovnog dijela IHL-a, najučinkovitiji napadači Mladosti bili su Smerdelj s 25, Novak s 23 i Čunko sa 16 bodova dok je među braničima prednjačio Nikša Trstenjak s 14 bodova. Vratar Štimac-Rojtinić zaustavio se na 87,73% obrana. Za prvu utakmicu polufinala, trener Franjković nije mogao računati na braniče Nikolu Cerovečkog, Luku Kramarića, Borića, Nikšu Trstenjaka i Delića te napadače Smerdelja, Martinića, Večerinu, Pleštinu i Kozinu. Izgledi nisu bili na strani Mladosti.

Suparnici su u igru ušli oprezno kao da se ne poznaju do najmanjih detalja. Nakon par razmijenjenih udaraca, ravnotežu je narušilo isključenje Plahutara u četvrtoj minuti. Mladostaši su zbili svoje redove te su odigrali s igračem manje na visokoj razini, ne dopustivši protivniku nijedan udarac prema vratima. Nakon izjednačenja snaga na ledu bilježimo protunapad dvojice na jednog u kojem je Trstenjak uposlio Šutevskog u sredini koji pogađa vratara u kacigu. Obje momčadi su otvorile igru pa su se akcije počele nizati na obje strane. Jednu od boljih stvorio si je Blagus koji je u 9. minuti izveo slalom i završio ga udarcem iz blizine no Štimac Rojtinić je bio na mjestu.

Minutu kasnije "veprovi" izvode akciju dvojice na jednog koju Jačmenjak završava udarcem iz blizine. Vratar "žutih" odličnom je intervencijom zaustavio pak "betonom". Zagrebaši su u drugom dijelu trećine preuzeli igru u svoje ruke pa "mamuti" imaju sve više poteškoća u obrani svojih vrata. Štimac-Rojtinić imao je pune ruke posla, a u 12. minuti brani pokušaj Čizmadije iz neposredne blizine. Naleti "plavih" ne prestaju pa su u 14. minuti doveli i do isključenja Matošića. Branič "žutih" nije se složio s ovom odlukom pa je zbog neprimjerenog ponašanja dobio i disciplinsku kaznu.

Mladost se uglavnom dobro branila pa su "veprovi" jedinu prigodu imali nakon pogreške mladostaša no Štimac Rojtinić je i dalje bio na visini zadatka. Zagreb je zadržao napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Novotny se u 17. minuti probio pred vrata, ali nije pronašao put do protivničke mreže. Pritisak "veprova" doveo je do novog prekršaja Plahutara u 18. minuti. "Plavi" su tek započeli s opsadom protivničkih vrata kad je isključenje Jačmenjaka izjednačilo snage na ledu. Ravnoteža snaga potrajala je tridesetak sekundi, a onda je na klupu za kažnjene sjeo i Cerovečki. Unatoč tome što su bili brojčano slabiji, "mamuti" su u završnici trećine bili opasnija momčad.

Budući da je samo Cerovečki ostao sjediti na klupi za kažnjene kad je prva trećina završila, mladostaše je u nastavku očekivalo još dvadesetak sekundi s igračem manje. "Mamuti" su s obzirom na odnos snaga tijekom sezone mogli biti sasvim zadovoljni neodlučnim rezultatom. Od Zagreba se pak očekivalo da u nastavku susreta pojača tempo i pokuša slomiti otpor desetkovanog protivnika.

Za razliku od prve trećine, obje su momčadi u nastavak susreta ušle otvorenije. Prilike su se nizale na obje strane, a kako je vrijeme odmicalo tako su "plavi" sve više preuzimali inicijativu. Zagreb je kombinatornom igrom tražio prostor za udarac no raspoloženi Štimac Rojtinić je svaki put bio na mjestu. U jeku naleta "veprova", Mladost je u 28. minuti došla u vodstvo. Mario Novak je osvojio buli u napadačkoj trećini, pak je došao do Plahutara koji  je prizemnim udarcem s desne strane iznenadio vratara Zagreba.

Primljeni pogodak ubrizgao je dodatnu energiju u redove "plavih". Vrata Mladosti našla su se pod kanonadom Zagreba. Srketić je u 29. minuti snažno tukao s plave linije no Štimac Rojtinić odličnom je obranom sačuvao svoju mrežu. Minutu kasnije Kaleb puca slijeva, ali bez uspjeha. Plahutar je sredinom druge trećine zaprijetio Filipecu bekhendom iz blizine, a prekršaj Matošića u 32. minuti ponovo dovodi zagrebaše u napadačku trećinu. Prije nego što "plavi" stigli bilo što uraditi, Mario Novak je pobjegao svojim čuvarima i izašao sam pred gol no Filipec mu je u posljednjem trenutku izbio pak s palice.

Zagreb nije uradio ništa s igračem više, ali je zadržao inicijativu. Tibor Stančić je u 35. minuti opalio s plave linije no vratar "žutih" nije se dao iznenaditi. Malo kasnije u dobroj se prilici našao i Jović no njegov udarac slijeva također postaje plijenom Štimca Rojtinića. Mladost se potom oslobodila pritiska i stvorila par prigoda za povećanje vodstva. Zagrebaši su u samoj završnici trećine ponovo navalili. Tibor Stančić izvodi slalom u 38. minuti pa tuče s plave linije, ali bez uspjeha. Suparnici su stigli razmijeniti po udarac prije nego što je Jačmenjak zaključio trećinu topovskim udarcem s plave linije kojeg Štimac Rojtinić sjajnom intervencijom brani.

Naglašeni oprez obje momčadi obilježio je uvodne minute zadnje trećine. Na prvu akciju čekalo se do 44. minute kad se Blagus probio pred vrata no Štimac Rojtinić je bio na mjestu. Pokušali su "veprovi" preuzeti inicijativu no prekršaj Videka u 45. minuti vratio ih je u obrambenu trećinu. Mladostaši su pohitali iskoristiti brojčanu prednost. Ljubić je udarcem s plave linije prvi zaprijetio Filipecu, a u nastavku napada "žuti" su povisili razliku na dva gola. Čunko je izveo slalom kroz postavu "plavih" te iz mrtvog kuta poslao pak pred vrata odakle ga Mario Novak skreće u mrežu.

Zagreb više nije imao što čekati pa je odmah po buliju na centru krenuo u opći napad. Blagus je u odmah u 46. minuti tukao slijeva, a s istog mjesta minutu kasnije puca i Jačmenjak. U nastavku napada Zagrebov veteran je opalio i iz sredine no Štimac Rojtinić je svaki put bio na mjestu. Mario Novak je uzvratio akcijom iz sredine, a u nastavku napada Jačmenjak grubo nabija Cerovečkog na ogradu. Napadač Mladosti ostao je ležati na ledu pa je za drugog strijelca "veprova" utakmica završila. Mladost je sada imala igrača više u trajanju od čak pet minuta.

Prvu je priliku imao Čunko u 49. minuti no Filipec je bio na mjestu. "Veprovi" su se dobro branili no minutu kasnije su ostali i bez Kaleba. Iduću minutu i pol, Mladost je imala dvojicu igrača više. Zagrebova vrata našla su se pod opsadom. Mario Novak se našao pred golom, ali mu nije uspjelo postići pogodak. U 52. minuti Ljubić u dva navrata lansira projektile izvana no vratar Zagreba se nije dao iznenaditi. Uskoro su "plavi" bili kompletni pa je Blagus u 53. minuti izveo slalom kojeg završava udarcem iz blizine no bez uspjeha. Štimac-Rojtinić u idućoj minuti brani i opasan udarac Novotnog iz blizine, a malo zatim, Zagreb smanjuje zaostatak.

Polašek je "izbacio" Kaleba u protunapad dvojice na jednog. Napadač "plavih" je prošao po lijevoj strani te uposlio Blagusa u sredini koji sigurnim udarcem pogađa mrežu. "Veprovi" su sada krenuli na sve ili ništa. Mladost je par minuta učinkovito držala protivnika podalje od svoje mreže, a onda je u 57. minuti Kaleb zaprijetio udarcem iz blizine, a Štimac Rojtinić sjajnom obranom sačuvao minimalno vodstvo svoje momčadi. Trener Miljak potom zove pola minute predaha. Zagrebaši nastavljaju s pritistkom. Srketić je u 58. minuti bekhendom iz blizine pokušao izjednačiti no mreža Mladosti se nije zatresla.

U zadnjoj minuti Filipec ustupa mjesto šestom igraču. Kod prvog idućeg prekida trener Franjković zove predah kako bi odmorio svoje iscrpljenje igrače. Zadnji juriš Zagreba nije urodio plodom, a kad su pak osvojili "žuti", Trstenjak je pogotkom u praznu mrežu potvrdio pobjedu svoje momčadi. Mladost je u jednom od najtežih trenutaka u posljednjih desetak godina smogla snage zabilježiti prvu pobjedu protiv suparnika koji ih je ove sezone dobio u sve tri međusobne utakmice. "Mamuti" su i u ovom susretu nastupili u šarenom sastavu, a izgledno je da će tako biti i u uzvrtanoj utakmici. Zagreb na drugoj strani više nema prostora za pogrešku. "Veprovi" su ove sezone pokazali zavidne rezultate i ulazak u finale doigravanja nakon 14 bio bi kruna. Međutim, za taj pothvat prvo će trebati svladati Mladost.Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information